NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, September 14, 2011

MeLeNtuR BuLuH BiaR DaRi ReBuNgNyE

Oh nampaknya smlm aku bercuti sehari dr berblogging.. tetiba rasa malas lak smlm.. hehehe.. takpe, arini aku apdet ye.. apdet sblm nak membuta jap lagi..

Skrg nak apdet blog pun waktu2 nak tido je.. sbb siang2 tak sempat la.. berkejar sana sini nak uruskan tu ini..

Berbalik pd tajuk entry, smlm lps ambik ain kat sekolah, aku dah janji dgn rebung 3 org ni nak bawak pi main2 kat playground mcm hari sblmnya..

Kemain eksited lagi anak2 aku ni tau.. sampaikan ada yg sanggup tahan mata dr tido dlm kete sepanjang otw balik umah gara2 nak main kat playground punya psl..

Selagi tak sampai destinasi, selagi tulah mulut diorang ni pung pang pung pang tanya soalan " dah sampai taman ke belum..??"

Padahal sah2 dah tau yg masa tu masih dlm kete.. saje je nak kasi riuh gamaknye.. bila sampai je umah dan parking kete dlm umah, baru perasan cuaca masih terik walaupun dah pukul 5 ptg..

Bila aku ckp kat rebung2 ni yg hari masih panas, memasing dah tunjuk emosi tak puas hati.. yelahkan, janji nak main kat playground tp tak pegi2 jugak.. hahaha.. aku ckp le tggu jap lg.. tggu redup jap.. last2 mengalah gak bebudak ni..

Masuk umah dulu, kasi mkn nasik siap2 sementara nak tggu cuaca redup.. sekalinya sejam pastu hujannnn.. kikiki.. komfem mmg tak pegi playground lgsg..!!

Bergaduh le kami anak beranak.. hahaha.. gaduh2 manja.. ketiga2 rebung ni kemain lg salahkan aku tau sbb tak bawak gi taman awal2.. eh ehhh.. aku pulak yg salah...

Yg si apis lg le siap marah2 cakap apesal aku tak tutup matahari tu supaya tak panas.. amboi amboiiii, ingat matahari tu mcm suis lampu kat umah ni boleh bukak tutup..

Terus ain tarik tgn apis dgn ica pegi jauh2 sikit dr aku.. siap ckp lg tu "kita jgn kawan dgn mak.. sape suruh ngada2 taknak bawak kita gi main kannn.. jgn kwn dgn mak tau.."

Amboiiii.. berkomplot korang yeeee.. dan2 tu jugak aku bg arahan naik atas masuk bilik dan mandi.. siap2 sbb nak tggu waktu solat maghrib.. memasing tak membantah sbb memasing dah terbayang main air paip kat bilik air.. cehhh..!!

Lps mandi, siap2 pakai baju tido.. pakaikan telekung siap2.. apis pakai kopiah aje.. ready dpn tv tggu azan.. sementara nak tggu azan maghrib, aku pun ambik le kamera snap2 gmbr diorang buat tatapan apak diorang..


ica jd imam.. ekekeke


Aikkk.. ica dah solat awal2 dah.. solat sunat agaknye.. tp dia salah arah kiblat daa..


Tgk tv jap..


Sujud lagi sekali.. punnn salah arah jugak..



Masa ni dia try nak bukak telekung dia.. katanya dah sembahyang dah.. eh ehhh.. azan pun belum tau..!! bila aku ckp heppppp..!! terus dia tak jd bukak telekung.. hehehe


Apis kat blkg tu buat hal dia aje.. terus aku panggil sbb nak ambik gmbr diorang bertiga..


Apis oii.. awat seluar tu senteng sebelah nak oittt..








Apis.. peminat hang rindu sgt dgn hang apis oittt..



Ain kalo posing mesti suka pesen lentok2 kepala.. ni mesti kes byk mkn leher ayam ni.. ekekekek..



Cubaan nak bukak kain telekung..


Terus aku tegur ckp heppppp lg sekali..


Terus buat muka kesian..






Bila azan je terus memasing ambik tempat masing2..

Biasanya abah diorang jd imam.. tp kali ni aku take over.. apis kecik lg.. hehehe.. lps solat je terus aku suruh lipat telekung masing2.. kemas sejadah..


Memasing menuju ke bilik slps dpt arahan..


