NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, June 14, 2012

CuTi SeKoLaH YaNg LaLu

Cehhh.. dah abis cuti sekolah baru nak story kat blog.. kekekke.. tp tak banyak mende aku nak citer pun sbb masa cuti sekolah aktiviti tak banyak..

Cuti sekolah yg panjang tu kami sefamily tak pi jenjalan holiday pun.. salah satu sbbnya ialah encik suami sgt bz dgn keje beliau..

Mujur la aku ni boleh bawak diri.. ecewahhhh.. maksudnya kalo nak ke mana2 dah takyah harap encik hubby tolong bawak la kann... kalo tak reti drive mau meraung gak dok umah 24 jam kot.. kikiki..

So sepanjang cuti sekolah aktiviti yg aku isi ialah dgn bawak bebudak 3 org ni pi tempat main.. jap2 gi jusco.. jap2 gi giant.. jap2 gi mutiara damansara.. jap2 gi playground depan umah je.. hahahha..

Aktiviti utk diri sendiri lak kurengg sikit sbb aku banyak abiskan masa utk anak2 aku je.. encik suami ada gak ajak pi jenjalan holiday.. tp biasalah kan kalo nak booking last minit ni mcm2 hal le yg nak di buat..

Lebih2 lg kalo hotel yg nak di duduk tu fully booked.. so terus tak jadi ke mana2.. tapi kami sempat luangkan cuti dgn balik kampung halaman masing2..

Memula balik kampung suami kat kulaijaya dulu.. pastu balik kampung aku lak minggu berikutnya.. cumanya masa balik kampung aku tu aku yg drive sendiri sbb kebetulan encik suami kena bertugas kat kedah lak utk 3 hari..

Aku memang takde masalah pun balik drive sendiri.. dah biasa.. lgpun tak lama mana pun memandu, dlm sejam ke sejam suku dah sampai dah umah mak abah aku..

Tapi tu hari sblm balik kampung aku bawak dulu anak2 aku main kat tempat main yg baru.. pestaim diorang pi main kat situ.. memang teruja abis la kiranya sbb sblm ni asyik ngadap tempat main yg samaaa je kan..

So ke the curve la kami masa tu.. kuar umah tghari sbb kalo lambat2 kang kol berapa pulak nak balik kmpgnya kannn.. angkut beg baju siap2 sbb leh terus gerak balik kmpg je lepas abis layan bebudak ni main..


Ni la tempatnya.. terletak kat level paling atas dlm the curve..

Suka betul bebudak ni main kat sini.. abis masa 4 jam gak le main kat dalam tu.. anak2 punya pasal aku sanggup aje.. bkn selalu pun kan bawak diorang main..


Ni rate kalo nak masuk dlm tu..

Bayaran adalah tidak termasuk stokin.. stokin kena beli ye kawan2 sbb sape2 yg nak masuk dlm tu even mak bapak pun kena pakai stokin.. kalo taknak beli sila bawak siap2 dari umah.. rege stokin kat situ adalah rm3..

Bayaran di kira per/entry.. maknanya kalau kita nak ambik jap anak kita bawak pi mkn pastu masuk balik dlm tu pun boleh.. dgn syarat sticker yg di lekat kat baju anak tu jgn di hilangkan..

Dan mak bapak kena monitor sendiri anak2 tu main.. diorang tak jaga anak2 kita 100%.. mintak tolong tgkkan kejap2 tu boleh la kot2 kita nak pi toilet ke hape ke kann..

Tempat main tu tak besar sgt pun, tp budak2 enjoy gak la kan main dlm tu.. bestnyeee la kalau aku leh join main sekali.. kehkehkeh..

Lepas asar baru aku paksa anak2 aku benti main.. penat kot tunggu lama2.. makanya bertolak balik kampung la kita.. nasib baik sepanjang perjalanan balik tu anak2 aku membuta dgn lenanya.. maka boleh la aku merempit dgn tenang.. ekekekke..

Aku sampai kat kampung sblm kol 7 mlm kot rasanya.. lega betul bila dah sampai kampung.. salah satu motif aku balik kampung ialah nak jenguk atok aku yg tgh sakit.. atok aku ada kat umah mak bapak aku sbb mak aku jaga atok aku sepanjang atok aku sakit..

Yang membuatkan aku nak balik sgt2 ialah atok aku sebut2 nama aku dan nak jumpa aku sangat2.. sob sob sob..


Malam tu memandangkan encik suami tiada, makanya aku culik anak adik aku tido dgn kitorang.. anak2 aku suka dgn sepupu diorang ni..

Sibukkk sgt nak ajak tido sama.. lagi2 si ain tu, bkn main lg nak jaga si Alya tu katanya.. amboiiii, dgn adik sendiri ko garang2 ye.. cettt..

Tp sepanjang malam tu aku tak lena tido sangat sbb jap2 aku bgn cek budak 4 org ni.. diorang ni tido lasak sgt.. jap2 ada yg kaki ke kepala org tu, ada yg terkeluar selimut, ada yg bertindih2 lak..

