NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, March 10, 2010

TeNtaNg LaNdSkaP RuMaH PuLaK

Ohye, sekarang ni rumah dlm proses pembikinan landskap.. tp sekejapan aje le pembikinannya sbb landskap kami simple je dan taknak serabut sgt..

Lori penghantar pokok2 ni sampai kat umah isnin lepas.. time ni aku bz memvakum rumah.. itulah keje yg paling kerap aku lakukan skrg ni.. hari2 mesti vakum..

Sbb kalo sapu rasa mcm kurang bersih.. lebih2 lagi umah byk karpet dah sekarang ni.. vakum baru puas hati..


Ok.. kita masuk balik citer pasal pokok.. kang citer pasal keje umah mmg tak abis kang aku bercerita.. miahahha..


Nmpk mcm tak bykkan pokok2 ni.. ni baru first round.. ada lg second round belum di hantar.. dah siap kang leh round2 lak kat laman.. ehehehe..


Aku suruh pekerja2 tu susun kat tepi pagar je.. asalnya depa nak susun kat car porch.. ewahhh, manyak cantekkk, kang aku jugak yg penat bersihkan tanah2 yg berterabur..huhuhu..


Pokok2 ni ada yg aku tau nama dan ada yg aku tak tau nama.. huhhh, pasni baru nak berkenalan dgn nama2 pokok..


Ni gambar hari selasa (semalam).. time ni proses menanam pokok2 di jlnkan.. aku tak tanam sbb takut mati lak pokok2 tu kalo aku yg tanam..kikiki.. aku mana ada bakat berkebun2 ni.. berkebun kat facebook pun tak reti .. hahaha..

Jgnla korang add aku jd jiran kebun korang dlm facebook tu ye.. komfem aku ignore punya.. sbb aku mmg tak minat main2 game ni..hehehe..


Kat dpn rumah pun kami tanam gak... kat dlm gmbr ni lom tanam lg..


Ni pokok antara gate jiran umah sblh...


Pokok ni jenis menjalar.. tujuan letak pokok bunga ni supaya biar dia menjalar kat atas pergola car porch.. harap2 lawa la kann.. kot kalo nmpk mcm belukar mau ku tebas je nanti.. so kita tungguuu...


Pokok buluh yg dah siap di tanam.. sayang sekali sbb buluh ni takleh di gunakan utk membakar lemang .. huhuhu


Simple mcm ni yg kami mahu kannn.. pasni makin bertambah keje rumah aku.. kena siram pokok hari2, kena bg ikan makan hari2.. fuhhhhh... tp besttt.. =)


Kat tepi pokok ni kami nak letak buaian.. dah ada buaian tu nanti aku apdet lg ye.. adeh, tunggang langgang ayat aku..


Landskap area kolam ikan..


Close up sket..


Pokok yg di tanam di bahagian penjuru.. nak tanam pokok tinggi2 risau lak... kang daun2 dia terbang ke rumah jiran belakang lak kan..


Nmpk tak buih2 kat kolam ikan tu..?? kontraktor kami ckp kami terlebih bg ikan mkn... ahahaha.. kami bela ikan koi..

Kontraktor tu kata bg ikan tu mkn sekali sehari je.. tp kami laki bini bg setiap kali waktu bekfes, lunch, tea time dan dinner .. maklumlah, kami kan tak prnh bela ikan.. tu yg jakun sket bg mkn tu.. kikiki..


Port lepak ptg2... besttt je rasa.. dgn deruan bunyi air dr fish pond tu lg lah syokk... tenang je rasa hati.. ececehhhh..


Tu jelah nak citer pasal laman umah ni.. masih ada lg pokok2 yg belum sampai dan belum di tanam.. apa2 yg terbaru kang nanti aku apdet ye...



44 comments:

HaLiMaTuN SaAdIaH said...

salam,

ehm cantiknye..dari dalam sampai luar rumah..
saya baru je terjumpa blog ni dari blog zel..hehe..

anyway,ternampak kata pernah deliver kat prince court kan???

saya nak deliver baby second ni insya Allah bulan 8 ni..sekarang tengah survey hosp..sebab yang 1st hari tu saya deliver kat hospp putrajaya tapi sgt tak puas hati dgn layanan..

maka yang second ni nak try swasta kot..ehm bole kongsi tak dari segi check up dan delivery..kalo kita tak buat check up kat diaorang bole?maksudnya buat lah sekali dua ke, then nak deliver kat sana..let say normal delivery berapa?kalo ter emergency c-sect?
breastfeeding frinedly tak?hubby bole tido sekali dalam bilik tak??wahhh..baik tanya kat diaorang je kan..tapi sebab sekarang sy kat US ni..nak balik sebab nak bersalin jer..huhu..thanks a lot for the info..kalo bole email lah saya..princess26236@yahoo.com..
tima kasih eh...

