NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, March 18, 2013

TuNtuT DuiT

Ni peristiwa yg berlaku sabtu lepas.. ecehhh skema lak ayat aku.. selama ni aku kalo beli barang biasanya mesti terima jelah berapa pun yg perlu di bayar..

Tapi bkn bermakna aku tak cek langsung.. ada masanya aku cek balik resit pembelian.. tapi kalau aku masa tu tgh rushing aku memang cepat2 bayar dan terus blah je..

Dan nasib aku tak begitu baik masa sabtu lepas time belanja beli barang2 dapur kat pasaraya.. 

Dan dalam kelam kabut bayar sbb nak balik awal nak masak utk dinner, tetiba baru perasan yg aku dah bayar melebihi dari yg sepatutnya...

Kalau terlebih setakat rm2 ke rm3 aku leh redha lagi.. tapi ni rugi puluhan ringgit woo.. 

Tu pun aku perasan masa siap2 nak masak kat dapur.. sib baik aku tak koyak bungkusan tu lagi..

Tak kiraaaa.. aku nak tuntut gak hak aku balik.. banyak tuuu.. lepas solat maghrib terus aku siap2 kuar umah balik sorang diri.. anak2 encik suami tolong jagakan..

Penat memang la penat sbb baru balik dari jemput ain kat sekolah ptg sabtu tu kann.. pastu kelam kabut beli brg dapur sbb nak masak.. 

Last2 terpaksa cancel dulu masak sbb nak tunjuk bukti punya pasal.. dah la anak2 lapar nak makan.. haihhh.. 


Ni antara yg aku nak claim..

Aku beli sekor ikan bawal dgn rege rm25.18.. tapi kat resit tu jumlah yg aku bayar rm59.81.. apa kesss.. huhuhu..


Dan ni lagi satu.. 

Aku beli sepeket je pucuk keping yg berharga rm2.77.. tapi kat resit aku kena bayar rm47.75.. giler ahhhh..

Tu yang sanggup pegi balik pasaraya tu walaupun keletihan... pasni memang aku takkan cuai lagi la.. 

Aku kena make sure aku bayar dgn harga yg sepatutnya... kat mana2 pasaraya pun aku kena alert bab2 ni.. kang tak pasal2 sendiri yg rugi..

Di pendekkan citer masa aku sampai pasaraya tu aku pun terus jumpa budak yg jd cashier time aku bayar tu.. nahhh hambek ni.. aku taruk barang atas kaunter..

Apesal yg ni lain harga yg kat resit lain harga? Aku menyoal beliau.. ewahhh.. hahaha.. tetiba nak jd gangster lak.. kekeke..

Dia tanya betul ke aku beli sekor..? Bkn 2 ekor?.. kalo aku beli 2 ekor pun takkan dapatnye rege tu jd rm59 bila di darab 2 kali pun.. haihhh..

Aku cakap la aku memang beli sekor.. takkan nak bohong lak kan.. pastu aku tunjuk sekali kesalahan diorang kat harga pucuk kering tu..

Memang berbalas2 perbahasan kami masa tu.. last2 aku menang... hehehe.. Alhamdulillah aku dapat balik duit aku.. legaaa.. terus cepat2 gi balik kat kete sbb nak cepat2 balik umah..

Masak belum lagi la katakan.. tu yg rushing tu.. sian anak2 lapo.. ingattt.. pasni jgn cuai.. pesanan utk diri sendiri nihh..


Sebelum masuk kete ternampak lak org jual durian kampung kat lori.. Humang aihhh.. tergugat sungguh.. mujur memikirkan yg aku peknen so tak jd la nak pi beli.. bertabah jelah..

Sampai umah terus sinsing lengan baju.. masak la apa2 yg dah di rancang nak masak..


Goreng ikan feveret anak2 aku.. lepas siap masak terus suap anak2 aku makan.. 

Pas isyak aku sambung main masak2 lagi.. saje nak mudahkan keje keesokkan hari..


Masak sambal bilis..


Rebus nasi impit..


Pastu masak lontong di tgh pg buta.. kol 2 pagi baru lontong siap di masak..

Saje masak awal2 walaupun encik suami request nak makan hari ahad... hehehe..

Pas masak2 terus layan citer running man jap kat tv.. ngehehehe..




40 comments:

Azmatun Ismail said...

kena berhati2 kan kalau beli barang banyak rugi tu harus dituntut

Yana Halim said...

ana....akak selalu terkena dgn Giant. Memang sakit hati betul. Kalau beli barang promosi, silalah check. Memang asyik tak betul semedang. Katanya harga baru belum masuk sistem. Itulah alasan diorang tiap kali. Lagi satu alasan paling tak boleh blah, lupa nak cabut banner harga promosi. Masa akak kena beli kabinet kecik aritu, tarikh promosi dah habis dekat seminggu tapi rege yg tulis dgn marker besor2 tu tak cabut2. Mmg buta2 tertipu la kalau tak check resit balik lepas bayar. sabo je la...