Jadinya aku kena susunnn balik diorang ni tido elok2 dan selimutkan balik.. tapi tak lama pun, sejam pastu huru hara balik posisi diorang tido.. dan aku pun susun la balik diorang ke tempat asal.. hahahhaha.. penat aku tawww..!!

Soknya hari jumaat tghari aku terpaksa balik shah alam balik sbb aku terlupa nak kuarkan tong sampah yg ada kat dapur tu.. sumpah aku tak ingat nak buang sampah tu.. dah le sampah nasi2 basi dgn perut ikan yg dah busuk..

Pulak tu aku nak dok kat kampung sampai ahad.. memang terbaik la kan kalo aku tak buang sbb mau berulat umah aku kang pastu.. nak taknak aku terpaksa balik shah alam jap utk buang sampah semata2.. rajin tak haku..??? hahahha..

Anak2 aku tinggalkan je dgn atok nenek diorang.. tak kuasa aku nak angkut sekali.. makanya tghari jumaat tu merempit la aku sorang2 balik shah alam sebab nak buang sampah.. kahkahkah..

Petang jumaat tu baru aku balik setelah segala urusan kat umah selesai.. tapi aku tak balik sorang2, aku angkut kaklong aku dgn adik pompuan aku yg kat kajang tu sbb diorang kata nak ikut aku balik.. fuhhh lega sbb ada gak teman masa balik kampung..

Encik suami sampai kat kampung aku ptg sabtu, kawan2 dia hantar.. abah aku punyalah seronok sbb ramai adik beradik yg terkumpul kat umah tu.. beliau siap masak nasi minyak lagi utk mkn ramai2.. memang dah mcm kenduri dah gayanya.. meriahhh..

Tapi malam tu tetiba cuaca kurang elok lak.. angin kuattt sangat mcm ribut.. tup2 blackout.. satu daerah takde letrik... hahhahaha.. hambekkkkkk... bergelap la kami semua dan hanya bertemankan lilin.. dah le sblm tu memasing sibuk layan masterchef kat tv.. tup2 gelap.. hahahha..

Ingatkan kejap aje.. bila call TNB diorang cakap ambik masa 3 jam utk ada letrik semula.. hahhhhhh..??? 3 jammmm.. masa blackout tu belum kol 10 malam lg.. maknanya kalo 3 jam kol 1 pg la baru ada karen kottt.. huhuhu..


Berpeluh2 anak aku.. jenuh le aku kipaskan diorang.. paksa diorang tido pun diorang takleh nak tido sbb berlengas kot badan sbb peluh.. mujur diorang dah biasa tido lambat.. so takde hal la nak tggu karen ada balik kann..

Bila jam dah pukul 1 pg karen masih gak takde.. haihhh.. gelisah dah ni.. adik beradik aku yg lain semua dah membuta termasuk mak bapak aku.. anak2 semua berkurung dalam bilik je dgn abah diorang sbb takut dgn gelap..

Aku..??? aku buat apa lak kol 1 pagi tu..?? hahahhah... aku ni kalo malam2 buta tak sah kalo takkkk.......


Membaham makanan... hahahhaa..

Pukul 1 pagi perut aku dah start bunyik2.. dah le suasana gelap.. sunyi sepi sbb yg lain2 dah tido.. tp aku pedulik apa, dgn bertemankan sebatang lilin kecik, terus ke dapur carik pinggan, lantas menuju ke periuk nasik, sauk nasik 3 senduk penuh..

Pastu ambik lauk pauk.. penuhkan pinggan dan siap terhidang.. kahkahkah.. dalam gelap2 pun still melantak.. laki aku geleng kepala je tgk bini dia ni macam resaksa mkn di tgh2 pg buta.. kahkahkah... bini sapoooo la tu kannn.. Mujur tak lama pastu ada karen balik.. legaaa..


8 comments:

zailamohamad said...

amboi, dalam gelap pon menketadarah yaaa..tak takut ke cicak berak dalam nasi tu?/ hehehe

jangan marah Ana..gurau jek

Jiejah @ Iza said...

oooohhh sabtu mlm masa ribut tu akak pun ada kat kg tp takde plak b/out . kebetulan masa tu sedang elok balik dr mkn² kat rest amira .. ana tau ker kedai mkn ni ,sedap gak masakan dia tau hehehe citer mkn plak .

by the way ,ana mmg tersgt rajin sbb sanggup blk rumah buang sampah hahaha

Engku Artini said...

makan tetap makan walaupun rentangan sanggup ku redah kan heheehee.. samela kita

yana halim said...

mak aiii....dlm gelap2 pun jadik ye ana? berani nih....hehe

Iza Rohaiza said...

kat sg besa pun ribut, menakutkan...
lain kali kalo ko blk kg, info la yer..blh jumpa :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ekek mcm bela hantu raya je makan malam2 haha

Haryati::Faizal said...

seronok tengok anak-anak tu tido sama2...

eila said...

bab mkn akak mng terbaek hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...