NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, November 15, 2013

MeNeNaNgKaN Si BaYi

Ecewahhhh tajukkk.. kemain lagi eh.. macam le aku pakar dalam handle tangisan si bayi.. kekeke.. 

Padahal malam tadi aku dgn laki aku rabak mata menghadap tuan puteri yang tetiba meragam yg teramat malam tadi..

Apa kes ntah aku pun tak tau.. pampers dah tukar dah.. minyak panas dah sapu.. siap urut2 satu badan lagi tu tau.. 

Menyusu dah overdose sampai muntah2 even dah sendawakan pun.. kentut2 pun banyak maknanya takdelah kembong pun.. tapi dia nak nangessss gak.. adehh..

Ehh japp.. macam pernah ku citer lak pasal hal ni.. hahahha.. yelah kann.. dah beberapa kali kitorang hadap mende yg sama kan.. jap2 okey jap2 tak okey.. kihkihkih.. takpelah.. dah namanya bayi.. hehehe

Kalau korang nak tau, aku siap belajar kat youtube lagi tentang tangisan bayi.. saje nak tau apa maksud setiap tangisan dia.. bersungguh2 aku dengar penjelasan kat youtube tu..


Yang ni bahasa bayi part 1


Yang ni jugak belajar mengenal tangisan bayi..

Tapi yg kelakarnya bila bayi melalak je terus aku blurr dan konfius yg ni dia nanges part yg mana ni.. kahkahkah.. adoiyaiii..

Mau tak konfius sebab anak aku nanges high pitching terus.. cubalah nak nanges tu kasi mukadimah dulu kan.. 

Bila dodoi2 dan tepuk2 tak jalan gak aku pasangkan video2 kat bawah ni kasi dia dengar.. kot2 la dapat menenangkan dia kann.. usaha la apa cara sekalipun..



Aku kekadang perdengarkan dia surah Kahfi.. pasang la guna hp lain yg tak pakai..

Kekadang berjaya gak tenangkan dia.. kekadang dia ngamuk2 gak time tido..



Pastu pasangkan lak muzik lullaby.. memang lagu utk bayi.. tenanggg je muziknya..

Bukan baby je ngantuk.. dengan aku2 sekali mengantuk di buatnya.. muzik ni 4 jam tau.. haaaa.. takyah sibuk2 nak replay balik sbb tak sampai 4 jam baby dah bangun utk menyusu..

Tapi ada masanya tak berjaya gak muzik tu nak tenangkan dia.. macam la kes malam tadi..

Pasang la apapun dia nak meraung jugak.. nyusu pun sampai terbelahak dah sbb penuh tangki perut.. tapi takmo tido2 gak.. kekeke..

Mujur la kol 3.30 pg dia dah pengsan ketiduran.. kol 8 pg baru dia celik nak nyusu balik.. fuhhhh dapat gak la aku tido hilangkan sakit kepala..

Dan tengahari tadi pas zohor aku cadang nak kemas umah time dia tengah tido kat buaian.. tapi baru suku jalan aku mengemas dia dah nak menguek dah..

Umah dah berhabuk ni anak oittt.. bila lagi nak kemas.. huhuhu.. buaian dah enjut sendiri pun nak nangess gak.. mak nanges gak kang baru tau..

Last2 aku biarkan je kejap dia melalak.. selagi tak high pitching sampai hilang suara aku biarkan je kejap.. aku pun capai vakum nak memvakum bilik aku..

Elok je aku on vakum terus baby aku senyap.. dia diammm je dengar bunyi vakum.. pastu terus tido.. aikkkk.. bunyi bising vakum ko bantai tido pulakkk.. kalo kakak2 dgn abg ko bising2 takmo lak ekau tido ye nakk..

Tapi kan bila aku dah settle vakum dia bukak mata balik dan start nak nanges... ahh sudahhh, takkan aku nak taruk vakum gedabak sebelah dia lak dan on sepanjang masa.. tebiat hape lak aku nak wat camtu kann..


Terus aku ambik vakum kecik ni sebagai ganti..

