NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, September 17, 2012

ReSePi : CoTToN SoFt JaPaNeSe CHeeSeCaKe

Jom main masak2 lagi jomm.. hehehe..

Gigih tau aku usung kamera ke dapur utk snap step by step yg aku buat.. sbb tu aku terkilan sgt bila ada yg copy segala gmbr2 kat sini pastu ngaku sendiri yg punya..

Copy utk rujukan takpe, aku izinkan.. tapi copy pastu ngaku jd hak milik tu yg kecik ati tu.. tau le aku ni kecik dan hati pun kecik..

Dah.. malas nak membebel.. hehehe.. Ohye, resepi ni aku ambik dr myresepi.com.. resepi ni dah 3 kali aku buat cumanya baru kali ni berkesempatan nak apdet kat belog dan share dgn korang..

Nama resepi : Cotton Soft Japanese Cheesecake
Rujukan : Myresepi.com

Bahan-bahan ( loyang size 8inci )


Bahan A :
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon - aku guna 2 sudu besar
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

** butter & cream cheese biarkan pada suhu bilik


Bahan B :
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sudu kecik jus lemon


Cara-caranya :

Dalam bekas, masukkan susu, butter dan cream cheese


Cairkan ketiga2 bahan tersebut dgn kaedah double boiler..

Double boiler tu bermaksud periuk bawah berisi air panas, dan periuk atas berisi bhn2 tadi.. kacau bahan2 tadi guna whisker/senduk sehingga sebati dan hilang bintil2....


Bila dah cair tutup api.. hasilnya adalah seperti di atas.. biarkan sejuk seketika sebelum di campur dgn bahan lain..


Bila dah sejuk, masukkan tepung superfine sedikit demi sedikit.. aku ayak dulu tepung tu.. gaul dgn whisker sampai sebati..


Bila dah sebati, masukkan pula tepung jagung sikit demi sedikit.. aku ayak jugak.. kacau lagi sampai sebati..


Kemudian, masukkan kuning telur.. kuning telur tu aku kacau2 guna garfu je sebelum di tuang ke dalam adunan.. kacau lagi sampai sebati..


Masukkan sedikit garam.. kacau..


Akhir sekali masukkan jus lemon.. kacau lagi.. keje kita asyik kacauuu jelah.. kuikuikui..


Hasilnya..

Ehhhh, lom siap lagii.. ada step seterusnya... ketepikan dulu adunan ni.. meh kita buat step lain pulak..


Ni step bagi adunan Bahan B..

Step ni korang kena buat betul2 ye sbb ianya akan menentukan kegebuan dan tekstur cheesecake kita menjadi seperti yg di harapkan.. so sila paham betul2 step ini.. okey..


Memula.. dalam bekas yg kering, sila masukkan putih telor bersama dgn jus lemon tadi.. pastikan bekas tersebut kering tau tanpa ada kesan minyak atau air..

Pastikan jugak mixer serta pemutar dia kering..!! kalau tak nanti meringue tak jadi.. Pastikan jugak putih telor tu takde termasuk sikit pun kuning telor.. paham tak nih..

Bukan apa.. kang nanti ada yang nanges2 lak ngadu kat aku kek tak jadi la, jadi padat la.. bantat la.. aku geget kang baru tau.. hehehe..


Putar bahan2 di atas dgn mixer.. putar sampai berbuih-buih (foamy)..


Haaaa tu dah berbuih tuuuu...


Pastu, masukkan gula sikit demi sedikit..

Maksudnya masukkan sesudu besar gula pastu putar.. pastu dgn mixer yg masih lagi berputar, masukkan lagi sesudu gula.. putar lagi.. buat sampai gula abis..

Maksudnya di sini mixer tu berputar non stop.. kalau ada stand mixer lagi senang.. biar je dia berputar sendiri supaya senang korang masukkan gula sikit demi sedikit..

Putar dgn kelajuan tinggi terus.. bab ni korang jangan gopoh sgt tau.. jangan pikir asyik nak cepattt aje.. putar le lama2 sikit dalam 10-15 minit ke kann.. putar sampai adunan bertanduk (soft peak) dan berkilat..


Ni lah hasilnya.. ni di namakan meringue.. nampak tak mcm tanduk kat mixer tu.. haaa, tu maknanya dah okey la tu..


