NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, August 03, 2012

ReSePi : SaLaD DaGiNg SaLai

Tu diaaa.. resepi lagi.. kekeke.. mcm biasa, aku akan kasi resepi yg simple2 je utk di kongsi.. nama resepi ni aku bg nama salad daging salai..

Sebenarnya daging tu jenis yg bacon tu.. tapi nak sebut bacon kang jd isu lak kang sbb ada bacon yg halal dan tak halal kan.. so better aku bg nama daging salai..

Resepi ni aku cipta sendiri.. main taruk je bhn2 utk buat salad, dan hubby terus suka.. tu yg penting.. resepi ni leh di makan dgn menu western.. nak mkn ratah2 gitu pun boleh.. kira menu healthy la ni..


Bagi yg tertanya2 kat mana nak carik daging salai/slice tu, kat atas ni aku sertakan gmbr sekali.. yg tergantung2 tu la mende alahnya.. ada byk jenis tau.. ada daging turkey, ayam, daging, pepperoni..

Korang ambik dan beli jelah mana yg berkenan.. siap ada logo halal lagi.. so takyah risau status daging tu.. harga pun murah aje.. sepeket rm6.90..

Gmbr kat atas ni aku snap kat giant.. kat cold storage pun ada.. lain2 tempat aku tak pasti sbb aku memang sinonim dgn giant dan cold storage aje.. kehkehkeh


Meh lihat bahan2 dan cara2 buat salad daging salai yg simple..

Memula beli salad kegemaran korang.. apa2 salad pun boleh..


Daging salai yg korang nak guna.. byk mana terpulang kat korang..


baby tomato.. kalau nak tambah kentang pun best jugak.. tp kentang tu mesti di buang kulit dulu, potong ikut saiz suka hati dan rebus sampai empuk.. toskan..


Biasanya aku guna sepeket je sbb yg makan kat umah ni tak ramai.. daging ni aku kuarkan, takyah basuh.. pastu aku kerat2 ikut suka hati..


Cara2 :

Memula panaskan minyak.. minyak takyah banyak2 sgt.. sikit aje.. aku guna olive oil.. kalau takde, guna minyak jagung pun boleh.. kalau takde gak pakai jelah minyak biasa..

Bila dah panas, masukkan baby tomato dan taburkan mixed herbs.. suka hati la nak letak apa, aku letak sikit serbuk lada putih, oregano, mixed herbs...


Lepas tu masukkan daging salai td.. kalau ada kentang boleh masukkan sekali harung je masa ni.. gaul2 rata.. takyah lama2 pun masak.. agak2 daging tu dah tukar kaler sikit sila tutup api..


Dalam bekas, masukkan salad..


Pastu tuangkan aje dgn daging salai +baby tomato + kentang td.. tuang dgn minyak2 dia sekali ( sbb tu minyak toksah byk sgt.. kecuali olive oil takpelah..).. gaul2 dan siap di hidang..


Ni antara yg aku buat kalau di campur dgn kentang..


dan ini..


Dan ini.. yg ni aku campur dgn pepperoni..

Sekian entry masak2 utk tghari ni..


18 comments:

azinuj said...

kenapa daging salai tu takyah basuh..terus masak je ke?

Ana Suzana said...

daging2 tu semua dah bersih.. boleh di mkn mcm tu je.. boleh baca kat belakang plastik bungkusan daging tu cara2 gunakannya..

Gieyana said...

sure cepat sediakannya kan..nmpak menarik..:-)

Ietams said...

resepi yg simple & best!
like byk² kali

Ya ALya said...

Tq kak ana...selama ni lya mncari si bacon ni jual kt mana...

Kesuma Angsana said...

bersusun dah resepi nak kena try buat bulan pose ni

Hidayah Bach said...

:)

entry ini buat dayah yang tak rajin masak nih nak masuk dapur sinsing lengan la..

azinuj said...

oho..yeke..boleh la mencuba..terliur tgk resepi2 kak ana semua nih..heheh :)

kakchik@ella said...

waaaa adikkk .. Western tuuu. hehe.

Boo said...

sheila minta izin nak cuba resepi kak ana ya :)

ida said...

hai ana..
Kenal tak ni...my FB Zuraida Yunus.
Salam kenal sini..selalu jer baca blog Ana..Ana jer tak nah jenguk blog akak hehehe..

INTAN said...

Kak ana!tq sgt2 yer...dah paham..dah tau..nnti nk 2at la! :)TQ!

Alin Marlini said...

best n sempoi

Jiey^Mien said...

AsSalam,

First time landed kat sini and bleh melekat baca entri2 lama.. Nice blog..

Pandai Ana deco umah.. Dah gaya Eric Leong!

Plg best, bab resepi.. Step by step guidance smpikan ingredient pn complete. Thanks for sharing!

:-)

Mama-ILuvU said...

Agree dengan Jiey Mien. Mmg sng nak follow resepi Ana sbb step by step complete.

p/s : Pada yang mencari tips/suplemen bagi menjayakan penyusuan ibu boleh berkunjung ke blog saya
http://mama-iloveu.blogspot.com/2012/08/testimoni-4-oz-ke-7-oz-dalam-masa-2-hari.html

NUNU EERA said...

best2 la resepi kat cni.. nk kne try bulan2 puase ni.. ;)

shah said...

ooo boleh makan terus je ek

Nurain Shukree said...

Thanks la dear.. Da lama mkn daging salai ni la baru pestaim nak buat sendiri.. Tu yg usha blog org.. Thanks a lot

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...