NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, January 25, 2012

CeRiTa PeRSiaPaN BeSdaY AiN & aPiS

Sbnrnya plan nak sambut besday bebudak 2 org ni kat sekolah dah lama dah aku buat.. cumanya perancangan je yg tak betul sket.. segala persiapan aku buat last minit..

Memandangkan last minit aku baru terhegeh2 nak beli tu ini dan kek pun tak bertempah lg, makanya aku decide buat je kek sendiri dan hias sendiri.. walaupun aku bknlah pakar hias menghias pun.. kekeke..

Nak tempah kek canggih2 mmg takde sape le nak ambik order aku sbb nak sambut besdaynya lg 2 hari.. huhu.. tu yg nekad jelah buat sendiri.. google je resepi yg mampu aku buat.. pastu beli bhn2 dan sila berkungfu kat dapur pastu..

Aku buat kek time org sibuk membuta.. buat 1 hari sblm nak sambut besday.. pastu dlm pada masa yg sama aku sibuk gak tanya jiran aku yg jual coklat lolipop..

Saje nak tau yg dia leh tak ambik tempahan dr aku.. sbb mmg semuanya last minit.. aku order tghari pada hari khamis dan aku nak coklat tu sblm tghari esoknya..

Alhamdulillah, mmg rezeki anak2 aku le sbb jiran aku tu boleh tlg buatkan.. pulak tu dia sanggup orderkan edible image semata2 nak tlg aku dlm menghias kek.. dia tlg belikan je, tp yg hias tu aku.. hehehe.. mekasih buat jiran aku yg baik hati.. =)

Balik dr sekolah khamis lps, aku terus singsing lengan baju, mandikan anak2.. bg anak2 mkn nasik siap2, pastu apa lagi, masa utk tunjuk bakat yg kurang berbakat le... kuikuikui.. hias kek ikut hentam ajelah..


Ni kek ain dlm proses menghias.. tema ni ain yg pilih sendiri.. rambang mata dia masa aku suruh dia pilih gmbr edible image dlm website..

Aku pilih edible image kat sini :

Memula aku nak hias simple mcm ni aje... tp ain mintak aku tampal lg belen edible image yg bulat2 kecik tu kat keliling kek dia..

Aiseymennnnn, ckp le awal2.. org dah tabur coklat rice keliling baruuu sibuk bgtau nak mcm tu mcm ni.. haihhh..

Aku ikutkan ajelah sbb besday dia kan.. walaupun rupa kek tu tak sehebat mana, tp aku bangga gak dpt buat kek utk anak2 aku.. kek ain ni aku buatkan kek coklat moist aje..


Terpaksa la gunting edible image kecik2 ni utk tampal keliling kek pulak..


Pastu taruk bunga rose seketul.. nak taruk banyak2 takde ruang.. sbb buat kek size kecik aje..


Maka ni lah hasilnya.. boleh la kannn...


Budak2 penyibuk time aku sibuk kat dapur..


Yg putih dgn purple tu aku guna resepi buttercream yg aku ambik dr myresepi..

Ni resepi buttercream yg aku guna tu :
250 gram butter + 125 gram krimwell (boleh cari kat bakery) + 125 gram gula aising (ayak dulu gula aising kasi tak berketul2)

Cara2 :
~ pukul butter + krimwell guna mixer sampai putih..
~ Pastu baru masukkan gula aising..
~ pukul dgn kelajuan minima je ye.. biar lmbt tp hasil cantek
~ pastu warnakan ikut suka.. siapp..!!


Utk kek apis lak, aku kena tunaikan permintaan dia.. dia nak kek angry bird.. besday apis benonye dah lama sgt berlalu.. besday dia bln 11 thn lps.. tp memandangkan besday dia jatuh pd waktu cuti sekolah, tu yg aku sambut jelah sekali dgn ain..

Lgpun aku risau dia jeles kang tgk kakak dia sambut besday sorang2.. ada gak yg meraung dlm kelas tu karang kalo tak di sambut besday dia.. hehehe


Apis ckp kat aku dia nak kek keju.. so aku google resepi cotton soft japanese kek.. resepi aku ambik dr blog kak Nor Secubit Garam..


Jenuh pikir nak hias camne.. nak guna buttercream jugak asalnya.. tp belen butter cream dr kek ain tak mencukupi lak.. huhu..

Sib baik ada whipping cream dgn coklat masakan.. tu yg hentam jelah salut dgn coklat ganache tu.. hasilnya hiasan aku agak hudus sket la sbb apis tak kasi aku potong gmbr angry bird tu byk sgt..

Edible image tu bentuk segi empat.. kek aku buat lak bentuk bulat.. tu yg kena potong gmbr edible image tu sket.. tp si apis ni tak kasi aku potong byk2.. kang rosak gmbr angry bird tu katanya.. cehhhh.. lelebih tau budak sorang ni..


Coklat ganache yg di tuang atas kek..

Resepi coklat ganache :
300 gram coklat masakan + 150 gram whipping cream + 15 gram butter

Cara2 :
Masak semua bhn2 di atas guna kaedah doule boiler.. dah sejuk baru tuang atas kek..