Langkah seterusnya, kali ni takyah guna mixer.. guna senduk/spatula je..

Ambik adunan cream cheese tadi, masukkan sikit demi sedikit ke dalam adunan meringue.. kacau secara perlahan dgn kaedah kaup balik.. kalau boleh buat satu arah je..

Buat selow2 je tau utk elak udara dlm meringue tu hilang.. jgn kacau beriya2 lak.. pastu masukkan lagi sesenduk adunan krim cheese.. kacau lagi perlahan2.. ulang sampai abis ye..


Adunan yg telah sebati..


Siapkan bekas/loyang yg nak di gunakan..

Aku guna loyang spring foam mcm gmbr di atas.. nak guna loyang apa pun boleh.. tapi jgn besar2 sgt la, kang rendah aje kang cheese cake korang.. kekekke..


Di sebabkan aku guna loyang spring foam, aku balut keliling dia dgn aluminium foil sbb nak mengelakkan di masuki air.. sebabnya kita masak kek ni dgn kaedah bain-marie @ pun waterbath..


Pastu keliling dalam loyang aku letak baking paper.. grisskan dgn butter pada bahagian dasar loyang dan tepi loyang.. paham kan..


Nampak tak asap/wap air tu..

Sebelum tu oven mestilah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 160 celsius.. api atas bawah.. masa panaskan oven jgn tuang air panas dulu tau..

Bila nak bakar adunan barulah tuang air panas yg mendidih ke dalam dulang oven tu.. ingat tau, air yg betul2 panas..


Pastu barulah letakkan loyang adunan kek ke dalam dulang yg berisi air panas tadi..

Bakar selama kira2 sejam... bila dah cukup sejam jgn kuarkan terus dari oven tau.. biar je dalam oven selama 10 minit dalam keadaan pintu oven di renggangkan sedikit..


Ni kek yg dah masak dan belum di terbalikkan..


Dah di terbalikkan.. aloloooo.. gebunya.. kek ni struktur dia gebu2 sikit.. pastu bila kita suap kat mulut lembutttt aje rasa dia..

Sebab tu aku kata adunan meringue tu kena buat betul2 sbb kang nanti tak menjadi gebu, sebaliknya jd mcm bingka aje kang.. tapi still boleh mkn la kan cuma kurang gebu je..


Ni setelah di potong dan di hias.. aku taruk blueberry topping atas kek tu..


Amacam.. menarik tak..?? hehhehe..


Pandangan dari sisi lak..


Okey.. selamat mencuba ye..


Ni hias dgn coklat ganache je atasnya..

Sekian entry masak2 dari aku.. tak paham sila tanya..


37 comments:

Nor Asyiqin said...

hhmmmm...sedapnya akak....

ibh_sue said...

Asslmkum Ana. Rajin ana membaking.
Sedap kan kek ni. Akk bwt sekali ja. Almaklum la yg suka cheese2 ni akk sorg ja. Kek ni lg sdp letak topping bluberry or stoberry. Akk hr tu ltk coklat jg. Boleh la. Tp pueh hti bila semua kata sedap dan gebus. :D

nadea ramly said...

waw..nadea nak cuba la nanti..hik3..

Han said...

Akak nak tanya , ada kemungkinan tak kek ni tak jadi ? kalau meringue tak jadi , kek tu jd macam mana ?

zahira said...

wah menariknya! nanti nak try lah.

Terbang Bersamaku said...

wah..mesti sedap nie...nk cuba buat lah nnt bile ade mase...
terima aksih berkongsi resepi..=)

Maisarah Zukri said...

best.. nak cuba nanti..mintak izin tau...

akak, gambar2 tu letak watermark la..baru org tak leh n c&p ;)

Ana Suzana said...

Han..
kek ni tetap akan jadi.. bezanya sama ada gebu atau padat je.. kalau padat pun still boleh makan.. jgn buang woo.. sayanggg.. dah la cheese mahal kann.. hehhee

Ana Suzana said...

Maisarah...
tgh dlm proses gak nak letak watermark.. =)

Ana Suzana said...

Kak sue..
memang sedap kalo letak blueberry/stoberi topping.. mkn sejuk2 sedap kannn

eila said...

fuyooo...dashyat arrr akak ni kagum saya!!!!