Zee Suhaini said...

banyaknya beza..takkan cashier tu tak tengok masa scan..sabor je la..

bab-bab ni mmg kena alert..saya pon dah bape kali kena..redho mmg la tapi kadang-kadang sakit hati gak..

aDisH.sHidA said...

banyak tu nasib baik check semula kan...baru2 mbe kena di giant kulim..

Suliana said...

pergh .. banyak beza tu kak ana oii.. klu sy pun menyirap2 nak pegi balik. hehe

Me said...

bagus ana.. hak pengguna tue. btw dah lama tak baca kisah ana memasak di pagi buta.. hihihi..terubat rindu bila baca n3 masak pagi buta nih :p

Marsita yahya said...

Ishh, banyak nya beza harga tu...ada pulak dia tanya betulke kita beli sekor...nak kena pelxxxxxg ke budak tu...Tapi akak memang selalu semak balik resit tu, tambah2 yang kita beli lebih dari satu macam susu, tepung takut depa tr scan lebih...

Mama Rocky! said...

langkah yang harus diberi perhatian sebelum keluar dari pasaraya/kedai..tak pasal-pasal melayang duit kita..barang sedikit, bayar tinggi..apa kes? tapi kalau barang banyak sekalipun, harga pun boleh tahan sama pun kena double check...berhati-hati...

Atie said...

Kalau org ramai kat pasaraya sllu cashier tersalah scan harga punya..rajinnya Ana masak awai2 pagi:)

aini syukran said...

saya penah kena.. masa tuh depan mata dia scan 3 kali. sy mula2 senyap igt xmasuk sistem.. bile cek balik harga towel umpama 3 barang kita beli.. mmg sakit hati. cashier 2 plak xnak ngaku.. mmg begaduh besar kat kaunter. supervisor kate kene lapor kat khidmat prlanggan. tunggu plak 2 jam kat situ.. kalu brg beza 2 -2 ringgit xpe.. ni nk dekat 100.. haishh sabar jela..

ifa said...

Sis... Nak resepi sambal bilis...... Pls3....... Hehhehe

Dura Chin said...

Wahh..berbaloi2 pegi tuntut hak! memang kebiasaan jarang sekali org kiter cek resit selepas beli. Termasuk diri ini.. hehehe masakan sis memang buat orang lapaaaar!!

Hafizah Mohamad said...

tahniah Ana sbb berjaya mengesan kesilapan pihak pasaraya...ha ha ha...byk gila tu cas...hadoi la...

Jannah said...

adeh~ sungguh rajin dirimu mengecekk resit pembayaran.. slalu klu sy dapat resit, terus buang je.. huii.. bahaya betolll~

Medulla Oblongata said...

Salam kak, sy tknk komen pasal kejadian tu tp nk suggest tmpt utk tgk raning men. Akak blh tgk live atau donlod kat runningman.blogspot.com. tak payah nk tggu siaran kat tv. Heh..

Amal Hayati said...

Memang patut di tuntut... tak boleh bayang dlm keadaan ana tu... byk tenaga balik nak masak utk anak2... tabikkk

Ain Ridzuan said...

hmm... agaknye kalo pasaraye tu wat camni ari2 bole kaye raye... lagi pon saye tak pernah cek... pasni kene check..

sila la lawat blog saye ;)
http://sweetmom83.blogspot.com

ieda said...

lately ni kn ramai cakap psl giant kn.sy pun penh kena jugak sblm ni.lps ni klu blh elak, mmg elak la.

Zakiah Halim said...

kebanyakkan pasaraya mmg mcm tu tau... ada yg x update harga... tulis harga ofer tapi bila scan harga lama... sy mmg kalau pergi beli brg mmg akan tgk balik resit2... sikit tak pe ahh... kalo kena mcm tu puluh2...masak...

NadiAzmaN said...

hye sis, terjumpa your blog masa tgh google cari resepi and guess what! I love your blog! sangat2 menarik... admire your passion in cooking and your happy life with your family.. lagi best sebab selalu holiday oversea! pas ni your blog is a must to drop by.. i da follow u, if sudi, jemput follow mine too http://nadiazman4eva.blogspot.com/ cerita biasa2 jerr... kawan2 lain, jemput singgah juga yea.. :-)

Ibu Lala said...

rajinnye masak walaupun penat. nasib baik pi collect balik duit tu. kalau tak rugi je...banyak tu...

✿ pink velvet ✿ said...

sy pon kadang selalu terkena camtu.. tp smenjak shopping dgn en.husband, dia ni mmg jenis cek resit dulu sblm keluar supermarket, hehe~

zara zalani said...

dr dulu smpai skg.hmpir 7 tahun dh... bila dh siap beli brg jer dan smpai kt cashier,sy dok depan troli husbn yg kuarkn brg.sy akn perati setiap rega di punch in.Alhamdulillah ingatan juga kuat,boleh dpt trace dr situ jika rega salah.kdg2 sempat sempat congak rega spy dpt agak2 duit g dibyar.sy x malu tuntut blk jika diaorg yg salah.
segalanyacantik.blogspot.com

Nur-nba said...

