NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, May 18, 2012

FieLd DaY GeNiuS AuLaD

Baru nak apdet citer pasal sukaneka yg di buat kat Frim kepong hari ahad lepas.. Sebulan sblm tu anak2 aku dah kecoh sangat psl sukaneka ni..

Masing2 le request nak kasut baru lah, baju sukan la, suar sukan lah.. excited kemain lg korang ehhh.. takpe, bagus bagus... hehehe..

Tp aku tak belikan kasut sport baru pun.. pakai je kasut dulu2 yg masih boleh di pakai.. lgpun jarang pakai pun kasut sport tu.. aku cuma belikan seluar sukan je.. tu pun sorang selai.. hehehe..

Pagi ahad tu, seawal kol 6.30 pg lg aku dah kejutkan diorang dan siapkan diorang.. bg sarapan koko krunch je pg tu.. pendaftaran sukaneka start jam 7.30 pg.. memandangkan aku rasa aku yg dok paling jauh, tu yg gigih bersiap awal2 tu..

Tp pukul 7.30 pg baru aku kuar umah.. lagipun jalan tak sibuk sbb ahad kan.. aku tak bawak ica.. ica aku serahkan kat apak dia utk jaga.. sian lak kalo bawak dak kecik tu..

Aku just bawak anak2 kakak aku je sebagai pembantu dan peneman aku.. lega sket sbb ada gak yg leh tolong pegangkan beg, handle budak2 dan mcm2 le..


Ni le anak2 kakak aku.. kiranya sepupu anak2 aku le.. diorang tgh cuti semester uitm.. so dr diorang takde wat apa2 tu baik tolong aku lg bagus.. miahahaha..

Aku sampai kat frim kepong jam 8 pg.. jenuh carik parking sebab penuh.. terpaksa parking jauh sikit dr padang sukaneka..


Tu dia lokasi tapak sukaneka.. memasing dah teruja dah ni..


Apis kurang ceria pg tu... mungkin sebab dia rasa mcm berdebar2 je kot.. maklumlah, pestaimmm..


Sampai2 je terus register dulu kat kaunter pendaftaran mengikut branch masing2.. Dah ramai yg sampai masa ni.. nampak segalanya teratur..


Lepas register dpt kain merah utk ikat kat tgn anak2 sebagai tanda yg diorang student mana kot.. kurang pasti lak aku.. kikikiki..


ikat tgn apis lak.. mujur ada yg tukang snapkan gmbr..


muka di paksa bergambar.. kihkihkih..


Lepas settle register, sesi ambik mknn yg di sediakan.. satu murid satu plastik.. so aku dpt 2 plastik mknn.. dlm satu plastik tu ada 2 jenis mknn.. nasi lemak dan bihun goreng..

Maka sesi menyuap anak2 mkn pun bermula.. aku tak mkn sbb takde seat kosong.. lupa la pulak nak bawak tikar berkelah.. haihhh..


Tengokkk.. penuhhhh.. ada gak seat kosong, tp bila aku tanya org kat situ dia ckp dah ada org.. oooo main cop2 tempat ye... sob sob sob..


So kami berdiri sebelah tiang khemah jelah.. sambil jeling2 kot2 ada seat kosong kan.. namun hampa... ecehhhhh... arghhh.. jenjalan snap gmbr lg best.. hehhehe..


Snap gmbr hadiah2 yg di sediakan.. waaaa... banyaknye hadiahhhh..


hamper pun ada..


ni tempat utk semua acara game..


khemah teacher2, urusetia..


Pukul 9 pg mcm tu kot baru start.. agenda di mulakan dgn doa dan ikrar dr guru2 genius aulad dan di ikuti ibu bapa..



Lepas abis doa dan ikrar, sesi senam aerobik pulak.. kali ni semua ikut serta.. memang bestt.. aku join sekali.. anak2 buah aku tukang pegang barang dan snap gmbr..


Org bersenam tp budak 2 org ni berdiri tercegatttt mcm tu je..


Posing dulu.. tgk muka apis yg mula membosan tu.. kekekke.. Lepas je senam ringan2, barulah acara pertama di mulakan..


Acara pertama ialah kutip makanan.. game di mulakan dgn murid umur 4 tahun dulu, pastu baru umur 5 thn, last sekali umur 6 thn..


Tengokk.. dah ada yg menanges.. ekekke.. terus tarik diri lak tu.. ish3x.. biasalah kan bebudak, mood diorang takleh di jangka..


