NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, August 02, 2012

GaMbaR MaKaNaN LaGi.. HeHe

Semalam tak berkesempatan nak apdet.. letih giler kot.. ni pun aku apdet pendek2 je ni.. taruk banyak gambar je sbb tatau nak story apa.. maklumlah, bln puasa ni kita asyik bertukar2 idea utk menu berbuka puasa..

Setiap malam mesti dah set kat kepala hotak ni sok nak masak apa.. pastu nak beli apa.. setiap hari wooo.. pening gak tu..

Setakat ke hari ni aku masih berjaya pertahankan rekod tidak jejak bazar ramadhan.. hehehe.. tapi jejak ke giant, cold storage, pasar basah memang tetiap hari la kot aku.. adaaa je barang tak cukup bila tiap kali nak masak.. ish ish ish..

Semalam encik suami taknak mkn nasi.. beberapa hari ni dia memang tak makan nasi time berbuka.. tapiiii aku tetap masak nasik gak sbb aku memang kena mkn nasi.. anak2 aku pun makan nasik gak..

Semalam aku masak nasi hayam je.. gambar malas nak snap.. sampai ke sahur aku bedal nasi hayam.. hehehe.. utk suami dia just ratah2 lauk je time sahur..

Ni menu semalam..

Ni jagung frozen.. jagung manis.. aku sapu butter sikit sebelum balut guna aluminium foil dan bakar dlm oven..


Pastu buat kebab versi suka hati aku..

Aku letak meatball brand ayamas, hirisan bawang besar, baby tomato, mini sosej.. ni pun aku bakar dlm oven..


Menu utama semalam ialah ayam panggang rosemary.. menu yg paling di minati encik suami..


Ketiga2nya aku bakar serentak.. cuma mana yg dah masak dulu aku kuarkan awal2 la kan.. last sekali opkos la ayam rosemary tu..


Ni kebab aku yg dah siap di masak..


Yg ni salad daging salai.. taruk kentang yg di rebus terlebih dahulu dan olive oil.. letak serbuk perasa dan herbs sikit.. sedappp..


Jagung manis yg dah di masak..


Ayam rosemary yg dah siap di panggang..


Sedia utk beraksi dlm pinggan.. sedapppppp... ecehhh.. tak abis2 puji masakan sendiri.. ekekkeke..


Sos mushroom black pepper..

Tu je menu semalam.. utk 2 hari lepas aku masak lagiii simple.. malas sgt dah masa tu sbb balik dari sekolah pun dah kelam kabut..


Aku just masak kari ayam + kentang.. hubby makan ni dgn roti jala..

Gmbr roti jala tak sempat nak snap sbb semua jala2 tersebut dah koyak masuk dlm perut.. kahkahkah..


Tomyam seafood.. makan dgn nasik dan telor dadar.. settle..


Dessert lak aku buat kuih badak berendam..

Lawa tak bekas tempat aku rendam badak tu..?? tu bekas akuarium sebenarnya tu.. bekas kaca tu lom pernah pakai lagi.. dari tak pakai baik aku guna jd bekas makanan.. hahahha.. adeh laaa..

Yang nak resepi badak berendam ni aku apdet kemudian ye.. masa sgt terhad la kawan2.. letiih wooo...

Okey.. aku nak masak utk berbuka utk arini lak.. tataaa..

13 comments:

MRS. K said...

ni bukan simple dah, ni luar biasa.. hehehe

Boo said...

aduhh gojes gila masakan kak ana!
sheila selalu amik resepi dan masak kat rumah. memang bagus! Bilalah kak ana nak masuk MasterChef? Sheila bole vote :)
hihi *selamat menjalani ibadah puasa

ibh_sue said...

Ana. Tu hebat dah tu. Bukan simple. Tp menu yg main bako2 mcm tu la paling mudah kan. Heeer

lizafaliza said...

K.ana ada x resipi sos blackpaper mashrom??nk mintak

syawalsimpsons said...

makanan yang sagat2 menarik N plating yang de' best tau...buat semua nampak sedap tau

Yatie MS said...

mak ai banyaknya dia masak.. tu makanan bukak puasa utk 1 hari ke? mmg kuat mkn betul la ana ni.. hehehe...

Marwanis Mansor said...

wuhu..hebat la ana.. tingin nk buat dagin salai tue.. inspirasi niii

syalinda johari said...

perghh marvelles....

INTAN said...

kak ana, daging salai tu akak beli kat cold storage gak ke???bukan daging salai yg beli kat warung ke??n masak dlu x before potong2 masuk dlm salad??TQVM!

azinuj said...

kak ana..resepi blackpepper mushroom soup tu jgn lupe..hihih :)

Mama-ILuvU said...

Ana, mana nak beli lidi tu?

Ana Suzana said...

Mak aihhh... Byk betul request resepi.. Sabar ekk.. Tggu masa nak apdet je.. Huhuhu

Btw, lidi tu ana beli kat giant..

SehahNazri said...

Kak ana.masuj masterchef tahun depan tw!!semua masakan akak nmpak sedap2 je..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...