Itu hak kita..memang patut Ana tuntut.. Tapi kenapa la suka menyusahkan pelanggan.. Kalau kena kat saya, dah tak pergi dah pasaraya tu.

pjotlee said...

amboiii..agak2 la kan nak cekau duit pembeli..saya pun penah kena. Slumber je saya sound kat derang "customer always right!!" hahahaha

uMMy_aiSYah said...
This comment has been removed by the author.
uMMy_aiSYah said...

Nasib baik saya selalu bubuh barang dalam troli sambil congak2 total nk bayar..dulu pun saya pernah ada kes jgk dgn pasaraya sama..heheh.tapi terbalik, saya beli barang sikit punya banyak, adalah pulak barang dia masukkan dlm beg tanpa scan harga, kaunter dia mcm sempit byk kan? dah sekerat jalan baru perasan sbb tgh cek bil, kenapa baki banyak sgt padahal tadi dh congak2 mcm ngam2 aje..heheh..terus kami patah balik usung satu beg sarat barang2. Memang semua dlm tu heran la, baik customer, baik cashier semua..hihihi..kami tak mahulah makan barang tak jelas kan? So, kenalah bayar dulu..tapi punyalah angin pulak, budak cashier tuh, siap hempas2 lagi brg2 atas kaunter lepas scan..tak puas hati lah tu, sbb nampak supervisor dia mcm jeling aje..habih, dah memang salah dia, saya terkejut la, tak marah pun, cuma buat bunyi eh??, dia ckp, sorry kak..tapi still hempas2 lagi..customer lain yg beratur nampak mcm bengang jugak dgn budak tu, sambil geleng2..saya meme bengang la jgk..siap nk ganyang2 gitu (tp dalam hati ajelah..heheh).. total saya kena tambah..RM80++..hahaha.. sory, terbebel byk pulak...selamat kenal kak..< silent reader since last year..hihi

Unknown said...

salam kak ana.. Sudah2 laa tuntut duit nie... Next laa pulak... Hehee.. ;-)

Kurus Langsing said...

sedaplah pulak ikan bawal..
Langsing Bersama Saya Jom

Sya_Merpati Putih 88 said...

yup, lepas nie kalau nk shopping kne alert masa wat bayaran tue, jgn samapi kt terlebih bayor..nk dpt balik uit mmg payah...kne hati2...

Aju Mohit said...

pernah juga terkena di Giant, beli nila baju 1 botol tp cashier punch 2 botol, bila ditegur dia suruh kita pegi ambil lagi sebotol, eh eh sesedap rasa dia je kan, last2 saya taknak dan dia pulangkan hrga terlebih caj tu eiii geram

WAN ADARIAH WAN HASSAN said...

sedapnyer akak masak... tapi kenapa tiada entry baru kak

Norlidawati Jaafar said...

Salam,
Wa besnye akak masak
saya suke baca blog akak
coz nak pinjam resepi masak memasak akak hehehehehe
minta halal ye saya slalo gune resepi akak
resepi akak senang paham ckit
banyak g resepi akak saya nak test ni
kalu rajin akak di jemput jengah rumah saya lak ye iaitu coretandiariburukku.blogspot.com

syalinda johari said...

saya jarang dok check bil lepas bayar..lepas ni mmg kena berhati2 la...

good jobb laaaa...

ifa said...

Salam... Lamanya x update.... G mana?

Cikgu_Anie said...

ya la ana,rindunya sama bebelan kamu itu, p bercuti ke ana..hari2 sy buka blog ana tp kecewa ana x update huhu..miss u ana..walaupun baru kenal tp dh jatuh cinta dgnmu hehe..dgn blogmu kan pelik pulak jatuh cinta ngn ana..hehe harap ana sihat walafiat...sayang apa khabar dgnmu..disini aku setia menunggu..(lagu shae utk ana)

Lynn Aisy said...

Hi Ana..i pon cm nadiazman...tgh gugel carik resepi tuk my friend...tjumpe ur blog. Sronok plak bile dah go thru crite2 u. Don't stop writing....I'll b ur follower..

Hati Kata Jujur said...

Salam kak ana...

Lama betul akk tak update blog...
Rindu nak baca.. dah 2 minggu saya tertunggu blog akk. Akk sihat??
rindu dengan cerita ain,icha n apis.
Nak tengok bby bump kak ana...
nak tahu perkembangan berat kak ana..
nak tahu kak ana makin kuat mkan..
nak tahu kak ana dah gemuk belum..
rindu2

Has Niey said...

lama akak xupdate...mesti pnt kan..
yelah...akk kan pregnant
xpelah..saya wish akk n family sihat2
cant wait for u new baby~

Nur Honey said...

Salam ana, saya suka masuk page ana untuk amik resepi. Ada 2-3 yang saya try memang menjadi. TQ so much ye ana.... skrg saya dah jadi your follower. Nanti bila2 senang ana masuk la blog saya ye... http://sweetlittlecastle.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...