Teacher bantu murid dan bg arahan..


Aloloooo.. cian dak baju putih ni.. dia tak kutip apa2 mknn pun.. dia diriii je tgk kwn2 yg lain kutip..

Aku pun pesan kat apis supaya dia jgn wat mcm tu.. aku psiko apis dgn cakap kat dia kutip mknn byk2 utk aku, ain dan ica.. bg semangat sikit kat apis.. apis pun pas aku ckp camtu bkn main bersungguh2 lg dia..

Katanya nak kutip byk2 utk aku, abah dia, kakak dia, ica dan sepupu dia yg 2 org ni.. oraittttt.. good apis.. menjadi gak aku psiko dia..


Get ready ye apisssssss... aku tak abis2 jerit kuat2 masa ni bg sokongan.. meriah woo sbb masing2 mak bapak bg sokongan kat anak masing2..


Nampak kelibat apis kat situ.. aku ingatkan dia pi terjah dan rembat byk mknn..


Sekalinya dia berdiri aje tengok orang berpusu2 berebut mknn.. sob sob sobbbbb..

Yennadeiii.. mana daaa kata nak ambik mknn byk2 utk aku.. satu pun dia tak dapat.. last2 ada sorang teacher ni kutip seketul gula2 bg kat apis.. hahahha...


Bangga posing dgn seketul gula2.. dia suruh aku share gula2 ni beramai2.. kahkahkah.. ain ketawa sakan tgk apis dpt seketul aje.. kekekeke..

Tapi aku tak patahkan semangat dia.. sebaliknya aku tepuk tgn dan jerit kuat2 cakap

" wahhhhhh hebatlah apissssssssssss... cayalahhhhhhh... hebatnyeeeeeee..."


Amboiiiii anak sapo lah ni.. bak sikittttttttttt.. kekekke..


Kali ni giliran ain lak.. seperti apis td, aku bg semangat yg sama kat ain suruh kutip byk2..


Ain bersama hasil kutipan dlm gulungan baju dia.. mcm kempisss je.. kekeke


Ni je hasil yg ain dapat.. kira better la kan.. lgpun budak2 umur 6 tahun ni aggresif sikit kan.. masing2 dah paham dan pandai.. hehehhe.. apapun good job kakak..!!

Lepas settle game pertama, game kedua lak.. setiap game yg di buat kita leh selitkan anak2 kita utk join.. maklumlah diorang takde rehearsel pun.. tau2 je dah kena join tu ini.. kita sebagai mak bapak kena pandai selit2 anak kita utk setiap game..

Tp bg aku sukaneka aritu memang best.. memang memanjanggg aku selitkan ain utk setiap game.. apis tak leh sbb dia ni moody sikit...

Utk game kedua lak ialah acara tiup belon sampai pecah.. geli hati aku dgn game kedua ni sbb kebanyakkan budak2 tak reti tiup belon, lg2 yg umur 4 tahun.. aku sendiri woo takmo join sbb takut belon pecah.. kekekke..


Apis menyorok belakang aku sepanjang game ni berlangsung sbb dia fobia dgn belon pecah..

Padahal aku tak paksa dia join game ni pun.. masa ni lah mood dia start berubah.. terus dia buat muka2 bosan.. nak nangesss je dah masa ni.. cetttt..


Ain tak menang game ni sbb dia lmbt pecahkan.. aku lupa nak pesan kat dia takyah tiup besar2.. tiup kecik2 je pastu cucuk dgn pin kerongsang tudung tu je.. ekekkeke..


Last2 belon tu dia kata nak simpan nak bg kat ica..


Game ketiga game yg melibatkan mak dgn anak.. game ni ala2 mcm main upih pinang.. alaaa.. yg tarik2 tu..


Dan aku sgt teruja nak main game ni.. sibuk la menyelit dgn ain.. ain pun seronok sbb aku join sekali.. mak ko ni kalo boleh semua game nak join nak oittt.. best woo jd kanak2 ribena nih.. kikiki...


Tu diaaa.. tiba turn aku tarik ain atas plastik baja yg di ikat dgn tali..


Yennadeiii.. bkn camtu daaa cara duduknya...


Sib baik ada teacher tlg betulkan.. dah buang masa kat situ dah.. haihhh... readyyyyyyyy...


Tarikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk....

Bersungguh2 okey aku masa ni.. tak pandang pihak lawan dah.. emcee masa tu memang besttt.. terbaiklah emcee yg handle sukaneka tu.. kelakar... kekekke..

