NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, September 14, 2012

TaHNiaH BuaT aDiK aKu

Bertambah lagi cucu mak aku.. hehehe.. ni adalah cucu yg ke-16.. kali ni mak aku dapat cucu lelaki.. alololoooo bestnye dapat babyyyy...

Ni merupakan anak kedua buat adik pompuan aku.. dah sepasang la anak dia.. syoknyeee.. aku..? InsyaAllah tahun depan aku pulak kot.. kalau di izinkan Allah.. Korang doa2kanlah ye.. Amin..

Adik pompuan aku ni sepatutnya di jangka bersalin hujung bln 9.. tapi di takdirkan Allah dia bersalin ketika kandungan berusia 8 bln.. tup2 8hb tu hari dah kuar tanda.. dah bukak 2 cm..

Daripada spital tanjong karang terus kena naik ambulans utk di bawak ke hospital sg buloh... puncanya ialah baby dlm keadaan melintang.. sampai je spital sg buloh, lepas di scan, baby songsang pulak..

Adik aku di suruh berpuasa incase kena bedah ke apa kan.. sian adik aku, sbb aritu dia cuma sempat mkn roti je.. tak pasal2 kelaparan sepanjang menunggu action daripada doktor..

Petang tu adik aku dah start sakit2.. kedudukan baby masih songsang.. last2 doktor terpaksa ambik keputusan utk czer je terus..

Ni lah pestaim ahli keluarga kitorang ada rekod czer.. tapi pengalaman yg adik aku lalui dia kata takkan dapat lupakan sampai bila2..

Sebabnya masa pembedahan tu di lakukan, dia menjerit2 kesakitan ketika doktor bedah tu belah perut dia.. maunya tak sakit sbb ubat bius tu masih belum berkesan sepenuhnya.. adik aku kata baru sampai bahagian peha deria rasa tu hilang..

Menjerit2 adik aku cakap sakitttt sbb dia terasa perut dia di hiris.. huhuhu.. aku lak yg seriau dengar citer dia.. katanya lepas tu doktor tambah lg ubat bius.. pastu barulah dia tak berapa nak sedar.. tau2 je baby dah di kuarkan..

Alhamdulillah walaupun lahir ketika usia kandungan 8 bln, berat baby sgt2 ok dan tak perlu masuk dlm inkubator.. berat baby adik aku 2.41kg..


Aku bersama baby.. aloloooooo rindunya nak ada baby kecik..


Masa ni aku ganyang2 je anak adik aku.. asyik cium berpuluh2 kali.. gerammmm.. rindu bau baby..

Ica takde masa ni sbb mak aku jaga kat luar.. maklumlah, spital kerajaan tak benarkan budak bwh 12 thn masuk.. makanya terpaksalah aku dgn mak aku bergilir2 jenguk adik aku ni.. huhuhu..


Muka ala2 chinese sikit.. geram dgn pipi dia...


Bergambar kenangan dgn adik aku.. adik aku ni baru 26 tahun..


Bye2 dak kecik.. nama dia aku tak tau lg..

Minggu depan nak balik kampung, aku nak ganyang2 lagi dak kecik ni.. kat spital tu hari kejap sgt.. tak bestt..



16 comments:

zue_amin said...

tahniah buat akak n adik akak...

huhuhu...sy yg dh bersalin nie pon masih terase lg luka czer tue...huhuhu..

=)

Allene said...

tkutnya dengar... sama kes dengan kwan lin...bius tak jalan lagi doctor da toreh... isshh.. xpatut...

geram tngok idung baby.. :)

Kasih Salina said...

besar juga baby ni..geramnya tengok,nak cubit2 jer rasa..takutnya dgr perkataan ceaser nih sebab pengalaman aku beranak ceaser 2kali..huhu..masih terasa lagi saat kesakitan itu..takutttttttttttt..

amal said...

comelnye baby. isk ngeri dgr pasal terasa kena toreh tu. doc tak check dlu ke ubat bius dah function sepenuhnye. huu tak patut...

Inda said...

smae cam kes sy... mase tu anak pertama.... bius belum jalan abih, doktor dah toreh... menjerit - jerit sy.... pastu terus bg ubat bius kat sy lagi... terus sy tak sedar...

sedar2 je bile kejutkan untuk tgk baby....

anak sy kuar pun mase 8 bulan 1 minggu.... berat kuar 1.58 kg je... kene kuar cepat sebab tekanan darah tinggi....

memang pengalaman pahit tapi INDAH untuk diingati... skang anak sy dah 3 tahun 4 bulan dah.... ;)

Sue said...

ngerinyeeeee... bole gitu pulak yea.. doa byk2 supaya sy takkan alami czer...

puan.mila said...

comelnya baby tu...sepet matanya..hehe..eh adik akak sama umo dgn mila la :)

Nida Mohd said...

tahniah comel baby..sama kes macam saya masa lahir anak 2nd, czer jgk pastu ubat bius x smpt berkesan sepenuhnya, dia dah nak potong, terasa pisau yang tajam..last2 doktr bg sedut gas ape tah pengsan terus..huhuhu

Hafizah Mohamad said...

kecomelan yg melampau...tang pipi tu yg geram sgt tu...mmg bau baby yg paling kak fiza suka...bau dr syurga....tp adik ana kira kuat juga lah sbb baru lepas czer dah blh dok cam tu...kak fiza dulu czer juga sampai nak bgn pun alahai Allah jer yg tahu sakit dia...=)

sal-nurbeena said...

patut dr. kena tanya dulu keadaan macam mana. Pengalaman akak dua kali Caesar, dr akan sembang2 sampai la dr. tengok kita dah ok dengan ubat bius. Syukur semua dah selamat. tahniah diucapkan

myxa said...

Sama mcm saya jgk ni.. Walaupon ank dah msk 2 thn, masih terasa ngilu kt perut. Mcmanala nk ade adik..
Anyway, comell betul baby tu.. Geram nengok..

OnE_nIeZuKa said...

sebijik muka mak...

hai..saya follow awk..

ples... help me.. http://oneniezuka.blogspot.com/2012/09/help-me-again-bloggers.html

Yati Omar said...

geram tgk pipi dia..melayut-layut :-)

Bonda Ryan said...

bius tak jalan lagik dah kn toreh tuh macam dah biasa pulak kat hosp gov kan? ramai gak citer2 gini dari saudara mara dan rakan yang dah lalui..ayo! tak dapat bayangkan sakitnya...adeh!!

Cinta Misteri said...

Tahniah utk Adik Ana...
harumkan bau baby... CiM powndah lama tak ber-baby. Muka adikAna seiras sgt dgn Ana.

HUZAIFA said...

tahniah ana coz dpt anak sedara baru. alahai takut dengaq ila ana cita ubat bius lom berkesan dr dh toreh. efa alhamdulilah dh 2x bersalin ikut tingkap tapi tak pernah alami cam tu, walaupun hosputal gov. tapi benda nk jadi kan... hanya Dia yang maha mengetahui. yang penting baby n ibunya sihat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...