NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, October 18, 2011

SeMaLaM YaNg PeNaT

Ecehhh.. mcm le smlm aje yg penat.. padahal hari2 mesti ada rasa penat.. hehe.. ohye, weekend td aku balik sekinchan, jenguk org tua aku..

Aku balik sendiri dgn anak2.. drive sendiri.. husband aku ada urusan jap kat shah alam.. dia balik sekinchan jugak cuma dia balik sekinchan lewat mlm sket..

Masa balik kmpg aku sempat gak le bawak ica gi umah bidan urut yg urut aku tiap kali dlm pantang dulu tu.. ica kena urut sbb baru2 ni dia terjatuh 6 anak tangga.. lebam kat dahi..

Tp Alhamdulillah, mak bidan tu ckp ica okey je, takde urat2 yg terseliuh pun.. legaaa aku dgrnya.. cuma sepanjang masa di urut tu ica melalakkk aje lah.. hehehee..

Kami balik shah alam hari ahad lps isyak.. rasa tak puas betul balik kejap2 je mcm ni.. tp memandangkan anak sekolah dan suami bekerja kena gak le balik.. sob sob sob..

Sampai umah mlm tu dlm jam 11.30 mlm.. lps transfer sume anak2 yg membuta dlm kete ke bilik masing2, aku sambung bersilat buat keje.. punggah pakaian yg belum di basuh masuk dlm mesin.. buka peti ais carik bhn2 utk di masak buat sarapan sok pgnya..

Elokkk je siap sume bhn2 dan tinggal nak masak je lg, sekalinya gas abis daaa.. tong gas spare pun aku tak tukar yg baru, maknanya mmg takde gas lgsg le.. bgtau kat hubby gas dah abis.. balik2 aku yg kena bebel sbb tak standby gas spare.. ekekke.. sabarr jelah..

Mlm tu jam 12 malam aku sms tokey mini market yg selalu aku beli brg basah tu, aku sms suruh hantar gas pepagi sok dlm jam 8 sbb aku nak masak sblm hubby aku gi keje.. sib baik tokey tu reply ckp suruh ingatkan dia lg sekali pg tu kang..

Pg smlm aku dah sms tokey tu lg sekali suruh hantar 2 bijik tong gas kol 8 pg.. sblm kol 8 pg aku dah hantar sms.. sekalinya dia hantar lewat gak.. hubby aku dah gi keje baru dia hantar.. cetttt.. hubby aku bekfes mkn roti bakar aje pg tu..


Dah sampai pun pakwe yg di tunggu2.. muehehhehe.. dia bawak 1 dulu, pastu baru bawak lg satu tong.. kalau bawak 2 mana lak dia nak sumbat lak kan..


Dia telefon boss dia kasitau sudah sampai..

Lps dia hantar gas barulah aku boleh mula memasak.. masak lauk2 sblm nak hantar anak gi sekolah..

Tetiba dpt sms dr hubby, dia ckp org Coway dgn rentokil nak dtg buat servis.. alahaiiii, org nak dtg pulakkk.. capai tudung siap2.. pakai terus sbb kang takde la kelam kelibut nak carik tudung pulak kan..

Diorang ni dtg serentak walaupun dr berlainan kompeni.. elok sgt le tu.. cpt sket diorang siap kan keje diorang.. takdelah aku nak kena tggu lama2 lak..


Ni org coway.. dia servis ionizer (air purifier) dgn water filter.. 2 bln sekali diorang dtg servis.. org rentokil lupa nak snap lak.. dia sibuk spray keliling rumah dgn racun serangga..


rentokil


coway

Diorang settle je wat keje aku pun settle gak memasak.. sam2 settle.. hehhe.. masa utk mandikan bebudak.. bersiap2 sblm nak pi sekolah.. apis dgn ain je yg dah bgn.. ica masih nyenyak membuta dlm bilik..

Budak kecik yg sorang tu memanggg, selagi tak kol 11 pg mmg jgn harap le nak celik mata.. kuat membuta.. kekekke


Budak yg lom mandi lg..


Ni pun tak mandi lg..


Lauk2 yg sempat aku masak.. masak smple2 je.. nak gigih2 sgt memasak tak sempat.. masa tak cukup.. semuanya kena buat dgn pantas.. tu psl aku tak sempat nak apdet blog smlm..

Lps dah siap semua, bg mkn nasi dulu sblm gi sekolah.. suap sorang2.. pastu baru aku lak mkn nasik.. dah kenyang barulah kami masuk dlm kete dan zasss gi sekolah..

