NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, January 22, 2014

HaNgiN BeTuL aKu

Ni entry pendek je ni tau sbb mengah lagi baru balik dari hantar anak gi sekolah.. macam biasalah nureen mana boleh tinggal.. kenalah merempit bersama2 dgn dia..


Budak kecik ni tiap kali ikut hantar kakak abg dia gi sekolah memang kena dok blkg.. dok depan sian lak kena panas matahari..

Sebelum kuar umah adakalanya aku sempat nyusukan dia dulu.. adakalanya tak sempat kalau kelam kabut sgt.. mujur sekolah bebudak ni dah dekat..

Perjalanan nak gi skul bebudak ni hanya makan masa 10 ke 15 minit je jaraknya.. tu pun ikut pada kelancaran trafik la..

Nureen mcm biasalah.. beberapa minit pertama je dia okey dok diam2.. pastu dah start bunyik2 tanda mintak di angkat dan nak menyusu..

Tapi nak buat camne.. kalau aku tgh drive mmg aku teruskan je.. tunggu dah sampai destinasi baru aku angkat dia dan nyusukan siap2 sebelum sambung balik perjalanan..

Bila letak balik kat carseat dia dah menanges balik.. mcm2 cara aku buat nak tarik perhatian dia kasi tak nanges..

Jap2 tepuk tangan sambil nyanyi lagu tah hape2.. sumbang lak tu nyanyian.. kekeke.. pastu goncang2 menan bagai.. ketuk2 bumbung kete..

Org kete sebelah menyebelah kalo tgk mesti dia kata aku sawan agaknya.. wakakaka.. yelah, aku dok dpn sorang2. . Si bayi dok blkg.. org pun tak pasan ada bayi kat blkg tu..

Lepas je hantar ica gi sekolah tadi aku merempit jap ke seksyen 7 nak tapau nasi ayam penyet wong solo.. so dah sah2 kena drive jauh sikit dan makan masa 25 minit nak sampai umah..

Lepas settle je beli nasi ayam penyet aku terus cecepat merempit nak balik sbb nureen dah bg signal nak melalak.. huhuhu

Elok je masuk highway nureen pun meraung sakan sbb nak tido.. padahal dah nyusu siap2 dah tu masa tggu order siap..

Dia kalo menanges bikin jiwa aku tak keruan nak bawak kete.. terus dok lane kanan dan high beam setiap kete yg lemau supaya ketepi.. kasi laluan kat aku wehhh..

Memang dlm hati nak cepat sampai umah sbb nak golek2 atas tilam tidokan dia.. setakat ni nureen masih lom biasa tido dlm carseat.. kalo kat pangkuan aku je dia mau tido. .

Masalahnya aku kan bwk kete.. mana leh pangku dia sambil mandu.. huhuhu.. sambil mandu sambil sblh tgn lg goncang menan.. tp tak berjaya gak kasi dia diam..


Meraung sekuat hati yg boleh.. air mata tu dah mcm air paip menjejeh2..

Aku paling tension bila terpaksa menunggu lampu trafik light lama sgt dlm keadaan anak dah tak keruan.. 

Pulak tu td kena tggu 240 saat baru bertukar lampu hijau.. uwaaaa.. anak dah meraung sakan kat blkg.. terpandang kete sebelah kiri dok tgk2 aku.. lelaki.. tersengih2.. org nepal aku rasa.  

Dari tak pakai spek mata terus pakai spek mata hitam.. cehhh.. tak koserrr aku tauu.. elok je trafik light bertukar hijau mamat nepal td pintas kete aku.. ok fine la sbb aku jangkakan ko nak bawak laju la kan..

Sekalinya ko bawak selow takat 60kmj.. agak2 arrr.. lane kanan kottt.. aku dah la nak cepat.. aku nak potong dia tak kasi ruang.. nmpk dari side mirror kete dia, dia dok tersengih2.. ingat lawakkkk.. ingat kelakarrr..

Aku nak cepat weh anak melalak merah2 dah muka.. aku high beam ko taknak ketepi ye.. terus aku hon 2 ke 3 kali.. haaa baru ko nak ke tepi yeee.. memain eh dgn aku... grrrr.. jgn risau ye kengkawan sbb aku nmpk dia bkn mcm penjenayah pun.. lebih kepada mcm nak mengorat je..

