NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Saturday, January 07, 2012

HaRi KeDuA ORieNtaSi

Seawal kol 7.30 pg lg ain dgn apis dah bgn tido.. tu kira awal la tu sbb biasanya kol 11 br bgn tido.. diorang ni celik je mata terus mintak ipad.. kasi chance la kejap sbb kang nak gi sekolah dah tak leh main lg dah kann..

Bg diorang sarapan koko krunch dulu sementara aku sibuk memasak nasik lemak dan lauk2nya sekali..

Setiap masa aku asyik tanya kat apis yg dia nak gi sekolah arini atau tak.. dia dgn lajuuu je jwb

" nakkkkk.. dede nak gi syekolah makkk.. dede syuka syekolah.. "

Ohhh.. tak sangka betul okey, budak ni yg paling kita risaukan tp budak ni gak la yg dah eksited nak gi sekolah..bagus dede..!!

Kali ni bila otw ke sekolah dia dah tak tertido mcm hari pertama.. sgt lega bila dia tak tido masa nak gi sekolah.. takut mood dia larik kang kalau tido..

Pastu bila dah sampai sekolah, dia volunteer nak berjalan.. tak mcm sblm ni sibuk nak aku dokong.. kesian mak penat katanya.. tauuu punnn..

Ada gak la dia mengeluh kejap sbb lenguh kaki dia panjat tangga katanya.. maunye tak lenguh, sdgkan aku yg dah tua ni panjat tangga pun rasa nak tercabut kepala lutut inikan pulak budak kecik mcm apis..

Dah la tingkat 3 dan byk anak tangga.. penat wooo.. kalo turun tangga kira okey lg la kan.. tang nak memanjatnye tu yg bikin semput tu..

Sampai je kat dpn kelas, terus dia susun kasut kat rak dpn kelas.. aku bukakkan pintu kelas dia yg tertutup.. masa ni semua kwn2 dia dah sampai kot..

Masa masuk je dlm kelas, teacher apis terus sambut apis dgn pelukan dan teacher tu kiss pipi apis tanda bangga sgt yg apis tak nanges langsung mcm semalam..

Apis pun slm tgn teacher tu tanda hormat.. good apis.. pastu sibuk je mulut dia tu bgtau yg dia bwk roti coklat.. sedappp katanya.. ekekkeke..

Teacher tu kuar dr kelas jap pi jumpa aku dan tanya aku camne apis boleh mood okey hari ni.. aku ckp la yg apis kata dia seronok sbb ramai kwn.. pastu apis ckp teacher baikkk.. teacher ajar bestt.. teacher bg mknn sedappp..

Yg aku lak berkali2 ucap terima kasih kat teacher tu sbb pandai handle apis.. tu pencapaian terbaik bg aku sbb apis dah mau bersekolah dan tak nanges lg dah bila aku tinggalkan dia.. syukur sgt2..


Sblm aku kuar dr sekolah tu, aku sempat gak snap beberapa keping gmbr.. tp tak clear sgt sbb apis rendah dan terlindung dgn budak pompuan tu pulak..

Aku suka sgt dgn genius aulad sbb penekanan tentang islamik tu kuat.. bknnya kita tak leh ajar benda yg sama kat rumah.. bolehhh..

Tp tau2 jelahkan anak2 kita ni kalo mak bapak sendiri yg ajar.. adaaaa je alasan.. manjang la penat la, letih laa, tu laaa, ni laaa.. tu yg kdg2 hilang sabar tu.. ekekekke

Gambar kat atas ni diorang tgh baca surah Al-Fatihah.. pastu diorang tadah tgn dan berdoa.. masa ni teacher diorang ajar doa utk ibu bapa.. pastu doa penerang hati..


Pastu doa apatah lg.. tak brp dgr masa ni..


Pastu akan jari telunjuk dan bljr ucap 2 kalimah syahadah.. bagus kannn.. hari2 diorang akan buat mcm ni sbg amalan harian dan bg budak2 ni mudah ingat dan hafal..

Masa aku snap gmbr2 ni, si ica dah merengek2 nak abammmm nak abammm (abg).. cepat2 aku dokong dia sebelum dia buat bising kat situ carik abg dia..

Pastu kami berdua melepak jelah dlm kete.. menyembang2 le kitorang berdua.. hehehe.. aku malas nak drive gi mana2 masa tu.. tu yg lepak dlm kete je tu..


Lgpun aku tgh sgt lapar masa tu sbb sblm kuar umah lgsg tak sempat nak jamah mknn.. sepanjang perjalanan nak ke sekolah mmg berkeronconggg je perut aku.. lapar sgt namanya tu..

Di sbbkan tak sempat mkn kat umah, makanya aku tapau je nasik lemak yg aku masak pg tu.. mkn dlm kete.. syok gak mkn dlm kete sambil di temani dgn mulut ica yg pot pet pot pet tu.. byk mulut sungguh dak kecik sorang ni..


Budak yg byk ckp.. hehehe

Bila abis je waktu orientasi, aku dah standby awal2 dpn pintu masuk.. kali ni aku tunggu kat luar je.. malas nak menapak naik tangga gi jemput apis kat atas.. biar dia berdikari sket..

Tak lama kemudian nampak ain tgh pimpin tgn apis turun tangga sama2.. bagus kakak.. mcm tu laaaa.. barulah mak lega sket bila kakak pandai jaga adik..


Ohye, ni hasil keje apis di hari pertama orientasi.. dia lukis muka angry bird.. hahaha.. tak abis2 dgn angry bird dia tauu..


Dan ini hasil penulisan dia hari kedua..

Alhamdulillah, ada peningkatan.. yg penting sekali dia dah tak nanges2 gi sekolah.. skrg kalau tanya nak gi sekolah ke tak dia dgn konfiden akan ckp nakkkkk..

Tahniah apis.. mak bangga dgn kamu.. mmg berbeza dgn peel kamu yg sblm2 ni takut gi sekolah.. hehehe.. so aku dah takyah risau sgt dah.. fokus pd pembelajaran dia dgn ain je pasni..



8 comments:

Ijah EmoTemo said...

alhamdulillah apis dah okay and selesa dgn sekolah :)

bila dia dh dpt seronok tu yg buat dia mesti nk pergi sekolah aje kan hiks! :)

sitinirzan said...

mcm2 drama anak kak ana...:)

rahayu said...

baguslah apis dah tak nangis lagi...legakan ana..kat sejolah akak budak pra 6 tahun pun ada yang nangis lagi wlaupun dah hari ke 3

nasi lemak tu pu macam sedap je..keh3

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kan betul ila cakp..budak2 ne akan suka sekolah sbb ramai kawan

Cik Puan Axa said...

good boy!

-iLLa- said...

ana, masa jemput balik leh naik atas erk?kt hussein onn x boleh lah..dia ada bg 1 kad..kita bg kad tuh kt bwh...lps tuh nanti..mereka pas2 kan kad tuh pastu t br la anak kita turun dgn bwk kad tuh..kt kad tuh ada no hp mak pak mereka..alahai x dpt tgk suasana mereka ms dlm kelas..

Gieyana said...

sure touching kan bila anak2 dh masuk school..same goes to me tau..touching sggt..:)

rajinnya Ana masak..sempat ag tue..:)

...sWeeT uMi... said...

good boy apis...lega kan bile dia dah ok ngan school ni...bagus la school ni, tiap2 pagi ada bacaan semua tu dan setahu umi jarang skolah yg bljr ucap kalimah syahadah ni...(",)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...