NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, May 03, 2013

PeRKeMbaNgaN aKu YaNg TeRkiNi

Salam jumaat semua.. benonye dah lama nak apdet tapi apakandaya aku fokus pada kesihatan beberapa hari ni..

Bukanlah bermaksud sblm ni tak fokus pada kesihatan.. cumanya kali ni aku kena lebih teratur mkn ubat dan buat nebulizer on time sbb sblm ni aku buat bila sempat je..

Utk pengetahuan, aku dah kuar wad hari jumaat mggu lepas.. kuar pun dah ptg2 gitu sbb tunggu encik suami selesai solat jumaat..

Ikutkan keadaan sebenarnya aku masih tak di benarkan keluar spital.. tapi aku yg berkeras nak kuar gak sbb naluri seorang ibu yg nak tengok anaknya tido dgn selesa..

Sebenarnya hari khamis tu lagi aku dah merayu2 kat doktor dgn nurse supaya boleh la dischargekan aku hari khamis tu jugak..

Tapi doktor cakap NO..!! Hahahambekkk.. redha jelah kena tahan satu hari lagi.. ketiga2 anak aku memang tak bersekolah la sepanjang teman aku kat spital.. 

Encik suami pun sama tak gi keje sbb temankan aku punya pasal.. heheh.. mekasih ye abg dan anak2 yg sentiasa di sisi..

Ohye, sepanjang dok spital aku memang di jaga baik oleh nurse2 kat situ.. selesa sikit sbb nurse semua pompuan je yg handle kan..

Cuma kena standby tudung gak la tepi katil sbb yg tukang hantar makanan adalah lelaki dan doktor yg handle sakit aku jugak adalah lelaki.. 

Tapi doktor hanya buat lawatan kat wad aku sekali je sehari.. paling banyak 2 kali je.. so yg kuar masuk wad aku 98% adalah pompuan.. 


Menu bekfes hari rabu..

Tentang makanan kat spital lak pada aku tak berapa nak membuka selera aku.. kekadang menu nampak menarik tapi bila rasa errr tak tau nak cakap... 

Mcm tak puas nak mkn gitu.. dah makan tapi still lapo balik.. acaner tu.. hehehe.. dasar orang kuat melantak memang camni la kot.. kikiki


Utk hari pertama warded (rabu), menu satu hari tu diorang dah pilihkan siap2.. cehhh, apesal tak tanya aku dulu..

Diorang just bg form menu utk aku pilih makanan yg aku nak pada hari berikutnya je.. 


Sila pilih ye menu bekfes.. 


Menu lunch dan dinner.. minum ptg pun diorang ada sediakan cumanya kita takde di bagi pilihan la kan.. diorang akan bg menu minum ptg siap2..


Anak2 aku di hari pertama setelah tido satu malam..

Bebudak ni mula2 mmg nampak seronok la kan sbb nanti leh mandi rendam dlm tub mandi.. hahaha.. alaaa tu pun sehari sekali je.. malas aku nak layan byk kali..

Kang asyik berendam je kang mau ada yg selsema kang.. rutin anak2 aku sepanjang dok spital adalah bermain, buat bising, bergaduh, makan, membuta dan last2 komplen kat aku bila nak bwk diorang gi playground kat spital ni..

Eh ehhhh.. ingat kita dok spital ni pi berpicnic ke hape.. mak korang ni nak berehat pun mcm tak berapa nak rehat benonye.. sibuk layan karenah budak2 3 org ni..

Dah le kol 5.20 pagi nurse dah dtg masuk bilik sbb nak cek tekanan darah pastu kena buat nebulizer... terkebil2 aku bgn tido sambil sedut asap nebulizer.. hehe.. ngantuk benonye..

Pastu ingat nak sambung tido balik lepas buat nebulizer,  baru nak terlelap nurse dtg bilik lagi.. hahha.. okeylah bangun jelah terus.. solat subuh pastu tunggu org spital dtg hantar sarapan..

Pas sarapan aku berehat2 jap atas katil sambil perhati anak2 aku yg tido kat lantai bawah beralaskan toto.. siannyaaa la hai.  Mesti sakit2 badan tido camtu..

Pas makan standart la kan ngantuk balik.. macam tak cukup tido je rasanya.. so tarik la selimut siap2.. cari feel nak tido sbb aku bkn jenis yg pejam mata terus tertido.. 

Elok je aku dah dapat feel dan hampirrr je nak bermimpi tup2 kena kejut lagi dgn nurse suruh makan ubat lak.. huhuhu.. terbantut mimpi nak masuk.. terus segar mata tu balik..

Bila nurse dah kuar aku sambung tarik selimut balik.. try gak nak tido semula, akhirnya dapat gak tido.. tapi tak lama mana pun dpt tido.. 

Ada lah kurang sejam gitu sbb kena kejut dgn nurse lg sbb nak kena buat physio.. pastu doktor nak dtg lak buat check up.. **nangesss sbb tak cukup tido.. hahaha

Sepanjang 3 hari kat wad bacaan tekanan darah aku tak berapa bagus.. semuanya rendah.. sehari 3 kali bacaan tekanan darah di ambik tapi semuanya rendah..

