NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, September 28, 2012

KeRaNa Mu LaLaT

Arini kan aku rasa mcm bengong betul.. ni lalat punya pasal la nih.. geram betul aku.. ntah kenapa ntah sejak semalam lalat tetiba meramaikan dalam umah aku pulak.. bila masa ntah aku buat open house khas utk lalat..??
 
Mangkuk betul lalat ni.. di bunuh sekor tup2 ada lagi 2 ekor.. bunuh 2 ekor tu tup2 datang lagi 4-5 ekor.. apekah..?? ada hantu lalat kah..?? atau sumpahan lalat dari sekinchan masih tak abis2.. aneh betul..
 
Balik sekolah tadi mende pertama yg aku carik masa masuk umah ialah lalat.. nak check ada lg ke tak.. sekalinyeeee, makin byk lak lalat dlm umah.. dari mana diorang masuk ntah.. lalat halimunan kottt..
 
Memandangkan diorang berjemaah berterbangan dalam umah kami tanpa mendapat keredhaan dari kami, maka aku bersungguh2 kuar umah seorang diri semata2 nak carik lampu lalat yg jenis karen tu.. geram aku tau selagi diorang terbang sana sini depan mata aku.. grrrr
 
Lepas mendapat keizinan dari encik suami, aku pun memulakan perjuangan aku demi mencari lampu lalat.. siap ko lalatttt..
 
Destinasi pertama aku pegi ialah Alam Budiman.. pegi la aku kat sana berlegar2 carik kedai yg agak2 ada jual lampu lalat.. takkan nak cari kat kedai mamak lak kann.. nampak satu kedai hardware kat situ.. Tapi hampa sbb depa tak jual lak.. huhuhu.. nanges..
 
Destinasi seterusnya ialah Bukit Jelutong.. aku pegi 2-3 kedai kat situ.. takde jugakkk... huhuhu.. hari dah malam dah ni... anak2 kat umah lom mandi dgn makan lagi.. aku pun lom makan walau sesuap nasi.. sesuap mana cukupppp, setalam baru cukup..
 
Takpe, demi menyelesaikan masalah lalat, aku sanggup korbankan kelaparan aku sementara waktu.. anak2 aku mintak encik suami bg makan..
 
Memandangkan kat Bukit Jelutong pun takde mende alah yg di carik, aku pun nekad jelah tempuh jammed pegi ke giant seksyen 13 pulak..
 
Berharapppp sgt ada lampu lalat kat dalam giant tu.. penat kot merayap sana sini carik lampu lalat.. lain la aku boleh terbang macam lalat tu... hahaha.. apekah yg aku merepek ni.. kekekke
 
Sampai dalam giant terus capai troli.. padahal nak beli lampu lalat aje pun.. tak kira, nak eksyen gak kengkonon shopping byk brg.. hehehhe.. berlegar2 le aku kat dalam giant kat area brg letrik.. laaaa.. takde jugakkk.. yennadeiiii...
 
Ngadu2 kat hubby cakap kat giant pun takde.. tapi aku tak putus asa jugak, pusing2 jap carik kedai dalam giant.. nampak kedai Courts sebelah mcd.. singgah jap kedai Courts tu.. aiseyyy, ramai lak org..
 
Malu benonye nak tanya ada lampu lalat ke tak.. hehehe.. aku pun pegi la kat cashier.. tanya selow2 kat salah sorang staff kat situ
 
" bang, ada lampu lalat tak bang.. yg karen2 tu " 
 
Last2 apa tau, diorang gelak2 dulu mcm la aku buat kelakar agaknya.. aku pun bantai la gelak gak sbb nak kontrol malu.. hahaha.. sebenarnya dlm firasat dah tau kedai tu mustahil ada jual lampu lalat.. tapi nakkk gak try tu.. last2 aku yg malu.. ekekkekek..
 
Encik suami call aku lagi tanya apa perkembangan pasal lampu lalat.. bila aku cakap takde, encik suami suruh aku pegi je kedai letrik kat Kota Damansara yg biasa aku pegi tu.. kat situ komfem ada..
 
Yang aku lak perghhhh, Kota Damansara tuuu.. bapak jauhhh.. huhuhu.. tapi takpelah, dah alang2 aku keluar rumah dah jauh2 ni kan, aku teruskan jelah perjalanan ke kota damansara.. terus rempit laju2 masuk highway NKVE..
 
Sekalinye jammed la pulakkkk... uwaaaaaa... lagi sekali ngadu kat encik suami.. dah le laparrr.. takpe.. sabarrr.. demi kau lalat, aku sanggup.. berharap sgt aku sempat sampai kat kedai tu sblm kedai tu tutup.. kalau tak memang sia2 la aku meredah jammed bagai..
 
Dan Alhamdulillah, akhirnya dapat gak mende yg aku carik2.. penat woooo... sana sini aku merayap.. mujur tak angkut anak2, kalau tak lagi aku stress...
 
 
Ni ha mendenye... yeayyyy.. tak sia2 pengorbanan aku..
 
