NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, October 22, 2013

MaCaM2 HaL

Sememangnya bayi susah nak di duga peelnya.. adakalanya beliau baikkk sgt time tido.. adakalanya nak berkepittt aje dgn kita.. 

Adakalanya jugak, asal bukak mata je mulut pun bukak sekali.. maksud aku nanges..  asal celik je nanges.. asal celik je nanges.. kekeke..

Sepanjang berpantang ni aku masih cuba utk uruskan waktu.. cuba agihkan masa utk kemas rumah sikit2, utk suami, utk anak2 yg lain dan utk diri sendiri selain dari hadap baby 24 jam..

Mcm yg aku citer sebelum ni la kan, nureen ni masa sebulan yg pertama dia memang elok je time tido.. buat la bising memekak camne pun dia tetap akan tido lena..

Tapi lepas genap 30 hari dia dah mula ubah pangai.. sikit2 dia ubah waktu tido dia.. daripada tak berjaga malam dia dah start membuntangkan mata di waktu malam..


Kalau celik kejap2 je takpe.. ni berjam2 lamanya sampaikan pagi tu aku jadi lemau dan letih nak uruskan anak yg nak ke sekolah.. 

Pastu nak masak lagi.. nak uruskan apis dgn ica lagi.. pengsan wooo.. tapi tulah, tenaga tetap ada sikit walaupun lemau tak cukup tido..

Tu pentingnya supplement.. aku tetiap hari akan pastikan telan jamu dan vitamin utk tenaga.. Jamu pun aku baru je start makan..

Sebab kalo mkn awal2 takut baby kuning dan tak tahan.. vitamin pun penting pastu minum air suam selalu..


Tengok la mata buntang dia tu.. memang takde harapan nak tido lena la kalo camtu gayanya.. tu kang senyap tak lama mana pun.. pastu nak nyusu..

Pastu senyap balik.. pastu nyusu balik.. dodoi2 pun still takmo tido gak.. merengek2 je bila kita paksa dia tido..

Pampers tak kotor pun.. nak kata kembong tak jugak sbb kentut2 je.. tapi serba tak kena je di buatnya.. kepala sendiri pun dah weng sbb pening tak tido2..

Kekadang makan malam pun lewat sgt sbb nak tunggu dia lena punya pasal.. kalo dah tido pun dia akan terjaga2 gak kalo dengar bunyi tu ini.. 

Telinga dia sensitif betul.. bunyi bukak plastik roti pun dia leh terjaga.. cetttt.. sabarrrrr jelah.. dah le anak aku ni kalo nanges pitching dia terus tinggi.. kikiki

Makin lama aku makin kurang rehat lak bila dia terus2an berjaga di malam hari bawak ke subuh hari.. tak leh jadi ni..

Siang2 hari takde la dia lena sgt.. kekadang terjaga jugak sbb abg dgn kakak dia kalo main bukan nak reti slow.. 

Riuh betul time main.. maunya tak terjaga budak tu.. terpaksalah aku timang2 dodoi jap kasi lena balik..

Lagi2 kalo aku tengah masak.. kelam kabut oii keluar masuk bilik tengok lauk yg di masak dan tengok baby..


Sampai ada sekali tu tangan aku terkena percikkan minyak panas.. huhuhu.. sakit tau.. berparut sat tangan aku.. 

Ohye.. Memandangkan aku dah hujung2 pantang, secara rasminya aku dah tido kat bilik aku sendiri kat tingkat atas..

Sunyi lak kat bawah walaupun dgn baby.. tu yg hari raya korban aritu aku decide utk tido kat atas je.. biar laki aku berjaga sama time anak merengek2 di malam hari.. kihkihkih


Ni time dia tak banyak karenah sgt.. elok je terbongkang tido..



Nampak lena sungguh kann.. tapi bila aku tinggalkan wat keje rumah, tak sampai 10 minit aku dah kena dodoi2 dia balik..

