NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, February 03, 2012

KiSaH BReaStFeeDiNg

Setelah berkali2 aku try mcm2 cara utk bentikan ica dr breastfeed, akhirnya aku telah berjaya dgn rasminya sejak minggu lps...

Bermakna aku berjaya breastfeedkan ica sampai umur dia 2 thn 7 bln.. Syukurrr sgt2.. sejak tragedi dia jatuh katil beberapa minggu yg lalu aku terus nekad nak stopkan dia dr breastfeed..

Aku nak dia belajar tido mlm dgn sendiri tanpa tido style kangaroo (tido atas badan aku).. sbb sblm ni dia mmg suka tido atas badan aku, akhirnya tersalah golek dan dia jatuh dari katil..

Aku dgn ica sama2 trauma bila tido malam sejak kejadian jatuh katil tu.. Alhamdulillah, seminggu gak le nak ajar dia tido sendiri lps kejadian tu..

Dia sblm ni mmg susah nak tido malam selagi tak menyusu.. susu botol mmg dia tak reti langsung.. dia mmg selama ni 100% breastfeed saje..


Hujung thn lps prnh gak nekad nak stopkan dia menyusu badan.. tp agaknya aku drastik sgt masa tu jadinya aku yg sakit.. sakit menahan bengkak susu.. last2 aku sendiri yg paksa ica menyusu balik.. ekekke..


Skrg ni aku cuma bg dia susu full krim dutch lady yg dlm kotak tu je.. sehari dia akan minum 2 kotak kecik atau pun 2 gelas sehari.. susu tu je yg dia suka, susu tepung mmg dia taknak langsung..


Yg pasti budak ni skrg makin tembam lak aku rasa..

Bila dokong mmg terasa beratnya.. pastu mulut dia ni mmg jenis tak benti dr mengunyahh aje.. dia paling suka mkn biskut, bahulu lg lah dia suka.. hehehe..

Dlm kete mmg kena make sure mknn utk dia mencukupi.. sbb dia mmg suka mengunyah.. asal celik mata je mesti mknn yg dia carik dulu.. hahahaha..



15 comments:

DeQWa said...

yeayyy!!!....
ica dah boleh mintak adik dah la tuh.....
ica akan jadi kakak tak lama lagi..kekeke

Bisikan Rahsia said...

anak2 kak ana rajin gosok gg x? tgk gg ica putih je..
bdk2 skrang sush nk disuruh gsok gg. tmbh lg yg suke mkn2 cokelat dam mknn manis...

wafa said...

ana..ajar saye plak cmne nk benti breastfeed..ank sy pon lebih kurg ica jgk..xmo minum susu ln..nie dh 2thn3bln..pening tau nk bentikn susu..cara tdo pon same!!mcm kangroo!!bg petua lbh???tq

syalinda johari said...

ala ala..comeynya dia..sweet senyummm

Mamaleesya said...

ica ni memang comey bangat...macam budak jepun :)

adarnadzmie said...

sian ica dah x leh mamam susu dah.. hehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

btuah ica dapat menyusu selama tue

the triplets said...

Tahniahlah dpt bg full breasfeed...saya pun berazam nk bg full breastfeeding kali ni...

HUZAIFA said...

comel la icha... nampak cerdik

Ummi said...

tahniah..tahniah..

..::..aRe-Na..::.. said...

tahniah2..bjaya jgk akhirnya smp 2 tahun lebih yer..
chomei sgt dak ica ni hehehe...beh nya ada ank pompuan....yer hhehehe

LadyBird said...

bgs akak..
bg susu badan.. :D..
tahniah.. berjaya susukan sampai usia baby 2thn 7 bulan.. :D

Azian Elias said...

cutenya lahhh..siap boleh tido dalam trolley.

AIN said...

Assalammualaikum..kak..tlg la update blog akak..wat entry masak2 ke..leh gak kenyangkan perot saye tgk gmbr..huhu..citer sal anak2 akak..geram tgk keletah dorg..boley gak ceriakan hari2 saye..mekaseh kak..

lupe lak..selamat berkenalan..=)

Totie@Tomy said...

mcm mana nak stop bf ek???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...