NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, September 06, 2012

ReSePi : SoS BLaCk PePPeR

Meh aku sharekan resepi membuat sos blackpepper.. mcm biasa, cara yg aku gunakan simple aje.. kalau korang dah terer korang leh ubahsuai dan derhaka dgn resepi ni.. ngehehehe..

Konon2 nak apdet petang semalam.. tapi tau2 jelah kan, aku sgt bz uruskan anak pegi balik sekolah..

Ni aku apdet kol 2.30 pg tau.. tp entry ni aku akan publish kol 7 pg kang.. aku baru abis mengemas umah td.. org lain time gini dah lama hanyut di buai mimpi.. haku..?? huhuhu..

Dah dahhhh.. abis citer pasal aku.. jom kita intai resepi blackpepper lak.. kalo ketumbit mata tu aku tak tau yeee.. yelahkan, sape suruh intai.. ekekkeke...


Ni contoh masakan yg pernah aku buat.. fokus pada sos tu je ye..


Jom kita tengok bahan2nya.. :

Bahan2nya :

~ 2 sudu besar butter/marjerin
~ 2 sudu besar tepung gandum (utk memekatkan kuah)
~ 2 cawan fresh milk/ susu cair ( 400 ml )
~ 2 sudu besar serbuk lada hitam kasar
~ 3 @ 4 sudu besar sos botol blackpepper
~ 2 sudu besar kicap ( utk kaler sos lebih gelap)
~ cendawan butang dlm tin (ambik cendawan shj & hiris)
~ seketul kiub pati ayam knorr (aku tak bubuh garam)


Cara2nya :

~ Memula ambik kuali non stick kalau boleh.. kalau takde apa2 kuali pun boleh.. bukak api sederhana je ye..

~ Masukkan 2 sudu butter/marjerin.. bila dah cair masukkan tepung gandum tadi.. kacau rata guna whisker/garfu..

~ Bila dah berbuih2 , masukkan susu.. kacau lagi.. masukkan pulak serbuk blackpepper.. masukkan cendawan butang yg dah di hiris... dalam gambar takde cendawan butang sbb aku lupa nak beli..

~ Pastu masukkan kiub pati ayam knorr seketul, masukkan kicap dan sos botol blackpepper.. kacau sebati semuanya.. kalau suka pekat biarkan sos tu masak lama sikit sampai pekat..

~ Sape yg suka cair2 boleh lebihkan susu sikit kalau agak2 sos tu terlalu pekat.. pandai2 la korang ejas ikut kesukaan korang ye..

Paham tak aku ajar ni.. sorry la aku tak snap step by step.. kekurangan kerajinan kemasaan keituan.. kehkehkeh..


10 comments:

ibh_sue said...

Sangat kerajinan ana mengemas pagi2dan menghapdep di waktu pagi2 buta juga..heee

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ok ila try nanti. tq ana!!

Shila Rossilawati said...

ok..faham....tq Ana...

Yana Aina said...

wahh..kene cuba nie. tq ^^

Marwanis Mansor said...

oo gitew.. selama ni aku letak bawang ngan sos lada hitam tu ja.. msti cuba ni.. tq yea

Kasih Salina said...

wah..resepi lain dr yg lain nih..mesti best..nak cuba jugak nanti..tq ana..

Cik Puan Izan✿ said...

resepi ni nmpk mcm mudah. nti kita nak try la. mana tau jadik pro nti...kekeke

nur aiendyannie said...

Mmg sdp resepi ni..arini buat lg..ngan meatball lg ni..hihi.,tenkiiuuuu

luqman syahmi al- helmy said...

Kalau pakai full cream or low fat boleh?

mohd hazriq said...

Sos botol black paper tu masuk kn habis ke 1 botol tu??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...