NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, September 16, 2013

DeTiK - DeTiK MeLaHiRKaN

Salam semuaaa..!!

Sengaja tak apdet belog utk 4 hari kebelakangan ni walaupun byk masa terluang.. Saje nak berehat lebih2 di samping nak biasakan suasana baru dgn baby baru.. hehehe..

Lani apdet sbb baru lepas kejut dak kecik ni bgn utk menyusu.. Alhamdulillah setiap malam baby ni baikkk sgt2.. bgn utk menyusu je..

Itu pun aku yg paksa dia bgn utk nyusu sejam sekali.. kalo nak ikutkan mau hanyut aku tido mcm biasa sbb baby pun lenaa je.. 

Mintak2 berterusan la perangai baik dia ni.. takdelah mak nak jadi burung hantu  memalam hari dan bgn pagi dgn mata panda.. hehehe

Ok.. meh sambung citer pasal detik2 nak melahirkan dak kecik ni.. kang kalo tak apdet kang mau aku terlupa lak.. lebih2 lg bila urat dah byk putus ni..

Kan dalam entry " bersiaran dr pcmc " aku citer yg aku pi merayap kuar dr bilik dan kacau nurse wat keje kat luar tgh2 malam buta.. aku masa tu taktau nak ke mana dah..

Kalau la lobby bwh tu bukak mau aku melepak minum2 atau mkn2.. ni takde maknanya, sunyi sepi je sbb dah tgh2 malam sape nak meniaga kann.. 

Pulak tu pintu utama wad dah di tutup.. so aku hanya di benarkan berlegar2 kat aras tu jelah.. 

Memula aku jalan dari hujung ke hujung wad.. nak melawat patient lain mau kena penampo kang sbb ganggu org nak tido tgh2 malam buta.. hahaha...

Ulang alik berjalan 2 kali je.. exercise la kengkononnya.. pastu baca paper yg ada kat situ.. tapi fikiran takleh fokus lak masa ni.. so tutup balik paper.. malas nak baca dah..

Last2 berambus je masuk bilik sdiri balik.. panjat katil dan baring2 layan movie kat tv.. sambil2 tu main henpon le berwhatapps dgn suami.. rindu kat suami dan anak2 masa ni..

Dah nak kol 2 pg, nak tido tp tak leh tido sbb perut bunyi2.. lupa nak beli roti atau mknn utk kunyah2.. yg ada cuma milo/horlick je sbg bekalan.. sedeyyy..


Mujur ada belen roti keras yg di tapau masa mengopi dgn encik suami ptg tu.. keras pun keras la janji ada makanan.. huhuhu..

Bancuh horlick dgn milo.. tamak betul minum.. hahaha.. Kasi tenaga sikit.. makan2 sambil layan pesbuk.. Dah kenyang walaupun tak berapa nak kenyang terus panjat katil balik.. paksa utk tido.. last2 tetido gak.. 

Tp tak lama pun dpt tido sbb nurse dtg lak kol 3 pg tu utk pasang ctg kat perut.. dia tanya aku dah rasa sakit2 ke belum.. aku jwb le belum.. 

Aku pun hairan apesal takde tanda2 lg nak bersalin ni.. kalau le leh tau kol berapa nak melahirkan, komfem aku takkan serah diri awal2.. baik jenjalan kat ikea je isnin tu.. kikiki

Masa pasang ctg tu aku tgk la bacaan contraction tu.. semuanya rendah.. maknanya mmg takde tanda2 contraction kuat lg.. 

Cuma yg merisaukan nurse masa ni heartbeat baby ada yg merudum.. Sepanjang 20 minit ctg tu di pasang nurse tu sentiasa duduk kat sisi aku utk monitor aku.. 

Pastu nurse pun kuar biarkan aku berehat.. dia cakap jgn lupa tekan button kalo aku dah rasa sakit2.. Oraittt nurse.. hehe..

Sambung tido balik.. tido pun mcm tak tido je masa ni sbb fikiran tak menentu memikirkan bila la leh beranak ni.. 