hans said...

ana... wah manyak syiok aaa... bestnyer kalau dapat laman camni kan?... hhmmm..nak kna suh hubby tgk nih... biar dia pon terilham sama... hiihih.. :)

ana said...

hby akak tgk mau menangis ni...huhu...dia paling suka bab2 landscap...ana, tu buluh madu kan?...kalau buluh tu boleh buat rebung...tp tgu naik batang ke 6 dulu..

apa pun...sungguh cantik la..nampak tenang...bertuah ana..!!kak tumpang happy tgk anak melayu berjaya cengini...alhamdullillah...

Alya said...

walupun simple tetap menarik mata melihat...rezeki anak2...lya lgi bangga tengok akak n suami akak akak berjaya dalam bisnes...akak kan org sekinchan...senior lya lg...tahniah kak....semoga rezeki akak sefamily terus murah akan datang....

IdzaLia said...

uishh.. cantik le landscap umah akak tu.. tenang je kan kalau pokok2 segar sekeliling umah..

ibu 2AZ said...

tenang je tgk landskap nih..tgk pokok2 nih sejuk mata memandangkan..umah ina lom sempat lagik nak menanam..huhu..ish bilalah nak buat..ehhe

intan said...

cantik sungguh rumah ana... tenang jer tgk...

W..A..H said...

cantik laman rumah ana. kak paling suka pokok buluh tu. Adakah pokok buluh tu akan meninggi lama2 nanti.

Agreed with neisya..bangga makin ramai org melayu maju skrg :)

eynda said...

Sejuk mata memandang......nampak best plak ada kolam ikan..tapi kami tak boleh la hihi..

intank said...

sejak ana update psal rumah ana, makin kerap akak komen kat blog anan..bukan apa ..sbb suka tgk rumah, decoration dan laman dia....bertuah ana...

syukur alhamdulilah sbb ana dah ada rumah sendiri..akak lum ada lagi...tgh mencari2..heheh..tgu lepas bersalin dulu br buleh concentrate nk cari rumah...heheh..

Syikin said...

seronotnya tengok ana.......... ana yang merasainya lagik2 la seronot kan.. rezeki tuhan maha luas.. ckin ikot blog ana dari dulu..mmg nampak sangat rezeki anak semakin hari melipahruah...alhamdulillah..tumpang berbangga...:)

shabiela said...

ana, lawwwwoooooooooooooooooooooooooo...

aNa SuZaNa said...

Kak halimatun..
nanti ana email akak ye... =)

aNa SuZaNa said...

Hans..
simple dan sempoi je laman ana kan.. tak suka serabut sgt..hehe

aNa SuZaNa said...

kak Neisya..
Alhamdulillah.. bermula dgn susah payah utk mencapai ke tahap ni.. rezeki anak2 dan dlm pd masa yg sama doa dr sanak saudara...

yang penting biar hidup umpama padi.. makin tunduk bila berisi..

aNa SuZaNa said...

Lya..
hidup orang sekinchan.. hehehe.. =)

aNa SuZaNa said...

idzalia..
tulah..masa designer tu drawing aje landskap ni terus kami setuju.. mmg sukaaa sgt pokok2 buluh ni..

aNa SuZaNa said...

Ina..
nanti bila dah dok umah sdiri ina sendiri akan dpt perasaan yg sama mcm ana lalui skrg.. best je rasa.. hehe

aNa SuZaNa said...

intan..
tima kasih.. (",)

aNa SuZaNa said...

Kak Nis..
pokok tu akan makin tinggi.. kalo kami tak reti nak touch up kami terpaksa le upah org manage pokok2 tu.. ehehhe

aNa SuZaNa said...

Kak eynda..
jemput dtg umah ana ye kak.. dah alang2 lalu dpn umah tu singgah aje la..hehehe

aNa SuZaNa said...

Kak intank..
cari umah ni jgn gopoh2 kak.. cari betul2 baru kita beli.. mcm kami pun ambik masa yg lama jugak baru dpt bei rumah.. bergantung pada ekonomi jugak masa tu .. hehe..

aNa SuZaNa said...

Syikin..
maknanya syikin tau kan hidup kami dulu mcm mana.. semuanya bermula dgn kesusahan.. yg penting hati biar sama..

aNa SuZaNa said...