Mama Rocky! said...

Ana, masuklah program MC versi 4 nanti yer? Mesti gempaQ..

Me said...

akan buat nih... pavlova resepi ana tuh dah buat dah ;)

SyaFizaZ said...
This comment has been removed by the author.
SyaFizaZ said...

maaf k.ana *granulated sugar* tu ape yerkk... hehehe...

Ana Suzana said...

syafinaz..
gula pasir halus.. gula kastor pun boleh dik..

Engku Artini said...

besnya anaa!!

tinie said...

Bakar dalam mikrowave ok tak?

tinie said...

Bakar dalam mikrowave ok tak?

Effa said...

beshnye...bila la saye nak buat kek cam gini..saye ni jenis tak sabar skit..nak cepat je siap kalau buat kek..nak buat kek ni perlu kesabaran tinggi nih..
jangan lupa singgah belog saya..jenguk2 la..org baru nak berbelog..
http://effaismail.blogspot.com/

Yati Omar said...

Sedapnya ... rajin sungguh Ana mem-baking :-)

METY NATSUMI said...

KAK ANA NAK TNYE KLU TPUNG SUPERFINE TU NAK GNTI GN TPUNG SELF RAISING BLH TAK? ^_^

Ana Suzana said...

Metty,
boleh aje.. =)

Ela Tasneem said...

sy nye cake jd ok kat bhgian atas, bwh mcm undercook :( tp da ikut step by step akk ajar..

yubishop said...

kak,kite musykil ni,akak kate 50g butter..tp tgk dlm gambar tu mcm gune 250g butter..kompius jap

Ana Suzana said...

Yubishop..
Memang 50gram la.. gmbr tu akak tunjuk gmbr butter je.. sukatan kena ikut betul2.. cth mcm gmbr gula, kan akak tunjuk seplastik gula, tapi takdelah akak guna gula tu sampai satu plastik.. hehheh

GreenSejukhati said...

akak , blh tanya lagi tak ?
sy tak paham bab2 cara akak membakar la..kan akk ckp kne ltak plastik aluminium utk elak dimasuki air kan..tp knpa dulang tu ade air pnas , baru letak loyang kek tu ? mmg camtu kew kaedah bakar kek cheese atau jnis oven akak camtu ?

blh translate ?

melivina michael said...

Hi,nak tya..lw guna loyang yg biasa 2..kena letak mentega x spy kek 2 x m'lekat nnti..

anisa asmuni said...

Alhamdulillah dh try :) bdk opis ckp mcm kek kt kedai. Mmg sedap. Thanks kongsi resepi n cara nk buat 1 per 1 lg tu gambar. Mmg terbaik

Neo Kazama said...

Nk tanye ckit..mase cmpurkan butter,cheese dan susu,bleh x fune mixer?apa kesannye?

Dina Nazri said...
This comment has been removed by the author.
Dina Nazri said...

klau bake mcm besa je x pa dak?

Nisa Hamzah said...

Thanks utk resepi ni akk. Da byk kali buat n gne resepi bru nk komen. Heee. 1st buat mmg mjd..sedap mak ayah kita ckp, abg ipar yg x suke kek pon mkn gak akhrnye. Tp ade lps tu x jadi. Bantat. Hahaha. Btw..akk punye resepi mmg sume best2. Tq share ye.

foziahg said...

Ikhlasnya orng yang memberi info resepi ni. Cukup detail resepinya. Terima kasih.

FM COLLECTION'S said...

Salam, saya dah bookmark blog awak, sbb dah jd peminat hasil2 masakan awak dgn resepi yg mmg sume best2, tenkiu ye. Semoga bertambah ilmu awak utk dikongsi bersama.

faghaa boek said...

Sblm tanya make sure kena tahu basic gunakan oven mcm mana . Ksian kak ana nk mnjwb soalan2 pelik tu

Ummi Syahmi said...

Hai Ana, Salam Perkenalan!

Bestnya tgk kek awak buat...menyentuh selera saya..hehe.. Nak buat jenis kek leceh2 ni agak kemalasan cikit.. TQ sharing resepi.

Saya dah follow awak. Jika sudi singgah ke blog saya http://ummirdinacong.blogspot.com/

TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...