NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, September 06, 2011

PeRSiaPaN RaYa

Aku rasa baik aku cite cpt2 sblm cite psl raya ni basi.. org lain dok sakan cite psl raya, tp aku lak malas.. hehehe...

Utk pengetahuan, tahun ni masuk tahun ke-7 kitorang kawen.. bln 11 kang sehari lps besday apis ialah anibeseri kitorang yg ke-7 le.. masa thn pertama kawen komfem le kena ikut suami beraya kat kmpg dia..

Pastu thn berikutnya kmpg aku lak.. kena selang2.. kalo tak kang ada yg muncung panjang sedepa je kang.. ekekke..

Aku rasa rata2 yg kawen org jauh2 ni ramai yg deal mcm ni kot.. even sblm kawen lg dah buat perjanjian balik beraya.. mcm kami lak, setakat ni masih ikut perjanjian.. yg berubah2 cuma bila nak balik umah psgn berikutnya..

Cthnya, kalau thn lps giliran beraya kat kmpg aku, raya kedua baru balik kmpg hubby.. thn ni lak beraya kat kmpg hubby dulu..

Dan sepatutnya raya kedua balik kmpg aku lak.. tp thn ni ada perubahan di sbbkan sesuatu.. semuanya bergantung pd keadaan..

Citer balik beraya kat kmpg ni mmg nmpk perkara simple je kan, tp kalo tak planning betul2 kang komfem ada kes majuk2 la, muncung2 la.. hahaha..

Tu hari sblm raya pun ada terbaca kat paper psl si suami tikam isteri gara2 isu balik kmpg.. perghhh.. tu lg melampau.. nak bincang elok2 tak leh ke, ni dah main tikam2 lak.. ish ish ish...

Kitorang balik kmpg hubby kat johor hari sabtu ptg lps zohor.. konon2 nak gerak kol 2 ptg dr umah.. tp kol 3.30 ptg baru nak gerak sbb nak loading beg bagai je dah ambik masa yg lama..

Pastu kitorang tak ikut jalan biasa utk balik johor.. sbb tau komfem jem kat highway nilai-seremban.. kitorang ambik keputusan ikut jalan jauh..

Kitorang ikut jalan dengkil-port dickson kot.. ikut jalan kmpg.. perghhh.. bapak jauh ikut jalan tu.. sangap di buatnya.. hubby aku byk kali nak terlelap..

Kitorang sampai kmpg hubby ngam2 waktu azan.. sempat le berbuka dgn air mineral dlm kete dulu.. bila sampai je dpn umah terus zasss gi meja mkn.. brg2 dlm kete lantak pi la dulu.. kekeke..

Last day puasa kitorang semua bz buat persiapan raya.. dr awal pg lg semuanya dah sibuk kat dapur buat apa2 keje yg patut..

Ketupat pun kena rebus pg tu jugak.. masa ni yg ada kat kulai hanya aku dgn kakak ipar aku sefamily (kakak hubby)..


Ni sebahagian ketupat yg dah di rebus dan siap di gantung kat tepi dinding..

Yg bestnye beraya kat johor ni mcm2 variasi mknn yg mertua aku masak.. tetiap thn mcm tu.. byk betul lauk utk di mkn dgn ketupat wooo..

Dulu masa mula2 kawen dan beraya kat kmpg hubby, aku rasa hairan nape mak mertua aku masak byk betul.. dah mcm nak kenduri satu kmpg lak gayanya..

Rupa2nya mak mertua aku kata mmg dr dulu lg dia masak lauk byk tiap kali nak sambut raya.. masak dlm periuk besar2.. cukup utk 2-3 hari punya stok.. perghh.. hairan jap.. hehehe..

Kalau kat umah mak aku lak, kami just masak gulai ayam aje.. tu pun masak tak byk, tghari raya pertama je dah licin di mkn.. lauk2 lain kami tak buat pun..

Aku rasa mcm nak menuntut ilmu dr mertua aku je utk masak byk2 mcm ni kat sekinchan akan dtg.. ececehhhh.. berkobar2 sungguh.. kang sampai masa kang terus ikrar pun hilang.. hahahaha..


