NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, August 09, 2012

BaLiK SeKiNcHaN

Aduhaii.. 5 hari aku ngelat apdet blog ehh.. tp kat fesbuk aku sentiasa aktif.. hehehe.. aku ni kalau terstop apdet, bila nak mulakan apdet citer balik memanggg liat sgt2..

Aku bwk laptop ke hulu ke hilir.. kamera pun bawak gak.. tp tulah, internet kat kmpg problem.. sabtu ahad lepas aku balik kmpg aku.. baru nak merasa berpuasa kat kampung..

Balik kampung jumaat malam sabtu, sampai kampung dah nak kol 12 malam.. tapi best sbb mak abah dgn nenek tak tido lg, diorang tunggu kami sampai.. pastu bila dah sampai apa lagi, nyembang sakan le kitorang.. hehehe..

Aku lak, sembang2 jugak.. tp mkn tetap mkn.. gigih ke dapur jenguk bawah tudung saji.. saje cek apa yg mak aku masak utk berbuka aritu.. sekalinya nampak lauk petai..

Terus laju2 ambik pinggan dan senduk nasik byk2.. hahahha.. geleng kepala jelah laki aku tgk bini dia yg macamkan bertahun tak telan nasik.. tu warm up je tu, sahur kang lain citer.. kahkahkah..

Memandangkan masa kat kampung internet sgt tenat, makanya aku pun malas sgt nak snap gmbr.. so apa yg ada jelah ye aku tepek kat sini.. hehehe..


Ni masa solat zohor..

Nak jugak tu sebaris dgn abah dia.. kikiki.. apis masa ni byk ckp bisik2 kat ica sbb dia bg arahan kat ica.. bila rukuk je apis terus ckp " ica rukuk mcm ni, ica.. sujud mcm ni.. ica cepat ikut "..

Sudahnya sepanjang tgh solat dia bercakap semata2 nak arah ica ikut apa yg abah dia buat.. kehkehkeh..


Oh apisss, tgn dgn kaki salah sikit tu..


Kelihatan ain kat belakang tu..

Ain dah berjemaah dgn aku.. bilik tak muat nak jemaah sama2.. so gilir2.. apis dgn ica nak jemaah dgn abah dia.. tak kisahlah nak ikut sape pun kan, yg penting buat..



Ica buat muka malu2.. dia memang pemalu sikit.. dah mcm gaya pengantin baru lps akad nikah aje kan buat muka mcm tu.. ekekekeke


alololoooo..

Balik kampung adalah sangat best sbb aku leh mkn masakan mak aku lak.. penat dah mkn masakan sendiri hari2.. so bila balik kampung aku nak mencekik la masakan mak aku pulak..

Mcm tu jugak kalau balik kampung encik suami kat kulai.. pun suka gak sbb dapat mencekik masakan org johor lak.. hahahha..


Anak2 aku yg pantang nmpk haiwan berbulu nih.. suka kucing tu tau.. apis je penakut dgn kucing.. hahahha.. tak macho langsung..!!


Ni lepak kat halaman umah mak.. syokk je..


Tapi yang paling best balik kampung ialah bila dapat makan makanan feveret aku.. "Mandai" namanya.. ni gara2 tertengok blog Abg aku la ni..

Mandai ni bkn maksudnya pandai tau.. saje bgtau awal2, kang korang mandai2 je buat tafsiran sendiri.. kahkahkah.. mandai ni di perbuat dr kulit cempedak.. ni makanan org banjar.. sedappp..

Mandai ni di makan dgn nasik.. semangkuk pun aku leh abiskan sorang2 tau.. mandai ni rasa dia masam2, masin2.. bertambah2 aku makan nasik kalau ada lauk ni.. huhuhu..


Dan ni jugak part paling best kalau balik kampung.. perghhh.. pelam muda melambak2.. rimbun lak tu buahnya.. rendah2 lak tu..

Dah le tak masam.. rangup bila di kunyah bercicahkan sambal kicap.. kup krap krup krap.. abis berbijik2 aku makan.. siap bawak balik shah alam lg tu.. hahahha.. opss.. sila lap air liur korang ye.. ekekeeke..


16 comments:

sal-nurbeena said...

lovely hometown
jangankan petai, mandai, ikan goreng mak masak pun sedap melangit!

ibh_sue said...

Alaa hai..sweet ja tgk ica..
Rindu lak nak balik Sg. Panjang..Heeee..Nanti klu akak lalu sekinchan akak tolong lambaikan ja lah ya bg pihak ana..(ciss!! bujet mcm sllu balik kg ja..hiii)

Mak Wardah said...

Salam kenal.
Masakan mak memang tak boleh lawan punya...Nice blog

@izY@N said...

owhhh..patut lama akak x update blog..hari2 tgk rupanya balik kampung

Alin Marlini said...

serius tak penah tgk dan makan...buah pelam tu mengiurkan lah na..

syawalsimpsons said...

alahai cumillnyer bebudak ni solat yee

Mira Adzlia said...

bestnye kmpung..hehe...cumil la dak2...lg2 time slt tu..hehe

mama_aizarah said...

Adoii meleleh mak buyung tgk mangga muda ni..nak kena cari jugak ni..kalo x naya anak meleleh je air liur nanti :)

MAY said...

ALAHAI KAK..SY TERLIUR TENGOK BUAH TU..SOB3..AKK KENE BG SY SIKIT NI..IBU INGANDUNG NI..HEHE..MANDAI TU MMG TAK TAU..SBB SAYE ORG JAWE..

azinuj said...

first time dengar mandai tuh..hikhik..tak penah rase..jeles botl la tgk buah pelam tuh kak..huluq sket.. :)

Norf @ Effa said...

patut la sunyi d blog.. balik kampung rupenyeee :)

Yana Aina said...

nmpk menarik jerk gmbr last tue. mengiurkan ... heheh

gerhana luka said...

sama kampung la kita ya heee... bestnya balik kampung rasa tak sabar lak nak balik raya ni.

shah said...

hah,1st time tengok mandai ni
serius tak pernah nampak ni
apa rasa dia?

myaini said...

buah pelam tu memang mengiurkan...teringin pulak..

shera haifa said...

mandai? baru tahu ada makanan nie.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...