Rege menatang ni RM149.. brand khind.. ni jelah last stock yg ada.. fuhhhh.. kalau takde memang aku sumpah kedai tu jadi kedai lalat..
 
Lepas je bayar terus cepat2 masuk kete dan drive laju2 balik umah.. tak sabar rasanya nak pasang perangkap..
 
 
Jeng jeng jengggg...
 
KO tau la nasib ko lalattttt... ingat umah aku ni zoo ke.. aku tak jemput sibuk lak ko datang ye.. siap landing2 kat buaian ngan sofa aku lagi ye.. ewahhhhh..
 
 
Ko tengok tu lalat, abis patah riuk pemukul lalat aku sbb kejar dan lepuk ko.. cacat terus rupa pemukul lalat aku.. mujur dah ada lampu lalat... hip hip horeyyy...!!
 
 


 

24 comments:

Bicara hatiku... said...

owh lampu lalat... nasib baik ko ada...klu x entah kemana2 la ana mencari nanti... citer ni buat aku tersengih... betul2 bersungguh nak halau en lalat dan rakan2

-iLLa- said...

kakakkakakka.......
kkt umh daku...ku pakai mcm nih gak ana.tp jenis racket tuh..pakai bateri..bila pukul jekk..settttttt..setttttt..mknanya lalat / nyamuk mengena la tuh.ekkeke

farrah said...

owhh. sungguh tabah ana bertreasure hut sempena kempen anti-lalat.. tabik spring.. kat lumut nih pun byk gak lalat.. kami guna pelekat lalat.. & terpakse juge main kejar2 sama itu encik lalat..piap..piap beliau guna pemukul lalat..

Allene said...

knp leh tetiba ada lalat yek? kat site lin springhill pun tetiba bnyak lalat... seram pulak rasanya.. ada raksasa lalat nak dtg kot... :D

SyaFizaZ said...

Masak la lalat goreng tepung

izfanora said...

berkesan tak nie? hihi..

Nida Mohd said...

sy pn tak suka lalat..selalu guna gam tu bg dia lekat kat situ pdn muka lelalat tu semua..

Ana Suzana said...

Inilah perangkap lalat yg paling berkesan.. Hehe

Hani Mastura said...

lalalala...lalat :)

betty fir'z said...

musim ke eh kak ana? sy yg dok puncak alam ni pun perasan,arini tetibe lalat banyak..en asben balik keje td pun tetibe tegor,apesal ade lalat?
eheh..

Mira Adzlia said...

pergh!!pnhalau lalat letrik..suke dgr bunyik zzzekkkk gitu bile ade serangga yg msuk bkn stkat lalat je yg meninggal...hihi..

SaRaH SaLiHaH said...

hahahaha..
adegen penuh drama akibat mencari lampu lalat..keh keh keh..aduyai..

tgh baca entry pasal lalat ni..tetiba ade seekot lalat dlm bilik opiss..aduyaiii..
err..lalat tu kuar dari entry akak nie ke?

zaharah said...

ada ya lampu lalat,
selama ni akak tak tau pun.
mcm mana lampu tu berfungsi eh?...

Ana Suzana said...

Kak zaharah..
akak just pasang je lampu tu (plug in), pastu biar jelah.. kang lalat hinggap kat lampu tu terus kena karen.. hehhe

Ana Suzana said...

iLLa..
ana ada gak beli yg raket, tp terus sorokkan sbb risau anak2 ingat raket badminton kang

Ana Suzana said...

Kak wan hafiza,
hahahha.. mujur ada kak.. jenuh tau merempit carik lampu lalat semata2..

Ana Suzana said...

Farrah,
pakai pemukul lalat pun best gak kan.. rasa bahagia je bila dapat lepuk lalat tu.. tp tulah, bila dah byk sgt rasa mendatangkan kemarahan terus..

Ana Suzana said...

Allene..
entahle.. cuba tangkap sekor lalat dan tanya kat beliau kenapa skrg ni diorg byk pulak.. ekekekke

Ana Suzana said...

Syafizaz,
kang ana gorengkan utk syafizaz mkn ye.. sedap gak tu .. kuikuikui

^*NaNa*^ said...

lalat o lalat..gigih betul akak ni mecari lampu lalat..neway.mana dtg lalat tu sumer ye..berjemaah nampak..

Mrs Hakim said...

eehhh brand Khind..kat sekinchan tu...hehehehe

irmafittaputri said...

huhu mmg berguna ni kak ana...kite pon antara wishh list nih...time buat kek ..bila dh pecah telur...usih mngerumun lalat..kawsn rumah baru nih pelik mana dtg lalat

Bonda Ryan said...

kagum!! kaka mmg jnis yang ssh nak knal erti putus asa..caiyok kaka!!.

MACOM Production said...

Ana..boleh bg alamat kedai @ instruction nak ke kedai tu..atau ade contact number kedai tu..tgh usha2 gak ni...then one thing sy xdpt tgk la gmba yg ana bli tu..no die ik510 @ ik520?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...