NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, April 08, 2010

MaLaNg TaK BeRBaU

Tragedi pg smlm sgt2 buat aku dgn suami aku trauma.. Alhamdulillah, syukur sgt2 kami masih di panjangkan umur dan selamat dr kemalangan yg berlaku.. hanya beberapa kerosakkan je yg kena di baiki.. takpelah, asalkan tiada kemalangan jiwa yg berlaku dan itu yg paling penting..

Dah la smlm anak aku si ain tanpa sengaja bakar sarung tgn, dan tak sangka sgt2 bkn itu je kebakaran yg berlaku, rupa2nya ada lg kebakaran kecil yg berlaku slps itu, cuma waktu je berlainan..

Kejadian ni berlaku slps aku siapkan entry mee sup smlm.. masa tu jam 3.15 pg, niat di hati nak turun dapur utk makan mee sbb tetiba lapar kannn.. tetapi blm sempat aku nak kuar dr bilik tetiba black out... aku pun kejut laki aku yg nyenyak tido masa tu.. 3 kali aku kejut baru dia sedar..

Sempat gak la kan dia membebel kejap, yele.. tak psl2 tido dia terganggu.. hehe.. laki aku pun kuar la dr bilik dan gi tingkat bwh utk check kat kotak fius utama agaknya... tak lama pastu aku dgr suara laki aku terjerit2 minta tolong..

Dlm kepala hotak aku masa tu terfikir yg dia ni mesti nak pinjam henset aku ni, sbb henset aku ada torch light...kikiki.. rupanya2 dia panik mencari fire extinguisher.. aku pun panik gak.. tp sib baik teringat kat mana mende tu di letak.. bau hangit sampai ke tingkat atas sbb time tu aku masih lg kat tingkat atas..

Elok aku nak turun tangga si alisya lak terbangun nak nyusu..mungkin jugak sbb kepanasan sbb bekalan letrik kan terputus, so ekon pun tak berfungsi la kan.. nak taknak aku terpaksa dokong alisya turun bawah gak.. sian dia terkebil2 buka mata yg masih ngantuk..yg 2 org lagi tu masih membuta..

Time tu laki aku tgh bz manjat island dapur dan sembur guna pemadam api tu..tak cukup dgn tu, air pun di guna gak utk padamkan api.. korang pun leh imagine la kan apa jd dgn dapur kami masa tu.. fire extinguisher + air = sepahhhhh..!!

Lupa nak habaq, kebakaran berlaku di sbbkan litar pintas kat bahagian kipas dapur.. alaaaa, kipas dapur yg kuncup tu ha.. huhuhu.. pelik jugak tau sbbnya kami TAK ON sebarang suis kat tingkat bwh.. tp camne leh berlaku litar pintas lak..misteri sungguh.. benda dah nak jadi kannn..


Di sbbkan masih ada bara api di dlm plaster ceiling area kipas tu, maka kami pun wat keputusan tepon bomba.. pestaim okey..!! 15 minit kemudian bomba dr Bukit Jelutong pun sampai..punyalah ramaiii yg dtg.. agak jakun sket aku masa tu.. hehe..

Diorg masa tu terus panjat je kat island dan korek2 sikit syiling kat kipas tu utk pastikan tiada punca api.. Alhamdulillah, api dah padam rupanya..bara tadi pun dah takde, cuma kami di nasihatkan agar tidak ON sebarang suis pun pastu..

Makanya bergelap dan berpanaslah kami mlm tu.. kami takpe, yg kesian anak2 la.. berpeluh2 diorg tido.. aku la jenuh kipaskan diorg guna buku.. tu pun ttp berpeluh2 gak..huhuhu..dah la masa tu br jam 5 pg..


Keadaan dapur yg kotor gila .. getah paip tulah yg laki aku guna utk jirus air..


pakaian kat dlm bakul tu pun abis kotor gara2 pemadam api tulah.. jenuh nak cuci balik tu..


Ni aku bkn nak tunjuk bunga ye.. tp aku nak tunjuk trak bomba yg otw balik.. nak snap depan2 segan gila wehhh.. dah la aku buat diorg terperanjat masa aku snap gmbr atas island tu .. yelahkan, tgh diorg berhati2 nak check ada api ke tak atas syiling tu tetiba ada flash lak (kamera).. maunya tak tekujat... hahaha..


Ni lah tempat kuarnya api tu.. mujur sedar awal.. di buatnya kalo kami elok je membuta masa tu.. Nauzubillah.. minta di jauhkan...