Aku sambung pecut balik.. mana kete yg bagus dia automatik akan ke tepi bila nmpk kete lain tgh laju kan.. haa part tu bagus la.. pastu tup2 depan aku ada satu kete waja ni bawak perlahan.. lane kat tgh kosong kot.. aku nak cepat ni weiii.. 

Aku high beam lg kasi isyarat suruh ke tepi.. tp dia tak ke tepi gak.. eiii tak tgk cermin blkg ke hape dia ni.. naik high beam lg byk kali.. haaaa baru ke tepi..

Pastu dgn hati yg geram aku nekad la nak pandang muka pemandu yg tak kasi aku laluan memotong tu kan.. tup2 terpandang logo yg sgt2 aku kenal kat pintu bahagian pemandu..

Alamakkkk.. polisssss... hahahhahayukkkkk.. camne aku leh tak terpikir yg tu kete polis.. dan2 aku terus tekan lampu hazard light kengkonon sedang kecemasan.. wakakakkaka

Niat nak pandang muka pemandu kete waja tu terus hilang begitu saja.. makanya sepanjang perjalanan aku pasang lampu hazard light semata2 nak coverline.. bila kete polis tu dah hilang dari pandangan baru aku matikan.. kahkahkah..

Sampai umah terus angkut nureen masuk bilik dan tidokan dia.. haaa ni tgh tidokan dia la ni baru dpt apdet.. kekkeke.. adoiyaiii.. lawak sungguh lak rasanya.. sib baik kete polis td tak kejar aku balik.. 

Ehhh tadi kata entry pendek je.. ni dah panjang lebar la pulak.. kekeke.. oklah nak pi makan ayam penyet yg tapau td.. tataaa. .




33 comments:

Ayu sukatiakula said...

kannn..sesekali rasa mcm driver F1..seb baik meter takat yg ade tu je.kalu boleh laju lagi, sure tekanminyak lebih lagi.. da penah merasa cam gini jugak. x keruan nak bwk keta kalu anak melalak

Aiza Hamdan said...

huhu..mmg stress nak memandu kalo anak dah melalak nih..sakit jiwa raga sume kak ana oit!!!

aida aidanisme said...

penah gak terhon kereta polis yang super dupper slow.. tak prasan pun polis.. tp bile jeling tgk polis terus angkat tgn mcm ade emergency gitu, padahal nak marah sbb slow sgt, hahahaa

wafaa mokhtar said...

salam kak ana..
sian nye tgk gmbo nureen nangis kak..xde cara lain ke nk antr n jemput budak2 sekolah?ce akak n suami cari solution..sian baby nangis n terganggu tido, makan n main2..kita kn nak anak membesar dengan sihat..akk pon dapat relex ckit utk masak2..jaga baby..xde la terkejar2..semoga akk tabah menjadi seorang mak! :-)

Lieya said...

Ana..nasib la.masih concertrate memandu.. setengah org mmg x keruan dah..

yana halim said...

jgn laju sgt ana wehhh....bahaye.

Linda said...

Kecik2 cili padi Ana ni hehe....saya pernah berenti tepi jln dekat2 dgn bus stop sbb nak susukan anak meraung huhu..

imantizz_truper said...

muka nureen macam muka ain ja..hehehe

Kuazue Mohd said...

tudia.. mama dia merempit.. kikiki.. lawaks aarrhhh kena keta polis.. berderau dak darah.. anyway.. take care eehh... budak nangis nie.. kita mak nak bawak keta memang hazab..

Ana Suzana said...

Wafaa..
Pengorbanan tu namanya.. akak rasa bkn akak sorang hadapi perkara mcm ni.. ramai ibu2 lain yg ada anak kecik berdepan dgn situasi mcm ni.. hehe.. bertabah jelah.. lama2 dia biasa la tu kang

Ana Suzana said...

Linda..
Ana tak berani benti tepi jalan.. kes samun tepi jalan kan byk.. bahaya.. huhu.. sanggup ana cari tempat yg agak selamat sikit

Ana Suzana said...

