NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, August 09, 2012

JaMuaN BeRbuKa PuaSa Di RuMaH

Alhamdulillah.. malam td segala yg di rancang berjalan dgn sempurna walaupun ada yg berlaku tanpa di duga.. anggap jelah ujian dr Allah.. ujian kecik aje tapi cukup membuatkan aku cuak..

Ujian yg aku maksudkan ialah, salah satu periuk nasik yg aku masak hasilnya terlembik.. mujur satu periuk lg tu okey.. aku bkn apa, risau kalau nasik tak cukup utk tetamu..

Tp kalau niat kita ikhlas, InsyaAllah Allah permudahkan jalannya.. Dan Alhamdulillah segalanya cukup.. malah berlebih lagi dan cukup utk kami mkn time sahur pulak, hehehe..

Dan ketika aku taip entry ni, keletihan masih tak hilang lagi ni.. baruuu je tersedar dari tido.. ngantuk sangat2 sbb 2 hari ni tido tak ikut time..

Perancangan nak berbuka puasa di rumah beramai2 ni dah di rancang seminggu awal.. jenuh gak nak pilih time yg tak clash dgn jadual mereka2 yg di jemput..

Jemputan ni khusus utk staff2 husband.. dan diorang pun akan angkut sekali anak bini.. staff husband majoritinya lelaki, 2-3 org je pompuan..

Pada awalnya nak ambik katering, tapi di sbbkan minimum utk ambik katering ni mesti 50 org ke atas, so aku cakap takpelah.. sila bg kepercayaan kat isteri abg ni utk laksanakan tanggungjwb memasak utk jemputan seramai 30..

Tak pernah okey aku masak utk ramai2 mcm ni.. selalunya paling ramai pun dlm belas2 org aje.. tp takpe, aku yakin aku boleh.. InsyaAllah boleh..


Makanya bila aku kata aku handle semuanya, encik suami pun bg budget utk aku beli brg2 basah dan keperluan yg aku rasakan perlu.. so ke mana lg kalau tak ke giant..

Aku pegi giant dgn ica je.. lps hantar anak sekolah aku terus berdezup gi giant utk beli apa2 yg patut.. list aku memang dah prepare awal2 sbb aku takut terlupa lak..

Lgpun aku cuma ada masa sejam setengah aje utk beli brg kat giant, kang pastu kena berdezup ambik anak kat sekolah pulak..

Ica lak sepanjang nak ke giant tu dia bantai membuta.. pastu dah pindah dok stroller pun dia masih membuta, sudahnya aku hepi sgt sbb boleh shopping dgn senang hati tanpa gangguan ica.. hahahha..

Tangan kanan tolak stroller, tgn kiri tarik troli.. sap sap sap aku ambik barang.. pergerakkan harus pantasss..


Dan akhirnya settle jugak.. penuh troli aku sumbat mcm2.. yg tak tersenarai pun aku beli gak.. hahaha.. mujur ngam2 ikut budget yg encik suami bg tu..

Projek pertama yg aku mesti laksanakan sebelum jamuan ialah buat dessert2 yg aku dah plan nak buat.. pilih dessert yg simple dan mudah2 je.. malas nak buat yg remeh temeh..


Berselerak le dapur aku jap mlm tu..

Start operasi pukul 11 malam kalo tak silap aku.. dan aku sangkakan akan siap sblm waktu sahur.. sekalinya semalaman aku tak dapat tido sbb masih tak siap2.. time sahur aku sahur, lepas sahur sambung balik wat dessert.. hahahha..

Sampai cedera gak la jari manis tgn kanan aku terkena aluminium foil.. mujur tak menitis2 darah tu, just luka terhiris mcm tu je.. terhirisnye sikit aje, tapi bisa woooo..

Semua dessert siap dlm kol 7 pg kot.. pastu baru aku terhegeh2 nak tido sebab kepala dah mula pening sebab semalaman tak tido..

