NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, April 01, 2014

LaMa MeNyePi

** awas.. byk gambar nureen dlm ni.. dah lama peram dlm hp.. kekeke

Lama betul aku menyepi.. kengkonon dulu nak apdet selalu la kononnya.. sekalinye harammmm.. pemalas kemain lagi..

Bila ada anak kecik ni susah gak nak curi2 waktu mengapdet rupanya.. bila waktu baby tido kekadang aku pun join tido sama melepaskan penat urus rumahtangga..

Penat wehh.. dulu nampak mcm tak penat.. skrg rasa betul kepenatannya. . Dah tua la katakan.. kekekke..

Di tambah lak 2 bln yg lalu anak2 aku on off tak sihat.. bergilir2 demam, batuk, selsema.. si bayi pun sama.. 

Lagi kesian kat bayi la benonye sbb ubat aku tak bagi sangat kecuali bila dah terpaksa sgt baru aku bagi.. tu pun ubat demam je.. ubat batuk aku kasi brand Prospan yg doktor bg je.. Ubat tu bagus sbb herba dan bukannya dadah..


Dia ni jarang demam.. tapi selsema tu yg kerap sgt.. bila dia dah nak sihat tup2 salah sorang dari 3 org tu kena selsema lak.. dahhh menjangkit lagi sekali kat bayi..

Mana taknya kalau dah yg selsema tu kemain lagi kiss2 adik dia komfemlah akan jangkit.. huhuhu.. dah halang pun kekadang terlepas pandang kan.. maklumlah memasing syg sgt dgn adik dia yg sorang ni..




Tiap kali dia selsema mesti tak lama tu akan batuk sekali.. bila dah batuk mesti berkahak.. pastu mulalah napas bunyi2..

Kita sbg mak dah tentulah tak senang hati kan.. memacam la kaedah dan petua aku amalkan.. sapu kunyit hidup kat batang hidung la.. wap kan muka dia sambil buat teknik percussion la..

Pastu buat nebulizer sendiri kat umah.. masa ni aku buat neb pakai air kosong je.. takde ubat sbb tak bawak pegi jumpa doktor lagi kan..

Mesin nebulizer mmg aku ada.. memang kami saje beli masa zaman ica baby dulu even bebudak semua ni takde asma pun..


Ni gambar kat spital.. 

Tengah2 malam buta kami pegi spital terus ke bahagian emergency sbb dia demam panas dan batuk2 berkahak.. rasa mcm kahak tu penuh sgt kat tekak tapi takleh kuar..

Bila dengar nureen batuk2 + bunyi kahak, aku rasa nak lempang2 je kahak tu kasi berambus dari anak aku.. gerammmm..


Masa menunggu giliran jumpa doktor, anak2 aku yg lg 3 org sibuk cakap lapar.. asyik sebut laparr je.. tiga2 lak tu sebut.. 

Dah mcm lagu berirama lak sebut laparrr laparrr.. kat umah suruh makan kenyang2 takmo makannn.. dah sampai spital kemain kelaparan ye.. grrr


Terus order nasi arab kat restoran Hadramawt Palace depan spital ni.. kitorang main call je pastu suruh hantar.. asalnya diorang takleh nak hantarkan sbb tak cukup staff.. 

Tapi kami merayu mintak tolong hantarkan jugak sbb anak2 lapar.. terus diorang rasa kesian dan setuju nak hantarkan.. 

Alhamdulillah.. rezeki kamu la nak oittt.. order la 4 bekas.. muehehhe.. sedap oiii nasi arab diorang.. ayam pun besooo..

Melantak le bebudak 3 org tu sementara tunggu bayi dlm bilik rawatan.. nak ikutkan sepatutnya bayi kena warded mlm tu.. 

Tapi sbb tak prepare apa2 kan especially baju2 so kami minta balik jelah.. dan aku ckp kat doktor yg aku nak buat nebulizer sendiri je kat rumah.. ikut arahan yg doktor bg..


Ni masa demam dan tak sihat.. huhu.. nyusu pun tak mau sangat masa ni.. sian dia.. turun berat dia masa ni..


Tak sihat pun terpaksa gak ikut gi sekolah.. tapi kalau abah dia ada kat umah aku tinggalkan je kasi abah dia jaga.. ni gara2 ica la ni yg nak aku jugak hantar dia gi sekolah.. 


Mujur sekolah dekat je dah kan..



Nebulizer 6 jam sekali..

Masa memula buat neb dia meronta2 je.. tapi bila dah kerap buat dia dah pasrah.. terima jelah apapun yg aku nak buat kat dia..


Sampai bergenang air mata dia.. huhu



Sampai tetido buat neb.. lega sikit paru2 agaknya..




Sambung tidur kat tilam lak..


2 jam kemudian dia bgn dgn ceria macam biasa..  Hepi je dia..



Utk pengetahuan ni la mesin nebulizer yg kami beli.. rege masa beli dulu rm200++.. beli kat farmasi Mylife Bukit Jelutong..

Set tu takde mask ye.. mask dia kami dapat dari spital.. masa buat nebulizer kat spital doktor akan bekalkan mask sekali..


Ni ubat yg doktor bagi.. dari kiri : ubat batuk prospan.. dulu masa batuk2 teruk time peknen ubat batuk ni gak la yg aku mkn.. 

Sebelah ubat batuk tu pulak ventolin (ubat utk nebulizer).. ubat tu ambik separuh dos je.. separuh lg simpan utk neb seterusnya..

