NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, September 07, 2011

OReN BoDoH

Raya kedua tu hari kami gi beraya kat umah anak angkat mak aku si "AYUN" kat gemas, Negeri 9..

Tgh aku dgn hubby asyik ngap dan ngap dan ngap nasi impit + rendang perut, tetiba nmpk cucu2 tuan rumah tu tgh minum air botol yg sgt2 hubby aku minat..

Payah gile woo nak jumpa kat KL ni.. air ni mmg femes zaman dulu2.. skrg nak jumpa kat umah2 org mmg payah le.. tu hari mmg nasib kami le nmpk bebudak tu dok tonggang air botol ni sorang satu..

Dan2 tu jugak hubby aku kirim kat si Ayun ni.. dan hasilnyaaaaa...


ni yg kami dpt.. byk gilee.. tu pun dah byk dah kami minum..

Air botol ni best sbb kurang gas, kurang manis dan murah lak tu.. tp aku pun tak tau apesal org panggil beliau oren bodoh.. mesti beliau sedihkan di panggil oren bodoh.. hehehe


Mcm2 perisa ada tau, ada perisa oren, aiskrim soda, sarsi, halia, dan mcm2 le lg..


Perisa sarsi paling aku minat.. minum sejuk2 mmg terbaikkk... sebotol ni tak leh share2 dgn hubby.. aku sorang je leh abiskan.. hehehe.. tamak..!!

So sesiapa yg beraya umah aku, aku hidang air ni jelah kot nanti.. takyah susah2 nak bancuh air.. kehkehkeh..



32 comments:

Aien said...

Salam Ana,

Ni bukan air cap long chan ker? Masa akak kecik2 dulukan.. selalu dapat minum air ni time raya..memang terbaekk wok..terasa2 kat tekak ni lagi..bestnya kalau dapat borong cam ana tu

Selamat hari raya ye Ana..

Jemput datang rumah akak di Bdr Sri Permaisuri atau singgahlah ke Guesthouse kami di Melaka..(free je utk Ana & keluarga)
http://noorellsguesthouse.blogspot.com/

diana said...

lama sangt tak jumpa oren gini...
dulu kalau beli berkotak2...
selagi tak habis ulang minum sampai sehari dekat sepuluh kali pi kencing...
aahaahh

nikadilafiziani said...

suka sangat perisa aiskrim soda, uwwwwwww my fevret!

Ana Suzana said...

Kak Aien..
wahhh.. biar betul kak free utk ana sekeluarga.. murah rezeki akak.. insyaAllah, ada rezeki ana akan ke sana..

Ana Suzana said...

Diana..
wahhhh.. hebat tu.. ekekeke

Ana Suzana said...

Nikadilafiziani..
sama dgn feveret hubby ana tu..

quezul said...

kalo kat benut pontian, org panggey oren pekak..tk tahu la mana asal usul nama begini...haha..zaman kecik2, akak merasa gak orem=n dlm botol ni..botol kecik 30sen...botol besar sket 50sen...

@e_da said...

aduiii sedapnya... my fav sarsi

HadSha said...

Kak ana, saye suke perisa pisang n aiskrim soda... Tetiap tahun balik raya mesti ade 2,3 peti.... :)

~najwa~ said...

ingatkan kami je panggil 'oren bodoh', rupanya kita sama, haha...

Aida Azryn said...

akak,nak sebotol air sarsi boleh?err.. :B

Ana Suzana said...

oren pekak..?? ekekekke

saudah said...

Ana, area Johor memang femes air botol nih..nak nak time tengah panas balik beraya, amik yg dlm peti ais..masyukkkk..

DeQWa said...

kalau kt kedah nie panggil air minit...taktau la kenapa diorng panggil air botol nie ''air minit'' pelik tp benar...memang sedap pun....ermmm

Anis Rosli said...

hullamak..lama nye tak minum air botol ni...dulu akak suka sangat minum air botol ni..tambah2 makcik akak ada kedai kopi....dulu2 kat kg akak,atas meja makan tu mesti tersusun air botol ni..cedappp

tricksrex said...

aha
nenekku still menjual air botol ni kat kedai runcitnya

tapi cucu2 salu cilok letak dalam baju,bwk balik hahaha

Aidah said...

series memang sedap air ni.. my uncle tiap kali raya mesti order kan air ni untuk family..raya kali ni dia siap2 orderkan 4 peti lagi. bagusnya air ni kurang gas, kurang manis dan memang sedap...

