NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, May 01, 2014

JuS aLPuKaT/aVoCaDo

Sesambil menanti anak sedang tido meh aku share resepi senang.. ramai dah tau buat kann.. tak kira aku nak share gak resepi.. hihihi

Memandangkan ada belen buah avocado lg 2 bijik dalam peti ais, baik aku buat sesuatu sebelum jadi busuk..

Niatnya buah tu beli utk kasi si bayi makan.. tapi si bayi ni buat muka nak muntah lak bila suap avocado.. cehhh.. demand lak ko ye nakk.. mahal kot avocado ni.. grrrr


Cara2 buat jus alpukat

Bahan2 :
~ blender.. tu pun nak sebut..haha
~ ais sebanyak mana yg korang nak
~ susu full krim secawan atau suka hati korang
~ 2 biji buah avocado ranum (ambik isi je)
~ 2 sudu besar susu pekat ( aku ganti 2 sudu besar ESP Shaklee.. baru bertambah khasiat.. hahaha)


Langkah2 :

Masukkan ais + isi avocado dlm blender


Tuang susu suka hati korang


Masukkan ESP shaklee sbg ganti susu pekat.. kalo susu pekat takde korang taruk gula pun boleh..

Blend sampai hancur kesemuanya.. !!!


Sebelum tuang dalam gelas, tuang dulu coklat hersheys sekeliling dinding gelas tu.. guna gelas jernih baru menarikk..

Pastu barulah tuang bahan2 yg di blend tadi.. baru cunnnn.. cantekk.. pekat.. melekatt..


Nak lagi sodap tuang lagi coklat hersheys atas dia gak.. fuiyyooo.. sedappp.. huhuhu

Dahhh.. pi buat sendiri pi.. senang pun senang.. kalo kat kedai harga dia mahal woo segelasss..





11 comments:

Tengku Damia said...

Menyesal den baca.Tak pepasal esok kena pergi kedai beli buah avocado ni.Nasib dekat dengan rumah.Kikikiki!

Ana Suzana said...

Hahaha.. adeh laaa..

Jannah said...

mmg terbaik lar.. penah minum kat KK dlu.. adehh.. kene repeat utk buat sndiri lar nih...

cik hani said...

wahh..macam kat restoran..
terbaikkk lorrr..

sedap ni

Nani said...

yer cik hani...mcm kat restoran...kat Ipoh nie ada satu kedai yg jual minuman nie (rasa saya ler)..restoran Simpang Tiga..segelas harganya RM6.50..

lovely said...

alamak sedapnya..
harus cuba nie.

FADLINA MOKHTAR said...

ok,balik ni terus p cari avokado,bahan lain semua dah ada.best best.

*∽ IZAN ∽* said...

Sedapnyerrrr!!last minum masa gi bandung.... kat kampung daun... 2 tahun suda... erkkk!

norlina jusoh said...

senangnye... xpernah tau resepi ni. sampai buruk avacado terbiar sbb anak ina pun xnak mkn avacado... xsabar nak try.. resepi yg simple dan best.

Mar Mansor said...

terliur terus..nampak sangattttt menarik

hanum syahirah said...

besh! selalu je buat..hehehehe..menu biasa hanum buat buah(pape buah)+air dutch lady+ hersley + topup esp Shaklee tuk bg creamy dan xyah taruk gula ..hihihu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...