NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, December 10, 2009

SeLaSa @ PriNce CouRt MeDiCaL CeNtRe

Selasa lepas aku ke prince court medical centre
Sbb ada temujanji dgn Doc Seri Suniza Suffian..siap nama penuh lg ku bg..kekeke..

Jalan jem woo start dr jln kuching menghala ke jln tun razak.. tension sbb kete bergerak teramat la slow..kalo berjalan lg laju tau..ntah2 merangkak pun lg laju..huhu..


Dah la temujanji kol 3.30 pm..

Kuar rumah kol 2.40 pm..tp tersangkut kat jem yg panjang..terus call spital tu minta extend masa..kang dia ingat aku batalkan temujanji lak..


Senyum je alisya.. time ni aku dok blkg dgn hafiz, ain dan adik pompuan ku..alisya ku serah kat kakak ipar aku..bkn apa, hafiz buat perangai sepanjang perjalanan..

Yg pandu kete tu abg sulong aku..dia volunteer nak bwk aku ke spital..yelah, kang sape nak jg anak2 aku..kebetulan hubby ada urusan penting masa tu..so xdpt hantar..


Bersusunnn je kete sbb jem..

sambil2 tu tgk2 gak si sinchan yg menari2..hehe.. Sejam lebih woo terperangkap dlm jem..sadiss sungguh..


Hafiz yg merengekkk je sbb nak susu + ngantuk..

yg aku lak terlampau pintar sbb sengaja xbwk susu dia.. agaknya panik + gementar kot yg buat aku jd tak keruan..serammm wooo..


Tengokkk tuuu..tu kaki si hafiz..

Yg ain lak leh tersenyum je..ish2.. ohye, yg pompuan tu lah adik aku..dia bkl menamatkan zaman bujangnya hari jumaat ni..


Ain siap pegang lagi kaki hafiz..

Akhirnya kami sampai spital kol 4 ptg.. abgku turunkan kami kat dpn lift sementara dia cari tmpt parking kete..kami jln laju2 nak ke lobby..mcm rombongan cik kiah lak..kekeke..


Taraaaa...ni pemandangan bila kuar dr lift.. dup dap dup dap masa ni..mcm nak patah balik rumah pun ye..tp mcm tak berbaloi lak sbb dah harungi jem sejam lebih


Ni pemandangan bila dah masuk area lobby
lama betul tak gi sini..last pegi lps beranakkan alisya..
uikk..apehal lak nak jenguk sini selalu ye tak..hihi..


Ni kaunter pertanyaan..lelaki baju hitam tu bkn sedara mara aku ye..haku tak kenal pun..saje snap .. staff yg jd penyambut tetamu tgk je gelagat aku snap gmbr tu ini..

Yelah, macam jakun kaedahnya..Gambar dia je aku tak ambik..kekeke..pastu kami cpt2 menuju ke lift utk naik ke tingkat 6..


Ni lah tempat yg ku tuju..huwaaaa...suspen gile masa ni..mesti korang tertanya2 kan nape ku gi spital ni kan..dan ada yg dah tau dlm facebook reason aku gi sini..

Sbnrnya aku yg buat sendiri temujanji ni..sbb aku nak buat ujian pap smear dan psg implanon..pap smear kena buat sbb sejak dpt anak pertama aku tak prnh buat woo..

Implanon lak sbb nak merancang keluarga..korang tau jelahkan, jarak anak2 aku sume dekat2..

So sementara alisya br 6 bln ni, ku kena fikir langkah2 utk menjarakkan anak..kesian sama encik rahim..maksud aku rahim dlm perut aku ye..kikiki..


