NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, January 16, 2012

UpDaTe TeNtaNg iCa

Tghari td aku rushing gi hantar anak2 aku gi sekolah.. Sepanjang perjalanan hati aku ni tak tenteram.. asyik dok terkenang2 tragedi ica jatuh katil.. kalaulah boleh di putar masa.. huhuhu..

Yang ica lak sepanjang stgh jam perjalanan ke sekolah dia asyik merengek ngadu sakit mulut dgn hidung aje.. mak tau nakk, mak tau kamu sakit.. kalau lah mak boleh ambik alih sakit tu alangkah bagusnya..

Lps je hantar apis dgn ain gi sekolah, aku terus parking kete kat area sekolah tu jugak sbb kat deretan sekolah bebudak ni ada beberapa klinik.. so aku nekad nak pi klinik situ aje.. cadangnya aku nak pi klinik kanak2 Serena kat sg buloh tu..

Tp klinik tu bukak kol 6 ptg lak.. agak lama nak tggu tu.. tu yg nekad gi ajelah klinik terdekat.. dgn harapan doktor yg bertugas kat klinik tu sebagus doktor Serena.. bkn apa, aku sakit hati betul kalau jumpa doktor pastu tanya sket2, settle.. ambik ubat dan byr..

Dah selalu sgt jumpa doktor jenis mcm ni... check tak le detail mana, tggu giliran berpuluh minit tp jumpa doktornya tak sampai 5 minit.. tu psl aku suka pi klinik Serena.. tp tulah, lambat sgt lak klinik tu bukak.. jenuh lak aku nak tggu kol 6 ptg.. hati dah le risau selagi ica tak pi check up..

Kat area sekolah ain dgn apis ni ada 3 bijik klinik.. 1 klinik haiwan.. komfem la aku tak pi situ kan.. hehehe.. 1 lg klinik pakar kanak2, tp klinik ni semedangggg tutup aje.. tak paham aku.. tinggal 1 lg klinik yg ada.. klinik Wan dan Keluarga namanya.. sib baik bukak..


Ni kliniknya.. tak ramai org.. hanya ada sorang je yg tggu giliran.. so aku dgn ica pun masuk le dlm klinik tu..


Ica.. sibuk nak gantung air masak tu kat leher.. aku nak tlg bawak dia tak kasi lak..


Ni masa tgh check up.. aku riba ica masa ni.. sempat lg tu snap gmbr.. muehehehe..


Doktor yg friendly yg merawat ica..

Masa aku snap gmbr, doktor ni tanya aku " u ni blogger ke..?" aku pun ye kan la.. pastu doktor tu ckp " wahhhh, u blogger punya olang yee.." ngeh ngeh ngeh..

Bkn le maksudnya doktor tu kenal aku dan baca blog aku.. ape kejadah lak dia nak baca blog aku lak kan.. dia cuma tanya je.. sbb blogger dgn kamera mana boleh di pisahkan kann.. hehehe..

Tp ada baiknya doktor ni tau aku ni blogger, atleast td dia bg servis yg terbaik masa rawat anak aku.. mmg lama la aku dok sembang2 dgn doktor ni.. dia pun byk bg penerangan dgn aku psl insiden jatuh katil ni..

Doktor ckp, kalau budak2 jatuh dr katil atau sbgnya, doktor kata sila perhatikan dlm masa 3 hari tu ada tak dia muntah2, pastu perhatikan jugak dia lebih byk tido ke tak lps insiden jatuh tu..

Maknanya dia nmpk macam lemauuu aje.. dan lebih penting kalau dia seakan2 tak cam kita atau tak kenal kita, lebih baik cpt2 bawak pi hospital utk buat scan.. tu yg doktor bgtau kat aku la kan..

Pastu doktor ckp gak, kalau ada torch light, suluh kat mata anak kita satu persatu, tgk pada anak mata yg tgh2 tu, biasanya kalau kena cahaya anak mata tu akan mengecil (ada tindak balas).. tp kalau kita suluh kat anak mata tu, dan tiada tindak bls (anak mata tak mengecil), tu kemungkinan ada tanda2 kecederaan dalaman yg serius..

Alhamdulillah ica takde apa2 slps buat check up td.. pulak tu budak kecik ni bg kerjasama dgn baik aje sepanjang proses rawatan.. bila doktor suruh nganga dia ngangaaa aje.. elokk je menurut perintah.. siap mintak gula2 lg.. hehehehe


Settle je rawatan aku dok kat luar tggu ubat dan bil..


ica masa ni ajak aku pi kedai.. nak beli gula2 katanya..

Aku turutkan aje sbb dia takmau mkn nasi dari pg td.. sian dia.. sakit agaknya nak mengunyah mknn..


Sian ica.. comot2 terus muka.. bengkak kat mulut tu..