Risau sbb air ketuban asyik kuar dan kuar je.. tapi tanda2 lom ada lg.. tgh2 tido tetiba bunyi org ketuk pintu.. nurse lain lak dtg..

Tgk jam dah kol 5 pg masa ni.. nurse dtg utk masukkan ubat (aku lupa masukkan apa.. antibiotik kot..) kat tgn yg di cucuk jarum tu..  

Ubat tu kasi nak elak infection sbb aku kan dah leaking lama.. pastu aku di biarkan tido semula.. bantai la tido balik..

Kol 7 pg dah terbangun sbb org hantar makanan utk bekfes.. makan bubur nasi je.. licin aku makan gara2 kebulur.. Nyesal lak order bubur sbb ingatkan bersalin awal.. kalau tau baik aku order nasi lemak.. hahhaha

Pas makan berehat2 balik atas katil.. layan tv.. layan henpon bagai.. nurse dtg cek tekanan bp.. cek aku demam ke tak.. 

Pastu nurse lain pulak masuk bgtau nak masukkan enema kat montot kasi aku membuang sisa kumbahan.. okey.. yg ni pestaim aku kena tau.. sebab 3 kali bersalin sblm ni tak pernah lg aku kena..

Pas masukkan enema, 10 minit kemudian baru aku di benarkan masuk tandas utk memerut.. fuhhh legaaa di buatnya..

Dalam kol 8 lebih gynae kesayangan aku bernama doktor Seri pun dtg melawat.. hairan betul dia sbb aku tak sakit2 lg.. kalau 4 tahun yg lalu aku buat dia kelam kabut sbb bersalin cepat sgt..

 Tp yg kali ni dia siap sempat hantar anak pi sekolah lg.. kihkihkih.. Doktor pun bgtau di sbbkan aku leaking sejak semalam dan dah lebih 12 jam tapi aku masih tak sakit2 nak bersalin lg, makanya takde cara lain dah melainkan INDUCE..!!

Hapeee.. induceee.. tidakkkkkk... !!!

Induce laaa yg aku scary dan belum pernah lalui lagi.. nanges dlm hati.. berdebar2 giler bila tau yg aku akan di induce.. terpaksa induce sbb air ketuban makin kurang.. kang baby lemas kurang oksigen..

Doktor Seri cakap nak kasi induce yg paling kuat terus.. tapi dia tak sampai hati lak sbb kang aku menggelupur kang katanya.. huhu.. sib baikkkk.. 

So aku di bg induce separuh  dari dos yg kuat tu.. kalau tak sakit2 gak baru dia tambah lg.. ohhh jangan laaa.. lari spital kanggg..

Maklumlah selalu sgt baca pengalaman org kena induce ni sakitnya lain mcm kannn.. maka kol 9 lebih aku pun di induce kat miss V.. perghhhh.. masukkan ubat induce pun dah terasa nyeri kat bwh tu.. huk huk huk..

Doktor cakap dalam masa sejam baru ubat tu nampak kesan.. so sabar jelah menanti.. berdebar2 giler masa ni wehhh.. membayangkan kesakitan induce yg bakal aku alami..

Memang pengalaman baru betul bersalin kali ni.. bertabah la ana.. jihad seorang ibu melahirkan anaknya begitu besar pahalanya.. sabarrr..

Tak lama pastu encik suami pun sampai.. Dalam pukul 10 lebih aku di bawak ke labor room dgn wheelchair.. jantung makin dup dap dup dap.. kekerapan sakit lom terasa lagi..

Dalam labor room aku di arah tukar pakaian siap2.. pastu panjat katil dan baring.. diorang pasang ctg kat perut dan aku di suruh baring mengiring ke kanan..

Sabar menanti contraction.. encik suami sentiasa ada kat sisi.. tapi dia dok sibuk dgn hp dia masa ni.. apdet perkembangan kot.. kikiki

Sejam masa berlalu.. sakit contraction dtg sikit demi sedikit.. tapi masih boleh bertahan sbb belum kuat sgt lg sakitnya.. minum air zam2 tiap kali kehausan..