Cun takk..?? cunn wooo doktor ni..ni bkn gmbr aku snap ye, ni gmbr kat FB beliau..aku suka betul dgn layanan doc ni..very2 friendly dan best sesangat..dia ni lah gynea aku masa beranakkan alisya..Klik SINI utk cerita psl bersalin

Masuk je bilik doc kami sembang2 dulu..dia kan doktor yg sgt peramah..hehehe..ku sukaaa sgt smpaikan gementar aku tu kuranglah sket..tp takdelah sampai hilang rasa takut..takut tu tetap ada maaa..huhuhu

Ku ckp kat Doc yg ku nak psg implan..dia terus bg pendapat suruh jgn terus kepada implan, dia kata why not try ambik injection dulu..implan dgn injek tu lebih kurang sama je..cuma kaedah je berlainan..

Ku mintak la pendapat dia ttg kedua2 kaedah tu ( implan dan injek)..dia ckp test la injek..pastu dia cite lak side effectnya..huishhh..boleh naik berat bdn tu yg tak tahann..hmmm..pastu kena gi injek setiap 3 bln lak tu..lecehhh lecehhhh..

Doc kata kalau tak serasi dgn injek br leh test psg implan..cumanya side effect implan pun lebih kurang sama dgn injek..kitaran haid pun akan terganggu..leceh gak tu..habis tu camne..nak telan pil or jamu takut lupaaa je..

Last2 Doc Seri suggest mende ni..mende ni lah yg buat aku ngeri dan tak terfikir nak buat pun selama ni..tgk gmbr ni pun dah cukup ngeri..ohye..tu bkn tapak tgn aku, tapak tgn aku lainnn..hehehe..ni hasil image google je..


Ngeri takk..??!! Doc Seri kata lebih baik guna IUD sbb ianya takkan ganggu berat badan..pastu tahan 3 tahun..cumanya kena sentiasa jg kebersihan hat bawah tu lah kan, sbb tak mau ada jangkitan lak..

Doc Seri kata alang2 buat pap smear elok teruskan je masukkan alat ni..uikkk..ngerinya dgr..pastu dia pujuk aku lg bg aku takyah takut..siap tunjuk lg camne mende tu di psg..lglahhh aku takut..makkk..tolonggg..!!

Lps dia terangkan tu ini akhirnya aku tewas..aku terus setuju jelah..pastu apa lg..jeng jeng jeng..dia suruh aku buang air dulu..maksud aku kencing ye..takkan nak buang air minuman dia lak..hehe..

Pastu dia suruh aku baring kat katil khas tu..memula dia scan dulu perut aku..fuhh..teringat kembali waktu dia scan time peknenkan alisya masa dulu...mcm baruu je lg..dia scan rahim aku..pastu dia ckp " Good..rahim ok..takde masalah"

Legaaa aku dgr..pastu apa lagi, buat ujian pap smear la dulu..time ni aku tak dpt nak snap la ye..sensored..time ni aku cuba relaxkan minda aku..anggap jelah yg aku tgh berspa bagai..ececehh..padahal seumur hidup tak prnh jejak spa2 ni..

Time dia masukkan alat utk ambik cecair dlm kita punya tu ( erkk..kita..??), aku pejam mata weii..menggigil jugak time ni sbb sejuknya ekonnnnn..dr dulu lg aku ada masalah dgn ekon kat spital ni..gila sejukkkkk..

Tiba masa dia masukkan iud lak..huwaaaa..aku tutup mata sebelah je sbb nak tgk apa Doc ni buat..tp bkn nmpk pun kan..yelah, posisi aku time ni betul2 mcm nak beranak..tawakal jelah..senak sedikit perut waktu dia tolak mende tu masuk dlm rahim..

Doc Seri lak ajak nyembang je time proses ni..dia nak aku relax..tup2 settle sudahh..Doc Seri scan lg sekali utk tunjuk kat aku iud yg dah di psg..Doc kata ada sedikit pendarahan..so dia bg pad suruh pakai..jgn risau katanya sbb kejap je keadaan camni..pastu siap buat lawak lg.."nanti jgn ganas2 ye..puasa dulu 2-3 hari"

Yang tak paham apa yg Doc Seri ckp tu tak dapek lah den nak nolong..lu pikir la sendiri..kekeke..tp kan, skrg dah hari keempat dr hari iud di pasang..nape masih ada pendarahan lg ekk..byk gak darah kuar mcm kita first period lak..

