NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, January 28, 2014

Me"WeSteRn" Je aRiNi

Hari ni masak western je utk lunch.. ptg karang baru aku masak lauk utk dinner pulak.. nak cepat benonye.. 

Tengahari ni adalah waktu kelam kabut giler dgn anak2 yg bersiap2 nak gi sekolah.. nak kasi diorg mkn lagi.. nak uruskan bayi lagi.. adehhh.. mengah di buatnya. .

Dengan masa yg singkat aku buat sepantas yg boleh.. tu pun terpaksa stop2 sebab bayi mengacau.. huhuhu


Ni hasilnya menu lunch arini


Ayam panggang mixed herbs.. 

Ala2 ayam rosemary jugak.. bezanya aku tabur je segala mak nenek herbs yg ada..


Pastu buat potato gratin..

Senang je masaknya ni. . Hiris 4 biji kentang nipis2.. kalo tebal2 nanti keras dan mentah.. masukkan kentang dlm loyang yg di griss dgn butter sekelilingnya..

Pastu tuang sekotak 200ml whipping cream.. sedikit susu full krim.. sedikit garam.. tabur lada sulah dan serbuk blackpepper.. akhir sekali tabur mozarella cheese..

Bakar sampai cheese atas tu perang2 sikit. . Siapppp.. tak perlu tggu kuah tu kering pun..


Hasilnya.. yummyyyy..


Makan dengan sos nandos..


Buat jugak spaghetti olio..

Memandangkan daun basil takde aku gantikan dgn daun bayam.. hehehe.. resepi olio ada dlm blog ni ye..




15 comments:

Nurul said...

Assalam, Ana...

Selama ni jd silent reader je... hehe... suka sgt baca kisah hidup Ana & family... Wah, layan tekak western ye tghari td... Sedapppnya tgk.. Dah lama x memanggang ayam ni... :)

yasmin nana said...

sedapnya...

Mira Adzlia said...

adeh...sedapnyeee

wantie said...

adei..sedapnya ai tengok. leleh leleh air liur ni...

adda syuhada said...

sedapnya..

Roha said...

tergoda dibuatnya..terasa lapaq pon ye jugak :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Memang serabut.. dgn baby..dgn masaknya..ila juga merasakannya :)

~ana~ said...

salam kenal, waaa...sedap nya..ana dah lama x buat ayam bakar ni..:)

Lynn Damya said...

Salam, wahhh bace entry akak ni je pun dah terasa kepantasannya di situ, haha...nice lah, nt nak buat jugak lah, sy kurang reti sikit2 bab2 resepi western ni, thanx for sharing :D hehe

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak ana. lama tak singgah sini. wahh terliur gila tengok masakan kak ana. nyumm nyummm :)

Ferra Leza said...

bestnya bila ada oven ek.. bako aje kejenya.. hehehe... terlihat sauce peri tu dh terasa kemasaman di tekak ni.. haiyaaa..

IdaShazana said...

wow...macam2 ana masak

Muzai Samilan said...

Sedappnyeeeeee kak.. telan air liut dsh ni..huhu

Kasih Salina said...

sedapnya ayam panggang tu ana..nak buat juga la nanti..

syalinda johari said...

tudiaa, dalam2 dok kelam kelibut dengan anak2 siap jugak beberapa juadah yang sangat menyelerakan tuu..tabik springg lah... kekekekekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...