Ni lauk pertama.. aku lupa ni lauk apa.. tp yg pastinya lauk daging..

Ni lauk kedua : kari ayam.. org sekinchan panggil gulai ayam..


Lauk ketiga : menu baru mertua aku buat utk raya thn ni.. ayam masak hijau..


Lauk ke empat : ayam masak merah


Lauk kelima : sayur campur.. apa nama saintifik utk lauk ni ekk.. ni masakan org2 jawa je ni.. hehehe..

Aku tanya gak nape mak mertua aku tak buat masak lodeh dgn serunding.. mak mertua aku ckp tak payah pun sbb nanti ramai kang yg bagi.. mmg ramai pun yg bagi lauk masak lodeh kat mertua aku..

Bila kawan2 mak mertua aku bg lauk yg sama hasilnya bila di kumpulkan terus dpt seperiuk.. kikiki.. patut le mak mertua aku takmau masak lauk tu.. dia dah leh agak dah kawan2 dia akan bg.. hehehe

Byk kan lauk yg mak mertua aku masak utk di mkn dgn ketupat.. sampai pening tau nak mkn dgn lauk apa dulu.. tp aku bedal je bubuh kesemua lauk2 tu dlm pinggan.. ha kauuu.. mkn le byk2 sampai perut ketat..


Last day puasa kami berbuka dgn ketupat dan nasi goreng.. ada belen nasik sejuk, syg lak di biarkan begitu aje kann, so bikin nasi goreng le.. baru le laris dan abis.. hehehe..


Ni le tukang masak nasik goreng tu.. kakak ipar aku.. tersilau lak gmbr ni sbb terguna flash.. kehkehkeh..

Sementara nak tggu waktu berbuka, ptg tu hubby aku dgn suami kakak ipar aku pi pasang pelita kat laman luar..


Pelita kaler pink.. hati kena "jambuuu.." hehehe


Rege pun tak tanggalkan..


Psg beberapa ketul je sbb laman luas sgt..


Veranda umah mertua aku..


Ni le umah mertua aku..

Lps skodeng org kat luar psg pelita, aku skodeng org dlm umah lak.. lgpun dah nak masuk waktu berbuka time ni.. kena tlg2 apa2 yg patut..


Anak buah hubby aku.. alaaa, anak kepada yg bikin nasik goreng td tu.. hehehe.. masih single but not available... ekekekke..


Mknn siap sedia di hidang atas lantai..

Tutup dgn suratkhabar dulu sbb lalat2 ramai betul terbang sana sini.. pemukul lalat tak di jumpai lak masa ni..

Kalau takkkk abis beliau aku kejekan.. ngengada ehhh nak join mkn sama2 lak.. panggg kang baru tau..!!


Menunggu azan.. sementara tu kami bertahlil ramai2 dulu..


Kepala hotak aku lak masa ni dok merancang lauk apa yg aku nak kaut masuk dlm pinggan dulu.. hahahha.. org sibuk bertahlil tp aku lak dlm pd masa yg sama sibuk set nak ambik mknn.. :-p


Yg baju melayu oren tu le ketua majlis tahlil.. yg tu biras aku..


Selesai je tahlil terus dgr azan berkumandang.. tu diaaa, masa yg di tunggu2 telah tiba.. hehehe.. mengalahkan org yg berpuasa je aku masa ni.. ehhh..

Di sbbkan keje masak2 semua dah settle, mlm tu kami byk relaks2 je.. gosok baju raya siap2 mlm tu jugak.. kuih raya lak susun pg raya je..

Dan mlm raya tu kami bantai main bunga api.. berperang dgn jiran2.. diorang tembak, kami bls tembakkan balik.. tembak guna bunga api le.. ekekkeke.. berdentam dentum satu kampung masa tu.. mmg happening..