Lps hantar ain gi sekolah, kami zass lak gi jusco kepong.. bawak anak2 aku gi tempat main.. sekalinya playground tutup daaa.. yg bukak hanyalah menan yg kena guna token tu je.. cehhh.. terbang rm12 kat situ.. sbb aku pun gian main sekali.. main bola keranjang.. kekeke..


Pastu main sama2 dgn ica naik kenderaan ni.. hahaha..


Setiap mainan ada yg kena guna 2 token, tp biasanya 1 token ajelah.. cuma anak2 aku ni suka main menan yg kena masuk 2 token.. mau tak terbang rm12 duit aku.. huhuhu.. sib baik bkn selalu..

Lepak kat jusco lama gak le.. agak2 lg sejam ain nak abis kelas baru kami gerak pi sekolah ain.. letih benonye tp sbb dah jd rutin harian kan jd letih tu dah jd kebiasaan.. dah lali..

Lps ambik ain terus zass balik shah alam.. singgah mydin bukit jelutong jap nak beli brg dapur.. elokk je kuar dr mydin sekalinya hujan lebat yg amatt.. payung dlm kete lak tu.. kalau gerimis atau tak lebat leh gak aku terjah je gi kete..

Ni lain mcm lak hujannya.. lebat sungguh.. kilat dgn guruh pun bkn main lg.. ica sepanjang masa peluk aku.. mmg dia takut dgn bunyi guruh yg kuat smlm.. kete parking betul2 dpn mydin aje, tp tulah, payung takde jdnya takleh nak masuk kete gak.. tggu jelah sampai hujan reda sket..

Stgh jam gak le menunggu baru leh terjah tranfer anak lam kete.. pastu masukkan brg2 lg.. masa tu pun masih hujan lebat lg.. tp dah lewat ptg kan.. malas nak tggu lama2.. nyorokkan kepala anak dlm tudung aku je, pastu cpt2 lari masuk dlm kete.. hehe..


Sampai umah aku punggah lg baju2 kotor utk di basuh.. aku campak dr tingkat atas ke bawah.. dr atas aku dah jerit2 panggil nama ica suruh dia tlg aku kutip semua baju2 tu masuk dlm mesin basuh..

Yang lg 2 org tu membuta lak.. hujan le katakan.. best kot tido.. ica jelah yg tak tido, tu yg dia kena tlg aku tu.. tp dia ni mmg rajin sket bila kita suruh.. maklumlah, masih lom reti nak bangkang kata2 maknye.. hehehe


Masa ni dia sibuk layan kartun feveret dia benonya.. tp sbb takmau engkar arahan, dia wat gak le yg aku suruh.. cuma mata tu tak lepas dr pandang tv.. kekekke


Tiap kali jalan je dia benti sekejap utk tgk kartun dia.. jap2 benti jap2 benti..


Terus statik kat situ tgk kartun dia, kain tu sampai ke sudah lom masuk2 dlm mesin lg.. terus aku tegur dia suruh masukkan cpt sbb aku nak basuh.. kikiki


Sumbat dlm mesin


sumbat kain tu dlm2..


Pegi lg utk kutip kain2 yg ada kat tepi tangga tu..


good ica.. mmg boleh di harap.. boleh jd calon menantu ni.. hihihi

Yang aku lak gigih siapkan bhn2 nak memasak utk dinner mlm tu.. kena masak cpt2 sblm encik suami balik dr keje... sib baik menu adalah sgt ringkas dan mudah..


Aku masak bihun singapore je.. mkn dgn cili hijau yg di jeruk dgn cuka.. perghhh..

Elok je aku siap masak, encik suami pun sampai umah.. ngam2 je masa.. hidang terus bihun tu panas2.. masa encik suami mkn, aku lak sibuk bg anak2 mkn..

Lps bebudak dah kenyang barulah aku lak isi perut.. mkn bertambah2 aku mlm td.. lapar sgt kekdahnye.. hehehe.. lps mkn cpt suruh anak2 naik atas, mandi.. lewat diorang mandi sbb aku sibuk ke dapur..

Lps mandi , solat maghrib.. pastu berehat2 le sambil tgk berita tv3.. dan masa ni jugak aku tidokan ica sbb dia tak tido ptg jdnya komfem ngantuk awal dak kecik ni.. dlm kol 8.30 mlm kot dia terus tido.. lega.. dpt le aku berehat2..

