NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, September 25, 2012

SaBtU BaLiK KaMpuNg

Memula mintak maaf ye kat korang sbb bila bukak je blog aku masih lagi takde apdet entry baru.. ni lah masalah aku, kalau dah cuti dan terstop mengarang entry, terus malas tu menjadi2.. kihkihkih..
 
Sabtu tadi sebenarnya aku, encik suami dan anak2 balik kampung.. balik kampung aku kat sekinchan sbb mak abah aku buat kenduri tahlil dgn kenduri cukur jambul sekali utk anak adik aku yg baru lahir tu hari..
 
Kitorang gerak dari shah alam lewat sbb yelahkan byk nak di packing... bkn balik lama pun, takat 2 hari aje pun.. tapi nak packing barang2 dan baju bajan yg ambik masa lama sgt tu...
 
Yelah, yg mempackingnya sorang je kan.. kang kalau ada barang yg tertinggal akuuuu gak yg kena kang.. grrrr.. tak aci sungguh tau.. tapi memang ada brg yg tertinggal pun gara2 aku terlupa.. brg encik suami lak tu.. membebel la jap dia...
 
Huk alohhh, org tak sengaja la.. byk mende yg nak di ingat.. org lelaki ni memang tak aci tau, kalau dia tak sengaja takpe lak, sama mcm kes dia terbawak kunci umah aku tu hari, beriya2 yakinkan aku ckp yg dia tak sengaja.. 
 
Tak pasal2 aku dgn anak2 terkurung dlm umah.. tu pun dia nak salahkan aku gak sbb letak kunci sebelah kunci dia sbb tu dia terbawak dua2 sekali katanya... cetttt... hahahha.. tak aciiiii... kekeke..
 
Di pendekkan citer, kami bertolak ke kampung kol 4.30 ptg.. masa ni dah makan siap2.. anak2 pun bantai membuta je sepanjang perjalanan sbb dah kenyang.. perjalanan balik kampung ambik masa sejam je... kejap je dah sampai..
 
 
Tak lama kami sampai tup2 lori yg bawak seekor lembu pun sampai gak.. kenduri siap tumbang sekor lembu tu.. dah macam nak kawenkan anak je gayanya.. kikiki..
 
 
Ni la beliau yg di maksudkan..
 
Masa aku diri dekat2 dgn lembu ni sebab nak snap gambar beliau, beliau terus berlari2 mengeliling pokok yg beliau kena tambat tu.. ewahhh.. nak pikat aku la tu..
 
Last2 jatuh gedebuk sbb tali tu membelit salah satu kaki beliau gara2 terlalu eksyen berlari2 depan aku.. haaa kan dah jatuhh.. lenkali jgn nak eksyen dgn aku tau..
 
 
Terus beliau buat2 kontrol hensem..
 
Eleleleeee mcm le aku tak tau ekau dah malu yg amat dgn aku.. kihkihkih.. dah dahhh.. dok dendiam kat situ ye.. kunyah la rumput yg malu2 nak tumbuh depan ekau tu ye..
 
Kot kalau abah aku rajin kang abah aku bg la ekau rumput yg best2 sikit.. hehhe.. tu pun bergantung pada budi bicara abah aku ye..
 
 
Lepas kacau lembu, aku pun kacau org kat dapur lak..
 
Masa ni mak aku, kakak aku, makcik2 aku dan jiran2 kampung aku bz memasak, membasuh, mencincang hayam, melantak dan macam2 me lagilah.. hehehe.. aku je yg bz mengacau org..
 
 
Ni mangga sebesen besar.. ni semua mak aku cakap nak buat kerabu mangga.. khusus utk menu esok..
 
 
Part ni paling best, kakak aku sibuk goreng hayam, aku lak sibuk kidnap seketul demi seketul hayam semata2 nak mengenyangkan perut aku..
 
Jap2 aku datang culik seketul hayam dan bg alasan nak rasa sedap ke tak.. dah abis seketul aku dtg lagi, kidnap lagi seketul dan bg alasan yg sama.. hahhaha... ada la lebih 6 ketul aku ngap..
 
Abah aku tak leh nak marah aku sbb aku dah besar.. kalau aku kecik2 mcm ain anak aku tu mesti kena bebel dah sbb sibuk nak abiskan hayam.. muahahhha..
 
Hebat kan aku sbb tak kena marah dengan abah aku.. laki aku geleng kepala je tengok aku yg makan hayam tanpa ajak beliau sekali.. kihkihkih.. takpe bang, ayg wakilkan mkn utk abg je.. hehehe..
 
