NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, June 25, 2009

KroNoLogi Ku BerSaLiN..

Mungkin ada yg dah tau..tp saje nak cite lg sekali..

1 JUN 09

~ HB balik keje kol 11 mlm..ku ajak HB gi Bangi Kopitiam kat tmn melawati..tp dia xnak..malas dan penat katanya..huhuhu..
~ pastu ku konon merajuk la kan.. pi la dapur cari belen durian yg ada..
~ tgh mlm tu ku sempat lg bedal sebijik durian..mkn sorg2 kat dapur..ekekkeke..geleng kepala je HB tgk..mcm org kebulur..

~ lps tu ku lap kipas syiling kat bilik ku dgn memanjat kusi makan..ni sbb ekon bilik ku kene servis lorr..motor dia rosak, tu psl ekon xsejuk sgt rupanya..ciss..!!
~ pastu terasa cramp lak bdn..sbb penat wt keje pembersihan kot..


2 JUN 09

~ jam dah hampir kol 1 pg..cdg nak on tenet sat jenguk forum..tp ntah nape malas lak..rasa ngantuk yg amat..so terus tido je..
~ kol 5 pg terjaga sbb anak no 2 mintak susu..
~ cdg nak smbung tdo..tp cam sakit perut nak berak lak..
~ punyalah lama dok kat mangkuk jamban..tak jugak berak2..asyik2 kentut dgn kencing..
~ bila dah 15 minit tak berhasil memerut ku bersihkan diri jelah..alang2 nak subuh kan..

~ tup2 pegang kat anu ada lendir campur darah..uik..dah kuar tanda ke nih..
~ mandi manda ttp di teruskan sbb xsakit apa2..just perut kejap2 mngeras..tp still anggap bkn contraction..
~ pastu mandi terus kejut HB ckp yg ku dah kuar tanda..dia otomatik bgn dan capai seluar..lawak tul tgk muka panik dia masa tu..
~ ku ckp relaxla..lom nak banak lg ler..so Hb ku solat subuh dulu..sambil2 tu ku bersiap nak bermekap sket..ala, setakat berlip gloss dgn bedak je..hihihi

~ tgh2 tggu HB solat ku rasa cam tak sdp hati..cam nak terberak aje..tp ku dah tau bkn nak berak sbnrnya..sbb rasa lain mcm je..sempat ku teguk secawan air rendaman akar fatimah..
~ Ku ckp kat HB smpat ke nak gi spital ni..masa tu dah kol 6 pg..pe lg..berdesup HB bwk kete smbil psg hazard light..sume org dia naik lampu suh ke tepi..dia bawak 180-200 km/j..leh terbang kete woo..

~ smpai spital kol 6.25 pg( tgk time tertera kat tiket parking)..tu pun kitorg pegi kat parking B1 dan bknnya kat tmpt emergency..sbb kami tak tau tang mana nak masuk pintu emergency tu..ekkekeke..
~ smpai kat loby spital keadaan sunyi sepi..lengang xde org..mana mrk pi ekk..
~ xtau nak tanya siapa so kitorg terus gi naik lif ke tgkt 6..

~ terus terjah ke bilik labour room..mujur dah tau kat ner LR..ku berjalan dgn relax je..tp HB ku yg panik ckp kat nurse yg jaga kaunter tu.."tolong..isteri saya nak bersalin.."
~ terus nurse kat situ kelam kabut suh masuk labour room coz nak check bukaan..
~ depa siap2 call doc seri..yelah, doc pun lom ada lg sbb awal pg kan..sblm ku naik katil ku smpat lg ckp nak terkencing sat..so gi tandas dulu..dan salin pakaian khas..

~ depa siap pesan jgn teran..ku pun ye kan jelah sbb mmg nak kencing sbnrnya..watpe nak teran..huhuhu..kejap2 diorg tanya masa ku masih lam tandas "u ok ke? jgn teran ye.."
~ pas kuar tandas baru baring atas katil..sesi seluk pun di buat..pas je dia seluk ku menggigil sbb gila sejuk tgn nurse tuh..tp smpt ku tanya dah brp cm sbb ku tgk muka nurse tu mcm cuak..
~ nurse tu ckp dah 7 cm..peralatan nak smbut lom prepare lg katanya..
~ siap tanya2 lg awat x dtg awal2..ku ckp nape nak dtg awal lak sbb xsakit lg..mana tau jd camni..

~ berulang kali depa pesan jgn teran dulu kalo sakit..just tarik nafas pnjg2..ku mengikut perintah je..
~ kol 6.50 pg ku dah rasa contraction paling kuat..rasa nak meneran tu dah ada..tp ku di paksa suh sedut gas tu dan jgn teran sbb doc seri masih otw..umah dia kan kat keramat..
~ tp perasaan nak teran tu xleh nak thn2..depa suh ngiring ke kiri dulu..apa2 hal tggu doc seri smpai..huwaaaa..mana leh nak thn dah..
~ pastu midwife ckp xguna gak kalau nak thn2 lg..dia kata xpe biar dia je yg sambut..

~so, dgn sekali je teran terus meluncur baby ku dgn di saksikan HB ku tepat kol 7 pg..
~ berat baby 3.05 kg..pnjg 53 cm..
~ Alhamdulillah xkoyak..dan xjahit..sbb tak gunting pun kat bwh tu..

~ Tup2 doc seri masuk dan dia ckp "alaaa..xsempat nak smbut baby..takpelah..dpt potong tali pusat baby pun jadi lahh.."
~ baby terus di bersihkan dan pastu terus ku bf baby..
~ yg sedihnya ku xdpt masuk maternity ward..sbb penuh..
~ tp kami dipindahkn ke labour room yg hjg sekali..bilik no 6..selesa dan luas bilik tu..cuma xde karpet jelah..
~ dok la kami satu mlm kat situ dan tghari soknya terus mintak discharge sbb xthn tido kesejukkan yg amat..abes dah cite ku..pnjg yg amat..

2 comments:

iNa said...

mudahnye akak salin..:)

sitinirzan said...

Alhamdulillah..senangnyer bersalin kak...ct ni tgh 3 bulan anak 1st ni kdg2 terbayang2 cemanerla hr tu nanti..ade petua share2 ea..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...