Tggu ubat..


Budak ni dah la jenis pemakan orangnya.. mulut dia memang sentiasa nak mengunyah mknn aje.. tp skrg ni dia mkn pun sket2 je.. tu pun nak mkn apa yg dia nak.. kalau dia taknak jgn le cuba2 paksa dia... kang melalak sakan lak kang..


Kebetulan dlm beg tgn ada biskut milo lak.. so bg dia alas perut dulu sbb dia takmo mkn nasi.. bubur pun dia takmo..


Mujur takde gigi yg patah..




Ni bil rawatan.. dpt byk gak le ubat...

Lps kuar aje dr klinik aku bawak ica pi pasaraya kat sblh klinik.. belikan apa2 jelah yg dia nak.. tp ica beli gula2 sugus aje.. pastu dia takmo dah..


Terus aku dokong dia dan masukkan dlm kete.. dok kat seat dpn .. arini kami byk abiskan masa dlm kete aje.. tak pi mana2 pun sbb jenuh aku nak jwb pertanyaan org awam yg tiap kali nmpk muka mcm tu..

Tak jwb kang diorang syak aku dera anak lak kang.. berani arrr ckp aku dera anak.. aku karate kang org yg ckp aku mcm tu.. hehehehe..


Layan game.. dok la melangut dlm kete teman dia main game..


Sambil2 tu aku sapukan dulu ubat sapu kat tempat luka tu.. melalak2 dia ckp sakit.. huhuhu.. tiap kali nak sapu ubat ni aku terpaksa kelentong dia ckp yg aku nak lapkan darah yg kuar..

Kalau sesaje nak sapu tu mmg melalak le dia marah kang.. tu belum lg paksa dia mkn ubat cair tu kang.. dah satu hal lak nak bertarung karang..


Ada 3 ubat cair yg aku kena paksa dia mkn.. abis laaaaa... huhuhu.. dia tgh selsema skrg ni.. tu yg kena bg ubat selsema gak tu..

Ontheway balik dr sekolah, aku tanya la kat ica yg dia nak mkn apa2 tak.. sbb aku risau perut dia sakit kang sbb tak mkn nasik...

Pastu dia ckp dia nak mkn kentang Monyet.. okeylah.. aku belikan le kentang monyet yg dia nak tu.. dah tu yg dia nak makan, turutkan ajelah.. asal perut dia tak kosong sudah..!!


Ni le kentang monyet yg dia maksudkan tu..

Dah byk kali aku ajar dia sebut kentang lenyek.. tp dia tetap gak nak sebut kentang monyet.. ekekkekeke


ica mkn kentang monyet dan air jelly ( air cincau.. ica panggil air jelly..)

Apapun yg pastinya pasni aku kena lebih berhati2.. mmg selama ni berhati2 pun.. agaknya aku terlampau letih sgt tu yg tak sedar ica jatuh tu.. mmg tgh dlm proses nak ajar dia tido kat katil sendiri..

Tp selagi aku lom berjaya pisahkan dia dr menyusu badan sepenuhnya, selagi tulah dia dok berkepit tido celah ketiak aku.. kalau tido tanpa aku kat sisi dia, dia akan gelisah.. mak2 yg nyusukan anak2 tentu paham macam mana bebudak ni tido tanpa kita kat sisi dia kan..

Okeylah.. kat sini jugak aku nak ucapkan mekasih pada kawan2 semua yg doakan kesihatan ica.. yg sama2 ambik berat tentang ica.. mekasih sgt2.. korang memang kwn yg baik..





7 comments:

yana halim said...

ana...dah kita sama2 seorang ibu. mesti faham mcm mana risaunya kalau jadi sesuatu kat anak. Sabar la...

ibh said...

Syukur alhamdulillah ica tak ada apa2. . . lawak pulak dgr ica sebut kentang monyet tu. . .heeeeeeee

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

teruk jugak jatuhnye tue ana.. tapi doc kata ok..lega jugakkan..

mama_aizarah said...

Get well soon ica..!! Anak i tiga2 sure ada je tragedi..kekdg dah mcm2 preventive buat still jadi jugak..IAllah bbdk ni akan semakin kuat..

...sWeeT uMi... said...

huhuhu teruk gak lebam tu...cian ica...hope ica cepat sembuh ye...tgh2 sakit ni layankan je apa yg dia nk mkn kan...(",)

CheNamNam@CNN said...

teruk jugak jatuhnyer neh..kesian ica..sedih plak tengok keadaan diyer macam tuh...lega dengar diyer ok lepas doc periksa...

cepat sembuh yer sayang..!!

..::..aRe-Na..::.. said...

cian ica...tapi tetap chomei..
yang x tahan tuh..kentang monyet
hehehee.......ica..ica...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...