NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, May 07, 2012

ReSePi : BiSkuT aLMoNd CLuSTeR

Dah berminggu aku cuti apdet rupanya.. mood malas plus sibuk sgt2 lately.. tp dlm sibuk2 tu aku sempat masak mcm2.. hehehe..

Ni aku apdet dulu antara resepi yg aku buat beberapa hari lepas.. aku gigih masak tu ini sbb umah aku ni sentiasa ada tetamu yg dtg mkn.. hehehe..

Resepi ni aku dah pernah share dlm blog ni.. ni aku sharekan lagi tp versi yg berbeza dan paling simple sbb tak cukup bhn2.. kikiki..


Kali ni aku buat menggunakan almond yg mcm kat atas ni.. make sure di sangai dulu/dibakar dlm oven dulu tau.. yg takde oven leh sangai atas kuali non stick tanpa minyak..

Resepi Almond Cluster

Bahan2 :

~ coklat masakan secukupnya (bergantung pada kuantiti almond)
~ 2 sudu besar nutella (takde pun takpe)
~ almond

Cara2 :

~ Cairkan coklat secara double boiler.. tambahkan nutella.. dah sebati sila alihkan..

~ tuang aje badam yg dah di sangai td ke dalam coklat masakan tersebut..

Utk lebih sedap, gunakan dark coklat dan milk coklat.. boleh di dapati kat kedai bakery.. Tp kalau takde korang guna jelah coklat masakan bar yg ada kat pasaraya tu je..


Ni hasilnya lepas di satukan..


Boleh di tuang dlm paper cup kalau nak nmpk kemas..


Guna paper cup yg kaler hitam/gelap2 sikit baru lah biskut tu nampak exclusive.. Boleh jugak kalau tak nak guna paper cup.. just sudukan letak atas dulang..




Pastu sejukkan dlm peti ais jap kasi coklat tu cepat sejuk.. takyah lama2, dlm seminit dua je dah keras dah coklat tu.. hehehhe..


Siap sedia utk di simpan dlm balang atau pun dlm perut.. muehehhehe..

Nak lg cantek, korang hias dgn coklat putih.. korang double boiler kan coklat putih tu, masukkan dlm piping bag, gunting hujung piping bag tu sikittt je, pastu lorekkan2 atas biskut td.. siappp..

Aku tak buat sbb takde coklat putih.. sedihhh.. terus kurang lawa biskut aku.. tp cayalah, biskut ni memanggg sedap..

14 comments:

Husna said...

Ni bukan biskut kak ni coklat badam!! Konfem sedappp *kecur liur*

adarnadzmie said...

sedap biskut ni..:) teringat mcm nak raya la pulak...hehe

Cik Puan Izan❤ said...

sedapnyaaa...dahla lapar nii...

p/s: dah lama tak jengok blog ana.. dah besar budak bertiga tu yer...

Suliana said...

blh buat biskut raya kak!! tahun lepas femes biskut ni pastu mahal pulak tu org jual. ok, blh mark biskut ni nak wat kuih raya..

Ila said...

Hi Ana,

First time kak Ila mencelah ni , just to say thanks to u because sejak baca blog Ana, jadi terajin masak sikit sekarang... anak2 suka pavlova recipe dari Ana.

Liza said...

selamat hari raya ana...hihihihi
rasa cm nk raya kan, anak2 akk pun suka biskut ni...selalu jugak buat, tp xpernah lg bubuh nutella...

yana halim said...

hoho...ana, ini mcm dah bertuko jd blog masakan nih. hehe..

nashaixora said...

Ermm... sedapnya...

p/s : seronok godek2 blog dear nie... byk resepi senang...

suhana said...

ana..
nak sangai badam tu sampai cemane?
ampun la yer tanye soalan tak bijak ni.. :d

Ibu Aisyah Humairaa said...

Ana,
Ok tak kalau tukar badam kepada bubble rice..tanye jer tak penah cube pun...hihihi. Tp resepi ana ni macam cedap sesangat..nak try lah time raya nanti

Ana Suzana said...

Ibu aisyah.. Boleh aje.. Heehe

Ana Suzana said...

Suhana,
Sangai tu maknanya goreng badam dlm kuali tanpa minyak..

Ana Suzana said...

Kak ila..
Mekaseyyy kakkk.. Salam kenal dr ana ye kak..

Syahrin Mohammad said...

Salam,

Ingat nk try wat yg ni la, nmpk senang je.. Kalau coklat 1kg, almond dlm brape ek?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...