NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, January 06, 2012

HaRi PeRtaMa ORieNtaSi

Sambungan kisah smlm.. lebih kepada citer apis sebenarnya.. yelahkan, budak nilah yg bikin hati aku berdebar2 aje.. risau dgn karenah kuat nanges dia tu..

Smlm, dlm kol 12.30 tghari aku dah sibuk nak loading anak2 aku dlm kete.. Tp masa nak kuar dr pintu umah tu, si apis ni tetiba je cakap ngantuk lah.. tak larat lah.. letih lahh.. Ooooo, dah start kuarkan alasan takmo gi sekolah ye..

Bila aku ckp jgn ngengada takmo gi sekolah, terus dia meraung sebut nak abahhhhh nak abahhhhh.. anak abah la katakan.. abahnya tak dpt nak hantar dia ke sekolah sbb ada urusan keje..

Makanya terpaksalah aku handle sorang2 ketiga-tiga anak aku ni.. tu yg aku risau gak tu, risau kalau apis buat peel susah la bg aku nak handle dia dgn ica lg.. ain takpe, dia dah besar dan tak perlu risaukan sgt..

Bila aku suruh masuk dlm kete, ica dgn ain je dgr cakap.. yg apis dah duduk terjelepuk atas lantai tunjuk protes takmo gi sekolah.. menanges2 mintak simpati.. huk alohhh, macam la aku hantar dia pi sekolah tak balik2.. haihhh.. maklumlahh.. tak pernah berpisah..

Dlm nanges2 tu pun dia terpaksa ikut gak arahan aku.. bgn berjalan keluar umah sambil teresak2.. ecehhh.. drama air mata yg takkan mencairkan hati aku.. hehehe.. berlakon je tu.. abis tu takkan nak ikut kehendak dia takmo gi sekolah kannn.. manyak cantekkk..


Dlm pada dia tgh nanges2 tu, aku paksa nak bergambar dpn pintu umah sblm masuk kete.. saje aku nak abadikan kenangan mcm ni.. hehehe..

Ni kalo ada bapak dia ni mau aku kena sound ni, yelah, dah anak tu sibuk melalak yg omaknye sibuk suruh posing ambik gmbr.. kahkahkah..


Tgk la lengan baju dia tu.. berlipat2 aku kejekan..

Ni sbb tersalah beli size baju.. tu yg besar gedabak tu... muehehehhe.. sib baik aku beli selai je dulu..


Alolooooo.. comelnye nangesss.. rasa nak geget2 je pipi tu tau.. gerammm sgt aku tau..


Meleleh lelehhh air mata tu... haihhh.. hilang macho tau apis..


"nak abahhhhh... nak abahhhhh.."


Pas posing beberapa keping gambar.. terus aku sumbat diorang dlm kete.. bunyik macam kejam aje kan.. main sumbat2 gitu.. ekekke..


Dlm kete terus aku bg ipad masing.. amboiii, gumbira terus ye..


Ica yg sibuk mintak mknn utk di kunyah.. budak ni memangggg, kejenye asyik nak mengunyahhhh aje..


Kakak ain teman aku kat depan..


Nampak sgt budak ni ngantuk.. tulahhhh, yg pi tido lmbt sgt tu kenapeeee...???

Sepanjang ontheway ke sekolah, ain dgn apis bantai tido.. ain aku tak risaukan sgt.. kejut aje bgn kalo dah sampai.. tp apis ni kalo tido memanggg aku risau.. dia ni kalo di paksa bgn tido lglah haru di buatnya..

Terus aku call hubby ngadu2 yg apis tgh tido sblm sampai sekolah.. huhuhu.. hubby pun cuak gak walaupun dia tak berada di tepat kejadian sbb dia kenal peel anak bujang dia ni..

Sampai je kat depan sekolah terus cepat2 carik parking.. kebetulan lak ada kete yg kuar so dptlah aku parking betul2 depan sekolah ..

Keadaan masa tu sgt sesak dgn kete2 yg berpusu2 carik parking sbb kat situ ada sekolah rendah sekali.. so korang leh bygkan betapa sesaknya jalan masa tu dgn mak bapak yg hantar anak ke tadika dan sekolah rendah..

