NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, September 10, 2013

BeRSiaRaN DaRi PCMC

Mengisi masa apdet belog walaupun tangan sakit dek kerana jarum yg mencucuk tgn ku.. sob sob sob.. tetiba je aku dah ada kat spital.. sgt2 tak sangka okeyyy..

Pagi tadi mcm biasa la uruskan ain sekolah kafa mcm biasa.. tido mlm td pun lenaa je mcm biasa..

Lps ambik ain dari kafa aku mengantuk balik.. so bantai tido la jap sejam dua kononnya..

Masa ni masih terfikir2 nak hantar apis dgn ica gi genius aulad ke tak.. ain lak cuti sekolah kebangsaan sbb budak2 lain nak upsr kann..

So hati ni berbelah bg nak gi sekolah atau gi merayap ikea bwk bebudak ni jenjalan.. hahhaha.. 

Di sbbkan taktau nak wat pilihan masa tu aku terus bantai la tido jap.. anak2 aku adik2 aku tolong layan kat tingkat bawah sbb aku membuta kat atas..

Tido punya tido tup2 terjaga kol 12.30 tghari.. bgn pun sbb kelaparan.. hahhaha.. anak2 aku kerah mandi siap2 sblm suruh mkn tghari..

Diorang semua ni dah pandai urus diri sendiri.. mandi sendiri.. ambik baju sendiri.. lps diorang dah wangi2 aku ajak mkn sama2 kat bwh..

Ain dgn apis suap nasi sendiri.. ica je aku suapkan.. tengah suap ica makan tetiba aku terkencing lak..

Uikkk.. pesal tetiba je ni.. konfius aku.. terus laju2 gi tandas.. still kuar air.. kuar yg takleh di tahan2.. dlm hati dah cuak.. air apakah ini..

Aku pun call la klinik berdekatan ckp yg aku nak jumpa doktor jap sbb nak pastikan yg ni tanda2 nak bersalin atau bkn..

Maklumlah dah 4 thn kannn so ingat2 lupa la pulakkk.. hehehe.. tp hasilnya doktor situ takmo aku gi klinik diorang.. doktor suruh refer spital terus.. yelahhh yelahhh.. majuk.. !!

Aku pun teragak2 nak bgtau encik suami ke tak atau relaks je dulu.. tgk jam dah kol 3 lebih.. kang kalo lmbt2 bgtau jalan dah start jammed pulak.. shah alam nak ke spital jauh giler..

Ahhh call jelah.. mkn pun blm masa ni.. tak lalu lak tetiba.. call hubby bgtau dah kuar tanda.. seperti yg aku dah agak dia mesti panik.. hahaha.. anak nak masuk 4 kottt still dia gabra.. 

Dia kat opis damansara masa ni.. terus tanya aku camne.. nak dia balik atau aku gi jemput dia kat opis.. Memandangkan hujan lebat masa tu aku ckp biar aku drive sendiri ke opis dia.. pastu baru sama2 gi spital..

Lagipun aku tak sakit lg.. kalau boleh taknak pi spital pun lagi.. tapi memikirkan spital jauh dan jln always jammed giler maka terus jelah serah diri..

Aku drive sorang diri.. anak2 adik2 aku tlg jagakan kat umah.. masa ni nyesal betul sbb aku main kuarr je tanpa sempat peluk diorang.. huhuhu.. 

Sepanjang perjalanan mmg hujan lebat sgt2.. aku pasang hazard light mintak org bg laluan.. tp ada gak pemandu degil takmo kasi laluan walaupun aku dah naik lampu.. cisss.. cepuk kanggggg..

Hubby lak call setiap 10 minit tanya lokasi.. sabarrr bang sabar.. yg nak beranak relaks je tp dia lebih panik.. hehehe.. luv u abg.. =)

Sampai spital kol 5 ptg.. staff spital sibuk nak tolak dgn wheel chair tp aku degil taknak.. aku ckp aku nak jln je kasi exercise sikit.. hehehe..

Naik tingkat 6 terus jalan menuju ke dewan bersalin.. dgn tenang aku bgtau nurse kat situ yg aku dah leaking.. Terus diorang bwk masuk bilik bersalin utk cek dulu ctg.. tukar uniform spital siap2..


Katil dalam wad bersalin..


Layan la tv sat sementara nurse wat tu ini.. mmg santaiii je sbb langsung tak sakit kann..


Mesin ctg pun di pasang kat perut aku yg kecik ni.. nurse siap ckp alaaaa keciknya perut.. 

Dlm hati dah teka baby mesti ringan kecik comei je ni.. hehehe.. maklumlah baru genap 37 mggu..


Sempat snap graft jap.. ada contraction tp aku tak rasa sakit pun lagi.. Alhamdulillah masih di permudahkan..

Nurse pun cek bukaan kat bawah tu nak cek ada bukaan ke blm.. masa dia seluk tu aku pejam mata jelah.. menahan antara sakit ke tak.. 

" dah bukak 2 cm rupanya.." kata nurse tu kat aku.. laaa awal lg.. leh jln2 lg ni.. hahaha.. ada gak niat nak merayap tu..


Pastu nurse dtg nak cucuk jarum kat tgn.. haaaaa yg ni baru sakittt.. uwaaaa..

Nurse cakap sakit bersalin la yg aku patut risau.. ni tak, jarum yg aku takutkan.. tapi siyes sakit wehh.. sakit sampai skrg tiap kali nak gerakkan tgn.. huhuhu.. 

