NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, September 11, 2012

TeTaMu DaTaNg BeRaYa

Tahun ni kami tak buat open house raya.. tapi kami tak pernah halang pada sape2 yg nak dtg beraya.. tapi kalau boleh sila bgtau awal2 sbb taknak la hidang megi je kang di hari raya..

Dan sabtu baru2 ni adalah hari org beraya di rumah kami.. pada mulanya hanya satu family je (kwn alam maya) yg nak dtg beraya.. dan hari ahad lak kwn2 sekuliah dulu nak dtg beraya..

Memandangkan hari ahad kami laki bini ada jemputan kenduri kat umah family kwn hubby aku, so aku minta kwn2 aku dtg beraya hari sabtu.. mujur diorang setuju.. hehe.. ampunnn..

Bila perancangan dah di atur makanya aku pun gigihla hari jumaat tu carik barang2 yg di perlukan.. lps hantar anak sekolah aku pi shopping brg basah kat ikano..

Lepas ambik anak2 dr sekolah aku singgah lak speedmart bukit jelutong, pastu singgah pasaraya my mydin.. adaaa je barang yg terlupa nak beli..

Nak2 bila shopping dgn 3 org budak2 ni, memacam ragam yg aku nak kena layankan.. padahal sblm kuar kete aku dah warning siap2.. aku ckp sape ngada2 nak beli tu ini siapppp la korang..!!

Hahahha.. garang tak aku.. bebudak ni memang nak kena di pesan gini sbb kang mulalah buat peel..

Tapiiii, diorang buat hal jugak.. uwaaaa.. lg2 si ica.. bila aku tak layankan kehendak dia terus dia bantai meraung dlm pasaraya tu.. malu aii tauu.. sob sob sob..

Sepanjang dlm perjalanan balik umah ica dok bantai melalak.. puncanya dia nak beli kopok mr potato yg kaler hijau tp aku tak belikan.. perisa rumpai laut tu ica oittt, kang bazir je kang sbb bkn ko mkn pun kangg..

Lagi satu, aku nak cepat balik sbb ada akak sorang tu ( silent reader ) dah sampai dpn umah aku utk passing kuih semperit yg apis suka sgt2 tu.. taknak la buat org tunggu aku lama2 lak kann.. tu yg malas nak layan peel ica..


Sampai je depan umah, akak tu dah siap2 nak jumpa ica sbb dia memang sukaaaa sgt dgn ica.. yg ica lak memang tengak majuk dgn aku mulalah manjer2 sambil ngadu2 dgn acik yg dokong dia tu..


Tengok tu.. kemain manjer lagi kannn..

Apapun mekasih ye Kak Leeya sbb susah payah sampai sesat2 nak hantar kuih semperit.. aku nak jumpa beliau kat stesyen petronas bukit jelutong, tp beliau pi tempat lain lak.. ekekeke.. last2 jumpa depan umah lg senang..


Ni antara hasil tangkapan aku..

Konon2 nak start projek buat dessert awal2.. kengkonon nak buat lepas maghrib.. sekalinya lupa lak ada open house kat umah jiran perumahan aku.. terus cancel projek masak2..

Lepas solat maghrib kami anak beranak bersiap utk pi open house.. kebetulan tgh lapar masa tu, memang timing cantek la kannn.. kekekeke.. bab makannnn memang aku tak tolak punya..

Lepas pegi open house, kami kuar jap gi kedai bukit jelutong sbb nak beli hamper baby.. ada jiran yg baru bersalin.. lps beli hamper kami pun bergegas ke hospital bersalin Umra kat shah alam..

Ica masa ni asyik moody dan merengekk aje.. masa kat majlis open house tu pun dia dah start buat perangai.. asyik nangessss aje, tapi aku tetap tak benti makan.. mkn tetap makannnn.. hahaha..

Balik dr spital dah kol 11 malam.. perghhh.. bilanya aku nak start mendessert ni.. huhuhu.. dah le takde assistant.. takpe2.. relaksss.. tarik napasss... hembusss.. yakin boleh..


Ni dessert pertama yg aku berjaya siapkan kol 12.30 malam.. puding karamel lapis coklat.. buat satu je dulu..

Pastu terus stop dulu sbb nak tidokan ica.. asyik meragam tak sudah2.. rupa2nya dia demam lak.. huhuhu.. patutla asyik menangesss aje kejenye.. dah le masa pi open house umah jiran tu dia mintak bantal.. rupanya tak sedap badan..

