NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, December 08, 2009

SaLMoN SteaK..

Ok..dlm entry ni aku buat salmon steak cara ku..
Itu pun ada rujuk2 sket resepi dlm tenet tp bkn 100%..
Byk aku ubah suai sket ikut naluri hati aku..ececehh..

Ni bhn2 yg aku guna..dgn bhn2 ni salmon aku jd bertambah sedap..ececehh..puji diri sendiri nampakkk..!! tp siyesss..betul wehh..hehehe..

Benda2 tersebut dr kiri : serbuk lada hitam, serbuk thyme leaves, olive oil, serbuk parsley, mixed herbs, serbuk cili kasi rasa pedas2 sket..


Ni utk side dishes lak..ada daun rosemarry , tomato kecik2, brokoli, kentang 2-3 biji , baby carrots..yg takde dlm ni ialah bwg besar dan butter serta sesudu tepung gandum ( utk buat sos putih)


Susu fresh milk takde, so aku pakai apa yg ada dlm peti ais je..ni utk buat sos putih tu


asparagus dgn lemon pun aku guna jugak..


Memula, masak dulu salmon yg dah di perap lama tu
masukkan sekali asparagus dgn tomato tu..

Cara aku perap salmon ialah :
~ masukkan semua jenis rempah2 yg ada kat gmbr paling atas sekali tu, masukkan garam secukup rasa, masukkan daun rosemarry dan sedikit olive oil..sukatan pandai2 korg la ye..gaul sume dan bungkus dgn aluminium foil..


Ni sos putih yg dah siap di masak..
Aku sbnrnya nak tiru sos mcm kat secret recipe tu..
Mungkin tak la 100% sama tp hubby ku komen sedapp..!! tu yg penting..hehe..

Cara menyediakan sos putih :
~ 2 sudu besar butter
~ 1 sudu besar tepung gandum
~ 200 ml susu fresh milk
~ garam secukup rasa
~ sebiji bawang besar di potong dadu kecil2..
~ 1 sudu besar perahan jus lemon
~ serbuk thyme leaves dan mixed herbs..suka hati nak letak byk mana

Cara masak : ( sila guna api kecil ye )
~ masukkan butter, tumis bawang besar td dan biar hingga bwg layu..kemudian, masukkan sesudu tepung gandum td..gaul2 hingga bwg dan tepung bersatu..ewahhh..!!

~ pastu tuang susu td dan gaul sebati..masukkan sedikit garam dan herbs2 td..
~ kemudian masukkan jus lemon td
~ masak smpai nmpk kuah tu nak pekat..siapp..!!
~ peringatan : kalo terpekat sila masukkan air sedikit, kalo tercair sila masukkan tepung sket..pandai2 korang la ye..


Pastu masak side dishes pulak..
B4 tu, sila rebus atau steam dulu kentang, karot, brokoli bg lembut sket..kemudian br masak mcm gmbr di atas..

Cara menyediakan side dishes cara aku :
~ masukkan sesudu butter dgn sedikit olive oil..
~masukkan garam sket dan masukkan je sume bhn2 di atas..
tabur2 dgn mixed herbs..agak2 jelah nak masak brp lama..aku masak kejap je menda2 ni..


Apa lagi..hias la sume menda2 yg di masak td atas pinggan..aku takde pinggan yg mcm hotel punya tu..kalo tak lg menarik..huhuhu..


Tadaaa..sudah siap di tuang dgn sos putih td..
Rasanya dia sgt yummy..fresh betul salmon tu..

Ni lah yg kami mkn masa sarapan pg td..
Sok pun maybe sarapan dgn salmon lg..sedapnyee..kalo korang ada resepi salmon sila kongsi2 ye..


25 comments:

nuna said...

wah sedapnyer... berapa hinggit salmon tuh??? dulu pernah wat jugak resepi salmon camni tp salmon overcooked so bila mkn keras..... ana yg rupa cam taugeh tuh 'tiu miu' ehhh?? bagus, sayur asian di buat cara western... hehe..nyway fav sy tiu miu tuh....

ammi said...

wowowowowow
giler merembes akak ni!!!
sila promote untuk 2nd batch order yek!

aNa SuZaNa said...

nuna..
ha ah la..sayur tu ana tak mention..terlupa lak..yg benornya ana tak tau nama sayur tu..kikiki

aNa SuZaNa said...

Ammi..
beressss..hihihi..

MAKCIK REHAN said...

kecur habis segala mender yang boleh terkecurr..


slurrrppp...

LiAnA said...

mak aii sodapnya... nampak fresh salmon tu..

Nieza Ishak said...

sedapnyaaaaaaaaaaa


wahhh harus order salmon dr ammi ni, tak hagak2 terliuq

shabiela said...

sedapnya ana.. kalah hotel 5 star ni.. ekekek..

Syikin said...

yummynya.. barang2 complete+ rajin la sangat... order 1 plate bleh? hehehe

iNa said...

nyum..nyum...
sedapnye..
nie sume yg buat nk order salmon kt kak ammi ni..hihihi..

Mrs. Aiza (Nis) said...

you make the salmon look so tempting for people like me yang tak suka salmon. maybe kak boleh try masak guna yr recipe.

m@ said...

betulllah! sngt terliurrr...mesti cube resepi mu ni...uwaaaaaaaaaaaa
nk p tesco!

aNa SuZaNa said...

MR..
Silalah cuba..mr order salmon jugakkan..hihihi..

aNa SuZaNa said...

Kak Liana..
sedap kak..ikan dia sgt fresh..dah abis kang mesti ku order lg dr ammi..

aNa SuZaNa said...

Nieza..
order jgn tak order..tokey salmon sdg menanti customer tu..

aNa SuZaNa said...

Sha..
mak aihh..ku tak sama taraff hotel 5 bintang daa..ni salmon campak2 je ni..



Syikin..
nak pinggan je ke..kikikiki

aNa SuZaNa said...

Ina..
dpt gak bantu kawan lariskan salmon dia..murah lak tu..

aNa SuZaNa said...

Kak Nis..
mekasihh...akak tak suka mkn salmon ekk..hubby ana pun asalnya tak suka..tp sekarang ku akan sogok perut dia dgn salmonnn je..kikiki

aNa SuZaNa said...

M@..
kalo ada resepi bagus2 kongsi dgn ana ye.. ;)

hanim.. said...

wah!!..mcm sdp bangettt nampak nie ana..mau ada yg try ni karang..hehehe..

aNa SuZaNa said...

HaNiM..
mmg sedap la hanim salmon ni kalo masak kena dgn caranya..try la..salmon kan ikan berkhasiat..sedapp..

eynda said...

wow!! Tak sabar nak jadi jiran!!

aNa SuZaNa said...

kak eynda..
ana pun tak sabar gak jadi jiran akak..hehehehe..

Ena Mazly said...

sedapnya anaaaaa....

boleh try nnt bila hubby turun dr kapal...dia tu seleranyer mengalahkan anak raja...dia suka lah kalau dibagi benda2 cam ni...ehehehhe...

thanks for sharing..

aNa SuZaNa said...

Ena..
boleh aje nak try..ana suka sos putih tu..nak taruk lebih jus lemon pun boleh..pandai2 la ejass..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...