NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, September 08, 2011

TeTaMu DaTaNg BeRaYa

Lewat ptg semalam hubby aku call bgtau kat aku yg dia panggil kwn dia dtg rumah sbb ada urusan sket.. so encik hubby mintak le aku masak sesuatu utk di jamu..

Kalau dia bgtau awal2 mungkin aku leh beli brg2 utk memasak mcm steamboat ke hape ke kann.. tp ni bgtau time dah nak maghrib..

Nak taknak aku geledah jelah brg dapur yg ada dlm peti ais sbb aku tak sempat shopping brg basah lg lps balik dr kmpg.. sib baik ada mee dan bhn2 sket utk di masak..

Makanya ptg smlm gigih la aku masak mee goreng cincai yg tak seberapa tu.. lupa lak nak snap gmbr mee.. ekekeke..

Hubby kata tetamu dtg lps isyak.. so ada masa le aku nak bg bebudak ni mkn dulu.. aku pun masak le mee sup dulu utk bebudak ni mkn.. Tak lama pastu loceng umah berbunyi.. aikkkk.. dah dtg dahh.. hehehe..

Sekalinya yg dtg ramai daaaa.. kakak ipar aku sefamily dtg daaa.. hambekkkk.. awat tak habaq awal2, leh gak masak sedap2 sket.. ni setakat mee goreng cincai je aku dpt hidangkan.. sob sob sob.. sib baik masak 2 bungkus..

Kalau le aku masak sebungkus je komfem aku masak megi lak pastu sbb tak cukup.. ekekekke.. gile gelabah woo aku mlm td.. dah mcm gaya org dtg nak merisik aku lak..

Serba serbi tak keruan buat keje.. kelam kabut kuarkan cawan2.. dah le nak hidangkan air pun aku ambik masa yg lama.. patutnya air le kena hidang dulu ye tak.. ni tak, tetamu dah ngap ngap kuih raya tp air masih lom sampai2 lagi.. kahkahkah..

Kelam kabut tau aku nak bancuh air.. gile ahhh.. apesal panik gile ni.. mcm tak prnh org dtg lak.. hahahha.. aku pun apa lg, risau tetamu tercekik kuih raya makanya cpt2 aku pi ambik teko, isi air panas pastu campak seuncang teh boh dlm tu..

Ambik senduk dan carik balang gula.. dan tetiba air muka aku berubah sekelip mata.. makin cuak aku di buatnya tau.. alamakkkk.. camne nihhhh.. camne leh jd mcm ni lakkk... adoiyaiiii...


uwaaaaa... gula abissssssssssssss....!!!

Tetamu dah pandang2 aku yg dah mcm kucing kehilangan anak.. tak keruan betul masa ni.. laci2 kabinet sume aku geledah dgn harapan ada la belen sepeket gula yg lom bukak lg.. gedegang gedegung bunyi bukak tutup laci.. hahaha..

Last2 tak jumpa gak.. komfem gula abis.. kahkahkah.. tetiba aku gelak sorang2 kat dapur.. gelak sampai mengalir air mata aku tau sbb mcm lucu betul bila gula abis..

Anak buah hubby aku dtg kat aku sbb dia hairan tgk aku gelak sorang2.. aku ckp terus terang kat dia jgn bgtau sesape gula dah abis.. sekalinya ini budak ckp kuat2 bgtau kat mak dia yg gula dah abis..

Terus kami gelak beramai2 masa ni.. wakakakka.. sib baik ahli keluarga yg dtg tau.. atleast mende ni kurang le memalukan sgt.. bygkan kalo org luar yg dtg.. mauuu malu sampai bila2 di buatnya..

Yang kwn hubby tu takpe lagi, sbb kitorang mmg kenal rapat.. so kurang le malu sket.. hehehe.. tp mmg tragedi betul la mlm td.. pestaim tetamu dtg beraya tp aku kehabisan gula nak bancuh air panas..


Kordial yg ada pun tak mencukupi.. sket sgt nak bancuh tu.. mana cukup..


Last2 ni jelah penyelamat keadaan.. sib baik ada air long chan @ oren bodoh ni..

Cepat2 ambik ais masuk dlm jug.. pastu tuang air botol ni dlm jug td.. cpt2 hidang kat tetamu.. hahaha.. adoiyaiii.. gelak sakan aku masa ni.. rasa mcm nak je ambik kunci kete dan drive laju2 gi kedai cari gula..

Tak pun kuar je umah tekan loceng umah jiran mintak gula sket.. ekekkeke.. tp takdelah aku nak buat mcm tu.. merepek la tu kannn..


Belen gula yg ada aku bancuhkan le 2 gelas air teh O panas utk kakak ipar aku dan suami beliau.. tu jelah gula terakhir yg ada..


Sebahagian tetamu2 yg dtg mlm td..


Hidang air sarsi dgn aiskrim soda je..

Yg kuih2 raya tu mujur aku transfer dlm bekas kuih raya tau.. sbb sblm ni masih dlm balang aje..

