NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, February 28, 2012

JoM HeBoH @ MiTC MeLaKa

Pestaim okey aku dgn hubby pi tempat2 sesak dan crowded mcm nih... perghhh.. tak tau nak ckp camne.. tp hubby okey lg.. aku je k.o kottt.. tenaga aku masa ni 100% di gunakan utk mengawal budak 3 org ni..

Bkn tenaga je, tp kesabaran jugak perlu aku kawal sblm bertukar menjadi makhluk ganas sbb tak tahan dgn peel budak2 nih.. hahahha.. hambekkk.. yg nak ikut sgt encik suami tu gi keje watpe kannn..

Seawal kol 7.30 pg aku dah kejutkan sorang demi sorang utk di mandikan dan di siapkan lawa2 sbb nak join apak diorang pi wat keje kat jom heboh.. encik suami jumpa kwn2 dia yg keje dgn tv3 atas undangan diorang.. keje belakang tabir je.. xde masuk tv pun.. ekekeke..

Yg aku lak ngengada nak ikut.. so kenalah gigih siapkan anak awal2.. sian gak kat bebudak 3 org ni benonye sbb yelah, time cutilah diorang patut tido lebih masa.. tp aku lak paksa diorang bgn awal.. huhuhu

Ain dgn apis okey lg.. bila aku kejut mmg le diorang merengek2 ckp ngantuk lg la, penat la.. tp bila aku ckp nak gi jenjalan terus bersemangat bgn nak mandi.. lps siapkan budak 2 org tu, aku kejut ica lak..

Budak kecik ni aku dah kejut awal, tp dia punya liat nak bgn tu sampai nanges2 protes takmo bgn gak.. last2 aku bukakkan je baju tido dia.. sapu2 losyen dan salin baju baru.. takyah mandi.. tu pun meraung gak sbb ngantuk nak tido..

Settle je siapkan budak2 dan diri sendiri, aku loading brg2 dlm kete lak.. bwk beg besar sbb kitorang dah booking hotel Grand Lexis kat PD.. maknanya lepas gi jom heboh leh la berehat2 kat PD lak.. bwk anak2 bergumbira sket..

Kitorang bertolak ke melaka dr umah dlm kol 9 pg mcm tu... singgah mkn kat Sha La La yg terletak kat RnR Seremban.. nak mkn kat food court dia sesak yg amattt sampaikan seat pun dah takde.. masuk dlm restoren sha la la lg tenang walaupun choice mknn tak byk mana pun..

Aku order nasi lemak, bila mkn nasinya mentah.. masih terasa lg berasnya.. krup2 kunyah nasik.. haihh.. tak abis aku mkn.. kang sakit perut lak.. anak2 mkn canai je.. tu pun canai ready made je rupanya.. keras kejung.. tp anak aku mkn la jugak sbb lapar..

Lps mkn teruskan perjalanan ke melaka.. tgh hubby aku merempit bwk kete, sekalinya ada speed trap daaa.. ahahaha.. hayukkkk.. tak tauuu.. kihkihkih..

Di pendekkan citer, kami sampai kat area jom heboh dlm kol 11.30 pg.. tp kami terpaksa berlegar2 lebih 3 kali sbb tak dpt parking punya psl.. jenuh pusing2 carik parking.. last2 terpaksa parking kat area opis2 yg jauh sket dr jom heboh..

Kat situ mmg lengang cumanya kalau nak berjalan gi tapak jom heboh mmg boleh pengsan la.. bapakk jauhhh.. last2 encik hubby call kwn dia yg keje tv3 tu.. kwn hubby tu ckp tggu dia dtg jemput kitorang naik van tv3.. tggu punya tggu punya tggu akhirnya sampai gak diorang..


Ni la van yg ambik kami.. anak2 aku bkn main suka lg naik van ni.. agaknya sbb goyang2 tu terasa masa van ni bawak laju.. hehehe..

Sampai je kat tapak jom heboh, hubby tinggalkan aku sendirian dgn anak2.. dia dah ckp awal2 kalau nak ikut pandai2 le bawak diri sbb dia sibuk.. okey.. berita paham.. roger..



Anak2 aku yg sgt excited pada mulanya sbb memasing ada target memasing.. bebudak ni dah bising2 nak belon angry bird yg ada di jual kat tapak jom heboh tu.. tu yg memasing excited bebenar tu..

Cuaca hari sabtu tu memang panas gila ahhh.. terikkkkk sgt2.. aku yg pakai tudung pun leh terasa kepanasannya, apatah lg anak2 aku yg togel mcm tu je kepalanya..