Try on dan tengok reaksi dia camne.. daripada merengek2 terus diam balik.. dan paling best tu dia tido balik.. hahahah.. kagumnya akuuu..

Aku try stop kan vakum balik.. bisingg kottt.. aku nak layan drama korea pun tak senang kalo dengar bunyi vakum semedang..

Elok aku stopkan vakum dia nanges balik.. adehhh... nak kena dia ni.. grrrrr.. last2 baru aku terfikir try cari bunyi vakum kat youtube.. mana lah tau kot2 adaa..


Tup2 adaa.. memang ada rupanya bayi yg suka bunyi vakum.. 

Memang sebelum ni pernah gak baca fakta tentang bayi suka bunyi vakum.. tapi aku je tak percaya.. dan sekarang nahhh.. hambekk ko.. anak ko suka bunyi yg bingit ni.. kekeke


Apa lagi.. pasang le dan taruk bawah buaian dia.. make sure bateri henpon penuh la kan.. hehehe



Tengokkk.. lena akhirnyaaa..

Pasni kalo mood dia meragam dan tak leh nak di pujuk leh la aku guna cara ni jugak.. lain peel betul anak aku yg ke empat ni.. hahaha..

dia siang2 memang aku taruk buaian.. kalo taruk atas tilam alamatnya tak tido la sebab kakak2 dgn abg dia suka kaco dia tido.. jap2 nak kiss.. jap2 nak peluk.. dah tu acaner dia nak tido.. tu yg taruk buai tu.. senang sikit aku nak buat keje lain dan handle lagi 3 beradik tu..




13 comments:

Hasida Mohammed said...

Msa dlm perut nureen dh biasa dgn byi benda kuat kot, tu dia x heran...akk da bca byi dlm kndungan n trbiasa dgr bnyi k.terbang krn klrga tinggai area airport x akn takut bnyi k.terbang bila d lahirkan, wallahu'lam

nurul fazween najwa muhamad said...

Alamak k.ana. Sy slalu tmbuk sambal belacan time peknen..ni nt kuar baby bln feb nt xkan maknye nk ketuk smbal blacan tpi buaian..erkk..abisla.

karimah mohd said...

Anak2 sy masa baby dlu pn mmg leh tido bila dgr bunyi vacuum..yg baby skrg ni pn cmtu jgk..dari merengek terus tido..

karimah mohd said...

Anak2 sy masa baby dlu pn mmg leh tido bila dgr bunyi vacuum..yg baby skrg ni pn cmtu jgk..dari merengek terus tido..

syalinda johari said...

oooo..baby nureen suka dgr bunyi vacuum rupanya...hahahaaa..
first taim dengar neh..nanti2 kalo ada baby lagi boleh dipraktikkan..
kekekekee

Ana Suzana said...

Memang masa peknen dulu suka memvakum rumah.. kemas umah giler2 punya sblm nak bersalin.. agaknya ada hubung kait la kot

Engku Artini said...

Ohooo lucu pulak nureen ni, memang ada yg suka bunyi vacuum rupenya yer..hikhik lawak, takpelaa janji dia talk nangis, duduk diam2 kan..

huda said...

fuyooo... pelik nye.. pasni klu ada ank nk try la buat vakum.. kot dia snyap ke.. hehe


blogwalking.. nice blog :)

visiting me back
hudakassim.blogspot.com

Faten Meera said...

kak ana, dah macam ahmad albab pulak. hahha.

MamaFarah said...

hehehe..kelakar plak saya baca..macam2 ragam plak..

Mamaleesya said...

vakum antara bunyi2 white noise sis.
Masa baby dalam rahim bising. Sis download bunyi white noise dalam handphone.

Baby lagi mudah tidur bila dengar bunyi2 tu.

izzeyda said...

Hehehe..first time dgr baby suka dgr bunyi vakum..ana memang suka memvakum nih masa peknen, tu yang bayi nak dengar bunyi vakum..dia rindu bunyi vakum la tuh..hahaha..

izzati izzmal said...

paham2. cnth biase bila budak tido dlm kete.kete gerak je dia senyap dan tdo. bila stop enjin,dia terus jaga. lebih kurang la kot.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...