Pada sebelah malamnya pulak, kami adik beradik sibuk isi goodies bag.. errr diorang je yg sibuk, aku lak jd penyibuk aje.. snap2 gmbr dan menyembang pung pang pung pang.. kiranya aku ni penglipur lara la kan, takdelah diorang bosan buat keje bila dengar celoteh aku.. kikiki..
 
 
Mereka2 yg rajin.. abg aku yg pakai kopiah tu sedaya upaya sorokkan muka sbb beliau tau yg aku akan apdet belog gmbr ni kang.. muahahhaha..
 
 
 
Barisan tenaga pekerja yg sgt rajin.. aku jadi mandor aje..
 
 
Aku sebenarnya lebih sibuk kacau baby adik aku..
 
Giler ahhhh, geram betul aku dgn beliau yg kecik cinonet ni.. dah la comel, mata sepet, hidung mancung, nanges pun haluss je suara beliau..
 
Setiap jam aku angkat dan peluk cium beliau.. rindu nak ada baby kecik.. anak2 aku pun sukaaa sgt dgn baby ni.. pantang aku pegang baby ni memasing berebut nak pegang dan cium gak..
 
Takpe anak2, kasi mak berehat dulu tahun ni, tahun depan mak dah ready.. ada rezeki kang dapatlah kamu adik baru.. hehehe..
 
 
Jenuh aku cuit2 mulut dak kecik ni sbb nak kasi dia senyum.. kamera hp dah standby siap2 nak snap.. akhirnyaaaa... senyum jugak dia.. ngehehhehe..
 
 
Tengoklah ica.. dulu bila aku tanya nak baby ke tak dia cakap taknak..
 
Last2 sekarang ni dia yg nak baby.. sikit2 nak riba baby je kejenye.. good ica.. berlatih awal2 adalah lebih baik.. muehehehe..
 
Apis lagilah suka sbb baby ni baby boy.. dia kan memang nak sgt adik lelaki.. ain lak tak kisah adik apapun sbb dia memang nak adik baru katanya.. ewahhhhh... hahahha..
 
Bersambungggg...
 


 

17 comments:

SaRaH SaLiHaH said...

Hahaha..klakor penceritaan..
asyik kacoo org..
best guh mbik gambor sokmo..
akak guna ape mbik gambor yg cun2 ni?
Notes ke?

Ana Suzana said...

akak pakai iphone je sarah.. malas nak usung kamera lain.. kikiki

puan.mila said...

klakar la akak ni, tgk cara pun mcm tukg sibuk je krjanya..mesti xnolong org buat kja eh..hehe..rajin akak snap pic 1/1 nak msuk lam blog..kalau mila time snap pic tu la mls..haha..sbb tu klu entri ada 1, 2 keratje pic kdg xde lgsung..heheh..

JaSSNaNi said...

salam kenal.. :)
wahhh best... balik kg ada kenduri rupanya.. ramai2 camni mmg meriah.. :) seronok kan.. :)

Kasih Salina said...

tu dia ehh..meriah sungguh tu..seronok kan masa kenduri kendara kat kampung..

Nida Mohd said...

kelakar la citer ana..kesian si lembu tu..terus bersimpuh malu dia kat situ..mangga tu menggoda betull..kecur air liur tgk..

ibh_sue said...

Ana..Icca dah ready tu nak adik baru..Heee

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

teman baca sampai habis... tapi tuu kenduri apa yer... Akikah ke... or ada orang nak kahwin...

Haryati Faizal said...

comellah gamba ica ngan baby tu... nak adik lagi pe??? hihi

Ana Suzana said...

Sbb hp selalu ada di tgn so snap ajelah.. Kikiki

Ana Suzana said...

Jasnani..
Memang meriah dan best.. Lg2 bila semua adik beradik berkumpul..

Ana Suzana said...

Salina..
Memang meriahhh

Ana Suzana said...

Nida..
Lembu tu dah selamat dlm perut kami dah pun.. Kuikuikui

Ana Suzana said...

Kak sue..
Tahun dpn baru bersedia kak.. Hihi

Ana Suzana said...

Lorrr.. Kata baca sampai abis.. Tu kenduri tahlil dan akikah sekali.. Kihkihkih..

Ana Suzana said...

Haryati..
Nampak2nya gitulah... Heheh

jijasakura said...

sedapnya buah mangga tu...kat sekinchan byk buah mangga ek..tu buah mangga kat kg ana ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...