Terus aku nekad nak cari gerai yg jual topi.. payung lupa nak bwk.. tp kalau pegang payung mcm payah lak kang nak tolak stroller.. better pakai topi kot... so misi pencarian pun bermula..

Kami jalan laju2 sbb panas sgt.. sian anak2 aku.. berpeluh2 memasing.. berlengas.. setiap khemah aku singgah sbb nak berteduh.. tp bayang org jual topi aku masih tak jumpa..

Ada tempat permainan utk kanak2 jugak kat situ.. tp aku tak pi pun sbb rasa langkah ni terhad je sbb cuaca yg panas..

Bila dah redup sket aku dgn anak2 sambung lagi berjalan laju2 cari gerai yg jual topi.. tak jumpa jugak..

Bila cuaca panas balik, kami berteduh lg kat gerai yg kami singgah.. tumpang menyemak je sebenarnya.. kekekke.. lgpun kat gerai kan ada kipas.. so tumpang ambik angin sekali..

Bila cuaca redup balik, kami berlari2 lg.. tp kali ni kami berlari menuju ke tepi jalan sbb kat tepi jalan tu ada org2 jual belon2 yg anak2 aku nakkkk sgt2..

Otw nak gi tepi jalan tu singgah jap kat gerai hotlink..

Masa ni penyanyi awie rafael tgh nyanyi lagu feveret aku.. tajuknya apetah.. lupa lak.. alaa, tema lagu dlm drama Gemersik kalbu tu.. sempat le aku rakam video dia nyanyi jap..

Pastu terpaksa sambung perjalanan gi ke tempat org jual belon sbb apis kata kat pentas tu bising.. org tu nyanyi kuat sgt katanya.. kahkahkah.

Sampai je kat tempat org jual belon, anak2 aku menjerit sbb nak belon apa.. memasing excited nak belon..

Harga belon seketol rm5.. aku beli 3 ketul.. errr 3 bijik.. ahhhh.. whatever lahhh... aku bg duit rm20 kat mamat india tu sbb takde duit kecik.. mamat india tu pun takde duit kecik gak..

Gigih dia suruh aku beli 4 ketul belon terus.. ewaahhhhh.. aku ckp sape lg nak main lg 1 belon tu.. takkan aku pulakkk..??? nak taknak beliau terpaksa tanya kawan2 dia utk mintak duit tukar..

Ica dgn belon upin ipin dia..

Tgh tggu mamat india tu tggu kwn dia tukarkan duit, dtg mamat2 berbaju uniform hitam kat gmbr atas ni.. bkn sorang 2 yg dtg.. dlm 8 org semuanya.. semuanya bermotor dan berspek hitam..

Dtg dgn muka bengis dan kerekkk.. dia sound budak india tu dgn tujuan suruh budak india tu berambus dr situ sbb menganggu lalulintas.. tp memandangkan budak india tu masih lom bg duit belen aku, dia terpaksa statik kat situ gak sementara tggu kwn dia dtg bwk duit tukar..

Mamat2 baju hitam kat atas ni bengang dan mula tunjuk berang.. sound kuat2 dpn aku ckp " ko nak tggu apa lg..? nak aku rampas semua tu ke..??"

Dan aku pulak masuk campur masa tu.. aku pun buat muka ganas dan bengang gak kat diorang.. elehhh, ingat aku tak berani ke...?

" SABAR LA SKETTT..!! DUIT BELEN AKU DIA BELUM BAGI LAH..!! DIA TGGU KWN DIA BAWAK DUIT TUKAR ..!!"

Haaa kauuuu.. sila baca dgn nada garang sbb aku memang garang masa ni.. bkn apa, dah la panas terik yg membahang, dgn anak2 aku lg yg berpeluh2 sbb kepanasan, lg nak buat aku hangin..

Aku bengang bila tgk muka diorang berlapan org tu memasing nak tunjuk samseng.. ckp elok2 kat mamat india tu tak leh ke.. dia dah ckp awal2 nak bg duit tukar kat aku lg mau halau cpt2.. abis tu duit aku camne.. walaupun rm5 je pun, tp tu duit aku tau.. haihhhh..

Sempat gak aku snap gmbr diorang curik2.. mula2 aku snap gmbr ica.. pastu senyap2 curi gambar diorang gak.. hahahha.. tetiba salah sorang dr diorang tu tanya aku

" ambik gmbr kitorang ke..??"