Kiranya banyak stop2 la keje aku.. kekadang nak memerut dgn mandi pun kelam kabut.. huhuhu

Hubby tolong gak jaga time aku masak.. tapi tulah, lama mana boleh bertahan.. time laki ada kat umah boleh la tolong jagakan jap..

Time dia keje bersilat la aku sorang2.. ada sekali tu kelam kabut di buatnya sbb mana nak dodoikan si kecik dan dalam pada masa yg sama ica lak berak.. hahaha.. hambekk..

Last2 cakap dengan hubby takleh jadi dah ni.. pengurusan masa dah lari.. keje banyak tertangguh2.. kemas umah okey lagi kalo di biarkan.. 

Tapi anak2 nak makan camne kalo nak masak pun tak sempat.. sendiri pun nak makan gak.. nak mandi gak.. nak berehat gak.. 


Last2 ni makan dia.. hahaha.. Akhirnya,  setelah cuba utk bertahan tanpa buaian aku terpaksa terima hakikat bahawa aku sgt perlukan besi ini..

Setelah sekian lama tersimpan rapi akhirnya aku kuarkan jugak beberapa hari yg lalu.. tak tahan wooo sbb badan letih.. 

Kalau anak sorang leh la tahan.. ni anak 4 org.. yg lain2 kang terabai lak kang kalo asyik ngadap si kecik..


Aman sungguh jadinya..

Dia pun lena tido 2 jam tanpa terkejut2.. kalo terjaga pun senang nak pujuk tido balik..

Dan dalam masa dia lena tido tulah aku boleh wat keje tu ini.. iron baju sekolah anak dan baju keje laki.. kemas2 umah yg bersepah sikit2.. takkan nak duduk dlm habuk2 lak kan..


Kemain menyengih lagi ko ye nakk..

Nampak gayanya memang ke semua anak aku pesen tido nak berbuai.. walaupun ada yg cakap nanti susah nak berjalan kalo anak dah di ajar buai..

Bagi aku tak jugak.. kalau susah takdenye aku leh merayap sana sini selama ni masa ada anak kecik kan.. pandai2 la kita arrange camne..

Kita kena paham lain bayi lain ragamnya.. takleh samakan anak kita dgn anak2 org lain yg behave je time tido.. tepuk2 sikit leh tido.. 

Anak aku takkk.. tepuk2 nak kena nyusukan sekali.. baring sekali dgn baby.. last2 dgn aku2 hanyut di buai mimpi.  Satu keje pun tak terbuat.. hahaha

Dalam buaian tu aku lapik kasi berat sikit.. so takdelah terenjut kuat sgt kan.. enjut ala kadar je.. mcm aku yg pakai buai karen guna mode paling selow je..

Sejak berbuai ni memang mudah sgt keje aku.. dapat gak mandi atau memerut dgn aman damai.. nak qada' tido pun dapat gak le.. 

Takdelah otak kita stress dan badan kita penat kan.. kalau stress payah woo.. kang nak naik anginn je di buatnya.. lagilah tak bagus kan..

Tapi time aku nak tido malam dia akan tido sebelah aku sekali.. dia sendiri takmo buai malam2 sbb nak di peluk je.. kalau dia meragam je baru aku buaikan dulu kasi lena then angkat balik..


Ni time dia berjaga ni.. aku sibuk nak iron baju sekolah dgn baju keje hubby dia pun nak join sekali


Merata2 je aku letak kan.. kekeke.. teman la aku iron baju jap.. 



Dua org ni pantang nampak adik dia.. berebut2 nak pegang..


So kesimpulannya pandai2lah kita uruskan masa sendiri.. lagi2 yg takde pembantu macam aku ni.. satu prinsip yg aku pegang :

" Dah jadi ibu ni jangan lupa jugak utk jadi seorang isteri.. dan begitu jugak sebaliknya bagi si suami supaya jangan lupa utk jadi seorang ayah "


Mak hepi saya pun hepi.. !!




