NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, February 08, 2013

SaLaM JuMaaT

Salam jumaat buat semua kwn2.. bestnya dah jumaat sbb sok cuti.. yahuuu.. skrg ni aku lepak kat parking kete semata2 nak apdet belog.. 

Malas nak pi mana2 lepas hantar bebudak ke sekolah sbb nak pi mkn pun takleh gak pasal perut dah kenyang.. so marilah mengapdet cerita.. hehehe..

Mula2 sekali nak ucapkan bebanyak terima kasih kat korang atas ucapan dan doa yg di hulurkan.. doakan kandungan sihat walafiat ye..

Alhamdulillah rezeki utk peknen tahun 2013 di makbulkan Allah. . Tak sangka sgt2 secepat ini.. syukur Alhamdulillah. . Rezeki dan anugerah yg paling tak ternilai dari Allah S.W.T

Utk pengetahuan kwn2 semua, aku bukak IUD bln 11 tahun lepas.. sbbnya bln 12 kan nak pi honeymoon.. lps bukak IUD aku datang peyed cuma sekali je pastu terus tak datang2 dah..

Anak dah 3 org ni so ada pengalaman la sikit kan nak tau yg kita ni peknen atau tak... hehehe.. symptom2 biasa yg aku alami kalau peknen ialah kuat tido.. 

sikit2 nak tertido. Tunggu anak kuar sekolah pun sempat tetido dalam kete .. byk kali dah jd mcm tu.. bahaya betullah.. penat toksah kata la.. memang bdn ni lemauuu je.. cepat je letih..

Tapi aku tak mampu nak layan sgt perasaan letih penat tu semua sbb kalau bkn aku yg uruskan persekolahan anak2 sape lagi kannn.. nak taknak kena kuatkan semangat jd driver ke sana ke mari..

Pastu malam dah nak maghrib baru muka aku ada kat umah.. time tu sibuk senseng lengan baju nak masak2 lak.. fuhhh.. rasa nak baring kat tilam je masa sibuk wat tu ini tapi takleh.. 

Selagi tugasan tak selesai mmg takleh nak melepak punya... semua kaum isteri/ibu2 mcm tu kan.. tak kira lah dia surirumah mahupun bekerjaya.. tetap sama2 akan rasa penat dalam uruskan hal rumah tangga.. tulah hebatnya seorang wanita.. punyai tenaga sgt luar biasa..


Sebelah malam lak selepas isyak aku dah melepak kat tingkat atas utk iron baju sekolah anak2 ..


Pastu cek jadual sekolah anak2 terutama si ain.. kalau dia tak tido lg masa ni aku akan mintak dia buat sama2 dgn aku.. tapi kalau dia dah tido awal memang jd tugasan aku la utk susun buku dlm beg dia ikut jadual kelas..


Kena pastikan takde buku yg tertinggal dan homework dah siap..


Pastu baru cek beg ica dgn apis lak..


Cek buku "message book" kot2 ada sesuatu yg teacher diorang nak bgtau..


Pensel warna ain pun aku akan cek 2 hari sekali sbb kot2 ada yg nak kena asah..


Pensel tulis pun cek jugak.. 


Lukisan ain.. kekeke.. gambar burung yg ain lukis tu sama je mcm aku lukis masa kecik2 dulu. . Hihihi. .


Settle je wat keje komfem aku akan kelaparan.. tapi aku dah tak makan nasik lewat malam dah sejak peknen ni.. aku lebih suka mkn roti butterscotch cicah nestum 3+1.. kelaparan berganda bila dah peknen..

Dah kenyang baru dapat tido dgn jayanya.. ohye, aktiviti masak2 tgh malam pun dah lama aku kurangkan sbb aku cepat ngantuk.. lagipun pepagi dah kena urus anak pi sekolah kan.. kalau dulu lain laa sbb anak2 sekolah tengahari. . 

Sekarang aku lebih pentingkan tido yg cukup lak.. tapi takdelah cukup sgt pun.. paling kurang 4 jam aku tido malam.. hehehe. .