Ada sape2 leh tolong bgtau kenapa..?ku cdg kalo meleret2 pendarahan ni smpai mggu dpn, ku ingat nak gi check balik la..tp kalo normal perkara camni berlaku takpelah..period ku lama dah abis sbnrnya..adehh..


Kuar je dr bilik Doc ku terus menuju ke tmpt menunggu..sib baik anak2 aku sume ok..tak melalak2 ke hape ke..legaaaa..


Sementara tunggu nama di panggil utk bayar bil, aku sempat nyusukan alisya dulu..org tak ramai pun time aku gi tu..


Monyoknye mukaaa..


Dah dokong br senyummmm ye..
kakak ipar aku dokong dia sementara aku menanti nama di panggil




Buruknyeeee..ni gambar ain yg snap..sibuk je nak snap gmbr gak..kasi la cannnn..!!


Awat kakk..lenguh ye dokong..hehehhe..


Nmpk happy je kan..time ni hilang dah rasa berdebar2..cuma risau pulak yg timbul..cuba nak menyesuaikan diri lak pasni..harap2 sesuai la kan.. pastu blah la..apa lagik..perut pun dah lapo gile time ni..


Kami mkn kat restoren ni kat tmn melati..
mmg selalu gi sini..mudah dpt parking berbanding kedai2 mkn yg lain


Alisya tido lena time ni..sukanyaaaa..
sbb mestilah mkn nanti takde gangguan ..!!


Close up sket muka budak tido..hehehe


Mknn pun tibaa..order set package je..lg senang..
budak2 ku orderkan nasi goreng cina..abis diorg mkn..lapo la tu..


Sedang elok nak abis mkn budak ni pun bgn..
mujur aku dah nak abis mkn..so takdelah terkilan sgt..hehehe..aku kan kuat mkn..


Setia menanti mak dia ni abis bedal dessert lak..
Pas mkn apa lagi..balik umahlaaa..dan sepanjang jln tu hafiz nanges sbb nak susuuuu..uwaaaa..mak lupa bawak botol susu la nak oitttt...



10 comments:

ammi said...

ana..tak pun mmg time mu nak period kot, sebab apa kalau advice Dr ku, nak pasang iud dibuat time period je.

aNa SuZaNa said...

ammi,
ku start period hari tu 26hb 11..utk mendapat second period lambat lg maaa..so, ni darah dtg dr mana ekk..??

shabiela said...

takutnya tgk gmbo.. naik bulu roma ku..

ana said...

ngerinya anak oiiii...

kak makan MAB je ana...alhamdullillah...

aNa SuZaNa said...

Sha..
sila bg tangga kat bulu roma mu..suruh bulu roma tu turun..kekekke

aNa SuZaNa said...

Kak Neisya..
adehhh..dah buat pun kak..kita tgk dulu serasi ke tak..kalo tak bukak jelah balik iud ni

iNa said...

erk...cmne rase wat pap smear tu ye??
ina x pnah buat pon seumur idup ni ha..
huhuhu........nk kene p wat gak tu...

eeemmm..
ade pendarahan ke??
kene p jumpe doc cpt2 tu...

aNa SuZaNa said...

ina..
tak akit pun masa wat pap smear..cuma rasa tak selesa sket je..

yupp..until now masih bleeding mcm period..tak tau nak kata..huhuhu

Syikin said...

jgn lupa update tau... psl iud.. tgh servey gak ni..huhuhu takuts!!!

Syadana said...

Assalam. Ana nk tanya kos pap smear tu dlm brpa yer? Kalau nk buat dgn Dr Seri kena ada surat reference ke buat appt? Wasalam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...