Kol 11 pg lak terus get ready kuarkan bhn2 mentah yg nak di masak... hubby mintak buat nasi daging aje.. tapi aku buat nasi ayam sekali sbb ada budak2 kan..


Ayam2 yg ready nak di goreng.. nak buat ayam masak merah.. lauk lain ialah sup ayam dgn air asam aje..

Peneman aku kat dapur.. semua anak2 aku lambat mandi pagi gara2 aku bz kat dapur.. ekekkeke..



Ni utk masak sup hayam..


Tengok dapur aku yg berselerak..


Beras basmathi yg di rendam awal..




Nasi ayam..

Lauk2 lain aku tak sempat nak snap.. kelam kabut gak sbb terasa masa begitu pantas berlalu.. rasa mcm nak ambik jam tu pastu cabut bateri dia.. biar la statik je jam tu tak bergerak2.. kann.. hahahha

Mujur gak anak buah encik suami dgn kakak hubby dtg tolong apa2 yang patut.. so keje jadi pantas sikit.. tak menang tgn aku di buatnya..

Kol 5 ptg tetamu dah start dtg sorang demi sorang.. staff2 husband dtg waktu hampir nak berbuka sbb diorang pi ambik anak bini masing2 lagi.. seronok sgt encik suami sbb dah lama tak lepak sama2 dgn staff dia sejak cuti sakit..

So bila dah berjumpa punyalah rancak berbual.. encik suami dgn staff2 dia memang rapat sgt2.. kwn2 yg sentiasa berada di sisi waktu susah senang semuanya tu..

Ni lak antara dessert yg aku buat..

Kek Devil's coklat apatah namanya .. lupa lak.. resepi ada kat blog.. carik kat labels ye.. dan mcm biasa, aku dgn stoberi takleh di pisahkan.. kikiki..


Kek karamel coklat moist.. tu diaa.. stoberi lg.. hahhaha..


Puding karamel gula hangus.. punn stoberi gak..


Ni je tak sempat touch up.. yg ni agar2 oreo.. huduh sikit rupa dia sebab lom terbalikkan dr bekas..


Menu air lak air tebu.. di import dari sekinchan.. mekasih abah sbb bg satu tong air tebu.. muah muah muahh..


Ni menu2 yg telah siap sedia terhidang.. meja2 dgn kerusi semuanya import dari umah mak abah aku gak.. pinjam dr diorang je.. angkut masa balik sekinchan weekend tadi..


Kambing blackpepper..


Ada mushroom soup dgn roti.. salad2..


Yang kek kaler kuning tu bkn aku buat.. tu anak buah suami yg beli sempena besday suami dia..


Sup hayam dah start licin..

Aku masa ni tak dan nak duduk makan nasi.. sibuk ke hulu ke hilir cek2 apa yg terkurang.. kena topup mana2 yg dah tinggal sikit..

Puas hati sgt2 sbb segala2nya mencukupi.. Alhamdulillah.. gambar2 tetamu aku langsung tak teringat nak snap.. giler bz kot layan tetamu.. layan anak2 lagi.. tapi best.. riuh suasana umah aku.. hehehe..


Lepas mkn, hubby dgn staff2 dan adik beradik yg ada solat jemaah bersama2.. memula solat maghrib berjemaah dulu.. lepas tu sambung mkn2 balik sementara tggu isyak..

Bila masuk je waktu isyak, terus memasing solat isyak berjemaah dan terus dgn berterawikh.. imam pada malam tu ialah suami adik pompuan aku.. dia ustaz dan merangkap bilal kat kmpg..

Diorang terpaksa solat kat pergola luar rumah je sbb kat dalam umah tak muat.. penuh dgn isteri2 dan anak2 je.. hehehe.. Alhamdulillah, berguna gak pergola tu selain dok main ikan je kat situ kann.. kikiki

Dalam kesibukkan aku layan tetamu dan wat keje lain, aku terlupa lak kat ica.. terus masuk umah carik ica..