Aku balas dgn muka yg masih bengang " JANGAN NAK PERASAN.. ORG SNAP GMBR BUDAK KECIK NI..!!"

Bila dah dpt duit belen terus berambus dr situ.. lantak korang le nak sambung bertelagah dgn mamat india tu kat situ.. tak kose aku nak campur dah.. hehehhe

Perjalanan di teruskan lg.. gi dr gerai ke gerai.. topi masih lom dpt2 lg carik.. last2 terjumpa gak topi kat gerai tv3 yg jual uniform dan brgn jom heboh.. aku beli 3 biji topi yg ada cop jom heboh.. satu rege rm12.90 kott..

Pastu barulah leh jalan2 dr gerai ke gerai dgn senang hati sket.. tp still berpeluh2 sbb kepanasan.. tak byk yg aku beli2 kat situ.. murah2 gak brgn diorang.. kebanyakkannya satu paper bag yg berisi mcm2 brgn dorg jual dgn rege rm10 je..

Ni gerai ribena..

gerai london swiss roll.. aku beli satu beg kat sini..


gerai jacker.. aku beli satu beg jugak..


Singgah kat gerai perodua semata2 nak berteduh bawah canopy diorang.. kepanasan dan kepenatan yg amat masa ni..

Anak2 byk kali merengek2 nak pegi hotel sbb penat katanya.. kete parking jauh lak tu.. kalau parking dekat dah lama melepak dlm kete je.. kete sorong lak kena bergilir dok kat situ.. ain yg kena byk mengalah.. sian ain..

Tak semua tapak gerai aku pegi pun sbb anak2 meragam.. apis dgn ica bergilir2 menanges.. haihhh... boleh hilang sabar gak di buatnya..


Org tetap ramai .. yg jenjalan tanpa budak2 mmg best la kann.. yg bawak budak2 kebanyakkannya berdepan dgn karenah anak2 yg menanges dan meragam.. termasuk anak aku la tu.. hhahaha..


Krew2 tv3 sedang membuat lintas langsung..


Pemberita Izwan Azir sedang buat liputan utk buletin 1.30 tghari.. aku diri belakang krew2 ni je.. malas nak masuk tv.. kang korang terjerit2 panggil nama aku lak.. wakakakkak..


Tgk la muka ain..merah padam.. org kulit putih la katakann.. blusher terus muka..


yg ni berpeluh2..


Ni pun sama..


Kesudahannya, aku dgn anak2 lepak kat gerai perodua je sbb berdekatan dgn hubby yg buat tugasan kat situ.. lepak kat gerai situ best sbb ada kipas... kurang sket panas.. makanya melepak la kami kat situ sambil mkn jajan sampai la abah diorang abis keje....

Settle je keje terus berambus cpt2 dr situ.. van tv3 hantar lg sekali kat kete kitorang.. lps tu kitorang gi mkn2 kat Restoren Tomyam Klasik kat Sg Putat.. memang terbaik mkn kat situ.. sedapppp...

Lps mkn2 baru beransur gerak ke port dickson.. Masa ni mmg syok sbb kami anak beranak berendam dlm pool.. sakan main air berjam2.. gmbr kat hotel malas nak snap sbb dah pernah buat entry kat situ kan.. hehehe..

Abis dah cerita.. sekiannnn..



8 comments:

Lya Colours said...

saya pergi hari sabtu. mak aih punya panassss. rasa nak marah je.hahaha

Mamaleesya said...

baru baca pun terasa bahang kepanasan kat tapak jom heboh tu.

adarnadzmie said...

betul tu ana... besa gak ke jom heboh kat penang tahun lepas... panas tak usah cakapla...boleh terbakar kepala ni... hehe

potpetmama said...

ana; oooo parking kat tempat saya tu; hihi org jauh sampai ke situ saya yg dekat tak pegi pun sbb memang hari tu panas sesangat dan besoknye hujanpulak!

cinta03 said...

merah betul muka ain eh....cam terbakar..tak mengelupas ker kulit dia kak??

ytekecik said...

buat malu orang melaka je.. lagsung tak de adab.. sopan sgt ckp mcm tu.. bju dlm pic tu mcm kenl je.. org majlis bandaraya ke?

DeQWa said...

power jugak kak ana,dlm pnas2 leh control 3 org ,supermak la katakan...
klu sy mau tumbang kt situ...pnas ...

UyuNs NuRuls said...

akak , akak park keter dkt dgn opis yun la...hueuheuhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...