17 comments:

ameris said...

buai mmg penyelamat

Dania Danish said...

hik hik hik.. sokong kak! anak sy pon abes pantang tros naik buai.. tp kalo bkn kat umah dan waktu mlm, bole je dia tido tak berbuai..

lupa lak nak bg slm.. dah lama jadik silent reader akak.. 2,3 menjak ni baru terasa nak komen.. i admire u! hahaha~

Ana Suzana said...

Kan kak ameris.. buai gak jd penyelamat.. sampai bila nak berjoget2 timang baby tiap kali dia nak tido kan .. kekekek

Ana Suzana said...

Dania..
Give me five.. !! Hahaha.. slm kenal dari akak ye

JunAina said...

Betul tu buai sangat penting time kita perlukan masa untuk buat benda2 lain. Anak2 akak tidur buai jugak tapi tak le bergantung sepenuhnya pada buai, sesekali bagi jugak tidur kat bawah cenggitu je jadi anak2 lebih fleksible tak de le bila tak berbuai dia mengamuk sakan...still bole lelap...:)

Aiza Hamdan said...

adakalanya mmg sgt² perlu..ye lah dari yg laen tergendala n terabai..

Ibu Lala said...

Comeynye bb. Sbb tu la mak saya suka bg bb tido dlm buai. Senang nak buat keja katanya.

cik hani said...

Lenanya baby tdo dlm gmbr.bila tjga susah nk siapkn kje

Chekgu Azrine said...

anak rin pun last2 tidur buai..hehehe

sebab pesen tido sat2..hadehhhhh!!!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Sbr ye ana.. kira lps pntg bru ank buat hal. Ana dah kuat jugak.. bygkn ank ila. Dahla ceser dlm pntg tue dia menangis sampai nafas takde tiap2 mlm... dugaan sungguh.. klau bby tue nk buai bagi je..nti dia mkin besar kurangla berbuaikan? Kang mak tak ckup tdo mmg semua kena sembur hihi

syalinda johari said...

dah pandai sengih dalam buai..Nureen suker lah tu dok dalam buai..kekekeke..
senang mak dier nak buat keje kalo dok dalam buai..

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

Hihi ..ada anak kecik memang agak penat bila baby dah start tukar angin time tidor ..

umi dulu pun tak nak pakai buai ..tapi lepas ada buaian ..baru ada rest cikit badan ni ..

chayo2 sis .. sis pasti boleh (^_^)

Nadia Vanillya said...

hehe.. kte suke baca blog akk.. kalau free ngok la blog sy yea...

ain.ya.nun. said...

Kalau orang tua2 memang akan disuruh je masuk buai bila anak menangis.

Tapi memang lojik la juga suruhan diorang tu. Sebab kalau tak masuk buat, tak boleh buat kerja lah kita.

hapizah mohd yusof said...

teringat masa ank2 saya kecik dulu...sama jugak memang kelam kabut...tambah2 sy keje so...memang kena pandai urus masa. Pasal buai...semua ank saya guna buai jugak tapi bila gi jln2 , tido golek je...tak kuasa nak angkut buai. Yg penting kita kena "tune" dia, bkn dia 'tune' kita!

Hasida Mohammed said...

Smua ibu akn mgalami hal yg sma tpi bila ank2 dewasa itulah kenangan trindah kita, akk pyg prinsip dlm mgurus ank2 n rtangga, buatlah smua kerja slagi trdaya janji x brgaduh, hehehe...kita semua supewomen!

atie lazis said...

Ohh..sy dh lame jd silent reader akk, tetibe teringin nk komen kt sini..

Haha..pengalaman saya sama la ngn akk..anak nk melekap je, then kite pun sama pengsan sekali..huhuhu..

pastu asben blk ckp kita asik tidur je x wt kje ape..ekkk T_T

Seb bek ada buai sebagai penyelamat!

Jemput ke blog saya ye kak..
http://atiealanlovejourney.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...