NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, September 24, 2013

CeRiTa BeRpaNtaNg

Benonye petang2 gini aku ngantuk giler.. memang kejenye nak membuta je tapi mengenangkan dah beberapa hari lom apdet so aku apdet la kejap..

Pastu kang nak tido sejam dua.. Yelah.. keje semua dah siap.. anak2 dah makan.. so marilah kita berehat2.. 

Rutin aku hari2 lebih kurang je.. bgn pagi masak lauk aku siap2.. simple je.. masak 1 lauk je cukup.. campak je semua bahan dlm periuk..


Setakat ni lauk2 yg aku buat semuanya jenis berkuah.. barulah best time mencekik..

Aku makan lauk ikan dgn sayur2 je.. ikan pun tukar2 setiap hari.. aku masak ikan tenggiri.. soknye masak ikan merah lak.. pastu ikan selar..

Bila dah bosan tukar lak ikan salmon.. ikan bilis lak menu sampingan je.. kot2 la malas or tak sempat nak masak, bedal jelah lauk ikan bilis..

Lauk anak2 lak masakkan sup hayam dgn hayam goreng kunyit je.. takyah nak canggih2 sgt masak.. asalkan mak dgn anak2 tak kebulur sudah..


Kalau ada kesempatan aku masakkan jugak utk encik suami.. buat simple2 mcm western je.. 

Bila brg dapur abis atau pun tak sempat nak masak barulah tapau nasi goreng je..  bkn aku yg gi tapau.. aku kirim kat adik lelaki aku belikan je..


Selama berpantang sendiri ni aku ambik bidan dari klang utk dtg ke rumah dan urut aku..

Pestaim guna khidmat bidan ni.. Maklumlah dulu berpantang kat kampung.. skrg kenalah uruskan diri sendiri sbb anak2 sekolah kan...

Aku berurut utk 7 hari.. tiap kali bidan tu dtg dia akan rebuskan air daun/akar kayu utk di buat mandi..

Daun2 tu semua dia yg sediakan.. baby pun dia mandikan gak.. tapi sekali je aku kasi dia mandikan.. selebihnya aku nak handle sendiri sbb aku suka mandikan baby..


Pas mandi baring la kat toto untuk di urut satu badan selama 2 jam.. 

Syok betul kena urut.. sampai tertido2 di buatnya.. maklumlah dah lama dah urat2 ni tak di betulkan.. tu yg time berurut tau2 je dah berdengkur.. sian bidan tu cakap sorang2.. kekeke

Lps berurut kena bertungku lak.. bidan tu tungku satu badan.. kepala takdelah kena tungku kann.. hangatt je badan..

Lps di tungku bidan pakaikan aku bengkung.. lumur losyen mustajab dulu pastu pakai bengkung dan stokin..

Sepanjang berpantang memang aku akan berbengkung je.. stokin tak pernah lupa pakai.. baik kan aku.. hehe

Dah settle semua barulah makan nasi panas2.. minum air panas.. nasib dah puas tibai air ais masa peknen.. so ni lah pulak masanya minum yg panas2..

Selama kehadiran baby baru ni anak2 la yg paling hepi sbb dapat adik baru.. si apis tu lg la suka.. tetiap hari cakap tima kasih sbb kasi dia adik baru.. hihihi.. ♥♥


Ica pun tak jeles langsung malah sayang sgt2 kat adik dia..

Ada sekali tu dia nanges2 time tido.. ingatkan kenapalah kan.. rupa2nya dia mimpi adik dia org jahat ambik.. nanges2 dia bgn tido sbb sedih sgt adik dia hilang dlm mimpi tu.. aloloooo..


Tetiap hari kiss adik dia..


Siap berebut nak riba si kecik ni..

Pantang kalo dengar nureen nanges memasing kelam kabut berlari masuk bilik dan tanya kenapa nureen nanges.. adeh laaa.. hahaha..




Nampak muka dia hepi kan..


Yg ain lak bgn pg sblm pegi sekolah mesti jenguk adik dia dulu.. balik sekolah pun terjah adik dia dulu..





Anak2 lak mmg boleh di harap sgt2.. terutama si ica.. dia rajin sgt bab tolong aku kemas rumah..


Bersungguh2 tarik sofa kasi tak senget..



Hiargghhhhh..




Pastu lari laju2 masuk bilik bila dengar nureen nanges.. kikiki

Syukurrr sgt2 sebab memasing pandai bawak diri.. ain pun reti mandikan adik2 dia.. siap sediakan baju bagai.. apis pun sama..


Okeylah.. Ni gambar nureen utk hari ni..