Buatkan susu utk ain dgn apis siap2.. suruh diorang tido.. yelah tu nak tido, diorang kan dah tido ptg tu, jdnya tentulah mata tu segar bugar.. tp aku suruh diorang dok je dlm bilik diam2.. siap pesan jgn masuk bilik aku sbb ica tido..

Dlm kol 10.30 mlm kot apis masuk bilik kitorang ckp yg dia lapar.. huk alohh.. lapar lg.. terus aku tanya nak mkn apa, dia request koko krunch dgn roti keju.. masa ni aku dah berehat2 atas tilam, bersandar kat bantal sambil lyn drama korea..

Bila apis request nak mkn, terus le aku turun ke dapur buat apa yg dia nak tu.. takkan nak biar anak kelaparan lak kan..


Memula buat roti keju.. ambik 2 keping roti.. taruk keju tgh2 dia.. bakar atas kuali non stick yg di sapu butter dulu..


Potong 4 bahagian roti ni jd bentuk 3 segi.. meleleh2 cheese dia masa di potong.. aku yg potong pun terliur gak.. rembat le satu bahagian.. ngap terus masuk mulut.. kekekke..


Pastu ambik koko krunch lak.. tuang susu..


Sempat gak aku kupas sebijik mangga muda, taruk garam sket utk cicah.. perghhh.. sodappp... ni utk aku le bkn utk bebudak tu..

Pastu terus masuk bilik apis dgn ain.. suap diorang mkn sampai kenyang.. dlm 4 suap koko krunch aje yg berjaya masuk dlm mulut pastu diorang kata kenyang.. hek elehhhh, kata lapar.. 4 suap aje apa kesss..!!! akuuu jugak yg kena abiskan belen2 mknn tu..

Pastu aku pesan kat diorang jgn kuar bilik dah.. kalau tak leh tido sekali pun sila dok bilik dendiam.. jgn ngengada nak kuar masuk bilik aku lak.. penat tau.. org baruu nak berehat2..


Elok je aku masuk bilik nak sambung berehat tetiba ica lak bgn mintak mknn.. uwaaaa... budak ni bgn la pulakkk.. ingatkan tido terus sampai ke pg.. sekalinya tido warm up je rupanya.. cehhh..

Suap dia mknn gak.. pastu kasi dia ipad dan sila layan diri.. mak nak berehat jap ye nak.. berehat la sgt yeee, padahal nak abiskan drama korea.. kuikuikui..

Ica tido balik dlm kol 2 pg rasanya.. aku dah pengsan dulu dah masa ni.. tau2 dia nanges nak nyusu je.. haihhhh..

Abis dah cite.. penat lak aku menaip.. panjang betul cite kepenatan aku ni.. kikiki..





13 comments:

ameris said...

makkkk aaaiiii... akak rasa x mampu jd supermak mcm ana.
balik keje ptg mmg x larat nk buat apa dah. dapat masak simple2 dh mujur.

lps isyak, tidokan baby, dgn saya skali tertido.

vitamin apa ana makan?

nurbeena said...

amboih Ana...betul la..
penat akak baca. ngeh2

SYANI said...

Lucu baca citer ko ni.. Sambil baca sambil terbayang kepenatan ko tu..heheheh

zack mohd said...

puhhh penat membace kepenatan ana niee.. sabass bete :) hehhe

-iLLa- said...

ana, camera apa mu pakai neh??cun giler picnyaaa

zailamohamad said...

aku kan sangat salutelah ngan ko Ana, bukan aje lincah jaga anak tp yg paling aku salute bila setiap benda ko ambik gambar..sampaikan org dtg hantar gas pon ko snap..kalo aku malu nak snap

tapi actually bagus juga tau sebab in case jd apa2 kita ada bukti kan..eh bukan nak minta..just bg opinion

My Aisy said...

penat...sangat penat...baca pun penat...lagi lah yang menghadapinyer...hehe...

KSWSK said...

anak2 ana mmg bleh harap yer..

Unknown said...

ana, blh kasik komen sikit pasal coway tu? ada proper agreement tak? sbb akak pun rasa cam nak rent sebijik air purifier dia tu. reliable tak servis nya? blh email akak tak.. aa(dot)rozilawati(at)gmail(dot)com

syalinda johari said...

Ica rajinnyaa menurut kata maknya..cantik mesin basuh akak...

Mamaleesya said...

hihi tergelak tengok gelagat ica tengok kartun peberet diye. Haihh omey lak tu

SpekBiru said...

betul2 supermak!!kelas gitu..

ana said...

akak yg baca pun terasa penat ana..hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...