NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, September 16, 2011

iCa MaSiH BReaStFeeD LaGi

** entry khusus utk ibu2 / wanita..

Tetiba malam ni nak mengarang entry lak.. mlm smlm tak sempat nak apdet sbb aku sedang menjalankan satu misi sbnrnya.. tp misi aku gagal.. kikikiki..

Sbnrnya aku dlm proses nak bentikan ica nyusu badan.. ica dah umur 2 thn 3 bln.. tak lama lg umur dia dah nak masuk 2 thn 4 bln..

Memangla org kata syg le kalau bentikan budak tu nyusu sedangkan masih ada susu.. aku sendiri pun tak sampai hati sbnrnya..

Tp aku rasa aku nak rehat dulu la sebelum ica ada adik nanti.. bkn le maksudnya skrg ni aku peknen.. takkkk.. maksud aku, aku nak stopkan ica breastfeed dan nak ajar dia start susu formula..

Ibu2 yg menyusukan anak mesti tau kan camne letihnya.. tp aku bersyukur sgt dpt nyusukan ica sampai 2 thn.. tu rekod terbaik yg aku lakukan utk anak2 aku.. syukurr sgt2..


Zaman ain baby dulu, sblm melahirkan ain lg aku dah pasang niat nak nyusukan dia sampai umur 2 thn..

Tp rezeki aku nyusukan dia sampai umur setahun 7 bln je.. tu pun aku di suruh oleh nurse sbb kandungan aku masa tu dah 7 bln ++..

Tambahan lak susu aku masa tu dah start kering.. pastu ain lak masa tu tak reti langsung isap botol.. susu formula pun dia tak reti nak minum.. melalakkk je dia tiap kali breastfeed dgn aku sbb tak kenyang2..

Sampai terpaksa bykkan dia minum air masak aje.. aku pun nangis jugak le kejenye kalo tgk ain nangis.. sedih.. lama2 ain terpaksa stop sendiri.. mujur gak dia reti minum susu kotak mcm dutch lady tu.. sbb susu botol langsung dia taknak..

Aku bukan apa, risau dia tak cukup zat je sbb tak minum susu.. Tp Alhamdulillah la, sejak ada apis, dia reti minum susu dlm botol masa umur dia hampir nak 3 thn kot..

Sbb dia tgk apis minum susu dlm botol tu yg buat dia berani nak try tu.. cumanya dia suka susu formula perasa coklat je.. susu formula putih sorry le dia nak telan..


Bila dapat apis, aku masih teruskan niat aku utk breastfeed sampai 2 thn.. tp, berdasarkan pengalaman yg lps, aku ambik inisiatif ajar apis minum susu guna botol..

Kiranya aku nak apis ni reti la isap botol jugak.. tp bkn bg susu formula, aku bg susu perahan je dlm tu.. tu pun sbb aku byk dpt ilmu dr kelab ibu breastfeed kat forum rasanya..

Alhamdulillah apis jenis mudah terima.. tak mcm ain yg tak reti nak menyusu guna botol.. tup2 masa umur apis 10 bln, aku di sahkan peknen.. ahaha.. gile kentangg.. terperanjat aku masa ni..

Bila kandungan makin membesar, susu pun makin merudum.. huhuhu.. tak dpt lg le hajat aku nak breastfeed sampai 2 thn..

Mujur apis reti isap botol.. so aku dah start campur2kan susu masa umur dia setahun 3 bln.. maknanya aku dpt breastfeed dia sampai umur sthn 2 bln je..


Dan bila lahir je ica.. aku pasang niat lg utk breastfeed sampai 2 thn mcm yg sblm2nya..

Dan aku jugak pakai IUD utk menjarakkan kelahiran dulu.. tu yg aku dpt menyusukan ica sampai skrg ni..

Cumanya aku hairan gak tau, dulu masa zaman ain dgn apis nyusu, aku terlampau risau tiap kali nak nyusukan diorang... selalu terfikir cukup ke tak..

Sampaikan ada masanya hari2 aku telan lauk lobak putih.. ekekke.. tp susu aku tetap makin merosot..

Bila dpt ica, aku dah malas nak pikir mcm tu lg dah.. aku cuma set kat minda aku ni yg aku nak nyusukan je.. malas nak pikir cukup ke tak.. dan malas jugak nak berpantang2 mknn.. sume aku bedal..