Game ni paling best bila tgk mak2 yg tarik anak2 tapi anak2 tergolek2 kat belakang sbb mak2 tarik laju sgt.. memang kelakar lah.. meriah dgn gelak ketawa semua org...


Kalau la ku tau org tu snap gmbr aku dgn ain dah lama aku toleh jap posing dulu.... diorang tu jurugambar bg pihak genius aulad rasanya..


Sampai gak destinasi.. ain masa ni kalo boleh takmo turun sbb dia seronok sgt dok atas tu.. kahkahkah..


Abis je game aku terus pi kat apis..


Lorrrr... nanges rupanya.. siap cakap nak abahhhhh... nak balikkkkk... bosyannnnnn... hahahhaha..

Pujuk2 pun tak jalan gak.. last2 aku kata tunggu jap aku pi ambik kete dulu sbb kete kan aku parking jauh.. aku pi ambik kete dan alih kat sebelah padang..



Parking betul2 berdekatan khemah urusetia.. cantek ahhh.. terus aku sumbat apis dlm tu dgn di temani anak buah aku.. baru le dia diam sikit tak nanges2 dah..


Game mak bapak yg ni aku tak join.. mcm susah lak yg ni..


Tp aku tetap jerit2 bg semangat kat semua org yg join..



Yg ni game ain join.. masukkan air dlm botol guna span basah..




Standby ye kakakkk..


Gelihati tgk ain masa ni sbb dia nak pi isi air dlm botol pihak lawan.. kahkahkah..


Akhirnya team ain dpt nombor 2.. cayalah kakakkkk..


Posing dgn hadiah.. apis jeles je dia tak dpt apa2.. sape suruh takmo join kannn..


Ain join lg game bawak bola guna sudu..

Ain memang rajin join game tu ini.. dia sendiri yg nak masuk.. aku just selit2kan dia dlm barisan je.. muehehhe..




Utk game ni team ain dpt tempat ketiga..


Posing lg.. hehehe..

Abis je game ni aku terus ajak ain masuk kete.. cuaca yg redup dah start panas.. game ada byk lg tp aku tak dpt lak nak stay lama2 kat situ sbb aku kena pi tournament game bowling penduduk perumahan aku tinggal lak.. so babai la kita ye..

Mintak maaf pada teacher2 sbb pegi tanpa bgtau... nak rushing benonye.. apapun memang best giler sukaneka aritu.. aku sukeee sbb meriahh.. dah lama tak jimba2 sakan mcm tu..


9 comments:

rafaliah said...

As-Salam perkenalan..
Bestnya baca entry nih..memang layann..suka budak2 ni..:-)

ADEEYA said...

Hehe ramainya budak2 :D hee ~

Ila said...

faiz pun seronok..cuma masa acara tiup belon tu je,belon nyer tak kembang2...ramai org hari tu,tak perasan plak ana...

Ana Suzana said...

Lorr tak perasan ehhh.. Padahal paling kecoh kot masa tu.. Kekekke

Ana Suzana said...

Salam kenal.. =)

-iLLa- said...

meriah ana...apis ok lah tuh..dh tgh2 mood br x ok..adam belum apa lgik dh ajak balik....

Nor Asyiqin said...

salam kak...saya peminat setia blog akak nih...hbs semua entry akak saya dh baca.. semalam saya pergi seminar kebangsaan pendidikan awal kanak-kanak, masa slot "kesejahteraan kanak-kanak,siapa peduli" (dibentang oleh Prof Dato Aminah Ayob) akak tau apa yang saya nmpak dekat slide dato? gambar anak-anak akak yang comel tgh duduk dekat seat belakang dalam car seat.. dan dato' ckp akak adalah salah sorang contoh ibu yang sayangkan anak-anak.. sekarang ni paling susah nk jumpa parents yang sediakan car seat untuk anak2 yang dah 2 years above.. apa2 pun TAHNIAH AKAK...:-) like to read ur blog!!!! kalau sudi follow saya asyiqinkaya.blogspot.com

Ana Suzana said...

Asyikin..
Alamak, yekee.. Tak sangka lak ada yg ambik gmbr mereka jd bhn utk ceramah.. Terharu gak ni.. Sob sOb sob.. Dan akak sampai skrg masih gunakan carseat utk anak2 akak even pegi kedai dekat2 pun.. Rasa safety sikit utk mereka..

Apapun slm perkenalan dr akak ye..

ayedauni said...

salam...yayyyy!dah jdi follower blog ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...