Lepas ica tido aku pun turun ke dapur balik.. masa ni dah kol 1.30 pg.. gigih buat kek pulak.. kengkonon nak buat lasagna pastu frozenkan dulu.. tapi keletihan melampau2 terus aku stop aktiviti masak2 kat dapur..

Penatttt sgt2.. lgpun dah kol 4 pg.. kepala pun dah wengg.. dah le sorang2 kat dapur.. last2 kemas mana yg bersepah, tutup lampu dan laju2 panjat tangga masuk bilik.. nak tidoooo... ngantukkk..

Sebelum tido dah set alarm kat hp siap2.. kang terbabas tido kang saje je kang.. lg2 tgh purnama mengambang kann, lagilah boleh hanyut sampai ke tengahari kang..

Alarm aku set kol 10 pg.. mcm tak puas je tido.. tp kena bgn gak sbb nak defrost ayam.. camne nak masak kalau masih berais kann..

Walaupun ngantuk tapi aku gagahkan jugak diri ini bgn dari tilam yg empuk.. jeles tgk ica dgn abah dia yg lena di ulit mimpi.. ain dgn apis pun tido lg.. cissss.. tak aci sungguh.. hahaha


Lepas defrost ayam, aku buat mana2 yg patut dulu.. kupas bawang, kuarkan salad.. rendam beras.. macam2 le yg aku buat.. mata lak asyik tengok jammm aje.. dgn tak mandinya lagi.. kihkihkih..

Menu aku sgt simple aritu.. aku sengaja masak lebih walaupun yg di jangka dtg hanya 3 family aje..


Pastu sesi memanggang ayam lak.. buat ayam rosemary je..


Hasil selepas pembakaran di dlm oven.. potong siap2 kasi tetamu senang nak makan..


Salad daging..


Pastu masak ayam masak merah..


Nasi lak aku buat nasi style campak2 je bhn dia.. tak tau nak kasi nama apa kat nasi ni.. apa kata kita bg nama nasi ni "nasihat".. kahkahkah..

Aku masak nasi sebanyak 13 pot beras.. sengaja masak lebih sbb kot2 la ada tetamu lain yg datang kann.. selain tu aku ada buat pecal jugak.. gambar tak ingat nak snap..

Sebenarnya aku sedikit kecewa dan tak puas hati dengan diri sendiri sbb tak dapat buat seperti yg aku dah rancangkan.. yelahkan, kita hanya merancang tapi Allah yg menentukan..

Kudrat aku tak mampu nak buat semuanya sendirian.. encik suami bantu aku uruskan anak2.. tp tulah, masa agak terhad.. tau2 je dah tengahari.. nangess...

Mcm2 dessert yg aku dah plan nak buat tak dpt buat.. tu yg paling aku kecewa sampailah sekarang.. terasa mcm ntah apa2 ntah yg aku masak aritu.. huhuhu..


Ni jelah antaranya yg ada..


Kuih raya pun kehabisan.. dlm balang kuih tu byk aku isi kacang2, gula2, jajan2.. kikiki.. nak jamu biskut almond cluster tak kesampaian..


Ni pizza namanya.. tp bkn aku yg buat.. ni encik suami beli hari sebelumnya, di sbbkan tak termakan jd aku simpan dulu dlm peti ais..

So hari sabtu tu aku just panaskan balik guna mikrowave aje.. hehehe.. ada ke patut anak buah hubby aku ingat tu pizza perisa petai sbb cendawan dlm pizza tu rasa dia seakan2 petai.. kekekke..

Keputusan yg tepat aku telah buat, memang tak sia2 aku masak lebih sbb tetiba adik beradik family hubby aku sms cakap nak dtg... lega sgt sbb ada gak yg nak di hidang.. takkan nak jamu gula2 aje kot kan..


Aku bersama kakak2 ipar aku (kakak encik suami) dan anak sedara (kiri sekali)..


Possing lagi.. sebenarnya aku tengah masak sup hayam kat belakang tu.. sempat lagi nak posing.. kekeke


" ni kalau kita tangkap sekor ni pastu goreng, pastu tulang beliau kita tanam, komfem jd buaian kan.."