Coklat ganache sedang di ratakan..

Memula aku nak letak kek ni atas cake board mcm dlm gmbr ni.. tp terlupa lak aku takde kotak sebesar size cake board ni.. kotak kek secret recipe lak takde.. biasanya aku simpan kotak tu.. yg ada kotak kek size kecik dr King's..

Aku mmg suka simpan dan guna balik cake board dan kotak kek.. dah lunyai baru aku buang.. hehehe.. sbb sblm ni mana aku tau cake board ni murah aje kalo beli kat kedai bakery.. hehehe


So pindahkan kek atas cake board yg lebih kecik dan muat bila di masukkan dlm kotak kek yg ada..

Hasil hiasan kek yg agak sadis bg aku.. hudus sesangat.. tapiiiii apis sukeeeeeeeeeee.. tu yg lebih penting.. ahahhah.. masa kek ni di simpan dlm peti ais, si apis dgn ain asyik bukak tutup peti ais je utk tgk kek masing2.. masing2 tak sabar nak potong kek depan kawan2 sok..

Walaupun tak le indah mana hiasan kek aku buat, tp bila tgk anak2 aku gembira sgt2 la aku bahagia... yele, aku bkn pakar pun dlm hias kek2 ni.. buat kek tu reti la, tp bab menghias kena bljr lg.. =)

Siap je deko2 kek, aku tidokan anak2 aku dulu.. pastu gosok baju keje hubby dan baju sekolah anak2.. letih memang la letih masa ni.. maunya tak letih, sbb masa balik dr sekolah tu aku pi giant dulu beli brg2 utk goodies bag.. balik dr giant sibuk dgn anak2 dan hias kek lak..

Siap menggosok baju kengkonon nak tido sbb dah kol 1 pg.. tp tetiba jiran yg buatkan coklat tu kata coklat dah siap.. dia nak hantar kol 1.30 pg.. ok gak tu.. dah alang2 jiran tu hantar coklat, leh la aku sambung keje dgn mengisi goodie bag utk kengkawan ain dan apis..


Coklat yg kwn aku buat.. sedappp.. tak manis sgt.. tema komfemlah angry bird dgn powerpuff girl..


Ni lak pinggan disposable utk bebudak sekolah ni guna.. senang nak taruk ayam kepci, kek dan kentang putar kepci.. aku belikan kfc je utk diorang mkn ramai2.. mkn le ayam sorang seketul..

Asalnya hubby aku cdgkan buat le nasi ayam.. tp siyes aku tak larat nak masak nasik ayam byk2.. penat wehhhh.. dah le aku isi goodies bag ni semua sampai kol 5.30 pg baru siap.. ni kan pulak nak memasak nasik byk2.. ohh tidakkk.. mau pengsan aku kang..


Goodies bag tema mickey mouse dan princess.. dah ni je yg ada kat giant.. rembat je apa yg ada..


Dlm tu aku isi dgn topeng sorang satu..


Milo kotak kecik sorang satu..


Koko krunch sorang satu..


Jelly sorang 2 ketul..


Dan coklat lolipop td sorang sebatang..


Aku kena siapkan utk 70 org murid (sesi petang je)..

Asalnya teacher tu ckp bg utk kelas ain dgn apis aje yg penting.. tp mcm tak sedap hati lak.. tu yg aku nekad nak bg semua tu.. bkn selalu pun kan.. setahun sekali..


Mujur muat.. hehehe

Kesimpulannya utk jamuan besday ain dgn apis aritu :
~ aku beli 4 barrel kfc.. 1 barrel 21 ketul.. beli lebih sbb biar teacher pun dpt mkn sekali
~ whipped potato kfc size kecik 30 bekas.. share2 je..
~ kek 2 biji
~ goodies bag 70 org..

Tu je yg mampu aku buat.. aku uruskan sorang2 sbb hubby takde masa tu.. dia kat cameron highland sbb ada keje.. tp sgt2 berterima kasih pada teacher2 dan pembantu genius aulad yg byk menolong aku dlm menjayakan besday bebudak 2 org ni..

Gambar masa sambut besday nanti aku apdet ye..



33 comments:

rahayu said...

Memerlukan fizikal dan mental yg kuat nak uruskn ni semua dlm 2 hari..kalau ibuayu mau tumbang gak rasanya.
Pujian ikhlas..kek ana tu nmpk menyelerakan

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mmg penat..tabik pada ana.. semoga ana terus diberi kekuatan& kesihatan utk teruskan tugas sbg ibu yg baik.. ila rasa kek apis tue walau mcm senget tapi cantik ..mungkin love2 kecik keliling kek tue yg buat jadi cantik

@e_da said...

seronoknya tgk mama dia pandai masak2.. untung anak2... cantik kek.. lg bagus buat sendiri kan.. air tangan ibu dan kepuasan tuk anak2

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

uih mmg penat eh nak wat semua ni if sy tak keje pon sure sy ikut ana ni buat camni hhehehe

Lia said...

rajinnya akak siap buat cake .. ^__^

aiezza Sue; said...

memang tabiklah bab hias kek tu..rajin tul ana ni :)

Zareenaz said...

pergh..tabik springlah kat ana...hebatlah..menariklah kek ana tu..beruntung budak2 tu dapat mak yang terhebat..hehehe..ana, nak tanya, brg2 kek tu beli kat mana?ada kedai kek ke kat area sana?

