NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, September 05, 2012

ReSePi : RuSuK KaMbiNg PaNggaNg

Dah lama aku tak letak entry masakan.. bulan puasa tu hari je ligat kan.. sekarang kurang ligat sbb kemas umah tak habis2.. huhuhu..

Tapi tetiap hari aku tetap masak utk org tersayang.. cuma nak snap tu tak dapek leee.. lepas masak terus ngap, takde nak posing2 makanan macam selalu.. hehehe..


Nama menu : rusuk kambing panggang.. memandai je aku kasi nama.. kekeke..

Resepi ni simpleeeee sangat2.. aku tak belek mana2 buku resepi atau kat internet pun.. aku just campak2 gitu je.. ikut suka hati aku je nak taruk apa..

Tapi memandangkan ada yg mintak aku share resepi, aku share ajelah.. sbb aku tau korang pun suka sgt kalau resepi tu mudah dan ringkas kann.. kannn.. tul tak..? kihkihkih..

Langkah pertama yg harus korang lakukan ialah, pegi ke pasaraya Cold Storage yg berhampiran.. sbb kat giant atau mana2 pasaraya lain aku tak pasti lak ada ke tak jual rusuk kambing.. tapi try la carik kot2 ada kannn..


Ni hasil tangkapan aku kat cold storage ikano, mutiara damansara..

Beli satu je khusus utk encik suami yg mengidam nak mkn rusuk kambing.. dia ni kalo mengidam seboleh mungkin aku akan tunaikan.. hehehe..

Ni gara2 encik suami aku ni rajin sgt layan channel AFC la tu.. bila tertengok jamie oliver masak best2 mulalah suruh aku try masak camtu gak..

Tapi kena ubahsuai bahan la kan sbb jamie oliver tu masak rusuk khinzir la, masak guna wine la.. takkan nak ngikut bulat2 lak kan.. miahahahha..


Tengok la rege dia.. tu pasal aku beli seketul aje..

Dah le tak besar mana pun, ni kalo aku hadap sorang tak kenyang wooo.. rela aku mencekik nasik lagi dari telan ni seketul.. so aku buatkan utk encik suami ajelah..

Harga dah la mahal... pestaim percubaan nak masak rusuk kambing lak tu.. ni kalo tak menjadi mau menangis melukut kat tepi tong sampah ni.. ekekekke.. takpe2.. usaha tangga kejayaan..


Apa2 hal sila bersihkan dulu ini rusuk..

Lemak putih dia tu jgn korang buang lak tau sbb lemak tu penting masa proses pembakaran dlm oven.. fungsi lemak tersebut adalah utk mengelakkan isi daging jadi keras..

Hasilnya daging akan lebih juicy dgn adanya lemak tersebut.. ecewahhhhh.. kan main lagi aku bg penerangan kannn.. hahaha..

Panaskan oven terlebih dahulu ye pada suhu 180 celsius, api oven aku guna atas bawah.. sementara nak tunggu oven panas, korang perap la rusuk tu dulu... rusuk kambing tau bkn rusuk korang..!! kekeke..


Ni rupa beliau selepas di perap.. aku kelar2 dulu lemak kat atas tu kasi rempah2 tu meresap.. nak tau aku taruk apa..? sila lihat gambarajah di bawah.. kuikuikui..


Ni la pelakon2 hebat yg membantu kesedapan dlm perapan rusuk kambing tu.. simple aje kannn...

Bermula dgn yg paling kiri ye.. yg tu kalau korang guna, korang takyah taruk garam lagi dah.. taruk la byk mana korang nak asalkan tak terlebih masin sudah..

Pastu taruk lak serbuk oregano, di ikuti dgn mixed herbs.. last sekali baru serbuk lada hitam.. banyak mana nak taruk itu terpulang..

Sebelum bakar, sapukan keseluruhan rusuk tu dengan satu sudu kecil minyak masak.. kalau ada olive oil lagi bagus.. pastu apa lagi.. panggang la dlm oven..

Masa utk memanggang bergantung pada tahap kepanasan oven masing2, mcm aku tadi, aku panggang dlm 40 minit gak kot.. tapi setiap 15 minit aku akan terbalik-terbalikkan rusuk tu kasi rusuk tu masak dgn sempurna..

Maknanya kena rajin cek la kang hangus lak kang.. agak2 dah masak terus tutup je oven dan kuarkan..


Rusuk kambing tadi di makan dgn salad daging (bacon).. resepi salad ni ada kat Sini..


Ni la hasilnya selepas di masak dan di hidang .. makan dgn sos black pepper..

Resepi sos ni aku letak kat entry lain ye siap dgn tutorial sekali.. kang aku apdet bila ada kesempatan sbb siang hari aku sangat la busy.. huhuhu


Comel tak rusuk kambing aku.. phewitttt..


Pandangan dari arah belakang.. masa nak makan nanti sila buang/hiris dulu bahagian lemak yg atas sekali.. pastu makan le macam biasa..


Komen encik suami .. terbaikkkk... kelassssss... 5 bintang... superbbb...!!


Mujur menjadi walaupun kali pertama aku masak rusuk kambing ni.. dah le mahal.. huhuhu..


16 comments:

SaRaH SaLiHaH said...

Haruslah sedapp~!
pandai arh akak..
agaknya kl ade borang..
siapa nak jadi jiran akak..
tentu ramai yg berebut..hahahah
sbb nak g belajar masak mcm2..

Mira Adzlia said...

sedap nmpknye...adeh...lapar semule..huhu

Jiejah @ Iza said...

ahahaha tgh membayangkan ana meratap hiba tepi tongsampah kalau rusuk x menjadi ekekeke
tp mende² gini insyaallah jadi jek ana , pepandai la kita alter kalau x jadik kan hihihi

to bapok mahei ekkk rusuk mbekkk

Marlina Mohtar said...

sedapnya kak :) boleh cuba ni...

ameris said...

Wahh hamal jugak ekk rusuk emmbekk tu, yer la dari ostolia.

anan cantik la pinggan 3 segi tu, mana beli? nak gi cari jugak laaa

Kesuma Angsana said...

tgk pown dah rasa sedap ni hehehe

Aku-Enot said...

Nyam2..sedapnya...

Aku-Enot said...
This comment has been removed by the author.
Mummy Akmar said...

Sedapnya tengok rusuk kambing..nak cuba insyaAllah kalau ada masa..blog ni banyak info masakan..Saya SUKA! hehe

meazrynn said...

yes..entry masakan kembali..sukeeee...:)

IdaShazana said...

Amboi amboi amboi
Sungguh la menyelerakan.

puan.mila said...

wahh nmpk best..pndainya k.ana masak..:)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ana ila dah beli grill pan & ila dah bjaya buat ayam panggang ekeke

Boo said...

Assalamualaikum kak ana..
sedap gila masak.
sheila suka tengok resepi akak.
mostly sheila try menjadi.
thanks sifu!

Ahmad Zarif said...

nasib baik bukan bulan puasa. Mau tergugat selera kalo macam ni. hehe

Cik Puan Izan✿ said...

patutla org jual mahal...huhuhu... nengok ajerlah nak msk tak berani...kang tak jd parah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...