Rupa2nya dia dok kat tepi pintu masuk.. main2 selipar pastu tadah pinggan mintak derma.. wakakakkaka..


Tengoklah tu.. dapat gak hasil dok kat tepi pintu tu.. adeh laa.. hahahha..

Tetamu semua puas hati.. Suka tgk diorang puas hati.. gembira.. maaflah andai ada yg terkurang, tertawar, termasin..


Ni lah dia masterchef yg bertungkus lumus menjayakan misi jamuan semalam..


Ain takmo bergambar sbb dia malu pakai topi panjang.. kahkahkah..

Saje je posing pakai topi, tapi takdenye aku masak pakai topi bagai.. dlm umah aje pun kann.. wakakkaka..


52 comments:

Cnidaria said...

gua salute lu beb...!!

MRS. K said...

hebatnya kak.... kagummm

Jiejah @ Iza said...

hebat tul ana , kalau akak dah terkangkang terbungkang kat dapur tu ekekke . tp kalau ada penolong insyaallah boleh .

errrkk ana ambik order x ni ? hahaha

Pu3 Bibah Cun Melecun said...

saya silent reader akak! dah lama follow tapi ni baru tergerak ati nak comment..memang salute sesangat la akak..berjiwa kental gegeh masak untuk 30 orang...hoho..sedap lak tu...

Mira Adzlia said...

bestnye..mmg real chef la :)

Allene said...

patut la tak tido. banyaknya kak ana masak... salute habis la... bila la lin leh jadi cmtu.. :(

Zaidalifah Hussin said...

WAH DAH MACAM CATERING...
DESERT TU BANYAK DAN PELBAGAI...
SUKA TGK...

tuty latifah said...
This comment has been removed by the author.
Marwanis Mansor said...

hebat lah ana... colat devil tu kemaih sgt! cantik!...

Sue said...

respect la bole masak macam2.. desert tu tak menahann tgk... devils choc tu mesti sedapp.. ok nak carik resepi la hehehhe

mamabetty! said...

gile kagum kt akk!!
makanan plak sume nyer nyummy2..
desert paling xtahan..
makin syg suami akk cmneh hehe =)

irmafittaputri said...

wah dessert banyak nye...kalau tokey kedai kek...hebat...baru nmpak muka ana posing :)

Ummi AmnaAmzar said...

Hebatnya..dh mcm hdangan buffet ramadhan kt hotel.. Ana masuk masterchef taun dpn ye..hehe

shark said...

dahsyat la kak ana ni..
saya respect sangat :)
sala kenal ye akak :)

ainmamasyahmi said...

rajinnya akak..
untung pandai masak..
da mcm style hotel..
serius saya kagum..
semoga saya pn jd supermom macam akak..
insya allah..

Ena said...

perghhhhhhhhhhh..


salute sama ana.. hebat & cekap! semua menu adalah terbaikkkkkk!!

@lfidah @dim said...

tabik springlah kat ana..sy blm lg pernah msk utk seramai itu..mahu kejung dibuatnya..

Nurul Ain said...

bestnye...sedap-sedap nampak makanan..rumah,dapu semua cantik

Nurul Ain said...

bestnye...sedap-sedap nampak makanan..rumah,dapu semua cantik

azinuj said...

terliur ngn devils choc akk tuh..kena mencuba jugak nih..huhu..

Norf @ Effa said...

macam duta kari babas :P

MaMa3H said...

Wah...terbaiklah....siap dessert bagai...meriah sungguh..:-)

syalinda johari said...

kagumnyaa sayaaa...walaupun masak sendiri tapi nampak macam dimasak oleh katerer..kalo gini boleh jadik katerer...pastu semuanya sedap2 belaka...

ameris said...

HEBAT LA ANA ...

Mamasya said...