Aikkk.. pelik gak tu.. sedangkan anak2 aku asyik buat aku naik darah je sbb berlari2 dlm wad sambil wat bising.. mulut pot pet pot pet suruh diorang behave sbb ni kan spital..

Sepatutnya tekanan darah adalah tinggi lah kan.. hahahha.. maybe sbb tido tak cukup kot.. maunya tak cukup tido sbb nurse kuar masuk bilik start kol 5.20 pagi sampailah 12.30 malam.. pastu baru leh tido.. kikiki


** kedai kat lobi spital

Sepanjang kat spital aku takdelah dok diam2 dlm bilik je.. aku merayap gak jenjalan kat lobi bawah tu dgn hubby dan anak2.. bosan kot kalo dok baring dan ngadap tv je.. 

Dah la citer kat tv tu membosankan.. astro lak dok kuar citer yg bosan2 je lak tu.. dok ulang citer yg samaaa je.. stress aku tengok.. huhuhu


Pastu kami anak beranak lepak minum2 makan2 kat sini.. tapi sebelum nak merayap aku kenalah mention dulu kat nurse2 sbb taknak diorang tercarik2 aku kat wad lak.. hehehe


Kek2 di coffee beans.. tak beli pun sbb tekak tak lalu nak makan kek..


Ni antara menu2 yg di hidangkan sepanjang dok kat spital.. tak semua menu aku snap sbb kekadang lupa je.. dah mencekik baru teringat..


Nasi arab lak memang menu wajib order setiap hari.. ni bkn menu spital tau.. ni menu yg kami order dari restoren luar..

Tak kenyang mkn makanan spital ni.. lagipun memang kena order gak menu luar sbb kang anak2 dgn laki aku nak mkn apa lak kang..

Memanglah kat lobi bwh ada kafe bagai, tapi aku dah pernah tapau dah mknn kat kafe bawah tu.. bg aku rasa makanan2 kat situ " indah khabar dari rupa".. 

Harap diorang perbaiki lagi mutu masakan.. ecewahhhh.. bkn aku je yg rasakan begitu sbb aku tgk org yg makan kat situ akan suap 2-3 kali pastu terus tolak makanan tu ke tepi..


So ni jelah penyelamat anak2 aku dari kelaparan.. nasi arab yg sangat best di makan bersama2.. portion nasi dia banyakk.. ayam pun besar.. satu bekas ni boleh mkn utk 2 org dewasa..

Restoren nasi arab ni terletak di hadapan bangunan spital ni je.. so diorang boleh delivery sampai ke dalam wad aku.. anak2 aku pun suka mkn nasi arab..


Ni lak menu minum ptg.. 

Biskut tu aku tak abis mkn sbb bila aku mkn biskut kering tu batuk aku makin menjadi2.. sakit rusuk aku yg dah memang sakit sbb menahan batuk.. 


Ni lg menu dlm wad.. eskrem mmg aku tak mkn ye.. dah dia bg aku terima jelah.. anak aku je yg bedal.. hehehe



Kek tersangat sedap pada tekak aku.. sap sap soii je licinnn..

Ohye, hari jumaat pg tu encik suami ada urusan kat umah.. so dia kena balik jap.. lagi pun hari jumaat kan, alang2 dia balik umah dia kata leh dia solat jumaat kat area umah je..

Aku lak cadangkan supaya encik suami angkut dulu apis dgn ain balik umah.. kesian aku tengok diorang kebosanan setelah 3 hari teman aku kat spital.. 

Pastu aku cadang biarlah ain pegi sekolah jumaat tu.. aku taknak ain cuti sekolah lama2.. kang tertinggal pelajaran kang..

Makanya pagi jumaat tu diorang pun gerak balik dulu.. ain pun dapat gi sekolah.. tinggal aku dgn ica je lagi kat spital..


Ica lena sungguh dapat tido kat katil aku.. selesa sikit sbb tak le sakit2 badan kan tido atas lantai.. dah la sejuk..

Tu sbb aku tak sanggup dok spital lama2.. kesian kat diorang.. kang kalau diorang lak sakit aku gak yg susah hati..

Bagi aku cukuplah 3 hari je aku di beri rawatan kat sini.. walaupun sekejap je tapi Alhamdulillah ada improve sikit la kesihatan aku..

Tulang rusuk aku yg sakit memang ambik masa utk sembuh.. katanya paling kurang 6 minggu di perlukan utk rusuk tu pulih sendiri..

Sementara ica tido aku pun packing2 semua barang yg nak di bawak balik.. kemas siap2.. tak sabar nak balik umah..



Nurse tetap ulang alik masuk bilik bg rawatan mcm biasa.. last day tu memang aku malas nak curi2 masa tido siang sbb aku risaukan ain yg bersiap gi sekolah tanpa aku..