Ain pun seronok betul dia masa ni sbb dia dah berani main bunga api.. yg tak seronok cuma apis dgn ica je.. berdua tu mmg penakut dgn bunyi bunga api yg kuat2.. bunga api yg tak berbunyi pun takut gak.. apa kesss...!!


Nmpk tak ica, dia peluk erat2 sepupu dia tu..

Ni gmbr di ambik sblm nanges.. bila nmpk tanda2 dia nak nanges je sbb takut, aku terus bawak dia masuk umah dan letak dlm bilik..

Biar dia sama2 dgn apis lepak dlm bilik je.. bg diorang tgk kartun sbb maknya ni sibuk nak tgk bunga api.. ekekeke..

Apapun mmg meriah... dah abis main bunga api baru aku dgn hubby dok dlm bilik isi sampul duit raya... tulis nama pada sampul duit raya siap2.. hehe.. dah.. tu je nak cite.. gmbr2 di hari raya nanti2 dulu ye..

Tu yg leceh kalau snap gmbr guna kamera hubby, dia rajin snap tp sgt pemalas nak transfer gmbr.. cissss... sabar jelah menunggu..





15 comments:

adarnadzmie said...

besar2 nyer ketupat nasi tu ana... hehe.. sedapnya lauk pauk...

♥♥♥♥ dilaBanGi ♥♥♥♥ said...

rumah mak mentua ana ni bersehnya...
kilat sungguh.......mmg pembersih urangnya

Ana Suzana said...

tak besar mana pun.. dlm gmbr aje kot nmpk besar.. kekeke

Ana Suzana said...

Kak dila,
mertua ana tu mmg pembersih orgnya.. bontot periuk dia pun kilat2 aje.. kalau bontot periuk ana berkerak2.. ekekke

Fatihah said...

bestnye ade kg huhu

DeQWa said...

ketupat tue memang kena gantung ek??
cam sedap jer gulai2 tue,memang byk giler kan....raye memang best la...

Qaseeh Tolia said...

Memang Meriah..Cumanyer tu ketupat nasi ke pulut?? Saya mmg kurang ariff bab ketupat ni..coz if Pulut mmg saya makan if nasi mmggg tak geng....

~ Dinas aka Ummi ~ said...

Salam Ana. Selamat berkenalan...Dinas before this cuma silent reader blog Ana aje...suka sgt baca blog Ana. Hari tu masa Ana block kejap blog ni rasa sunyi jek...alhamdulillah dah on balik.
~http://thebeautyofmuslimah.blogspot.com/~

diari hati said...

Sayur campur akak tue org melaka kata msk lodeh..btul x kak?hehe

JBH_juliyana said...

wahh..meriahnya org jawa kulai masak...lebih kurang mertua akak jugak style masakan jawa nya.....tgk lauknya perut dh mula lapor ni

Shila Rossilawati said...

Selamat Ari Raya Ana...
inilah dia antara menu org jawa. sayur campur yg ana cakap tu sbnernya org jawa panggil sambal goreng. Tapi, ada juga yg buat sambal goreng ni letak kicap dan masak kering. Ada juga menu lain mcm serondeeng kelapa dan sambal kacang. Ketupat tu memanglah wajib. Kalau tak der rasa x lengkap. paling best kalau jiran2 @ sedara mare mengunjung (bg juahdah berbuka posa sblm rayer & juadahnya lebih kurang sama ngan masakan semasa sambut raye)...hehe..panjang pulak celoteh saya ni..

Cik Puan Axa said...

wah,banyaknye masak..mmg nampak mcm nak kenduri..hehehe..

part suke amik gambar tapi tak transfer2 tu sama la mcm suami saya..hehehe ;p

~ Dinas aka Ummi ~ said...

Ana...Sori ni link baru blog Dinas kay ~http://mylifemysoul-dinasfamily.blogspot.com/ ~ yg lama tu dah x pakai....ada kelapangangan singgah la ye! :)

yana halim said...

perghh....banyaknya lauk. periuk pun berkilat belaka. rajinnya.... :)

mum2h said...

ana..kat mana kampung hubby ni. sy pun kampung kat kulai gak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...