Encik suami dok tanya sakit ke tak.. sambil2 tu dia tgk bacaan ctg.. makin pakar dah laki aku baca ctg.. hahahha.. ehh tergelak pulak.. hehehe

Aku cakap le sakit time bacaan contraction mencapai bacaan 100 ke atas.. yg lain2 aku leh bertahan lg.. aku cakap kalau dia bg aku tgn dia masa tgh sakit komfem aku gigit kuat2.. hahaha

Yg laki aku lak cakap " takpe2.. abg dah sediakan selipar utk awak gigit "

Wakakaka.. kitorang bantai gelak laki bini.. sempat lg nak wat lawak tu.. cehhhh.. pastu bila dtg je contraction tinggi mulalah berkerut2 dahi menahan sakit sambil mulut terkumat kamit baca zikir..

Nurse2 dok tanya nak ambik epidural tak atau apa2 ubat utk tahan sakit.. aku cakap takpe.. aku masih boleh bertahan.. aku kena kuat.. kena lawan perasaan sikit..

Dalam kol 1.15 tghari waktu contraction kuat dtg aku terasa ada cecair byk kuar kat bawah tu.. terus suruh laki bgtau nurse.. padahal ada je button kat sebelah utk aku tekan.. hahaha

Nurse dtg dan suruh aku baring telentang.. dia seluk kat bawah tu utk cek bukaan.. dah 5 cm dah katanya.. sempat tanya lg tu nak ambik epidural boleh lg ni..

Tp aku cakap takpe.. boleh lg bertahan.. fuhhhh.. walaupun dlm hati tu mcm tak leh je.. beza betul la rasa sakit induce dgn normal.. ish3x.. 

Aku set dalam hati kalau dah 5cm tu tak lama dah tu.. rugi je ambik epidural.. lg aku bersemangat bila nampak nurse dah readykan troli utk letak baby dlm tu.. terus tak sabar2 nak tgk baby.. 

Dlm hati cakap cepatlah contraction dtg, padahal contraction memang dah kerap giler 2 minit sekali..

Dalam 15 minit je pastu bukaan dah jd 8cm pastu tup2 terasa mcm nak teran yg takleh di tahan2.. terus tekan button panggil nurse..

Nurse telentangkan aku lg sekali.. cek bukaan dan tak lama tu dah berkumpul nurse2 yg nak sambut baby aku.. 

Doktor Seri pun datang tepat pada masanya.. rupa2nya dia memang monitor aku dr bilik dia sbb dia boleh nampak bacaan ctg tu.. 

Sampailah masa yg di tunggu2.. doktor suruh aku push bila contraction kuat dtg.. elok je rasa gesaan tu dtg terus aku push sekuat hati.. pastu doktor cakap tarik napasss.. tahan dulu tahannn..

Aikkk.. org lg nak teran abis kenapa nak kena tahan napas lak ni.. huhuhu.. memula mcm nak langgar je arahan doktor.. hahaha.. tp bila doktor cakap tarik napasss kalau tak nanti koyak kang terus aku dengar perintah.. kikiki

Encik suami sentiasa di sisi usap2 kepala dan berzikir sama.. mekasih bang.. dan bila dpt arahan push semula aku pun push abis2an.. tepat jam 1.43 tengahari keluarlah baby yg di tunggu2 dari semalamnya lagi.. legaaaaaa... masa nurse injek kat peha pun aku tak rasa apa2 dah..

Syukur Alhamdulillah baby sihat walaupun kecik cinonettt je size nye.. hehehe.. bila dengar tangisan baby aku pun rasa nak nanges.. tp tak leh nanges sbb letih dan hilang tenaga.. 

Dah le perut lapar sbb tak mkn tengahari lg.. doktor letak baby atas perut aku.. sah pompuan.. hehehe.. dan doktor suruh encik suami potong tali pusat baby sendiri.. encik suami menolak pada awalnya tp setelah di desak dia buat gak akhirnya.. hehehe.. 