Kak yana halim..
Jgn risau.. kaki pendek so tak boleh tekan pedal minyak sampai abis pun kak.. kahkahkah

Allene said...

aduhh.... seram tu bg lampu kat abg polis... wakaka...

tp mmg serius tensionkan kak ana.. lin pernah kena... sampai tahap lin bukak radio kuat2... tak nak dengar anak menangis.. dia plak dia..
pastu... da biasa kena macam tu.. dia da tak heran da ngn radio kuat.. dia lagi kuat menangis...

Sharizaini Khamis said...
This comment has been removed by the author.
Alin Marlini said...

Alorrr...ciannye dia

Alin Marlini said...

Alorrr...ciannye dia

Roha said...

alolo ciannya nureen..comey macam muka ain :)
kan best nureen..dapat ikut mama pi merempit tiap2 hari hehe..beso kat jalanlah gamoknya si nureen ye ana ! :)

Ayu azmir said...

singgah sini ... alor siannya die...

JunAina said...

Baru je nak tegur kata [endek tapi panjang berjela nasib baik tuan tanah dan ckp dulu. Dah dpt keyboard ingat sennag nak break...ehhehehe...

Alahai ciannya Nureen...melelh semua air mata air hidung.

Rizziela said...

Alaihai Nureen..siannyer dia..


Bagus gak idea pasang emergency light tu kan..blh cover kesalahan kita melaju tu

syalinda johari said...

alololo Nureen kesiannya dia lapo..sampai bercucuran ayaq mata...
tapi sangat cute dan comeyyyy lotey...

Muzai Samilan said...

huhu..kalau saya mau gelabah ayam ni... yang penting nureen sangat comellll

Yong Is My Name said...

alahai kesiannya...
memang kalut ribut taupan kalau camgini suasananya..
adik dah muka abang ngah ;-)

Sue said...

mmg ribut kalau baby nangis menjerit2 sambil kita driving kan... siapa kata housewife tu kerjanya mudah? kan? hehe ana ada makan supplement ape ekk utk boost energy? sbb dari sblm nureen lahir lg mmg tgk anak ni ke hulu ke hilir je kejenye..

.::: Princess MOMOY :::. said...

hahaha...ingat entri nak marah2
rupanya entry lawak
hahaha... nak tergolek rasa

wantie said...

memangtabik spring le kepada mama mama di luar sana. ni la pasrt yang kita selali fail. even anak sulung dah 9 tahun sekarang ni. belum pernah sekali kita drive sendirian bawa baby tau.

tak pernah... dn tak mungkin pernah kot. sebab yg kecik tu pun dah besau. dah tak duduk dalam car seat pun.

sungguh pun begitu still tak pernah drive bawa dia sengsorang dalam keta.

safillah said...

ana mcm bahaya la... maybe budak2 pg school blh naik van kot for time being..
biarla nureen besar ckit then ana jd la driver anak2 semula.. sian nureen.

Lynn Damya said...

Salam, hahaha banyak sgguh perasaan ketika sy bace entry ni :

1. Rasa terharu sbb teringat mak sy dulu, mcm akak jugak, susah payah antar kami adik beradik g sekolah, penat lelah yg tak terbayar tu :)

2. Alolor cian nureen menangis sakan yee....

3. Part memotong polis dan tetiba pasang lampu hazard tu sgt kelakar ! ayarkkkk nasib xkena kejau, haha..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak ana, muka nureen cam kak ica. hehe. comelnya muka nangis dia. bersabar ye mak..

ina said...

Alamak polis ka.. Hadooii laa.. Lawak kak ana ooii.. K.ana ni mmg supermom lah.. Smga Allah sentiasa mberi kesihatan yg baik utk k.ana demi keluarga tcinta na..

Zara Ash Burn said...

Akk pn pnh kna mcm tu Ana....bila ank menangis akk akn memandu mcm driver F1....semoga Allah permudahkn urusan kita...kesian nureen muka meneran tahap maximum dh tu hihihi....

Kasih Salina said...

haha..lawak sungguh cite hang ni ana weiii..macam drama pun ada..mula2 jumpa mamat nepal and then jumpa pak polisi plak..haru jadinya..

pernah juga alami situasi anak camni..ye la, duk dalam carseat tu mana bebas tu yg dia rimas n melalak tu..

intan suraya said...

akak....setiap kali baca entri akak ni kalo tak gelak tak sah...hahaha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...