# sarsi menjadi pilihan

war_in_ewa said...

kak ana...
saya asal balik kg mertua kat melaka je mesti wajib cari air long chan ais krim soda... mmg feveret..

kalau hari raya ni la air rasmi hidang kat tetamu...

SM@A said...

Salam Ana ...

Inilah soft drink keluaran Long Chan atau orang panggil air Long Chan, wujud semenjak tahun 40/50an if I'm not mistaken. Asal kilang di bandar Tampin (my kampung), tapi re-locate to somewhere in AlorGajah.

Ini soft drink kemestian waktu HariRaya. Hot-selling flavour is Sarsi and Ice Cream Soda.

cerita mama said...

salam ana,

kalau area shah alam ke klang ke ada tak supplier air botol ni??kalau ada inform ye..

thn lps thn terakhir kitorg dpt merasa air oren bodoh ni..thn ni xde dh sbb atuk dh arwah..arwah selalu beli 3 peti then sorok dlm store..cucu2 lg hebat..jumpa je terus sorok 2 3 botol..hehe..

silap kitorg xpnh tanya mana atuk beli..sob..sob..

Zareene Saifuddin said...

salam Ana,
ini air long chan kan? rumah mak akak boleh kata tiap2 tawon beli air ni tuk raya. botol tu leh simpan and jual balik kat dorang tau kalo dah abis minum.. and memang sedap air-air keluaran long chan nih.. adeh.. teringat la pulak rasa air-air tu sumer.... *mode meleleh ailio*

Shila Rossilawati said...

saya pun suka minum air ni.gas dia x kuat sangat...

adarnadzmie said...

kat tempat akak di panggil air menet... mcm2 perisa ada... akak suka perisa soda... selalu campur air menet soda ngan air kelapa muda...

Jiejah @ Iza said...

sungguh nostalgiakan air botol tu ?
akak suka eskrem soda hahaha . last jumpa kat rembau last year ..

Ana Suzana said...

ramai penggemar air ni rupanya.. mcm2 nama kan air ni.. hehhe.. pasni kitorang dah tau dah nak kirim kat sape utk beli air ni.. muehehhe..

Kat shah alam taktau lak ada jual kat mana..kirim aje kot kat blogger yg komen kat atas ni yg nama trickrex.. hehe

nur~mohd said...

hehehe...da best..

suka soda...dulu kat kedah org panggil air menet

irmafittaputri said...

ye betull...air ni mmg dari tampin...kek kg den yo...bari je pas minum oren bodo ni...memg sedap...dulu masa kecik leh beli..setengah botol...tokey cine tu bg separuh tambah ais...50sen sajork///sekarang ni kalau nak beli kat tampin..kat kedai runcit kuala ina kedah ah kau..simpang masjid kuala ina..beli siap botol...bila pulang botol dapat balik duit yee...jgn lupa beli kuih bakar kemboja tampin yang famous tu.....promo2..

yatt said...

kg hubby saya pun kat gemas.. tiap2 tahun mesti tak penah miss pegi rumah org yg ada air ni :)

Aien said...

Salam Ana,

Betul Ana..Kalau ade plan nak ke melaka nanti bagitau ye..call aje akak ye..insya allah kalau masa tu free akak akan tunaikan janji ni..

p/s kim salam sayang ngan si bujang encem si apis sorang tu ye ..

SueAnnie said...

kalau balik umah mak mertua mesti nak beli air ni... kami panggil ayaq menet.. Aiskrim Soda paling sedap.. skang kat KL pun dah ada.. kalau gi Downtown Cheras mmg ada.. malangnya Sue keja di Kemaman takder la nak merasa..

Hajar Najihah said...

Abg sy ada buat bisness Oren Bodo nie. Jika berminat dgn air special nie boleh layari di sini --> FB : Lemenet@Oren Bodo :)

shahirul afiq said...

Assalamualaikum,
pembetulan : berkenaan "OREN BODOH"
Sebenar nya panggilan untuk oren tersebut adalah "Oren Bodo" bukan "OREN BODOH".
sebsb ia dinamakan "Oren Bodo" adalah kerana org jawa mengata kannya "oren bodo" dsbbkn air tersebut ad semasa hari raya dimana "BODO" itu sendiri membawa maksud hari raya... harap maklum..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...