Saya dah 15 hari..  ♥♥♥




24 comments:

Lulu Caldina said...

cute nya nureen :)

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Zee Suhaini said...

kejap jer masa kan..tup tup dah pon 15hari..jap lagi kang pandai meniarap pulak..

ameris said...

dah boleh harap budak2 tu... tak lama nnt ain dah boleh harap masak.

izfanora said...

ritu masa terjah sini, akak tgk siapkan bilik utk berpantang. alih2 baby dh 15hr.. seronoknya tgk akak pantang sendiri, siap blh msk.. hoho..

esok due za, tp sampai la belum ada tanda. doakan semuanya dipermudahkan ye..

tahniah utk bby nureen tu.. :)

Chekgu Azrine said...

wahh..dah 15 hari ek..sat je rasa

Mira said...

ica sangatlah adorable. tengok gambar dia betulkan sofa pun dah buat saya terkekek2 ketawa..

Suliana said...

sweetnya.. saya pulak masa berpantang dulu asyik terjerit2 je.. anak tgh nakal. tensen tau. huhu.. cer akak cite skit detail makcik bidan tu. manalah tahu mampu nak pakai utk next baby kita ni :-)

shikinzulhairi said...

Salam kak Ana,

Sy ske bce stiap entry akak..bes! :)
Klaka tgk kelatah anak2 akak..
Smge akak skeluarga sentiasa d rahmati Allah..aminn..

Salam Perkenalan.. :)

Nazayiena Ayiena said...

Hepinya kakak2 dan abgnya dgn kehadiran baby baru.

NuRUL ShiKin MohaMaD ALi said...

Salam kak Ana,

Sy ske bce stiap entry akak..bes! :)
Klaka tgk kelatah anak2 akak..
Smge akak skeluarga sentiasa d rahmati Allah..aminn..

Salam Perkenalan.. :)

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

selamat berpantang..dulu masa pantang saya paling suka makan ikan selar bakar dengan daun kunyit,...

shaza said...

best nye urut 7 hari.. boleh bagi contact no. bidan tu?

YaNg AyEsHa said...

bestnye anak2 memahami..

JunAina said...

Baik je Nureen tido, comey... Hepi nengok Ica cam tu, sib baik tak jeles2 dgn baby kalau tak jenuh mak nak control...ehehee...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Pandai Ana berpantang sendiri, anak2 pin bagus tak buat perangai ;)

MasReena said...

so sweet kak kisah kakak2 dan abang nureen =)

syalinda johari said...

comeynyaa nureen..
seronok tengok abg dengan kakak2 nureen suka main dengan baby..
hehehe..rajin tlg mama diorang yer...
selamat berpantang and take care tauuu...

Ainim Suju said...

Syabas kerana mampu berdikari ketika berpantang ya

cplud miera said...

Assalam kak. wah seronoknye bc tetiap entry akk. hepy jer rs. tp berpantang sendri tu paling best. next baby nk pantang sendri jugakla insyaAllah :)

Cik Puan Rara said...

lahaiiiii rajinnya icaaa.moga rajin mcm ni sampai dh besar nt taw~ senang mami.

Hasida Mohammed said...

Seronok bca cite ana gelak sorg, nasib baik dok sorg, klu dok ramai2 lg akk gelak kuat2...brtuah nureen d kelilingi kakk n abg yg pyayang!

shasha said...

salam boleh u email kan i no contact bidan yg kt klang tu... tq
sritas@proton.com

kopiluwak nya said...

Jacket Leather Indonesia 100US Dollar

CD
marinir
bantal-silikon15.blogspot.com
bumbu-pecel01.blogspot.com/
seo-guru01.blogspot.com/
seo-konsultasi-mudah.blogspot.com/l
marinir-seo-konsultan-12a.blogspot.com/
http://dfes12.blogspot.com/
agen-seo19.blogspot.com/
agen-seo20.blogspot.com/
agen-seo16.blogspot.com/
agen-seo18.blogspot.com/
jksbindo.blogspot.com/
jkt-49.blogspot.com/
seokonsultan1.blogspot.com
guru-seo-malang.blogspot.com/
seo-aaa.blogspot.com/
marinir-seo-8.blogspot.com/2015/05/rty.html
vvtiin.blogspot.com/2015/05/rqw.html
agen-seo17.blogspot.com/2015/05/rtq.html
asdf-14.blogspot.com/2015/05/qwr.html
bantaljkt1.blogspot.com/2015/05/qwa.html
larismanisyaluk.blogspot.com/2015/05/q.html
bantalku1.blogspot.com/2015/05/b.html
bantal999.blogspot.com/2015/05/r.html

distrobantal.blogspot.com/
bantalsilikon01.blogspot.com/
sabunherbalya.blogspot.com/
kesethandukmalang.blogspot.com/
bantalmalangmurah.blogspot.com/
restoran-seo.blogspot.com/
distro-seo.blogspot.com/
jualsangkarpleci.blogspot.com/
marinir-seo.blogspot.com/
kopiluwakliar01.blogspot.com/
bumbu-pecel-malang.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...