❤eyra music _hardcore❤ said...

wow,sedapnya kek tu,untung lah anaknya dapat seorang ibu yang pandai masak,hehe..keep blogwalking,suka baca blog ni,kalau sudi follow lah balik,makaceh,^^

Mamasya said...

Aslmkum Ana.ceria dan menarik kek besday Ain dan Apis.puas hatikan dpt buat sendiri kek bday anak2...tambah bila anak2 senyum ceria dpt kek yg dihajati...hilang rasa penat.

@lfidah @dim said...

ana,hari yg awak bt kek ain dan apis sy pun buat keke utk adriana..tp kek sy tak secantik kek awak..first time deko henggot dan hudus sekali kek saya..

Suliana said...

rajinnya kak ana ni!!!! ok apa, cantik.. mesti bangga kan dpt hasilkan kek utk anak2. sy ni, kadang buat kek ikut nasib, kdg jadi, kdg tak jadi.. huhu

Ana Suzana said...

Ibuayu..
Ana pun keletihan wooo buat semua tu.. Lg2 last minit punya keje.. Tp Alhamdulillah semuanya berjalan dgn lancar

Ana Suzana said...

Ila..
Kek apis tu senget benget sbb asyik pindah randah cake board aje.. Dah le kek keju ni sensitif sket.. Ehehhehe

Ana Suzana said...

Eda..
Utk anak2 mkn bani jugaklah nak buat sendiri.. Utk ambik tempahan mau lari pelanggan kang.. Ekekekke

Ana Suzana said...

***bani = berani.. Typo.. Kuikuikui

Ana Suzana said...

Rose..
Penat tp best sbb anak2 menghargai penat lelah kita

Ana Suzana said...

Lia..
Ikut mood rajin.. Kalo malas mmg malas leee..

Ana Suzana said...

Aiezza sue..
Mekaseyyyy.. =)

Ana Suzana said...

Zareenaz..
Ana beli kat kedai bakery seksyen 13 shah alam..

Ana Suzana said...

Eyra..
Semuanya sbb rajin blogwalking blog masakan kwn2 kat sini..

Ana Suzana said...

Mamasya..
Wahhhh.. Tak sangka lak blog masakan yg ana selalu jenguk bg komen kat sini.. =)

Ana Suzana said...

Alfidah..
Sama ehhh.. Gigih la kita ni buat kek demi anak2 kan.. Hehehe.. Tp puas hati kan sbb kita cuba wat yg teerbaik walaupun tak le terer mana pun wat kek.. Heheheh

Ana Suzana said...

Suliana..
Akak buat kek mana yg akak konfiden buat je.. Yg penting bhn2 semua ada.. Best sbb leh try resepi baru dr kwn2..

RoslidaMJani said...

pandai nya ana buat kek...kalau akak beli aje la....tak reti...bertuah ada tangan menjadi ni...

ana, nak mintak tolong tukar url blog akak kat left bar ana tu...

Url lama : Premium Beautiful Fabulous Mummy (www.fabulousmummy.blogspot.com)

yang baru : www.roslidamjani.blogspot.com

thanks ana...terliuq tgk cake tu!

..::..aRe-Na..::.. said...

waa..rajin betui..terliur tgk..
tabik lah ngn kerajinan tuk ank2 tuh..bangga ank2 dpt ibu prihatin camni...:-)

the triplets said...

hebatnya...kagum

ameris said...

happynya dapat buat kek bday untuk anak. tp saya x mampu la ana masa bday rayyan ari tu.
dengan pregnen, si kecik tu plak mesti x duduk diam kalu kita kt dapur lama2. huhuhu...

nnt next bday dia nk cuba buat kek sendri laaa...

RoslidaMJani said...

thanks so much Ana..really appreciate it....

Salina said...

wow..tabik la kat ana..ur the great mum in the world..

rostina76 said...

salute nya kat ana. mmg ros kalau bday anak mmg celebrate @sekolah lagi happening dgn kwn2 dorg jekan. tapi huhu!!!xberani nak wat kek sendiri. tapi azam thn 2012 ni nak bt kek bday dorg sendiri (apa nak jadi,jadilah)......save skit kan budget & yg plg penting mesti dorg ckp ni mama aku bt tau!! heheh

IbuDhira said...

saya pun tabik springlah kat ana..kuat semangat betul.. ain & apis mesti epi & seronokkkk kann..

salam perkenalan yer

cik zaty said...

Kak ana, mne beli icing paper dgn ink tu? Mahal x?

hartini said...

kak, guna loyang saiz apa ya? saya nak try buat kek besday anak sendiri ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...