Elok je pas parking kete terus kejut ain dulu.. mujur ica tak tido.. pastu baru kejut apis slow2 lak.. mcm yg di jangka, dia melalak sbb di paksa bgn tido.. asyik merengek2 cakap ngantukk.. dede ngantukkk.. haihhh.. sabarrrr sabarrrr..

Kuar dr kete aku suruh bebudak ni berjalan dulu.. tp si apis ni mintak di dokong lak.. aku cakap jalan le dulu, so aku pegang tgn dia dgn ica jalan sama2.. membebel2 dia protes mintak aku dokong dia...

Elok je kat depan pintu masuk ini budak terus duduk atas lantai kotor tempat org lalu lalang.. protes2 takmo gi sekolah.. asyik sebut nak abahhhh aje kejenye.. dah le ramai mak bapak kat situ.. jd tumpuan aku masa tu.. hahaha..

Nak taknak terpaksalah aku dokong apis dgn ica sekali utk naik ke tingkat 3.. dah la ada 5 pusingan anak tangga.. berjurai2 peluh aku masa ni.. cair segala mekap..

Mau tak berpeluh, kalau dah yg aku dokong tu total 26kg semuanya.. tu tak termasuk berat handbag dgn beg kamera lg tu.. berat aku dah le 40kg je..huhu

Mujur gak aku buat keputusan pakai seluar smlm, kalo pakai baju kurung lg payah pergerakkan aku turun naik tangga dgn dokong kiri kanan ini budak.. huhuhu.. sampai kat dpn kelas apis terus aku turunkan bebudak ni.. mcm nak tercabut tgn aku.. semput napas di buatnya..


Pastu mulalah budak ni buat adegan ibu mertua ku.. "ampunkan mak kassimmm.."

Dia punya tangisan masa ni mmg kuat.. pastu aku dgr ada budak lain lg yg menanges.. maknanya bkn apis jelah yg menanges masa tu.. legaaaa sbb ada gak geng.. takdelah aku malu sorang2.. ekekkeke..


Merayu2 mintak aku dokong dia.. haihhh, aku tak larat woo nak dokong lg masa ni.. semputttttt.. aku sibuk lap2 peluh kat dahi je masa ni..


Ica sabar je tggu abg dia masa ni.. ain masa ni dah masuk kelas dia dah..


Masa masuk dlm kelas, si ica yg lg teruja.. dia yg sibuk dok kat seat dlm kelas tu..


Alolooooo...


Yg apis masih menanges dan menyorok blkg aku.. kahkahkah..


Sempat lg tu intai teacher dia yg dok pujuk dia..


Aku suruh apis dok kat kusi tu utk temankan ica.. aku ckp jap lg teacher nak ajar main angry bird.. ekekeke.. terus dia ikut perintah aku.. amboiiiii, angry bird punya psl la ni ye.. cehhh..!!


Tu tgn teacher apis tu.. dia tgh pujuk ckp jgn nanges2 ye.. hehehe..


Tak lama kemudian aku ckp kat apis yg aku nak gi tandas jap dgn ica.. dia dah start nak melalak balik masa ni.. tp aku ckp aku gi kejap je.. pastu leh main game angry bird sama2 dgn ica..

Elok je aku kuar dr kelas tu, teacher td terus tutup pintu kelas.. haaaa.. masa ni aku dgr tangisan apis sbb dia dah tak nmpk byg aku dah kan.. dia melalak sampai teacher dia terpaksa dokong dia.. tp tak jugak benti melalak..

Aku pun apa lg, dek tak sampai hati dgr dia melalak lama2, terus aku dokong ica dan turun anak tangga laju2 sbb nak pi kedai yg berhampiran masa ni..

Aku terus jalan laju2 pegi ke speedmart yg ada 100 meter dr sekolah diorang ni.. berlari2 aku ambik menan apis dan byr cepat2 kat kaunter.. ica pun pow aku menan jugak.. huhuhu..

Pastu laju2 jalan gi ke sekolah balik.. berlari2 lg naik tangga.. semputtt sbb tingkat atas sekali kan.. dgn dokong ica lg masa ni.. sampai je kat area kelas apis, aku passing menan tu kat teacher dia je utk bg kat apis..