Salam Ana.byk menu yg dimasak.... dessert tu semuanya nampak sedap....mmg cekap Ana kat dapur...dah tak payah tempah katerer.suka gambar masterchef anakberanak tu....comeii....

meera said...

fuhh... mmg dasyaat ana. moga allah turut mmberi aku tahap kerajinan cam ana. semoga ana sntiasa sihat.. murah rezeki dan bahagia selamanya.

meazrynn said...

dah mcm chef hotel la kak ana ni..dasyattt... :)

syawalsimpsons said...

terbaik rrr dah boleh buat semua...kalo sue...mau patah riuk diri ini

Siti Asiah said...

SONOKNYE TGOK K.ANA MASAK...MST ASBEN BANGGA PANDAI MASAK MACAM2...

Nida Mohd said...

Sangat meriah dan best... terror la ana..

p/S : nanti share la resepi agar2 oreo tu..nampak shedap..:)

Liza Hashim said...

Ana, sgt2 kagum ngan ana.. Tabik spring.. Nanti share resepi agar2 oreo yer.. Hehe

ieda Aida said...

sedapnye tgk menu akak...:)))) ble la nak rajin try wt karamel cake tu..hehehe

mamaamni.blogspot.com said...

ishhh ana..akk respect btul ng ana ni.akk biada msk untuk 50 org pin.tpi bb dessert tu hancusss mmg tgn kaku taw.tpu ana ni...mga ana dpt gnjaran syurga krn mmbhgia dan bggakn suami..amin.

Mama Rocky! said...

ana memang rajin memasak..suka tengok carakerja kamu nih..dezertnya emm sedapnyer..lain kali blh la jemput rakan2 blogger yg lain bertandang ke rumah kan? Apapun tahniah ana! Tabik spring kat ana..master cheff Ana Suzana 2013..

cikgu su said...

Patut la lama x hapdet blog...
Bizi....
Tahniah...

Yatie MS said...

Kagumnya ngan ana... bilalah agaknya akak leh jadi segigih camtu... salute la ana... chaiyok!

SugarSpices said...

terbaek laa kak ana......

Kh@iLi said...

akak ni kecil molek je orgnye tapi fuhhh...kagum!

Mummy Akmar said...

datang le keblog saya nanti yer
http://elqashrinqaisara.blogspot.com

Mummy Akmar said...

eh silap..ingat nak komen yang first posting tadi..

tertekan yang ini pulak..

Alahai rajin nye awak buat semua ni..kagum sangat..masak semua nampak sedap..semestinya sedapkan..

Semoga rezeki bertambah-tambah InsyaAllah

Ana Suzana said...

Mekasih kat semua kawan2 yg bg komen kat sini.. Terharu sgt... Sob sob sob...

Si kuDutLOly said...

wahh ! tabik spring larh !! hehe ^^

Is said...

ana, cayalah!!! mana tumpahnya kuah kalau x ke nasi kan...:) bravo!!!

Rosmaliza said...

Respect habis!!!!

shah said...

terbaikkkk
tapi tak leh tahan gelak, duta giant tu
giant 13 ke? mmg padan la asik ke giant je kalau dah tu yg paling dekat ye dakkk

apapun tahniah la sbb berjaya masak utk 30 org,dh boleh la bisnes catering pulak

Chinta Safia said...

Hebat la kak Ana ni...

NUNU EERA said...

nmpk sedap semua mknn tu.. ;)

shera haifa said...

wahh bnyknye kak ana masak.. hebat2. kagum ngan org yg pndai masak nie..hehe

cik neto said...

terbaiklahhhh.. dpt siapkan mcm2 jenis makanan... desert pon pelbagai jgk... pergh! pergh!

AxaNixa said...

wow..terbaikla ana!kalo sy dh tergolek kt ctu gak..haha..tabik spring!:)

AxaNixa said...

wow..terbaikla ana!kalo sy dh tergolek kt ctu gak..haha..tabik spring!:)

Putra Blog said...

Wahh akak... you have a really2 nice blog.... (terjumpa entry male nurse tu sbb sy pun male nurse juga)..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...