Sket je kerosakkan, tp tulah, plaster ceiling kena wat semula.. tp kami claim sume kos pembaikkan semula kat org wiring.. diorg yg patut di pertanggungjawabkan dlm hal ni..




Close up sket...melalui lubang tulah api keluar..


Nmpk tak.. entry ni akan jd kenangan bg kami nanti ni..


Alat ni lah yg kami guna.. ni yg belum buka.. yg dah buka tu dah buang la.. masa snap gambar mende ni dapur pun dah kemas dah.. kami laki bini bertungkus lumus bersihkan umah.. anak2 lak bertungkus lumus ganggu kami masa operasi mengemas di jalankan.. cehhhh..


Ni gmbr di ambil ptg smlm.. org wiring repair semula apa2 yg perlu di repair.. terpaksa tebuk plaster ceiling..


Close up lg.. dlm tu ada kesan hitam akibat jelaga asap smlm.. huh, tak dpt bayangkan la kalo kami tak sedar.. sgt2 bahaya litar pintas ni ok..


Tadaaa... dah cantek sket dah.. jenuh nak sental serbuk2 pemadam api tu.. huhuhu..

Pengajarannya di sini, sila jgn ambik mudah psl urusan wiring2 ni.. dan pengajaran kedua, sila standby alat pemadam api di rumah masing2.. yelahkan, malang tak berbau.. dah hangit baru bau.. huhuhu.. Apapun syukur Alhamdulillah sbb semuanya selamat..

** sorylah, panjang sgt lak aku membebel dlm entry ni.. entry yg akan jd kenangan dan rujukan buat kami nanti..


44 comments:

dianaibrahimali said...

uishh...menakutkan..... diana mmg sgt2 risau psl api2...mujur ana n fam xde apa... xperlah rumah yg rosak blh dibaiki.....

makcikrehan said...

Uihh...seram tu. Alhamdulillah takde apa2. take care yer Ana, esp. budak2 3 org tu. semlm makcik baca pasal sarung tgn terbakar tu pon dah seriau. pasni kena bagitau anak-anak jgn dtg main2 dekat dapo, bahaya. mencah suka jgk kacau makcik kat dapo. jenuh la nk rasuah dia benda lain jgn bagi nai kat dapo. takut percik minyak.. air panas.. pisau ke hapa kan. kdg2 kita tak perasan...

superheroes' mom said...

thank Allah takde apa2 yg more serious terjadi ek sis.... nk kene beli fire extinguisher jugak lah ni... mmg betul eh, kene standby benda ni

~ f i d ~ said...

Alhamdullilah ana n family x apa2, takut kan, nasib baik gak ana ni 'burung hantu', kalau la waktu tu tgh tidur, sure lagi lambat tahu..

satu lagi benda yg useful kalau install kat umah is smoke alarm, bila dia kesan asap/api dia akan bunyi..senang saja nak install, x payah wiring apa pun sebab benda ni pakai batery saja, beli dan lekat dekat siling umah, cuba cari

Syikin said...

alhamdullilah smua selamat,... bab syiling n rumah bersepah tu tak pe...janji tak de kemalangan jiwa...syukurrrrr

Zana said...

syukur ana sefamily selamat, selain dr brg2 deko, alat2 pencegah ni pn kena ada/pasang gak kan....
duit blh dicari, janji semua selamat...
zana pn nak kena pasang/ada gak benda2 cenggini nnt....

azeila eila said...

luckly xde ape2..alhamdulillah..luckly jugak akak jenis tdo lmbt....hehehe

hanim.. said...

ya allah ana..tsirap tul darah bc..alhamdulillah sumenya selamat..papepon bagus entry ana ni utk peringatan sume kn..kdg2 kita tleka psl bahayanya litar pintas nie..mintak dijauhkan laa kn..

aNa SuZaNa said...

Diana..
tulah, Alhamdulillah semua selamat... takpe, harta bende boleh di cari.. keselamatan tu yg penting..

aNa SuZaNa said...