Sblm2 ni aku risau nak minum air bergas lah, takleh mkn pedas2 sgtlah sbb kang effect kat susu kang.. tp skrg tak lg.. takde pantang2 pun.. berpantang pun masa dlm pantang jelah..

Abis je pantang aku pun hip hip horrey.. cuma ada jugak yg takleh terus bedal even dah abis pantang.. mak aku dah listkan mcm2 tau bende2 yg aku tak leh mkn..

Ehhh.. dah tersasar cite lak.. hehehe.. berbalik pd tajuk.. memandangkan ica dah pun 2 thn lebih, aku rasa aku nak ajar dia minum susu formula.. sbbnya ica ni kannn, dia ni kalo tido mlm memang nak kena menempel dgn aku utk menyusu..

Kalau tak menyusu dia tak leh nak tido.. kalau menyusu je takpe, ni mengempeng sepanjang mlm.. lenguh badan tau.. sengal2 je rasa badan ni.. mcm2 cara gak aku try utk bg dia stop menyusu.. tp tak menjadi..

Sesape ada petua atau cara2 yg boleh di kongsi kat sini bgtau ye kat aku.. setakat ni aku dah guna asam jawa, ubat2 pahit yg dia tak suka, vitamin scott emulsion yg dia tak suka tu pun tak menjadik gak..

Smlm aku try biarkan dia utk tido sendiri tanpa menyusu.. terkebil2 dia tau tgk aku.. merayu2 gak dia mintak susu.. tp aku bolayan je..

Start kol 11 mlm aku dgn dia lepak2 atas katil, sampai 2 pg dia takleh tido gara2 tak dpt menyusu.. mcm tu sekali tau..

Last2 aku surrender sbb aku yg naik letih tggu dia nak lelap.. mana taknya, dia takleh nak tido so dia bantai main turun naik katil.. main2 dlm gelap.. buat bising.. pastu mintak biskut tgh2 pg buta..

Huk alohhh, tak keruan aku di buatnya tau.. tu yg aku terus mengalah je tu.. baringkan je dia kat sebelah, nyusukan, tak sampai 5 minit pengsannn.. tido elokkk je.. huhuhu..

Ada gak yg suruh try minyak kapak.. hishhh, tak sanggup aku.. sian budak woo.. so kaum2 ibu atau sesape pun le yg ada petua sila kongsi dgn aku ye..



20 comments:

~najwa~ said...

tahniah Ana sbb dpt nyusukan ke3 anak...especially ica sampai 2 thn lebih.

anak dok bergayut malam tu yg buat sakit2 badan, rasa nak tarik2 keluar je, hihi..


dgr juga org letak asam jawa. yg lain x sure. aish..minyak cap kapak tu selamat ke kalo letak...huu~

(hopefully saya pun dpt BF 2nd baby ni sampai 2 thn)

fuadnis said...

ms 1st baby dl nis breastfeed anak smpai umur die 2thn 7bln...alhamdulillah..tapi sbb dah plan 4 2nd baby so kne stopla kan..sbb payah nak lekat2 rasenye..guna mcm2 cara utk stopkam mnyusu mmg tak mnjadi..last2 mak mntua suh calit akar seruntung kat payudara tiap kali anak nak minta isap..akar seruntung tu mmg pahit gile..kalau kite sdiri tpegang getah/air die nk makan pn tak lalu..tapi ia tak memudaratkan pd anak pn..sbb org utara ni rasenye mmg dah lama amalkan..tak pastila ana nk cr kat mana kt shah alam tu..kot2 mak kat kampung kenal akar seruntung tu...tapi yg pasti mmg bkesan..

potpetmama said...

pengalaman akak susukan nak pg paling kecil sampai 3 tahun setgh..memang susahkan nak berhentikan bebdk yang dewasa (haha) ;antara cara akak adalah letak asam jawa pekat2..muaal2 dia cuak nampak mcm kotor dan geli;tapi nafsu dia sendiri x tahan dan pandai amik kain basah lap sampai kering; x berjaya ,akak sapu air garam, curi2 sapu sblm menyusu jln, letak minyak angin (yg boleh dimkn), x jln apatah lagi minyak kapak..sudahnye berhenti sendiri sbb waktu tu air da kurang;akak beitahu dia kalo dia menyusu lagi nanti mama pengsan sbb badan mama x der air;dia takot kot..sebab lama menyusu, sampai sekrg da dkt lima thn aktiviti dia aderlah mengentel2 especially masa hisap botol...