Selepas tu encik suami pun iqamatkan baby.. nurse lak bersihkan aku dan tukarkan aku baju lain.. lg sekali syukurrr sgt2 sbb tak koyak kat bwh tu dan tak perlu jahit.. ^_^

Nampak encik suami buat sujud syukur masa tu.. syukur sbb kedua2nya selamat.. bangga.. terharu.. gembira.. dan mcm2 la perasaan masa ni..

Encik suami mintak kebenaran nak balik dulu utk uruskan tanam uri.. aku pun cakap balik la dulu.. rehat2 dulu kat umah sbb aku tau dia pun letih dan tak cukup tido sbb risaukan aku.. kang ptg2 jelah dtg bwk bebudak tgk adik dia..

Aku pun nak berehat gak sbb letih wooo.. nak makan pun tak lalu dah sbb letih sgt2.. mujur masa nak di pindahkan masuk wad aku just baring je kat katil dan diorang tolak.. syok lak rasanya.. kihkihkih

Dalam 15 minit pastu nurse dtg kat bilik hantar baby utk di susukan.. aku nyusukan sambil baring je sbb tak larat nak duduk.. Alhamdulillah susu terus byk je.. agaknya sbb aku amalkan mkn habbatussauda sepanjang aku peknen..

Pastu aku dgn baby bantai tido sampai ptg.. aku terbangun pun sbb perut kruk kruk bunyi kelaparan.. hehhe.. pas mkn rehat balik.. doktor baby pun dtg melawat aku bgtau condition baby.. semua ok Alhamdulillah..




Baby yg lahir ringan mmg nampak sembab sikit kan.. kang tunggulah dah sebulan.. hehehe..

Jap2 nampak mcm muka apis.. jap2 mcm muka ica.. jap2 mcm ain.. hehe.. tu jelah nak citer.. mesti penat korang baca kann..

Gmbr kat labor room takde sbb henpon aku encik suami simpan dlm henbag lak masa tu.. okeylah.. nanti aku citer psl berpantang lak ye.. ♥♥




27 comments:

Ibunda said...

Syukur segala2nya dah selamat.. Selamat berpantang yer ana. Take care n hug utk bby..
Nama princess xleh umumkan lg ker dh ari ke7 nih. ( cehh ayat menyibuk)

Nurul Hana Abdullah Ba'awi said...

Wah lahir tghri 1.45.org tua2 kata jenis baran dan garang org nye.nama apa anak??

Nurul Hana Abdullah Ba'awi said...

Wah lahir tghri 1.45.org tua2 kata jenis baran dan garang org nye.nama apa anak??

Suliana said...

Alhamdulillah.. Habbatus sauda jenama apa akak beli? Cemana cara mkn nya? Nak try jugak :-)

Ibunda said...

Zaman sekarang nih bersalin induce semuanya kebanyakannya akan bersalin tengahari coz prosedur induce biasanya akan dibt pg.. So kalau bersalin natural bru boleh pakai formula tuh

Sharifah said...

Tahniah Ana, kelakar baca cerita ana..buat akak teringat pengalaman sendiri lahirkan 5 anak..semuanya bersalin normal dan semua nya berjahit. Jgn lupa post gambar baby terkini ye..dan cerita2 kelakar ana..

ZARA ABU BAKAR said...

Tahniah Ana Suzana...duka bca citer ana. . Walaupn nk bersalin induce plk tu smpt lg dok berlawak....skt induce mmg teramat sakit...hanya yg mengalami yg tau mcm mne azab dia...akk 3 ank induce yg last jea skt sendiri. ..
Selamat berpantang jga kesihatan jga ank2 elok ok yea Ana...update lg tau

ZARA ABU BAKAR said...

Tahniah Ana Suzana...duka bca citer ana. . Walaupn nk bersalin induce plk tu smpt lg dok berlawak....skt induce mmg teramat sakit...hanya yg mengalami yg tau mcm mne azab dia...akk 3 ank induce yg last jea skt sendiri. ..
Selamat berpantang jga kesihatan jga ank2 elok ok yea Ana...update lg tau

MasReena said...

