NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, May 16, 2012

ALmoNd CLuSteR LaGi

Ni yang aku buat malam td.. beratus bijik gak dpt..

Bg yg nak tau cara2nya dan bahan2 yg aku buat, meh aku bgtau lg sekali ye..


Aku guna almond jenis mcm ni..

Beli kat kedai bakery sbb murah le sikit dlm rm28 mcm tu.. pastikan di panggang dlm oven terlebih dahulu atau di sangai..

Bg yg tak paham maksud sangai, sangai tu maksudnya goreng dlm kuali tanpa minyak.. mcm kita sangai kacang tanah tu la.. sentiasa gaul2 badam tu dlm kuali supaya tak hangit.. api kecik..


Ni jenis coklat yg aku guna dan aku pengguna setia brand beryls sbb bg aku coklat ni kualitinya bagus.. sedap pun sedap..


Rege sepeket rm15.80 utk sekilogram..

Beli yg bentuk coin sbb mudah waktu nak mencairkan.. utk buat almond cluster ni aku mixkan ataupun campurkan dua jenis coklat iaitu Coklat Dark Compound dan Coklat Milk Compound..

Sebab bila kita campurkan kedua2nya rasa coklat tu sedang2 elok je tak manis sgt.. kalau kita guna dark coklat 250gram, kita campurkan milk coklat pun 250gram jugak.. pahamkan..


White coklat pun aku guna brand beryls.. guna sikit je..

Yang pasti kaedah mencairkan ke semua coklat ini adalah menggunakan kaedah double boiler.. make sure bekas yg kita masukkan coklat tu tak basah.. jgn ada sebarang air tau..

Coklat yg dah cair bolehlah di campurkan dgn badam yg di sangai td.. boleh jugak campurkan cornflakes, bubble rice.. ikut kreativiti masing2..

Gaul semuanya sebati dan sudukan dlm papercup.. hias dgn coklat putih yg dah di cairkan.. coklat putih yg di cairkan kita masukkan dlm plastik piping bag.. pastu gunting hujung/bucu piping bag tu sikit je.. kasi coklat putih tu kuar dgn halusss je.. barulah nampak kemas...


Dah siap sila sejukkan dlm peti ais kasi coklat tu cepat keras.. kejap je dlm 4-5 minit mcm tu..


Note :

~ Kalau nak buat dlm kuantiti yg byk, make sure korang dah sediakan papercup tu siap2.. jgn masa nak sauk baru nak bukak papercup satu persatu..

~ tutup kipas/ekon utk elak coklat yg belum di masukkan dlm papercup tu mengeras..


35 comments:

ibh_sue said...

Ana..dah boleh jual dah tu. Heee.
Coklat dgn almond mmg sedap.

seraiputih said...

sedapnyeee ana....bleh cuba utk raya nie...

Farah Zamri said...

rajin kak ana ni :)
meh hantar sikit kat Skudai ni~
hihi.

nanonano said...

nak buat nak buat!! hehe

Noorul0206 said...

SEDAPNYE... LUNCH NI NAK G KEDAI LAH BELI COKLAT... TERIMA KASIH BAGI IDEA GUNA COIN COKLAT TU.....

lina said...

sis, double boiler tuh nak buat camne?sedapnyaaaaaa

Ana Suzana said...

Memang ana meniaga pun.. Heheh

Ana Suzana said...

Try la buat.. Komfem laris punya.. =)

Ana Suzana said...

Jauh tu skudaii.. Hehehe

Ana Suzana said...

Sila buattt.. Senang je nih

Ana Suzana said...

Sama2 kasihh.. =)

Ana Suzana said...

Try google image double boiler.. Komfem paham maksudnya.. =)

zihan said...

kak ana..droolinggg...nak buat jugak..btw dah try famos amos cookies akak..menjadi!tq yer :)

Si kuDutLOly said...

nina pon nak buat !! senang sagt . just coklate n almond + cornflaks . sedap nye :)

Sherminah Soemardi said...

hai kak, i suka baca blog akak.always following u.nak tau, smlm i try buat biskut famous amos versi akak tau.n ia menjadi.pasni nk try lak almond cluster.erm,sy newbie je dlm bloging ni.kalo sudi,jenguk la page sy. :) secantikrainbow.blogspot.com

Ana Suzana said...

Hai jugak.. Tq2... Pasni try la biskut ni pulak.. Sedap tauuu..

Ana Suzana said...

Waaaaa... Tahniahhhhh..

Ana Suzana said...

Di jamin sedap.. Hehehehe

Ana Suzana said...

Komfem sedap.. Hehhee

lakarantinta said...

Salam, yg ana buat ni,campur badam ngan cornflake n bublerice ke?

Nina Johari said...

menarik ni.. kena cuba! ;)

Nina Johari said...

kita jadi kawan2 ok.. :) hihi..
>> http://websitenina.blogspot.com/

Ana Suzana said...

Salam lakarantinta..
yg ni badam sahaja.. ana buat ketiga2 jenis kategori (yg campur cornflakes, yg campur bubble rice atau badam sahaja)

weet said...

Tq ana. weet sll tempah kt kawan kali ni x yah la tempah buat je.. op yep
tq gak kek pavlova! menjadi seh!! mak sy suke sedap..

weet said...

Tq ana. weet sll tempah kt kawan kali ni x yah la tempah buat je.. op yep
tq gak kek pavlova! menjadi seh!! mak sy suke sedap..

weet said...

Tq ana. weet sll tempah kt kawan kali ni x yah la tempah buat je.. op yep
tq gak kek pavlova! menjadi seh!! mak sy suke sedap..

weet said...

Tq ana. weet sll tempah kt kawan kali ni x yah la tempah buat je.. op yep
tq gak kek pavlova! menjadi seh!! mak sy suke sedap..

Marlina Mohtar said...

kak, coklat ni cair tak kalau kita simpan dalam bekas kuih? sbb kdg2 kalu mcm almond london tu, ada sesetengah coklat jadi cair bila letak pada suhu bilik..

suria eney said...

Sdapnye ana...nk buatlh utk ank2 tq sb kongsi rsepi ni yer...sya pngikut stia blog ana..sb sng nk pham;-)

ratukissdaniella said...

harga terkini sebotol brape ea k.ana????

Maryam Izan said...

Kak,nk tnye,klu gne coklat beryl powder nk wt cmne ye?hehe terbeli yg powder

Mashitah Mamat said...

harga coklat rm15.80 sekilo, tahun 2012..sekarang berapa la harga nya yea...hahahaaha

Mashitah Mamat said...

harga coklat rm15.80 sekilo, tahun 2012..sekarang berapa la harga nya yea...hahahaaha

Ct Hapsah said...

Dekat negeri saya harga coklat tu rm13.90 1kg.negeri senbilan

Ct Hapsah said...

Dekat negeri saya harga coklat tu rm13.90 1kg.negeri senbilan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...