NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, March 12, 2013

MeNgiDaM KiMcHi LaGi

Hai korangg.. maaf la sbb byk hari aku tak apdet belog.. start malas apdet sejak encik suami balik dari umrah rabu minggu lepas.. 

Maklumlah abiskan masa bersama dgn keluarga.. kebetulan lak apis kan demam minggu lepas.. dari hari selasa apis demam sampailah hari jumaat.. jadinya komfem tak gi sekolah..

Ica pun terpaksa aku pontengkan sama sbb aku malas nak drive ke sana semata2 hantar ica.. lagi pun kang sape nak jaga apis.. encik suami komfem masih penat/jet lag...

Jumaat sabtu ahad lak mak dgn nenek aku dtg umah dan tido kat umah aku.. tu yg lagi sakan tak apdet belog sbb syok family ada kat umah.. 

Lagi satu penyebab aku tak sempat nak apdet ialah sbb ain sedang hadapi ujian awal tahun.. sekolah pg ptg lak tu.. so kitorang pulun study la kan.. harap2 ain dapat jwb soalan dgn mudah.. Amin..

Berbalik pada tajuk, aku tetiba teringinnn nak makan kimchi lagi.. anggap jelah mengidam almaklumlah pembawakan budak memang gitu kann.. sokmo nak mkn tu ini.. hehehe..

Tu hari dah makan kimchi kat seoul garden one utama.. kali ni try makan kat Bulgogi Brothers pulak.. tu pun lepas baca review dari blogger2 lain..


Ni la tempatnya.. selesa sgt.. terasa mcm makan kat negara korea lak.. hehehe


Ni alamatnya bg sape2 yg nak tau..

Aku pegi makan dgn anak buah aku je.. makan sorang2 mana syok.. kang segan je kang.. aku dah la jenis pemalu punya org.. kikiki..

Apa2 hal sblm melangkah masuk aku tanya dulu pada staff yg menunggu kat depan pintu masuk tu.. aku tanya halal ke tak makanan kat sini.. hehehe.. mesti kena tau status kan.. dah yakin baru leh masuk..


Suasana dalam restoren..



Gambar menu2 aku tak sempat nak snap sbb staff kat situ asyik pandanggg je.. malu aku tawww..


Ni yg aku dgn anak buah aku order..

Kami order menu yg sama.. sibuk betul anak buah aku ni dok tiru menu yg aku pilih..

Menu yg kitorang pilih ialah Kimchi Jjigae.. menu ni lengkap dgn nasi sekali.. 


Sebelum menu utama sampai, diorang bg air memil cha.. ni dia bg complimentary tau.. toksah risau tak kena byr pun..

Aku minum secawan je walaupun dia bg sejug.. sbbnya tak kena dgn tekak lak rasa dia.. padahal air tu elok utk buang toksin dalam bdn..


Ni pun complimentary gak.. ada 2 ketul jagung benonya.. dah makan baru ingat nak snap..


Ni pun snap selepas dah makan.. 

Dalam set ni ada bunga teratai, yg oren tu ubi keledek kalo tak salah aku.. yg hujung sekali tu mcm pucuk ubi pun ye gak.. 

Tak sure lak walaupun dah di beri penerangan.. yg pasti aku tak berapa nak makan pun.. kikiki.. sib baik free.. semua set complimentary ni kita boleh mintak refill tau..


Haaa yg set ni aku suka.. yg merah2 depan sekali tulah kimchi.. asyik dok teringat2 je nak makan kimchi.. 3 kali aku refill tau.. 

Yg set tgh2 tu kangkung.. jamah gitu2 je sbb tak minat.. atas sekali tu lobak putih.. tak sempat rasa pun sbb melantak kimchi sampai 3 bekas.. kekeke


Minuman lak order orange jus je.. 


Dan ni lah menu yg di nanti2kan.. kimchi jjigae..

Pestaim makan.. sedap gilerrr pada tekak dan perut aku.. nasi dia pun best gak.. aku tak sure tu beras korea atau beras malaysia.. 

Yg pasti bila makan nasi tu dgn sup kimchi panas2 humang aihhhh, rasa tak cukup semangkuk nasi.. 

Mujur anak buah aku tak abis pun makan nasi dia.. so aku kidnap la nasi anak buah aku tu.. sap sap soi abiss.. resaksa sungguh..



Tengokkkkk... langsai..!!!

Berbaloi betul kalo aku yg makan.. ekkeke.. tu pun jenguk2 mangkuk sup kimchi anak buah aku lagi.. sauk 2-3 sudu dan ngapp.. hahahha...

Boncet perut aku yg dah sedia boncet.. mengandung kali ni lain mcm lak.. mknn korea gak yg di carinya.. 

Yang pasti nanti nak pi lagilah.. ni tengah taip ni pun teringat2 lagi ni.. fuhhhh




14 comments:

Sheila Salim said...

assalamualaikum kak ana, eee bestnya jadi ibu. pasni gambar header bertukar 4 orang anak. hehe. kak, nak tanya boleh? apa rahsia nak lekat baby? sheila dah nak setahun kawin, mengharap sangat nak anak :'(

Ana Suzana said...

Waalaikumussalam sheila..
Rahsia takde dik sbb kita hanya berusaha selebihnya Allah yg tentukan lambat atau cepat menimang cahayamata.. sheila amalkan makan folic asid tak? Kalau belum sila amalkan ye sbb akak mkn tu utk persediaan peknen..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Ana-ila g korea 17 hri. Turun berat 5kg.ila mmg tak blh telan makanan korea.alamk buku lum pos

pau said...

nak tanya apa rasa kimchi tu?

yanizz said...

Seronok nyer masa pregnant dpt makan mcm2. Skrg sy pun thgh pregnant rasa nyer usia baby sy dgn kak ana sebaya kot. Tapi saya makan memilih sgt kali nie. Makan luar bnyk yg dulu nyer suka sgt skrg dah kena reject x leh nak makan. Sampai sekarang asyik meragam angin lg.

With Julia said...

wahhh hebat menunya..tq kongsi ttg makanan korea ye :)

ZarinAziz said...

Amboiii tekak orang peknen..korea saje..xpe perot boncit ada isi..hehe

*∽ IZAN ∽* said...

wahhh tersangat teruja tengok entry makanan korea niii. Thanks for sharingg... habis pantang karang nak jejak gak ni... best best!!!

p/s: selamat menghabiskan masa bersama family tersayang ;)

Mama Zahra said...

Baby kuar nanti confirm ala2 K-Pop,almaklum la si ibu suka makanan Korea & tgk cite Korea..ekekeke

Ana Suzana said...

Pau..
Kimchi tu rasa dia pedas2 masam.. isi kimchi ialah kobis panjang..

shazrina said...

selalu tengok kat cite korea, nampak sedap je dorng makan ...teringin jugak nak makan bile dah lepas tengok entri ni :) ..

Qashmere said...

sis kalau minat sup kim chi ni. sis kena try hameultang. seafood hot pot dalam bahsa omputih..memang sedap..saya pon kadang2 teringin jugak teringat makanan korea masa pegi dulu... sebagai contoh bibimbap (nasi dalam claypot panas2 dengan sos merah korea tu dan lain2)..dessert pon sedap..pat bing su..mcd sana pon ada jual..

adoi teringinnyeeeeeeee..nasib tak pregnant

nsmin nazar said...

akak..harga kt kedai ni mcm mna? bpatutan x? heee

sirenol ahmad said...

Asalamkm Ana, salam prkenalan. slalu buka blog ana, nama rafiah pnggil akak feah, usia pn dh stgh abad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...