Kemudian doktor pun dtg melawat aku.. dia cakap aku leh masuk wad dulu sbb masih awal lg.. doktor siap ckp lg kalau boleh jgn la bersalin pg2 sbb sok anak dia nak upsr.  Hahaha.. sabarrr jelah..

Lps doktor blah aku pun di transfer ke wad biasa.. apa lagi, terus ckp dgn nurse yg aku nak pi lepak kat lobby bwh dgn hubby sambil mengopi.. muehehhe..

Maka melepak la kami laki bini.. pastu tggu encik suami ambik beg kat kete siap2 sbb dah check in kan.. pastu settlekan pulak urusan admission.. dah settle baru masuk wad balik utk rehat2..


Dalam wad nurse pun dtg dan aku di pakaikan tag ni pulak.. 


Ni wad aku.. 

Hujung tu bilik utk tetamu dgn sofa bed.. tapi kali ni aku tak angkut anak2 pun utk berkampung kat spital.. biar diorang selesa kat umah je.. lgpun ramai yg tlg jagakan..




Menu dinner..  jamah2 gitu je sbb aku lg prefer nasi kottt..


Dah susun brg mekap siap2.. hahaha.. Ngada2 kannn.. 



Pastu masak air lak.. jug tu aku bwk dr rumah sbb aku nak rendam air akar fatimah dlm tu..


View bilik..


Ni gmbr kol 11 mlm td.

Masa ni bosan dlm wad sbb hubby balik umah dulu jenguk anak2.. Okey la.. sini dah kol 12.15 mlm.. nak lepak2 jap.. 

Doakan ye kwn2 moga baby selamat di lahirkan.. dia tak sabar2 nak kuar dah agaknya.. saje tak kasi maknya tido lena2 dah pasni.. kikiki..




37 comments:

I want to lose weight said...

semoga semua selamat :)

nor_farihan said...

kak ana...semoga semuanya dipermudahkan...InsyaAllah :), selawat,doa bnyak2 nnti...eh kasi nasihat mcm berpengalaman pulak hihi...

mama_aizarah said...

insyaAllah dipermudahkan segalanya...bykkan berzikir ...

syarqiah75 said...

Semoga Allah permudahkan segalanya..

syarqiah75 said...

Semoga Allah permudahkan segalanya..

Asyifa Mustaffa said...

Moga dipermudahkan smuanya Ana...

Ibunda said...

InsyaAllah ana. .semoga Allah permudahkan segalanya

a l y a a a h m a d said...

mudah2an selamat n mudah. dh bersalin ker?

mOoN said...

semoga dipermudahkan segalanya sis.. :)

Mama Rocky! said...

Salam Ana..lama tak tinggalkan mesej utk ana..akak doakan ibu dan anak selamat semuanya! Banyakkan berzikir ya!..insyaAllah, ana strong!

SaRaH SaLiHaH said...

Dear akak..lame sy tak baca blog akak..
busy kekangan masa bile dah ditukarkan ke unit audit..hahahah
pe2 pun, byk2 selawat..
akak kan anak yg solehah..
isteri mithali..
ibu yg cemerlang..
insyaAllah, dipermudahkan-Nya..
amin

Chinta Safia said...

semoga dipermudahkan segalanyer..

Nurzakiah Hanum said...

amin

♥ dak pink said...

Semoga semuanya selamat ye =)

cik atie said...

moga dipermudahkan semuanya.. :)

Liza said...

Moga Dipermudahkan dan selamat keduanya. AMin

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

moga dipermudahkan yer....tak sabar nak nengok baby dier...

NM03 said...

moga dipermudahkan segalanya ye... tak sabar nak tgk anakmu... take care laling

Ena said...

Assalam..

Ana caner ye?
Moga dipermudahkan semuanya..

Allene said...

semoga dipermudahkan kak ana.. tetiba terexcited plak nak tgk ana junior lg. nanti update cepat2 tau.

@izY@N said...

semoga semuanya dipermudahkan.. x sabar nak tgk akak update pasal baby..

adarnadzmie said...

Ana...semoga dipermudahkan urusan bersalin...:)

madoct10 said...

baby dah keluar ke belum?tahniah yer. Saya pon tak sabar nak bersalin dengan dr Seri kalau ada rezeki sbb due date clash dgn date dr seri bercuti.

Zee Suhaini said...

semoga semuanya selamat kak ana..sempat lagi update yer..nanti jangan lupa update live baby pulak..kihkihkih

mamabeauty said...

semoga dipermudahkan Ana..

ceywie ku said...

in sha Allah mudah bersalin nanti. saya doakan ana dan baby selamat dan sihat. sabar yer, cepat jugak baby nak keluar ek. ;-)

Imani Iwani said...

semoga di permudakan urusan amin..

juls julie said...

Insyaallah semoga dipermudahkan semua urusan serta selamat ibu & baby..baca doa byk2..ehehe ;)

cahaya kejayaan said...

Kak Ana, semoga selamat bersalin.. rindu bau PCMC..hehe..

Suhaiza Shamsudin said...

ana.. smoga smuanyerr selamat

nabila zaremi said...

sy doakan semuanya selamat..amin...

izzeyda said...

InsyaAllah, smoga Allah mempermudahkan semuanya..

norafeah abd rahim said...

Amin,:-)

miss shuwa said...

semoga dipermudahkan..aminnn

ifa said...

kalau bersalin 10sept....sama lah besday dengan saya...hihihih....

Arisha Hoon said...

semoga dipermudahkan segala..amiin...amiin..nnti dah lepas pantang share resepi begambor lg yak..suka benor akak ngk nyer..

edme15 said...

akak akar fatimah tu nk minum time bila ye. sya dah 36 minggu ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...