Suliana said...

sy berjaya menyuukan aqil sampai umur 2 tahun 6 :-) alhmdlh kak.. tu pun sbb sy kena ciken pox dan prgnt juga. mmg Allah buka jln utk sy berhentikan dia. sblm ni sy letak kopi. jadi juga la, dia takut tgk kotor2.. tapi bila dia xthn sgt dia suruh basuh.. ada 1 mlm tu dia tertido tnpa dpt nenen. masa tu sy nangis gila2 mengenangkan kesian sgguh tido tnpa mnyusu.. pastu tak jadi plan tu. yg jadinya ciken pox tu je la. hehe.. akak kena slow2 la ckp ngan dia.. jgn tarik terus, nanti takut dia dmm .. good luck kak :-)nnti lama2 dia pandai la berenti sendiri ..

CikNgah said...

Tahniah dpt susukn ica sampai 2 thn. Anak akak yg kedua akak breastfeed sampai umur 3 thn lebih...last2 akak g klinik ambil ubat tuk berentikan pengeluaran susu (eceh mcm kilang lak)..itu pun masih lagi nak neneng w'pun takde susu...apa yg penting ana kena kuat semangat n keraskn hati ( sedih woo tgk anak nangis n merengek minta neneng), memang anak akan merengek tp paling lama pun seminggu lps tu insya Allah dia akan biasa.

Azam said...

Salam,

Sekadar berkongsi.

Islam menganjurkan untuk menyusu badan sehingga umur 2 tahun sahaja.

mungkin link ini boleh membantu

http://mysuperkids.net/menyusu-selepas-2-tahun/

Wallahualam

myxa said...

anak saya pon tak nak susu guna botol akak... tak kira susu formula atau bm yang diperah... sampai saya terpaksa amik cuti tanpa gaji 3 bulan... dh nk masuk 6 bln tu, dh blh mkn...so suap bubur... susu tu kalo dh lapar sgt atau ngantuk sgt... kadang2 dia relaberlapar dr kene minum dengan botol.. skang ni dah 1thn 2bln pon masih cm tu...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

tpaksa stop arief sbb ila ada sakit belakang ..sampai sekarang arief asik isap jari.. bsungguh2 pulak tue.. sebelum stopkkan takde lak dia hisap jari..
eh nak stopkan camana?? ..mm..bagi je botol susu..dia nak je..

Anis Rosli said...

erkk scary plak baca entry ana dan comments....firas baru 5 bulan pun kalau tido malam mesti nak nyusu badan...mulut terlopong,tangan terkapai2 selagi tak dapat...camno la bila dah 2 thn nanti...harap2 mudah ler nak hentikan nyusu badan time tu...

Adinina said...

Sy letak sirap...dia tgk mcm blood terus dia tanya mommy saket ke? Sy ckp sakit. Tunggu baik br leh bf ok? Paham lak dia. Pastu 2-3 hr asik tanya bile mommy nak baik haha. Lama2 terus dia lupe. Sonang betul hehe. Sy pki sirap sbb in case dia nak gak isap tak la bersalah sgt sbb sirap kan manis. Nk letak bende2 pahit x sanggup sian kat dia. Gd luck ye ana! *silent reader je selama ni. Salam kenal!* :)

Mummy AwwalHariz said...

hi ana.. my 2nd son pun sy tgh nak stopkan bf.. case sebijik mcm ica, malam nak tido mesti nak susu mummy... so skrg kalau tido kena hubby yg tidokan dan bg fm... kalau die nak tido saya tak boleh ada kat sblh dia.. bg ayah dia yg tidokn...

ameris said...

congrats ana. akak pn mmg berniat nk susukan baby smpai 2 thn. tp cmpur dgn FM lah sbb keje kan.tp masa puasa lps pengeluaran susu merosot. skrg terpaksa bangun mlm buat susu. skrg baby 8 bln akak pregnen 6 minggu.cian plak kalu nak stopkan dia.dia isapkan pn main2 je utk tido. so akak biarkan je.sepanjang tido mmg melekat je dgn dia.

