NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, June 15, 2010

BaLiK KuLai JaP..

Salam korang.. mesti ramai yg tertunggu2 part 2 ekk.. maaf ye semua, tetiba aku sgt2 takde peluang nak apdet blog..

Sbbnya hari Jumaat lps hubby kesayangan aku ni kena chicken chop.. ehhh, chicken pox larr.. hehe.. dah tua2 baru nak kene katanya.. kekekeke..

Aku dah kena dah masa sekolah menengah dulu.. so kemungkinan aku takkan kena lagi dah.. mudah2an.. dan yg paling aku risau ialah 3 org anak2 aku ni.. harapppp sgt2 diorg tak kena jangkitan..

Aku tak sanggup le nengok kalo diorg kena chicken pox.. mau tak tido mlm kang, pastu kalo salah sorg kena, mesti 2 lg kena jangkitan gak sbb diorg main selalu bersama2.. setakat ni lom ada tanda2 lg la, harap2 tak la kannn.. siannn woo kalo budak2 yg kene..

Hubby aku dpt cuti 2 mggu, hmm.. harapan nak ke zoo pun takde le gamaknya.. sob sob sob.. takpelah, berbakti pada encik suami lagi mulia kann.. hehehe.. zoo leh gi lps hubby dah recover nanti.. **masih berharap gak tu..kikiki..**

InsyaAllah part 2 akan sambung nanti ye.. sok nak balik kulai jap.. kot2 pastu balik sekinchan lak kan.. kita jumpa nanti ye..

** sape2 ada petua nak bg parut chicken pox cpt hilang bgtau ye..

*** atau ada petua nak kurangkan risiko jangkitan chicken pox pun tlglah share ye..

**** pantang larang pemakanan semasa chicken pox.. dan lain2 la.. ok.. thanks ye..!!

6 comments:

Ray said...

Ana, Chicken pox ni memang bahaya kalau ada budak2, so kalau boleh Ana anto la diorang dok dengan orang lain dulu, jgn bagi dekat ngan ayah diorang.

Dah tu wat standby calamine lotion bebanyak. Kat farmasi ada jual. Tenyeh kat bijik pox tu.

Time demam tu orang kata takleh mandi, tp rasanya takat lap2 badan tu ok lagi. Minum air kelapa bebanyak. Air kelapa fresh tau, buka yg jual tepi jalan dah campor dengan air gula tu.

Dah tu kan...err...dah cik hubby tgh demam, apasal still nak balik kampung lagi?Tak ke nanti jangkitkan kat orang kampung jugek??:D. Bukan apa, walopun dia dah kebah, tp sebenarnya chicken pox ni time bijik2 tu dah kering n time dah nak baik tu la sebenarnya bahaya tau, sbb kiranya virus chicken pox ni tengah carik perumah baru, so risiko kita jangkitkan kat orang lain lebih tinggi.

~ f i d ~ said...

Anna, kalau x mo budak kena, g jumpa paeds mintak chicken pox jab, jgn lengah..dia ada time frame from exposure yg boleh bagi, once dah over that time frame, x bole bg dah

aNa SuZaNa said...

Ray..
uishh.. ngeri lak ana baca statement ray ni..huhuhu.. ana mmg paling risauuu sgt2 kalo budak yg kena jangkitan..

so dlm lingkungan 2 bln ni ana takkan tenang lorr.. sgt kesian kan kalo budak yg masih kecik kena.. kalo dah sekolah rendah tu ok la jugakkan.. harap2 tak kena la..huhuhu

aNa SuZaNa said...

Fid..
anak2 ana yg pertama dan kedua je dah dpt suntikkan tu. yg alisya lom lg.. huhuhu..

liana said...

ana..ana org kulai ker?kat ner ek?liana pun org kulai gak..

aNa SuZaNa said...

Liana,
hubby org kulai.. Kat kmpg pertanian.. Sllu shopping kat ioi mall je kalo balik kmpg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...