NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, October 23, 2013

PeNyeDuT HiNguS BaYi

Baru2 ni anak aku si ain kena selsema.. selsema aje tapi takde demam or batuk2.. 

Pastu lak terus menjangkit dengan si nureen sbb ain dok sakan pulun cium adik dia hari2..

Masa tu aku tatau pun ain selsema sbb ingat dia bersin biasa je.. tau yg dia kena selsema pun bila dia dok hembus hingus selalu kat tisu..

Ahh sudahhh.. aku harap masa ni jgn la jangkit kat nureen sbb ain suka beno cium nureen kat pipi.. start aritu aku dah larang ain cium adik dia buat sementara waktu..

Tapi akhirnya nureen selsema jugak.. huhuhu.. bkn nureen je selsema, ica dgn aku sekali kena selsema.. 

Hubby dgn apis je yg tak di jangkiti.. amboiii, imun kuat nampakkk.. hehehe.. Sepanjang anak2 aku selsema aku memang tak kasi apa2 ubat pun..

Biar diorang pulih secara semula jadi.. lagi pun ain dgn ica memang penakut makan ubat.. Nureen lak masih baby, so NO ubat2an utk baby..

Skrg ni ain dgn ica dah sihat dah.. aku pun dah sihat.. cuma nureen je masih ada hingus lagi.. hingus dia takde la meleleh2 kuar sbb hingus dia jenis yg pekat camtu..

Kena sedut baru leh kuar.. alamakk, takde yg tgh makan kan baca entry ni.. kalau ada ya ampunnn.. kekekeke..

Utk menyelesaikan masalah kesumbatan hidung si nureen, aku pun google la alat yg mudah utk kuarkan hingus dia..


Hasilnya ini yg aku beli.. jenis yg pam2 tu ada je kat umah ni.. tp aku lebih prefer yg sedut2 macam ni..

Boleh beli kat farmasi dengan harga rm30.50.. farmasi tempat aku la kan.. tempat korang aku tatau.. hehe


Ni mende alah nya sebelum di pasang..


Dan ni sesudah di pasang..

Cara gunanya mudah je, yg ala2 straw tu kita letak kat mulut kita.. 


Dan bahagian yg satu lg sumbat kat lubang hidung baby.. pastu apa lagi, seduttttt..

Sedut macam kita sedut air minuman tu.. sedut dalam satu napas kalo boleh.. hasilnya korang boleh tgk kat dalam botol kecik tu nanti..

Jangan risau, korang takkan tersedut hingus tu dalam mulut korang pun.. kekekke.. eiiii.. 

Buat kedua2 belah lubang hidung ye.. buat la sampai puas hati.. sampai korang rasa hingus dia berkurangan..


Dah lega lepas hingus di sedut.. boleh la menyusu dgn tenang.. 

Aku guna gak petua sapu kunyit hidup kat tengah2 batang hidung dia bagi hingus cepat kering..

Alhamdulillah nureen tak demam dan tak batuk2 pun.. cuma nak tunggu hingus dia stop je lagi ni.. 


Selagi tak okey selagi tulah hidung dia bunyi krok krek krok krek..


Mood dia okey arini.. tido sama2 dgn aku kat tilam.. time aku nak wat keje je aku buaikan..



Arini genap umur dia 43 hari... sok aku merdekaaaa.. hoyeeeeee.. !!!




16 comments:

Mamaleesya said...

ana beli penyembur hidung macam air garam tu, ada jual kat farmasi.

sbb kalau sedut biasa je dia mcm susah nak kuar habis. Kalau sembur dengan air garam tu dulu bnyk keluar.

sy guna tu sebab doc kpj bagi masa memula, dah abes sy pegi beli kat farmasi je

syalinda johari said...

alololo tomey sungguh baby nureenn..
cepat lega selsema yer cayang..

Dania Danish said...

dlu anak sy selsema punya la mencari penyedut camtu tp tak jumpa2.. tau brand pigeon je ada.. last2 bia dia baik sendri je.. skrg dah tau brand apa ada.. thanks for sharing kak!

Julia Kartini said...

Sy pun guna nie
Mudah dan anak pun senang bg kerjasama berbanding guna yg pam tue
Nmpk jer pam tue trus melarikan diri...hehehe

♪ Azu ♫ said...

MaMaleesya apa name spray tu yer?

Aiza Hamdan said...

Aiza guna brand Pigeon jer k.ana..murah skit..tp sama je bentuknye..
Spray tuh dapat dr paed kan?
aiza ade dpt..tp ade kwn farmasi..dia kata tuh x brp bagus kalo selalu guna..

Ana Suzana said...

Ooo nasal spray Sterimar tu kan.. ha ah.. ana pun guna gak.. lupa nak mention je..

Ana Suzana said...

Aiza..
Akak mintak adik belikan so terima jelah brand apa pun yg ada kat farmasi tu..

Yg sterimar tu okey je.. paed yg suggest dan Insya Allah tak memudaratkan baby pun..

JunAina said...

Alahai comey ja dalam dia lalok2 tu...akak dah lupa semua bab jaga baby ni...ahahaa...

Haryati Faizal said...

tak sabar nak merdeka maknya ye...hahaha

izzeyda said...

siannya kat nureen..smoga cpt sembuh selsema..selamat merdeka ana..hehehe..

Rizziela said...

comelnya headband dia

cik hani said...

nureen nampak lemah sikit, mata berair..get well soon my dear comel.. nasib baik ada alat sedut hingus tu, sekurang-kurangnya blh bantu

Suhailah Abdul Hamid said...

ada alat penyedut hingus ni mmg sgt memudahkan kerja.su punya pun lebih kurang mcm akk jg...

*∽ IZAN ∽* said...

hoyeh hoyeh dah merdekaaa!! Izan pun ada penyedut hingus ni uhuhuh. mmg bergunaa!

LaLa Chinta said...

Thanks sbb wat entry ni sgt bguna....lala bby twin br 1st time kena selsema...sian tgk xleh nfs sgt...bl bc ni soh encik suami cr...dpt jenama pegion je ...jnama xsama tp fgsi ttp sama... ^_^ tq sharing smlm beli spray tu tp mcm x ok je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...