Pastu sebelah dia lak sterimar.. tu bagus utk bersihkan dlm hidung baby.. iliadin lak pakai bila perlu.. takleh kerap..

Dan ubat yg last sekali tu ubat utk nebulizer.. ubat tu ambik sikittt je.. kiranya just ambik 1/4 dari tiub tu.. campurkan dgn ventolin tadi.. belen dia simpan peti ais.. 

Apa2 hal semua bergantung pada arahan doktor.. takleh pepandai wat sendiri ye.. cepuk kang..



Seketul di situ.. kekeke



Makan ubat pun takde masalah..


Alhamdulillah skrg baby dah sihat dah skrg ni.. dah penat dah dia batuk selsema selama 2 bln.. 

Tu pun aku bagi dia mkn supplement.. dgn izin Allah dia dah jarang selsema dah.. supplement apa nanti aku citer..


Dah boleh duduk baby chair.. hoyeee..!!


Dah boleh menari cak pongg cak pongg.. kahkahkah..


Dah boleh duduk dgn sendirinya tapi takleh biar tanpa perhatian.. kang tergolek kang.. kekeke

Dia dah pandai duduk sendiri masa awal 6 bln.. merayap satu rumah tak pandai lagi.. gigi komfem takde lagi.. hehehe


Tido lak jenis tak suka berselimut.. bila aku selimutkan je dia akan gelisah time tido.. merengek2 minta aku alihkan selimut..

Tido malam boleh tahan lasak gak.. memula tido elok je tepi aku.. pastu sedar2 kang dia dah tido rapat dgn abah dia.. terpaksa la org tu tido bersempit2 hujung katil nak elak si bayi ni.. aku gak yg luas tempat tido.. kahkahkah..


Dah start mkn sikit dah dia ni.. mkn 2 kali sehari je.. takmau kasi byk2 sebab risau sembelit lak.. menu kalau nak cepat adalah nestum beras merah.. muahahha..

Si bayi ni nampak je sengih2 camni.. padahallll memilih org woo.. org yg dia tak kenal dan jarang tengok dia akan nanges..

Bukan boleh sembarangan orang yg berjaya dokong dia.. hahaha.. jenuh aku tau.. asyik nak makkkk aje.. haihhh..

Sian kat atok nenek kat kampung yg teringin nak timang2 dia.. tapi dak kecik ni sombong sungguh la haii.. huhuhu

** bersambungggg.. =p





21 comments:

Chekgu Azrine said...

Aloh..aloh..comei btul..muka ikut sapa ni..bam..bam

Amir Asha97 said...

tergerak untuk komen entri ni..hehe alolo comelnya si bayi..mcm muka Ain masa kekecik je..huhu

nZaOdonut said...

Salam kak Ana

cumel nye baby Nureen...sebijik muke ikot abang Apis nye..hehehee

take care :)

Sue said...

comeynye nureen...

ubat batuk prospan tu mmg bagus, sy amik masa batuk teruk time peknen. beli kat farmasi je, pharmacist yg advice. tak sangka lak ade doc yg bagi ubat tu kt baby yea.. brp dos utk nureen eh... anak sy yg setahun tu pun batuk gak.. tp tak bg ubat pun sbb tak teruk sgt batuknye... prospan ni bantu kuarkan kahak kan, tu sy suke...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak ana. alahh rindu nak baca entri2 kak ana. patutlah lama tak nampak. hee comelnya si kecik ni.. muka dia iras dengan yang lain2. hehehe singgah menabung ford sini~~~

cplud miera said...

assalam akk. sgt rindu nk bc blog akk. tiap hari bw for new entry. nureen sgt cute. bambam. nk try jugakla beli neb tu ltk kt umh. xtau pon de jual sbnrnye. tq share ye kak

wantie said...

tengah ceria tengok si kecik.. tomey tomey.. tetiba nampak ayam ngan nasi tu.. waaa..laparrrrrrrrr

Nurul said...

Alolo... comeyy sungguh Nureen ni... makin bambam dia... ^__^

izzeyda said...

ishh makin comel nureen..lama tak tgk budak nih..

JunAina said...

Pehhh...lama tak mai jengok tang ni dah besaq pon baby Nureen...

Ana Suzana said...

Hehehe.. beli jgn tak beli.. kot la berguna bila perlu

Ana Suzana said...

Sheila.. muka dia lebih kepada dede kann..

Ana Suzana said...

Sue.. memang elok kan.. murah pun murah

aIEn said...

alolo sian nyer dia =( get well soon ok dear =)

Nida Mohd said...

dah besar la baby nureen..comel lak tu..macam mak dia gak..sian tgk dia kena neb tu..sm[pi meleleh air mata, last2 pasrah je..bdk2 mcm tu la kn, senang berkahak kalo batuk n selsema..smga membesar jadi anak yg bijak n solehah ye nureen

syalinda johari said...

alololo...dah besar dah Nureen...comey, tembam dan super dupperrrr geram tengok kemontelan dia..hehehhe

syalinda johari said...

syoknya kalau boleh peluk2 diaaa...sedap badan diaa

-b U c | t |- said...

kak..pernah cuba baby herbal cream? baby saya umo 8 bulan sekarang dah baik lepas amalkan cream ni...jarang sgt batuk and dah xselseme..sebelum ni selseme manjang siap umor 2bln setengah masuk spital lg..

sms ur address nnt saya bagi satu utk nureen..

Ana Suzana said...

Buct..
Nak sms kat mana.. huhu.. leh gak cuba.. hehe

-b U c | t |- said...

haha..0126446812

Nor Iman Hashim said...

comeiii...nyerrr...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...