Tetiba ptg smlm terfikir nak masukkan dlm bekas kuih raya sbb nak ada suasana hari raya kat dlm umah.. hehehe.. kalo takkkk, mkn le korang dlm balang sorang satu.. ekekeke



Selain mee goreng, aku hidang le mangga madu, kentang goreng dan wedges.. wedges pun aku goreng hampir nak hangus gara2 tak keruan memikirkan gula abis.. tp aku hidang jugak sbb lom hangus betul2 pun.. hahahaha..


Teko tu eksyen je tu.. padahal dlm dia air suam aje pun.. kikiki


Tu jelah yg mampu aku hidang.. huhuhu..

Masa ni anak2 aku si ain dgn ica sibuk bermain dgn sepupu2 dia.. kecuali si apis je yg ngengada sket.. si apis ni kejenye menyorokk aje dlm bilik tamu kat bawah..

Dia ni memangggg, pantang org dtg ramai2 sket dah jd pemalu.. ngengada takmau campur dgn org.. ewahhhh.. mcm le org dtg nak meminang dia lak..


Duduk diam2 dlm bilik layan kartun..


Tetiba si ica dtg join sama..


Ica mmg best laa, dia langsung tak kacau aku masa aku sibuk kat dapur.. dia ni jenis pandai bawak diri.. buat hal diaaaa aje.. tak nanges pun.. bagus ica.. hehe..


Yang ni lak ngengada ehhh.. mkn pun takmau kuar.. nak mkn kat bilik gak sbb malu org ramai sgt.. grrrrrrrr...

Apapun, mekasih la pada tetamu yg hadir.. hidangan pun tak seberapa.. kalau tau awal2 aku masak yg best2 sket.. tp sbb tau last minit jdnya aku terpaksa keruk apa yg ada dlm peti ais je.. huhuhu..

Dah le yg aku hidangkan tu utk org yg terer memasak.. segan gile aku nak bg rasa masakan aku.. apapun pasni kena gi beli gula byk2.. mana sangka gula abis sbb bln puasa tu hari byk guna utk buat kuih2.. hehe


15 comments:

adarnadzmie said...

lawak tul la ana ni... apapun dah selamat tetamu menjamu selera kan...hehe

Sexylady said...

mcm kenal jerk tong gula tu laaa sama la rupernyer tapi kita punya penuh erk ekekeke tape2 len kali jangan uat lagi tau... hik hik...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

heheh camno tu eh...sib baik ade air2 lain leh dicover malunye...
suka air oren bodo tu...gulp..teringin tgk

"CT CoMeL" said...

muker saper yg akak dok bulat2kan tue kak?hehhee

Suliana said...

hehehe.. macam2 hal.. :-)nasib baik ada air pnylmt.. :-)

Me said...

eden jenis bila sopink akan ambil je gula walopun sepeket (utk kes tak pasti gula ada berapa paket lagi kat rumah...) kalau kes tahu gula tinggal sepekt je kat rumah akan ambil berpeket2 le masa sopink end up kat rumah ada byk paket gula hahahha utk benda lain pun sama (suami eden selalu kata mcm nak buka kedai runcit... heheheh

tapi ana sgt cekap mengcover keadaan kalau eden panik tang situ je la
silap2 bisik kat hubby suh kuar cari gula hahahha

AyuKirana said...

ana ni kalo becerita lawak ah...aku terbayang serba serbi...hehe...kalo akupn cuak...lagi2 kalo dpr aku xde benda, maunye aku soh tetamu kuar tnggu aku jap kat luar smpi aku balik beli food, hahahaha;p

DeQWa said...

hahaha..rupenye gula abis....ngatkan ape la,wat suspen je smlm..kikiki
slalu camtue la,time gula abis la tetamu pun dtg,kite tak sangka kan...benda dh nk jadi....redha jelah...awat tak bancuh tea garam...he3

ameris said...

sib baik tetamu tu kanal rapat kalu tak malu woooo... pengajaran nih. balik nnt nak cek gula ke tak. mana tau kang umah kena serbu mcm umah ana...

zailamohamad said...

zaila gula sekilo tu memang tahan berbulan2 sebab kami jarang buat air,selalu beli fresh milk dalam kotak je..tapi kalo tgk dah nk habis tu cepat2 beli buat spare kat rumah

maszmadi said...

hm, lama x datang sini lepas cuti raya.. banyak cerita best dr ana yg tertinggal ni.. rugi2 huhu

nur~mohd said...

hehehhe...ape la kak ana tak cek stock..kahkahkahkah....lawak betoi...

apis da mcm ank dare lak eh die...

Huda Fareeda said...

ana...kat umah uda ada 10packet gula...balance buat ayam panggang hari tu..hahaha...ala..klu terdesak koling2 jer lerr... :D

yan said...

kalau akak pun mau terberak dibuat nya.. gula tu.. kalau ada susu pekat, ok lah kan.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kiki..mmg segan bila jadi macam ne tapi kalau dgn sedara rapat2 tak kisah sangat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...