Haaaaa kantoiii.. aku dengar... ekekeke.. acah aje.. dialog tu aku reka2 je tau.. kahkahkah..


Cumels tak aku... ** puiii.. perasan sungguh.. ekekekke...


Dalam umah lak dah mcm pusat asuhan kanak2.. ahahaha..


Ica je yg pandang kamera..

Mood ica kejap baik kejap melalak.. tp lebih kepada byk melalak.. budak kalo tak sedap badan gitulah kannn..


Melepak di buaian..

Cer tengok apis tu.. dia nak nanges benonye tu sbb dia takut naik buaian.. gayat.. bila buaian tu bergerak dia pun melalak.. kami paksa dok buai sbb nak snap gmbr je.. hahahha..


Ni tetamu seterusnya yg sampai.. yana, ujang dan aimy zafirah.. tetamu yg pestaim berjumpa.. citer psl diorang ada kat entry sebelum ni ye..


ica yg merengek tak sudah2.. asyik berkepittttt je dgn aku.. nak berdokong aje kejenye.. kalau tak demam, dia adalah budak paling ceria dan peramah sekali.. huhuhu


Ni tetamu ketiga yg dtg..

Ni semua rakan satu course dan satu kelas masa kat kolej universiti islam antarabangsa (kuis).. kecuali yg nombor 2 dr kanan.. hehehe.. yg kedua dr kanan tu kenal dlm fesbuk aje.. pestaim berjumpa nih..


Jemput makan ye.. sedih tau tak dpt masak best2 utk korang semua.. ntah apa ntah aku masak kannn.. sob sob sob..


Kak yati dgn anak kedua beliau.. kat belakang tu ain dgn bestfriend dia.. shazzy..


Pusat asuhan kat tepi kolam ikan... ekekke..


Mekasih tau sbb dtg beraya umah aku.. syg korang ketat2.. errr yg pompuan jelah ye.. kalau yg lelaki mau kena pelangkung dgn laki aku kang.. ekekekke..


Ni baby kawan aku.. kwn alam maya yg skrg jd bestfriend.. lupa nak snap gmbr dgn dia masa tu.. huhuhu..


So aku cilok ajelah gmbr beliau dr fesbuk.. hehehe..

Mekasih pada mu laki bini sbb bertandang kat umah kami.. mekasih gak kat bibik2 mu yg tolong kemaskan dapur aku tanpa pengetahuan aku..

Kurang sikit keje aku nak cuci pinggan mangkuk.. mekasih tau..!! nanti kami beraya umah mu pulak ye..


Ni lak tetamu terakhir yg dtg kat umah kami..

Lupa gak nak snap gmbr diorang laki bini.. dah kepenatan masa tu.. so aku ambik je gmbr beliau kat fesbuk sbg kenang2an.. yg pompuan tu sepupu hubby aku.. pestaim diorang sampai umah kitorang..

Yang pasti aku gembira sgt sbb makanan abis.. pastu dapat layan semua tetamu dgn adil.. adil rasanya.. kalau rasa tak adil mintak maaf ye..

Penat gak nak bahagikan diri.. jap2 layan kawan yg tu.. pastu lari jap layan kawan yg ni pulak.. pastu layan ica yg nanges2 aje kejenye.. apis pun bantai nanges2 gak sbb nak baby gara2 tgk si aimy zafirah tu..

Amboiii.. hang ingat bila mintak baby mak boleh terus beranak dan dan tu jugak.. ish3x.. kennot la my dear.. so meraung jelah apis sambil sebut nak babyyyy nak babyyy..

Yang pasti, kalau ada mknn yg tak sedap tu sorrylah ye.. masak dlm keadaan kelam kabut mcm tulah jadinya.. mcm2 yg nak di masak tak sempat aku laksanakan.. tu yg paling aku kuciwa...

Nanges lagi.. =(


27 comments:

marzuna said...

best nyer beraya rumah ana.. nak dtg beraya gak ler.. :)

izfanora said...

sedapnyer menu dier..

YanaUjang said...

menu yg xdpt msk tu postponed raya haji la plak..wakakakaka~ :p

Marwanis Mansor said...

phuiyooo.. anak supplement ubat kuat apa makan ? aku ndak gak? last skali aku masak utk open house letih hoo tu pun open house yg terkatop.. laki aku tlg kupas bawang ja

pnsusu said...

kagum kuasa 35 tau tgk ana......
super duper terror nie

♥fatenn meera♥ said...

tggu berlaki nnty lah bru smpai rumah kak ana..hihihi..