Tahniah kak atas kelahiran.. Bahagianya hidup =)

Bila baca entry-entry macam ni yang buat rasa teringin rasa nak beranak kecik macam dulu =)

Gambar Saya Memandu Air Craft di Udara =)

Roslia Mohd yusof said...

Teruskan updet blog ye...suka baca n nk tau jugak perkembangan yg latest.

Roslia Mohd yusof said...

Teruskan updet blog ye...suka baca n nk tau jugak perkembangan yg latest.

Ietams said...

selamat berpantang ana..
alhamdulillah semua srlamat.
bersalin kalau diinduce memang
tak selancar bersalin normal contractionnye..huhu..

ahmad effat mokhtar said...

baca post k.ana ni mcm sy ada jgk kat labor room..hahaa..

ape pon slmt berpantang..pantang jgn x pantang tau :)

jgn lupe bgtau nama baby ye nti..

Kh@iLi said...

masih terbayang lagi saat-saat melahirkan..fuhh..selamat berpantang kak Ana..take care..

ameris said...

ana, sampai akak pun terasa sakit bila ana cite tang kontraksi tu... adehh laaa... mmg xleh lupa aarrr...

Allene said...

suka baca pengalaman orang bersalin... =) seronok...

Farah Zamri said...

Alhamdulillah dah selamat kedua-duanya :)
Tahniah kak & family!
Mesti yg 3 orang lagi sakan gomol adik baru ye?
Selamat berpantang.

eyla said...

kak anna muka baby baru macam muka ain lah.....

azinuj said...

tahniah kak..sambil baca terasa mcm kite pulak yang teran nak bersalin..haha..comel :)

Zee Suhaini said...

details haaa kak ana update..puas baca..terasa-rasa plak sakit kena induce..takat ni memang lom pernah rasa lagi..kalo boleh taknak la kena induce..hehe

yasmin nana said...

Tahniah dear Ana. terharu n hampir mengalir air mata sis baca belog dear nie. sbb teringat kenangan yg hampir sama melahirkan anak ke - 2 secara induce. sakit bukan kepalang. sbb bb besar. ramai doc yg ada d situ fikir twin. padahal dh d scan b4 nie...mmg bayi sesorang jak dlm pwut. bukan twin. mungkin d sbbkan size perut besar...bdn sis kecil jer. hehehhehe.....after induce tue..sis kena pegi wad bedah. temuni lekat plak. apa org cakap temuni tue ya? alalalalla lupak plak sis.

sheisjaz said...

Tahniah Kak Ana..

Oh teringat waktu bsalin kan Qaisara dulu..guna induce gak, itu request sendiri..hehehe..sakit?sbb 1st time bsalin da kena induce kan, so xtaulah kalo xkena induce sakitnya camne..tapi sronok tang xperlu jahit tu..nak gak camtu..hehehe..ada petua x kak ana?org ckp jgn angkt punggung,tp da sakit2 camtu mane nak ingat angkt ke x..hehehe..

JunAina said...

Tahniahhh...tiba2 rasa jeles pulak bila tengok baby...hehehe...

2.4kg je...alahaiiii... Akak anak no 1 3.7, no 2 3.75 yng no 3 tiba2 2.8kg itupun akak dah tak tau menggayakan pegangnya sampai kena marah dengan nurse.

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak ana. alhamdullilah. sebak sheila baca kak.. syukur, semuanya ok. Nureen comel sebab cinonet. nanti dah bambam kita panggil dia cute pulak :)

Cik Eka said...

tahniah kak.

eka gigih bace sampai habis tau.
hahahahaha

panduan pada masa akan datang

amirah said...

comelnya. subhanallah bestnya baca pengalaman orang bersalin. terasa mcm nak beranak kecik lagi..huhuhu..yg paling best sebab takyah jahit tu..huhu

aLyNnZ said...

tahniah ana..seronok baca pengalaman bersalin ana melahirkan baby diusia 37 minggu tp takder rasa sakit..baby dah tak sabar nak jumpa kakak n abagnyer..

ana ada petua biler melahirkan tak perlu jahit tuttt..share lerrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...