Yelahkan, selama ni aku yg siapkan dia.. kali ni aku mintak bantuan anak buah aku yg pompuan dan adik lelaki aku utk handle ain.. 

Mekasih jugak pada kak eynda yg tolong hantar ain ke sekolah dan hantar ain balik.. untung dapat sahabat yg prihatin..


Ica yg dah mandi dan hepi sbb spend masa dgn aku je.. mujur tak hantar dia balik dulu sbb dia ni memang manja dgn aku.. mana leh pisah lama2..

Di pendek kan citer, aku di benarkan discharge kol 1 tengahari selepas doktor selesai wat check up kat aku.. tapi aku takleh balik lagi sbb kena tunggu encik suami dtg ambik.. lambat sikit la kan sbb dia solat jumaat dulu..

Dalam kol 4 ptg baru semuanya settle termasuk urusan pembayaran.. terus cepat2 balik umah sbb taknak harung jammed dgn org yg balik dari keje..

Sampai je umah terus fikir nak mengemas aje.. ish3x.. tapi terus cancel sbb aku nak berehat je dulu.. kang sia2 je rawatan kat spital kalau aku tak jaga kesihatan semula..


Ni surat yg ain bg kat aku bila dia balik je dari sekolah ptg tu.. baru berpisah setengah hari dia dah rindu..

Terharu sbb ain memang rajinnn sgt bg aku surat2 macam ni dan dia memang suka luahkan apa yg dia rasa melalui kertas..

Utk yg tanya khabar aku (ecewahhh perasann.. kikiki), Alhamdulillah batuk aku dah semakin kurang.. bila batuk berkurangan, tekanan pada tulang rusuk pun berkurangan.. tu yg penting..

Pastu pemakanan memang aku jaga.. hari2 minum air panas kosong.. sesekali je minum air manis.. tu pun kopi je yg aku suka.. ais dgn mknn sejuk2 penyebab batuk memanggg aku elakkan..

Mekasih jugak pada kwn2 yg rajin bg nasihat dan pendapat kat aku.. walaupun berkawan di alam maya tapi kita tetap caring satu sama lain.. siap ada yg dtg melawat kat spital lagi tu.. terharu.. huhuhu..

Okeylah.. melampau panjang lak aku membebel dalam entry ni.. sebelum korang main skip2 je baca sbb bosan baik aku benti membebel.. kekeke.. okey semua.. tataaa




20 comments:

Irfa said...

MOGA CEPAT BAIK YE ;)
WAH MENU SPITAL MCM HOTEL YE

Puteri Satu said...

alhamdulillah..akak doakan ana cepat sihat ye..take care my dear...

Hasida Mohammed said...
This comment has been removed by the author.
Hasida Mohammed said...
This comment has been removed by the author.
Hasida Mohammed said...
This comment has been removed by the author.
Ila said...

please take care ye ... walau dah balik rumah .. jgn kerja teruk sangat... update blog je dibenarkan.. heheh... take a good rest and get well fast.

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak ana. semoga cepat sembuh. terharu baca surat ain tu. gambar ibu mengandung takda ke? hehehe

Herni Hakimi said...

semoga kak ana cepat sembuh ye.. saya pun setuju..gmbar kak ana xde k..hehehe..

Zee Suhaini said...

alhamdulillah..semoga cepat sembuh ye kak ana..
moga baby sihat..
sedap nampak kek tu..
takat ni memang suka follow blog akak,tak pernah jemu..

adarnadzmie said...

semoga ana sembuh sepenuhnya...take care...:)

tinie said...

Semoga ana cepat sembuh.

nurul said...

kak semoga cptlah sembuh yer n dpt update blog slalu...hehehhe...

akak visitlah kite punye blog eh...

http://missu2nurul.blogspot.com/

Lynn Aisy said...

cepat2 sembuh...n sihat sentiasa till delivery sok...KeEp hapdet blog yer...

Chekgu Azrine said...

Cpt smbuh dan aktif kmbali ye..tc

Nur-nba said...

Moga Ana cepat sembuh... Ain sangat pandai mengambil hati ibunya.. Bertuah Ana ada anak seperti Ain..

Adams Ayens said...

as salam sis ana..
masuk hospital ..?
nape..
di doakan cepat sembuh..
baru baca blog sis..sya bz nk PRU13 nih..
nak cadang kat sis..mai try pelapik tilam bermagnet dihiasai dengan batu2 jade dan pelbagai..baik utk sekeluarga..
insya allah memang berkualiti dan terbaik..
apa2 sis bole bual2 kosong dulu kalau nk tau lebih lanjut pasal pelapik tilam nih..
012-3651454..ning..
semoga cepat sembuh..

Ibu Lala said...

Moga cepat sembuh. Menu kat sepital
Mcm
Menu kat hotel. Menarik.

mamabeauty said...

semoga cepat sembuh

sue-ab said...

saya pun tak suka duk wad..nurse selalu mengganggu mimpi indah saya hihihi..semoga cepat sembuh..

QasehnyaRania said...

moga cepat sembuh ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...