Kak Rehan,
tulah, ana memang marah je diorg kalo main kat dapur time ana masak.. kdg2 alisya pun sibuk menyelit dgn kerusi rodanya menunggu ana masak.. bahaya sungguh..!!

aNa SuZaNa said...

superheroes mom,
mmg kena standby alat ni kat umah.. hubby ana standby sbb risau kat dapur tu, kot2 la ana masak tp lupa tutup ke kan..

kdg2 time ana tgh masak, bila alisya nanges je ana terus gi dptkan dia.. mana lah tau terlupa terus apa yg di masak tu.. bahaya tu..huhuhu

Ain said...

akak setuju kalau ana cakap setiap rumah mesti ada fire-extinguisher nie....

malang tak berbau kan... syukur la keluarga ana selamat...

pssst, kalau ana free jemput join kontest kat blog akak....

pasal minyak aromatherapy tu, memang mujarab sangat untuk batuk. Sesuai dan senang digunakan kat baby sebab minyak ni hanya perlu sapu jer....

kalau nak cuba, inform akak k...

aNa SuZaNa said...

Fid..
senang ekk rupanya nak install alat kesan asap tu..?? apa namanya ekk, kat mana nak cari..?

InsyaAllah hubby ana cdg nak psg alat pengesan kebakaran yg boleh padamkan sekali... kos agak mahal jugak..huhuhu.. tp keselamatan yg utama..

bila dah jd camni, nak tinggal umah lama2 pun seriau..

aNa SuZaNa said...

Syikin..
tulah, bersepah tu leh kemas.. yg penting takde kemalangan jiwa.. kami dah standby buka pintu je incase kalo api tu merebak cpt..

yelahkan, api litar pintas ni kan lain sket...

Ija1202 said...

alhamdulillah tiada yg lebih teruk berlaku...risau jugak kan...nak pulak rumah tu ramai anak2 kecil...rasanya berbaloi jg klu melabur sikit beli alat pengesan asap tu...mgkin juga akan di fikirkan :)

aNa SuZaNa said...

Zana..
tulah.. ana wat entry ni sbb ramai gak antara kita yg sedar betapa pentingnya alat pencegah kebakaran tu... bkn setakat nak simbah dgn air je kannn..

yelah, bkn sume kebakaran boleh di padamkan dgn air.. apapun syukur sgt2 sbb sume selamat..

IdzaLia said...

nasib baik sedar awal kan.. takpe lah mujur tak de apa yg jd kat akak sekeluarga kan.. dah bersyukur sgt2...

aNa SuZaNa said...

Azeila,
tulah..mujur ana ni jenis burung hantu.. dan kalo tgh tido pun ana ni cpt detect kepanasan ( kalo tetiba ekon/kipas tak berfungsi la kann..hehe)

Tak kesampaian hajat nak mkn mee sup pepagi buta tu..kekeke

aNa SuZaNa said...

Hanim..
tulah, teragak2 jugak asalnya nak wat entry ni.. tp sbb ada pengajaran yg terselit so ana buat jugak entry ni utk di kongsi bersama.. bahaya ada di mana2 kan..huhuhu

aNa SuZaNa said...

Kak Ain..
pertama.. ana KOMFEM nak minyak aromatheraphy tu.. nanti akak email ana kos dan jugak akaun no leh.. minyak tu penting gak tu... hehhe.. macehhhh..

kedua.. contest akak tu ana ada jenguk gak.. mmg cadang nak join pun.. nanti ana cari masa utk jawab soklan tu ye.. hehehe.. hadiah dia kete sebijik kan..yahuuu

I want to lose weight said...

Baik lak bomba bukit jelutong ni masuk umah ko bukak kasut..

Masa umah mak aku ada kes lebah hari tu..

Depa selamba je masuk pakai kasut..

Ketua Bomba tu kata.. tu prosedur.. peraturan.. tak leh bukak kasut masa bekerja..

aNa SuZaNa said...

Ija..
yup, kami mmg akan pasang alat pengesan asap tu pasni.. yelah, selama ni hanya menganggap alat pemadam api dah mencukupi..

tp terfikir semula camne nak padamkan api yg berada dlm permukaan plaster ceiling kann, takpe, duit boleh di cari, tp nyawa takde ganti.. dah la ada anak2 kecik lg.. fuhh, trauma betul..

aNa SuZaNa said...

Idzalia..
tulah, mujur kami semua takde apa2.. dan mujur kami ni tak panik sgt.. yelah, biasanya kalo terlampau panik nak wat apapun dah takleh fikir kannn..

aNa SuZaNa said...

Kak zel..
masa diorg nak masuk tu, mula2 mmg diorg nak main terjah je dgn kasut.. tp agaknya tgk area dining tu bersihh je tu yg diorg tetiba bukak kasut..