Kalo aku yg bg mau melalak balik nmpk aku kang.. kebetulan masa aku sampai dgn menan tu si apis td dah senyap dah.. dah tak menanges.. bagus teacher ni, pandai pujuk apis.. hehe.. tq teacher..


Aku just intai dr cermin pintu kelas je.. nmpk muka dia terus hepi sbb dpt menan muka angry bird.. hahahah.. sabar jelahhh..


Dia sempat tercari2 aku lg tu.. mujur dia tak perasan aku masa ni..


Leka dgn menan baru dia.. hehehe...










Dah mula join aktiviti yg teacher suruh buat.. good apis... bangga mak tgk.. hehe


Sementara tu aku pi intai kelas ain jap..

Sian ain, aku sibuk dgn apis sampai lupa snap gmbr dia.. ain yg kiri sekali tu.. diorang sibuk dgn aktiviti yg teacher bg..


Buat apa tu kakak...

Pas snap gmbr ain terus aku beredar dr sekolah.. biarkan diorang 2 jam berorientasi dulu.. sementara tu aku melayan ica yg merengek2 pulak nak abang dgn kakak dia.. bosan agaknya sbb tinggal sorang2.. sian ica.. dia nmpk sedih sgt..


Ni aksi masa ain dgn apis abis orientasi.. ica peluk mcm kan setahun lamanya tak jumpa.. masa nmpk kakak dia turun tangga, kemain lg dia jerit panggil kakak dia.. pastu peluk kuat2 cakap caaayang kakak.. hehehe


Apis pulak turun tangga masa ni.. senyumm je dia.. lega aku tau bila tgk riak muka dia mcm ni.. nmpk dia mcm dah suka dgn sekolah.. sukeee...=)


Apis dgn beg angry bird dia.. hehehe


Hensem tak... hehehe.. dia siap ckp kat aku esok hantar dia pi sekolah lg tau.. wahhhh... bagussss... harap2 takde adegan nanges2 lg dah pasni..


Belajar rajin2 ye apis..



17 comments:

Ila said...

ni genius aulad sri dmaansara ek...ila pun \antar faiz kat situ

Liza said...

hahaahaha....macam2 kerenah anak2 ni yer Ana....sabo je la...

"CT CoMeL" said...

hehehe...comernyer apis pakai baju sekolah....kak..cute ler ain pakai baju gaun pepel tue kak...dulu akak mesti comel yer...heheheheh

*Ms.Serry Shah said...

bagus la apis dh suka pg sekolah.. baru la macho mcm ni.. hehehe

ameris said...

saspen betul baca entry ni.
mcm tgk citer transformers je nk tau aksi seterusnya.

gagah perkasa betul ana yer..
salute to ana.

Ijah EmoTemo said...

heheheh apis , apis.. tapi takpe dia dh okay dh tu kan ;)

sweet je gmbr ica peluk ain :)

eizan nor said...

good apis.. macam ni laa nak jadi budak yg baik.. belajar elok2 yer...

♥♥♥♥ dilaBanGi ♥♥♥♥ said...

SEJUK HATI TENGOK APIS
WAH...CAM NI LA abang apis
brani.....

livelifethefullest said...

comel je ica peluk kakak dia..hehehe

nurbeena said...

sejuk dah hati Dede, seronok la dh tu pegi sekolah

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

lama2 dia ok..insya allah

My Aisy said...

alhamdulillah...seronok lah tu dah jumpe kengkawan...

My Aisy said...

alhamdulillah...seronok lah tu dah jumpe kengkawan...

zailamohamad said...

aku tak pernah hantar anak terus ke GA..harapkan driver van GA je so aku takde gambar memori Haziq dalam kelas..owh macam nak g ambik je gambar tp minggu orientasi dah habis dah;(

DINA said...

lega tgk apis dah x nangis time balik sekolah tu.. siap suruh antar gi sekolah lagi esoknya.. hehehe.. cian kat ica kan.. main sensorang ler dia.. sweet jer ica peluk kakak.. cayang kakak.. :)

IrdinaZareef said...

adeh...sungguh gigih...cmne la sy nnti...huhu

DeQWa said...

hahaha...bagus la si apis...
ica rindu sgt ngan kakak abg dia la tue,xde org nak gaduh manja2..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...