Kol 6.45 pagi lak dah kena kejut ain suruh dia mandi dan bersiap2 nak pegi sekolah kafa.. haaa part ni memang letih sikit..

Seminggu pertama persekolahan ain takde masalah bgn pagi.. tapi makin lama makin liat lak bila aku suruh bgn pagi.. memang mencabar sungguh.. hahaha..

Sampaikan aku kena dokong dia tiap kali nak turunkan dia dari katil.. kekadang aku spray muka dia dgn air.. kikiki.. tapi dia boleh bantai sambung tido balik..


Bila dah turun katil dia kuar bilik jalan selow2.. pastu tetiba dia duduk kat lantai dan buat gaya sujud.. rupa2nya sambung tido balik. . Adeh laaaa..

Aku angkat dia balik dan suruh dia jalan masuk ke bilik aku utk mandi.. aku memang suruh dia mandi kat bilik aku je sbb senang aku nak monitor dia mandi betul2 atau main2..


Baru jalan sikit je dia duduk dan sujud balik sambung tido.. grrrr


Pastu dia merangkak sikit2 dan sambung tido lagi depan pintu bilik aku.. ni je dah ambik masa yg lama tau nak uruskan dia.. aku dah la nak buat sarapan lagi..

 Kang kalo tak tengok dia kang mau dia bantai panjat katil pastu tarik selimut dan sambung tido je kang.. pernah terjadi camtu sbb yeyee je aku ingatkan dia dah bersiap2, rupanya membuta balik.. kikiki

Makanya kenalah aku teman dia dari start dia mandi, solat subuh dan bersiap2 pakai baju sekolah.. pastu barulah aku kelam kabut siapkan sarapan utk ain dan encik suami. .


Sarapan simple2 je.. bergantung apa yg diorang berdua ni nak.. utk ain kadang2 nasi goreng,  tak pun sandwich atau nasi lemak.. asalkan dia mkn sudahh..


Utk encik suami lak aku masak le apa2 yg patut.. scramble egg ke.. apa2 jelah yg di rasakan sesuai dgn selera dia.. hehe..


Yang ni lak lauk wajib tiap kali suap ain, apis dgn ica tiap kali nak pegi sekolah sesi tengahari. .  

Diorang sangat suka lauk ikan bawal emas yg di goreng garing2.. makan le dgn nasi putih berkuahkan apa je yg tak pedas.. lajuu je diorang mkn tiap kali berlaukkan ikan.. bagusss.. senang sikit sbb takyah susah2 pikir menu lain dah. . Hahaha..


Semalam ain tak pegi sekolah kebangsaan sbb dia demam lak tetiba.. demam sehari je dan arini dia dah sekolah dah.. cuti doktor bg utk 2 hari. . 

Tapi memandangkan ain dah okey baik dia pi sekolah. . Kang byk pelajaran tertinggal lak kang.. aku yg lebih risau kalau dia tak pegi sekolah.. padahal dulu aku pun byk gak ponteng sekolah.. hahahha.. alaa dulu lainn.. kann kannn..




27 comments:

yOn nOy said...

Tahniah...
Ni mesti baby oversea ni...ihik..
Pe2 hal pun, jaga diri elok2....
Bila la dapat jumpa kan..

Hasida Mohammed said...

Supemom btoi Ana ni tpi kena pikirkn kesihatan sma...tpi klu Ana msih mpunyai selera mkn n blh curi2 msa utk tido n rehat itu dh ckup baik...moga Ana kuat semangat sentiasa

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, rezeki baby baru tu.. bestnya! minta petua sikit. sheila sorang pun belum ada baby. hehehheheheh taniah kak, jaga anak2 leklok termasuk dlm perut tu :)

zailamohamad said...

aku pon kalau pregnant konpem badan penat & mengantuk..asyik nak tidur aje..Alhamdulillah aku pon jenis tak mabuk masa pregnant tapi betul cakap Ana, takleh layan sangat perasaan nak tido sebab siapa yang nak layan anak2 kalau kita melepek aje kan..

semoga Ana diberikan kekuatan untuk terus menjadi supermom..

