NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, October 28, 2011

ReSePi SteaMboaT

Dah lama betul aku nak kongsi cite psl ni tp tak terbuat2 gak.. kali ni baru sempat nak upload gmbr..

Aku tak la terer pun wat steamboat.. mana yg aku tak tau mesti aku google resepi kat internet.. try mana2 resepi yg boleh di cuba..

Apa je mknn yg encik suami request dan aku tak reti buat, mesti aku akan tunaikan jugak permintaan encik suami tu dgn menggoogle resepi..

Bila encik suami nak mkn steamboat lg le aku cuak sbb thn ni pestaim aku wat steamboat sendiri .. heheh.. kebetulan lak mmg dah lama kami beli periuk khas utk sup steamboat tu.. dah beli kalo tak di gunakan syg wooo..


Dan ni lah hasilnya.. ni hasil kali kedua aku buat steamboat..semua bhn2 steamboat ni aku beli kat dlm jusco..


Ni kuah sup steamboat.. sebelah sup ayam dan sebelah lg tomyam..

Ni le periuk yg kami beli tu.. rege dlm rm150++ kot.. siyes tak berapa ingat sbb beli masa mula2 nak pindah umah.. kami beli kat kedai letrik OnKing kat kota damansara..

Resepi sup tu aku rasa korang leh buat sendiri.. yg sup ayam tu aku just guna air rebusan tulang ayam je.. masukkan kiub pati ayam knorr seketul.. ejas sket rasa dia dan siap..

Yg tomyam lak korang mesti reti buat.. atau pun kalau malas nak buat korang pi je kedai mkn order tomyam seafood 2 bungkus.. kekeke.. senang..


Ni resepi sos steamboat ala2 johnny la kot.. tp johnny punya lg terbaik.. kalau le diorang leh kongsi resepi kan bagus..

Ni style aku buat sos.. kalo tak kena dgn tekak korang sorry la ye.. sbb aku ni pun google resepi ni kat internet cuma aku ejas sket ikut citarasa aku.. lupa lak aku ambik resepi ni dr sape..

Sos Steamboat

6 biji cili merah*
2 ulas bawang putih*
3 sudu besar sos ikan*
3 sudu besar minyak bijan*
1/4 cawan cuka*
1/3 cawan kuah air tp aku guna kuah tomyam*
Garam & gula secukupnya*
1/2 sudu kacang tanah* ni aku taruk 3 bijik kacang je
Bijan
Daun ketumbar di racik2 halus

Cara:

Masukkan bahan bertanda * di dalam pengisar. Kisar sebati. Masak di atas dapur sehingga sos menjadi sedikit pekat. Sejukkan. Bila nak hidang masukkan bijan & daun ketumbar.


Ni bhn2 sampingan.. suka hati korang le nak letak apa.. aku lebih bykkan cendawan sbb aku suka mkn cendawan..




sosej cheese ni feveret apis..




sayur2 pun kena lebihkan jugak sbb encik suami suka..

Last sekali apa lg.. main celur2 le kitorang.. part ni mmg best.. mkn panas2.. mmg cepat mengenyangkan tp cepat lapar balik.. hahahha.. perut aku la kan.. tak tau le perut org lain camne lak.. kekkeke





15 comments:

Mamaleesya said...

dapnyeee, dah lama tak buat steamboat. Tapi mar tak reti buat sos, pakai sos life je kekeke. Thanx resepi bole try nnt

Mamaleesya said...

dapnyeee, dah lama tak buat steamboat. Tapi mar tak reti buat sos, pakai sos life je kekeke. Thanx resepi bole try nnt

~najwa~ said...

betul,betul..makan steamboat ni cpt kenyang dan cepat lapar balik ;D

adarnadzmie said...

cedappppnyerrr steambot ana.... tentu leleh segala air kan klu mkn panas2 ni...kihkih

Liza said...

salam kenal ana...sedap nmpk steamboat tu...jemput ziarah blog Liza yer..

maszmadi said...

sedapnyer steamboot..... nak cari lah mlm ni, nak buat xder equipment.. so, makan kedai je la kan... hoho

Juju said...

nampak sedap. sejuk2 ni mkn steamboat mmg terbaik.

2a2i said...

yahuuuuuu....tqqqq ana...tercari2 resepi steamboat ni....muahhhhh credit utk ana.....

yana halim said...

tingat Seoul Garden la pulakkk....huhu..

sw33T MOm... said...

thanx sudi share resepi..i think ni menu favorite ramai nie..

share resepi lain plak yea..

DeQWa said...

sedapnye....nk buat sendiri takde periuk....mkn kt kedai la jawapnye....

Lady Ija said...

saya pun selalu buat steamboat sendiri.. anak2 n hubby suka...

NADIHA FATIMA (?) said...

salam kak.
sos ikan utk buat sos steamboat tu sos ape?
kalau gune sos biase je boleh ke?

terimakaseh.

MAT NOR said...

Sedapnya steamboat. Wife pernah buat steamboat sup.

Sakinah Mohamed said...

Nak cuba resepi.. puas sikit dapat wbuat sendiri.. terima kasih bagi resepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...