ceywie said...

saya pun nak tau cara stopkan mengempeng ni. anak saya pun sama, sanggup tak nak tido selagi tak bagi dia susu badan. kesian mmg kesian tapi sampai bila kan. kalo ana dah dapat cara berkesan jgn lupa kongsi kat sini ek. :)

cerita mama said...

salam ana,

anak saya baru je stop bf masa raya hr tu..umur dh 2thn 8bln and kbtln sy pregnant 3bln..dh cuba byk petua petui tp xjln..akhirnya gi berubat mntk anak lupakan bf..alhamdulillah anak xde mlalak2 hati kita pon xde la meruntun hiba..kdg2 bila dia tringat cpt2 sy ubah topik lain..umpan eskrem ke ajak main beskal ke..so far mmg dh x bf lg dh..

Ana Suzana said...

Mcm2 pengalaman yg dpt ana baca kat sini.. Dan setakat ke hari ni ana masih lom berjaya lg.. Ica masih breastfeed lg.. Gara2 tak sampai hati punya psl la ni.. Kikiki

Zareene Saifuddin said...

salam ana,
SIL akak pon dulu cam ana jugak.. anak dia dah umo 3 thn and xmo bercerai susu badan walau macam2 usaha dia dah buat.. dari letak nescafe, minyak cap kapak, akar kayu yang pahit.. semualah... tp x berhasil jugak.. last skali dia bawak g jumpa bidan and bidan tu bagi air yang dah dibaca ayat2 al-quran untuk anak dia minum.. alhamdulillah.. sekarang anak dia dah stop minum susu badan dan dah mula minum susu coklat dutch lady bagi gantikan susu ibunya...

ji@ a.k.a jion said...

hai ana..saya pn breastfeed anak saya dua-dua tp x sempat sampai 2 thn..sbb dorg yg tanak nyusu..yg sulung cuma sampai setahun 2 bln..yg kedua sampai 8 bln..just nk mintak ana share apa benda2 yg ana berpantang sampai sekarang eh?mana tau elok utk diamalkan..ana bleh email pada sy..
jioncute@gmail.com..thanks ana

fabulousmommy said...

untuk tidur malam akak bagi pacifier..tapi mother care punya..yg lain anak tak mau...may be mother care paling selesa agaknya...ada ramai org tak suka pacifier sebab takut gigi rosak, so far, gigi anak akak elok je yg penting kita pandai jaga...gosok tiap2 hari..and tak de la jongang lagi setakat ni anak sulung 6 tahun (berenti pacifier masa 3 thn) and anak ke dua 3 tahun...

and org kata nak berenti susah pacifier ni, tp untuk anak sulung akak guna psikologi je..dlm masa sehari je dia berenti pacifier tu dengan sendiri nya...yg ke dua belum lagi berenti...sebab kesian jugak bila tidur tak ada pacifier dia akan mengunyap2 mcm tengah isap pacifier...

ye lah asyik nak mengiring je memang lenguh..untuk botol susu pulak kena try and error puting yang dia berkenan....yg paling hampir dengan yg dia biasa isap tu...selalunya puting MAM ok sebab leper dan lembut...tp kena try and error sampai dia sesuai...

Ietams said...

tertarik lak hati nak share pengalaman saya.. :),
alhamdulillah saya berjaya BF anak saya sampai 2 tahun 10++bulan.. anak saya pun jenis suka ngempeng masa tidur malam dulu..
dah cuba untuk hentikan ikut petua² orang lain, letak macam-macam.. tp semua nya tak berhasil..satu petang tu
kebetulan tgh sama² tengok National Geographic, nampak anak monyet bergantung menyusu dgn mak monyet.. dari situ terus anak saya saiko kan diri sendiri terasa malu isap n*n*n.. dia tak mau jadi macam anak monyet, dah besar pun masih bergantung dekat n*n*n maknya.. kena guna cari psikologi la kot, kalau dah cara letak macam² tak berhasil. mungkin juga pemikiran bebudak zaman sekarang cenggitu..

sofia sufi boutique ( email : norviviana@gmail.com) No Tel ( 016-2055872/ 013-5010033) said...

Camne awak.berubat yer and kat mana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...