Tak psl2 stokin depa basah sbb pijak lantai yg kena air tu.. hehheh..

yg kelakarnya, masa diorg nak balik, masing2 menggagau cari kasut masing2.. dah la gelap kannn... torch light depa pun ada tetinggal sebijik kat umah ana ni.. kuikuikui...

cik mas said...

alhamdulillah sumer dah ok..

tricksrex said...

uish memalukan org letrik je org wiring ni..
lenkali akak panggil trex je wat wiring eh
diskaun 100% hahaha..
alhamdulillah la sume slmt..

Adekniza said...

ana, sib baik sumer tade apa2...
take care tau.. :)

~ f i d ~ said...

ana, kitorang kat nz, so beli kat kedai hardware kat sini. cuba tanya tempat yg ana beli fire extinguishe tu, mesti ada. quite sensitive gak benda ni, kalau yg kat kitchen tu, buat toast hangus pun dia bunyi kekekke..bagosla kan..dia kira asap jek mana dia tau kita yg masak hangus..

senang ja nak stopkan dia dari memekak, amek kusi, kipas2 sikit kat sensor dia tu, dia stop la, x pun tekan butang kat situ, tapi kena ada tangga la pulak

b.O.n.d.a said...

pergh...dasat...
syukurlah tiada apa-apa yang berlaku..

thanks sudi share pasal ni cOz umah bOnda pun tade fire extinguisher tu..ada dalam kereta je seketOl =p

LiAnA said...

nasib takder apa2... camne boleh litar pintas.. kontraktor tu tak cek betul2 ker..jd apa2 saman je..

nasib ada umah kalau time balik kg ke hape.. naya je...

aNa SuZaNa said...

Cik mas..
syukur sgt2...

aNa SuZaNa said...

trex..
hahaha..apa kata free of charge je..kikiki

aNa SuZaNa said...

Fid..
ana kena gi houz depot la, sbb tu hari beli kat situ je..

kalo camtu, org merokok pun dia berbunyi jugakla kan..sib baik hubby bkn perokok.. cuma tetamu jelah..hihihi

aNa SuZaNa said...

adekniza..
thanks..buat masa ni kami masih buat langkah berjaga2 sebelum proses rewiring semula..

aNa SuZaNa said...

Bonda..
benda2 mcm tu hubby yg dok pikir... ana x terfikir pun alat2 camtu.. ana pikir kumpul pinggan mangkuk periuk je..hehehe

aNa SuZaNa said...

Kak Liana..
sbb masih dpt di selamatkan so kami takkan saman.. just mintak cover sume kerugian yg di alami dan kerja baik pulih di tanggung oleh mrk sepenuhnya( org wiring )..

next week akan di lakukan semula rewiring utk check semua dlm keadaan slmt..

m@ said...

hai ana...lame dh ma x jengah..tetiba masuk citer seraaammm...
sib lah semuanya ok..
:)

aNa SuZaNa said...

M@..
amboi2 mak buyong ni.. lama kita tak sembang2 kan Ma..hope ma sihat dan jg kandungan elok2..

Alhamdulillah sumenye selamat.. =)

eynda said...

Alhamdulillah tak jadi apa-apa yg bahaya...bagus entry ni atleast akak boleh berjaga-jaga bila masuk rumah baru nanti...

aNa SuZaNa said...

kak eynda..
wahhh, lg 2 bln ana dpt jiran spk..ehehhe

mamahusna said...

fuhh baru baca ni...alhamdulillah syukur semua slamat..

Sexylady said...

Hmm syukur alhamdulillah.syukur semuanya selamat
...sebenarnyer kebakaran (oleh ain) yang berlaku petang tu adalah sebagai persediaan mental awal....utk menghadapi yg lebih besar.....Allah menguji seseorang itu kerana Allah swt mempunyai rahsianya tersendiri,sama ada Allah hendak tambah iman kita atau hendak uji sejauh mana keimanan kita. insyaAllah...

myfamilia said...

syukur sgt..

mohammad fiq said...

Tiap-tiap hari kita dengar tentang kebakaran rumah serta kenderaan, tetapi kita tidak pernah terfikir cara bagaiman hendak mengatasi atau mencari jalan penyelesaian..

disini saya mahu cadangkan satu alat pemadam api jenis mudah alih boleh diletakkakn didalam kereta serta didalam bilik rumah kita

siapa yang berminat boleh PM syatau pergi ke Page sy
https://www.facebook.com/pages/Portable-Fire-Extinguisher/175737409283162

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...