Sha..
mekasihhhhh... turun kl la...meh dtg kenduri umah ana..

Idida Aziz said...

cantiknya rumah ana...tgk kat gambar pon rasa tenang jer tempat melepak tu...minum ptg smbl tgk anak2 main..huuuuu

Zana said...

bestnya ana.....
seharian dok kat luaq pn takpa..
boleh berkelah selalu.....

aNa SuZaNa said...

idida..
mmg suasana macam nilah yg kami idamkan sgt2 selama ni.. Alhamdulillah Tuhan makbulkan.. syukur sgt2..

aNa SuZaNa said...

Zana..
kalo seharian dok kat luar kena beli kelambu ni.. sbb kena tidoq luaq jugak.. ahahaha

AISYAH HANI said...

LAWONYA RUMAH.. BERKENAN DENGAN LANDSKAP AWAK. POKOK BULUH TU BERAPA HINGGIT YE?? TINGIN NAK TANAM KAT RUMAH JUGAK..

aNa SuZaNa said...

Aisyah hani,
mekasih..harga pokok buluh tu ana tak tau lak brp.. nanti ana tanya hubby ye..

MiSi AwwEEn said...

salam kak,..ske singgah bLog akak sebab rumah , lanDskap sume cantik!
lgPon mmg plan nk cantik kn rumah lpas keje nnty..2 je tujuan Idop ni..hak3..maybe nk wat perSonal loan tOk cantik kn ruma 2..ok x
tp brape ye budget agk2 tok wat landskap aje? ekceli byk nk tny.. tp cam xsesuai lak nk tny kat sini erk..adOi3..pakai lanDskap designer ok x? nk hiasan dalaman juge..tapy ruma sy ruma kg Moden.hik2..camnO 2 KAk? ok la kak..macEy kak if sudi nk jwB..ade FB x kak?

shery said...

hi ana..walaupon i tak kenal u.tapi nak gak puji laman u mmg cantik. menjadi inspirasi i utk deco laman i.kalo tak keberatan, leh i taw ke no kontraktor yg buat laman u ni? I plan nak buat gak. i ye umah somewhere bangi.tq

Akma said...

pendek kata..dari luar ke dalam sume lawooo bebenor..mmg patut msk megezin pon...bertuah badan...bukan sume org cam ana tau...syukur rezki anak2....

Zana Nordin said...

walaupun simple...tp cantik dan kemas jerr
suka lahh..
bestnya kalau rumah ada laman mcm nie
mcm2 boleh buat
and yang penting ada modalnya..he he he heh..

miszatie said...

cntik n kemas..:)

BUKAN PUTIH said...

Assalamualaikum akak..cantiknya landskap rumah akak ni..mmg aman damailah kalau duduk kat bwh wakaf tu sambil tgk ikan lompat melompat..akak, saya Afzan dr akhbar Kosmo, akak berminat tak kalau saya nak interview akak pasal deko rumah, indoor n outdoor? boleh la kongsikan sama2 tips deko mendeko rumah ni bersama pembaca kami ;) Kalau berminat, akak boleh emel saya - afzan.kasiman@gmail.com atau hubungi saya 017-2063909..harap akak x keberatan ;)

Aviemerrien Aida said...

Cantiknya...paling suka area kolam. hijau...sejuk...kawasan perumahan pun nampak sunyi n hijau.

Anna Ashikin Mazlan said...

hai la ana dah jatuh cinta lak ngan blok ana ni cam2 ada...cam atro lak...boleh bukak mcm2 chanel. resepi banyak dah ambik buat jer ntah bile...ni idea buluh ni aduh sakit kapla jap....cantik sgt...

Nur-nba said...

Cantiknya landskap rumah Ana.. Murah rezeki..

p/s : Ana lahir tahun 81 ke?

Kymie Marzukhi said...

Salam, firstly cantik laman rumah. :)
Simple but nice. tenang je. brape kos pengubahsuaian semua tue ye?

senseiisya11 said...

Salam...cantiknye landskap rumah kak ana..ni corner lot ke kak? ;)

yasmin nana said...

Cantiknya halaman rumah dear Ana. klu nak buat cam tue..lebih kurang brp kosnya dear? sis plan nak buat kat umah sis. cantik betul ^_^

beetle™ said...

nak design landskap rumah boleh contact saya farid 0192006199

Sheila Mutalib said...

k.ana..belek punye belek..rupenye blog cousin sndr..nurseru k.ana beli pokok ni, tpt keje sy..klau nk membeli lagi blh le roger sy kt fb..hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...