Aikkk.. apesal kuar balik nih.. pi masuk bilik cpt..!!


Muka tak puas hati kena arah masuk bilik.. kehkehkeh..

Lps solat, masa utk bg diorang mkn ringan2 jap.. mlm td mkn roti je.. lps solat isyak baru mkn mee goreng pulak..


Baca doa mkn..

Dah pandai dah baca doa walaupun lom clear sgt sebutannya.. tp dia dah tau tiap kali nak mkn je mesti baca doa..


Cuma mlm td dia terlebih rajin baca doa lak..

Sblm gigit roti, dia baca doa dulu.. lps gigit roti, kunyah dan telan, dia tadah tgn baca doa lg.. pastu gigit lg roti..


Pastu baca doa lg.. ahahahaha..

Takpe.. aku biarkan aje.. tgk selama mana dia rajin nak baca.. cukup 5 kali suap roti terus dia benti mkn.. kenyang dah katanya.. hehe..

Pastu apa lg.. main le.. okey dahhh.. abis cite smlm.. errr ada kena mengena dgn tajuk tak.. hehehe.. tp bebudak ni rajin nak solat jemaah time maghrib aje.. time waktu2 lain diorang sibuk bermain..

Takpe, slow2 kita didik anak2 kita.. slow tp tegas..



20 comments:

eila said...

comey la ica geram nak cubit2...

maziati said...

alahai...cecomel rebung2 kak ana..yg paling chumel,dede lah,sbb perut dh ramping...muahahahaha

ummi_khalish said...

assalamualaikum...selalu jenguk blog ni..dh trtawan2 dgn 3 org bdk comel ni..comelnya ica..pandai dia...acik buss skit...hehehehhee

Suliana said...

comelnya budak2 ni pakai telekung :-)

razleen said...

salam..comelnya mereka2 tuh..gerammm..kak ana...pipi apis mmg kemerah2an ye?alahaiii..da la pipi dia tembam..tp ain ngn alica mcm x pulak..sygnye...muka ica serius kan selalu..ain lak suka senyum..faz

...sWeeT uMi... said...

alahai sejuk hati umi tgk picas diorg bertelekun kupiah nak solat ni...sweet je dua beradik tu bertelekung, geram plak nak peluk hehehehee...tul tu dr kecik ni la nak kena didik diorg pasal solat kan...mudah-mudahan menjadi anak2 yg solehah hendak nya...amin (^_^)

adarnadzmie said...

baik cara mcm ni... practice selalu insyaallah anak2 akan ikut...

comey anak2 ana pakai telekung... sejuk jer mata memandang...hehe

Mamaleesya said...

hehehe so sweet. Sangat nomey bebudak bersolat

Cik Puan Peah said...

suke sgt ngn blog kak ana...dlu b4 kawen bese tgk blog2 psiapan kawen..skg dh kawen mmg suke tgk blog blogger yg de anak kecik2 ni...comel sgt ain apis n ica...dlu tgk ica cm garang jer...tp bile tgk video2 die...alolololo cutenyerrrr...n kite dh bace since akak duduk apartment smpai ler pindah umah yg beso giler...veryy beautiful transformation...hopefully dpt jadi mcm kak ana jugak insyaallah...::))

syalinda johari said...

sweetnyaaaa rebung bertiga neh.. comel sangat..

ameris said...

so cute this rebung. harap dh jd buluh pn mcm ni jugak.

KSWSK said...

betul la sesangat

maszmadi said...

alhamdulillah..... moga2 rebung2 akan kekal begitu hingga jadi buluh yerk..

Yan said...

they r so cute. ALHAMDULLILAH..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

yg penting anak tahu solat itu wajib kan??

Cik Puan Axa said...

comel tgk ica pakai telekung n solat tp tersalah arah kiblat!hehehe.. :)

NajaHmaDi said...

saya tergelak sorg2 baca entry ni...kelakar tgk ica tu ha...aduhai......sgt comel anak2 ana ni...bagus....melentur buluh biar dr rebungnya.....

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

lahai.. sejuk perut ibu mengandung kan.. =)

qemaishak said...

sejuk je hati tgk anak solat camni..

diari hati said...

betul3..budak2 nie bgs klu kte asah drp kecik..klu dh bsr nt liat da..ngelat je nt..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...