Anis Xora said...

assalam kak ana..slm perkenalan dr sye..akk pn ex student kuis jgk eh?same la ngn sye..akk lau ad mse jempot visit my blog
http://anisxora.blogspot.com/
sye suke bce blog akk..hehe

syiekin said...

Best nyer dapt brya umh kak ana..sngat~!! jeles huhu~ bila la bleh smpai umh k.ana nie.. nk p rya umh k.ana sok la hehehe.. gurau jer.. lgpon jauh huhuhu

JaSSNaNi said...

Banyak betul menu2 tu.. mcm2 ada..

Smiley said...

meriahnya org dtg beraya!
nk yg tak sabo nak wat makan2..jemput BFF je dulu sbb rumah kite tak sempat lg nak cat

Alin Marlini said...

seronok menjamu tetamu. Sporting kakak ipar ana...

~♥ iella ♥~ said...

mknan dasyat...cm sedap sgt..

ViRuS DeTeCTeD said...

akak nak tanyer..anak sedare hubby akak tuh..salina kan ??? a.k.a sally..org kelantan ???

Aku-Enot said...

wah...dah macam rumah terbuka pulak bila tgk menunya....:-)

Ana Suzana said...

virus,
haah.. salina.. kenal ke..? dia tu menantu kepada kakak ipar akak yg tudung merah tu..

mannira said...

ana..rumah depan ana tu kosong ya...nak berjiran dgn ana la..hehe

mamalisa said...

hai..nakla beray ajugak kat umah ana..jemputlah kita

Ana Suzana said...

sape2 nak beraya kasitau awal2 ye.. kang ana jamu keropok je kang.. ekekke

Ana Suzana said...

Mannira,
depan umah ana tu memang kosong.. dah ada buyer tp dia lom pindah2 lg

Ana Suzana said...

Marwanis..
tu pun nak pengsan gak tu.. kekkeke

zaity zaliza said...

ampunnn ana. macam tu banyak masak tu kalau akak sure pensan lepas tu. 2 thn dulu buat open haus, tobat cakap kat hubby. tak larat.. tu pun masak simple jerrrr, nasi lemak n segala mak nenek dia jerrrr. berapa jenis bitamin ana makan tuk jaga kecergasan diri tu?

zaity zaliza said...

ampunnn ana. macam tu banyak masak tu kalau akak sure pensan lepas tu. 2 thn dulu buat open haus, tobat cakap kat hubby. tak larat.. tu pun masak simple jerrrr, nasi lemak n segala mak nenek dia jerrrr. berapa jenis bitamin ana makan tuk jaga kecergasan diri tu?

zaity zaliza said...

ampunnn ana. macam tu banyak masak tu kalau akak sure pensan lepas tu. 2 thn dulu buat open haus, tobat cakap kat hubby. tak larat.. tu pun masak simple jerrrr, nasi lemak n segala mak nenek dia jerrrr. berapa jenis bitamin ana makan tuk jaga kecergasan diri tu?

zaity zaliza said...

ampunnn ana. macam tu banyak masak tu kalau akak sure pensan lepas tu. 2 thn dulu buat open haus, tobat cakap kat hubby. tak larat.. tu pun masak simple jerrrr, nasi lemak n segala mak nenek dia jerrrr. berapa jenis bitamin ana makan tuk jaga kecergasan diri tu?

zaity zaliza said...

ampunnn ana. macam tu banyak masak tu kalau akak sure pensan lepas tu. 2 thn dulu buat open haus, tobat cakap kat hubby. tak larat.. tu pun masak simple jerrrr, nasi lemak n segala mak nenek dia jerrrr. berapa jenis bitamin ana makan tuk jaga kecergasan diri tu?

zaity zaliza said...

ampunnn ana. macam tu banyak masak tu kalau akak sure pensan lepas tu. 2 thn dulu buat open haus, tobat cakap kat hubby. tak larat.. tu pun masak simple jerrrr, nasi lemak n segala mak nenek dia jerrrr. berapa jenis bitamin ana makan tuk jaga kecergasan diri tu?

Ana Suzana said...

Kak Zity,
yeee ana ampun kan... sampai 6 kali mintak ampun tu ha.. ekekekke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...