NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, April 07, 2010

Mee SuP SeaFooD + SaTaY

Cite pasal mkn2 lagi.. mlm td dinner kat umah je.. si bujang aku bernama hafiz asyik sebut nak mkn mee suppp je.. dah le kat peti ais aku takde stok mee basah..

Nak taknak aku pun call org mini market suruh hantar mee basah dan beberapa barang2 sampingan lain yg aku order.. kelakar la kan kalo aku just order mee basah je.. tak berbaloi dia nak hantar..kekeke..


Bhn2 simple je.. gambar ni terlebih flash.. melampau silau lak jadinya.. hehe..


Ni sume bahan2 perasa yg standby utk di pakai..


Memula tumis bwg merah + putih + halia yg di kisar.. pastu masukkan ayam..


Pastu masukkan udang dgn sotong lak.. nak taruk daging pun boleh..biar dia renih jap pastu baru masukkan air.. sukatan pandai2 sendiri la ye.. ikut kuantiti mee basah la..


Tgh aku bz masak, si Ain nyibuk gak kacau aku kat dapur.. dia main mende alah ni.. aku pun pung pang pung pang membebel kat dia suruh dok diam2 dpn tv je.. rimas aku tau bila dia main tu ini.. grrr..


Dan ni hasil ke kreatifan dia.. dia kata sarung tgn ni utk pegang api.. so dia letak mende alah ni kat tepi periuk yg aku masak mee tu.. abis di sambar dek api.. cpt2 aku angkat mende tu masuk dalam sinki.. berjerebu jap dapur aku masa tu.. huhuhu

Pastu apa lagik, membebel panjang la aku.. bahaya betul la.. sib baik aku perasan.. lepas kejadian tu baru dia tak kacau aku masak kat dapur.. tp dia kacau hafiz lak main kat dpn tv.. melalak la si budak cengeng (hafiz) tu.. adeh laaa... jd tarzan la aku jap, pung pang pung pang lg sekali membebel kat Ain..


Mee hampir nak masak dah masa ni.. tinggal nak masukkan sayur je lagi..


Dah masuk pun sayurnya.. guna sawi je..


Mamam time..mee sup adalah mknn kesukaan hafiz...hehe




Ni muka budak yg buat kebakaran..


Semangkuk besar mee sup utk aku..hihi.. 2 kali tambah wooo.. mmg tahap dinosour sungguh..!!


Dan dessert yg hubby bawak balik utk aku ialah satay.. dessert ke tu wehh..kikiki... keje aku skrg ni melantakkk jelah.. kalo mkn megi pun mesti masak 2 bungkus.. sebungkus mana cukup..

Haippp... aku mkn baca doa ye.. yelahkan, selalunya org akan ckp " ni mesti tak baca Bismillah ni..".. oklah, abis cite.. tetiba lapo pulak.. nak turun dapur sat.. nak mkn mee.. padahal dah kol 3 pg ni.. tataaa..



25 comments:

IdzaLia said...

hahahaaa...
lawak le ain tu.. nasiblah tak jadi apa2 kat dia kan..kot2 lah melecur ke..

iera me casa........ said...

salam kak suzana....

macam sedap je tengok... adeh.. terliur dah ni... balik kang nak buat lah.. tapi nak tnya gak... ada masuk perencah sup tak?? ada masuk bunga lawang tak?? hehehehe...
almaklum lah.. selalu kalau nak makan sup² ni.. minta bantuan mak je... hehehe....

teringin lak nak buat sendri.... :D

hanim.. said...

huhu..sebaik kene kain tu aje..seriau je laa ain..hati2 tau pasni..

hmm..bagus jgk ana wat entry nie..bg idea ..since da xtau nk wat menu apa lg utk bebudak nie..hehehehe..

LiAnA said...

huhu mee sup tu kalau letak cili api kicap sedapppnyaaa

shabiela said...

Sedap la pulak tgk mee sup mu tu.. leh buat cuti2 nnti..

anak2 sha pon suka sup2 ni.. ikut la mee ke, mihun ke, ns sup ker..

Zana said...

senangnya nak buat mee ana, nampak pn sedap, yg penting budak2 pn suka kan....

tricksrex said...

wuhuuuuu..
nak buat mee sup la mlm ni

Ija1202 said...

salam...
menyelerakan sungguh mee sop tu... :)

aNa SuZaNa said...

idzalia..
tulah, si baik dia xde pape.. tp jari ana melecur la sket masa nk padamkan api tu

aNa SuZaNa said...

iera me casa..
takyah taruk rempah atau bunga lawang pun..cukup sekadar blend bwg merah + bwg putih dan halia sebesar ibu jari..tu je..

aNa SuZaNa said...

Hanim..
tu lah tu..ana pun seriau..mujur nmpk sarung tgn tu terbakar..

aNa SuZaNa said...

Liana..
mmg sodap taruk cili api kicap tu.. tp ana kureng minat kicap..kikiki

aNa SuZaNa said...

Sha..
anak2 ana cuma hafiz dgn alisya je suka mee sup.. ain biasa2 je..hafiz tu hari2 mkn mee sup pun dia suka..tp mana boleh..kurang zat kang nanti

aNa SuZaNa said...

ana..senang je..tu psl rajin wat mee sup..hehehe

aNa SuZaNa said...

Trex..
leh buat menu mee sup masa agenda merisik nanti..kikiki

aNa SuZaNa said...

Ija..
macehhh.. mmg sodap pun..ececehhhh

ibu 2AZ said...

nampak sedap mee sup tuh..hehe..
ana, cantekk lak pasu2 bhn2 perasa tuh..u beli kat mana ek?

aNa SuZaNa said...

ina..
beli kat kedai rm2 je..hehehe

m@ said...

uit terliurrr sudaaah.....~
pandainya hafiz mkn sendiri abg aqeel masih mkn mcm baby!

aNa SuZaNa said...

M@..
takpe, nanti dah jd abanglong dia pandai la berdikari kang tu.. hehehe..

eynda said...

Seronok tengok budak2 berselera makan...

sitinirzan said...

Sakam Kak Ana sayang,
Ct pernah baca psl entry x elok campurkan mknn laut n darat...erm rp x igt kt mane n kesannye...Anyway nmpk sgt sedap itu me sup...hehe

Ana Suzana said...

uikk.. yeke.. abis tu tomyam campur tu camne ekk.. huhu

sitinirzan said...

tula ct smpi skrg pon comfuse..paling suke mkn tomyam campur putih tu...

Nor Rabiatul said...

akk de wt mee rebus jawa x??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...