Anak aku Haziq aku ajar suruh baca jadual & susun buku sendiri..tapi mula2 tu kena check balik lepas dia susun sebab risau ada buku yg tertinggal..mula2 tu mmg ada lah silap tp lama2 dah biasa sampai dia boleh ingat jadual dia:)

yasmin nana said...

jaga bebaik k dear. sis doakan semoga semuanya sihat2 & d lindungi Allah swt. Amin.

julie hussin said...

Congrats....dh peknen....take care ye dik

♥ dak pink said...

Congrats on your 4th pregnancy kak. Sesama lah kita membesarkan perut ye.

Makan vitamin bebanyak sikit bagi badan tu kuat. =)

noorhayati harun said...

congrates!!alhamdulillah..semoga sentiasa sihat demi baby dlm perut & keluarga yea Ana..

Hayati Baharudin said...

wah kak ana, update pon blog..teruje giler weii.. fuh mcabar sungguhkan.. mne nak urus anak² n family dgn keadaan mgndung .. klo kite tu mmg dah tegolek atas tilam hah..

ape² pon kak ana kuatkan smgat..

bleh jd superMAK ni..
take care kak ana

ameris said...

subur betul ana yer..
buang je uid terus lekat.
rezeki jgn ditolak.

MAY said...

sape kate jd surirumah takde keje kan..suri rumah pun takde masa..

Allene said...

tahniah kak ana... =)

ibh_sue said...

Tahniah Ana..Take care,,Jangan lasak sangat. :)

CuTeNyer@Ku!!!~~ said...

congrats....moga rezeki ini menambahkan yg sedia ada..amin

meera said...

Congrats ana.. Semoga selamat semuanya dan dikurniakan anak yg sihat dan sempurna. Tul la sebenarnya surirumah lg byk keje dr yg bekerja. Kita pi keje urusan lain smua kita serahkan oeg lain yg urus, tp suriruma a to z smua wat sndiri. Proud to be fulltime housewife..

Qilaa Amir said...

wahh..tahniah ! Ain sebaya dgn anak buah saya..tapi anak buah saya lelaki :) lawak part ain sujud sbb ngantuk tu..by the way,kat sini pon Ain ..hihi

mama_aizarah said...

Ya Allah....sebijik ain nyer perangai ngan anak akak yang boy..drjh satu ..pepagi dah lemau nak siapkan dia..dah la kita nak g kerja lagi...nasib baik akak dia independent...adik dia abahnya yang handle....

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Mungkin ana blh pk utk diorg naik bus/ van. Bahays ana tkejar sana sini. Tgh peknen lg. Ana ada byk msa sikit di umh utk rehat n msk etc etc.dr msa ana di jlnrya.. kena pk kesihtn sdiri time2 peknen. Lg2 kndungn msih bru.. oh ila pun peknen 4 bln..mmg lemauuu je

Azierazwan said...

Wah ! Hebat sungguh Ana ye menguruskan anak2 walaupun sdg peknen. Itulah wanita, isteri dan ibu kn...kita sanggup buat apa saja demi kebahagiaan rmh tngga.TAHNIAH Ana dan take care..

Ash Famille said...

Ana..congratsss!!! Suka sgt dgr org pregnant....take care key!

Sally said...

Ana,
Tahniah..rezeki tu..take care!!

nurul said...

tahniah ye kak ana....
support kak ana selalu...

Alin Marlini said...

congrats ana :)

mentarimerah said...

Tahniah ana

Nur-nba said...

Tahniah Ana.. Jaga kandungan baik2 ye..Semoga semuanya dipermudahkan.

@izY@N said...

tahniah akak...lama akak x update blog..windu.. Jg baby kat dlm tu elok2 ye

churp churp said...

tahniah kak ana. semoga selamat semuanya :)

jom singgah blog untuk beutskin dan felinna dengan harga sgt murah :)thaks























youtube mp3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...