NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, July 15, 2010

HoBi BaRu KaMi..

Salam semua.. sejak anak2 demam panas baru2 ni, aku sgt2 takde masa nak jenguk blog.. minta maaf pada yg tinggalkan komen tp aku tak berkesempatan nak menjawab.. maaf ye kawan2..

Ohye, kami laki bini dah ada teman baru lg kat umah ni.. selain dr ikan2, ulat gonggok kat luar rumah, semut2, skrg ni bertambah satu lg ahli baru yg baru smpai mlm td..


Tadaaa.. aku bg nama dia KIKI.. pening nak bg nama apa.. last2 aku panggil KIKI ajelah.. ehehe..

Burung ni spesis Eclectus Parrot.. kiranya dr keturunan burung kakak tua la jugak.. boleh bercakap.. tp yg kami bela ni lom leh bercakap lg lah.. umur baru 4 bln.. masih muda lg.. dan nak bela pun kena ada lesen..


Terpaksa ikat.. kalo tak kang dia berak merata2 lak..


Burung ni kalerful.. kaler hijau, biru dan merah.. masih dlm proses tukar bulu skrg ni..


Dan mknn dia masa ni ialah Nestum.. alaaa, nestum baby tu.. dia mkn 2 kali sehari.. dan aku di tugaskan oleh laki aku utk bg mkn dan uruskan taik2 dia.. huhuhuhu.. suap dia mkn lak tu.. kena suap pakai syringe ubat tu ler..


Cantekkan.. anak2 aku sgt suka wooo.. burung ni suka menggigit.. tapi tak sakit pun.. geli je kalo jari kita di gegetnye.. kekeke.. cuma kuku dia je tajam..


Mulut dia takdelah bising sgt pun.. kalo lapar dia bising lah.. pasni nak ajar dia cakap perkataan LAPAR la.. senang sket nak tau kalo dia kebulur.. kekeke..

Sblm bela burung kami dah research dulu ttg hukum bela burung.. yelah, takut le hukumnya haram kan.. mujur hukumnya harus.. haram kalo bela tp tak terjaga kebajikannya.. tul tak..??

** Buat kwn2 ku mcm kak eynda or ME, kalo nak dtg jenguk burung meh la sini.. ekekeke..

16 comments:

fahmi ibrahim said...

wow... bestnya.. ada kiki. nanti leh predict World Cup macam Paul si sotong lah ye.. hehe

dilaOHdila said...

salam ana...
aku selama ni jadi silent reader kat blog hang ni
syok pulak aku baca entry celoteh ana ni (hehehe)
wah dah ada burung kakek tuek ni best aa. masih tak terlambat kalau diajar bahasa burung ni kan. ajar lah bahasa Jawa ana....mana tau tello lidah dia mengalah kan kita. burung ni pandai cakap taw...kalau diasuh betul2...
best aaaaa, kesuWUN!

Adekniza said...
This comment has been removed by the author.
I want to lose weight said...

burung ni dok dalam umah ke ?

Ammi Sara said...

salam,saya pun silent reader gak selama ni..
cute la burung tu..ee tp kalo saya geli kut nak pegang, pastu lak anak2 pun maybe geli, si kecik ni maybe tak geli tp takut dipicitnya, dia geram! hehe..

LiAnA said...

ni kakaktua ke nuri ekh ? sekali tgk cam nuri hihi.. sbb kakaktua cam ada balung atas kepala dia.. ampunn kalau tersilap hihi

Nigina said...

tak sabar nak tunggu dia bercakap.. mesti bestkan...

aNa SuZaNa said...

Fahmi..
ni pesaing si paul tu ke.. ana tak minat bola tp ana tau la jugak pasal sutun tu.. kekeke

aNa SuZaNa said...

Dilla..
ana pun suka gak masuk blog dilla.. gmbr cantek2 wooo.. leh la buat photoshoot gmbr kami lak.. ehehehe..

ana tak reti cakap jawa sbb ana org banjar.. kekeke.. nak ajar ckp banjar ajelah..kikki

mekasih ekk sbb sudi jenguk blog ana..

aNa SuZaNa said...

Kak Zel..
Setakat ni terpaksa bela dlm umah dulu.. ana letak kat area dapur.. nak ajar dia cara2 masak.. kekeke..

lgpun dia baby lg.. dah jinak sket baru fikir tmpt sesuai utk dia.. ehehe

aNa SuZaNa said...

Ammi Sara,
mekasih sbb jenguk blog ana.. hehe.. ana pun masih geli2 takut lg pegang burung ni.. dia geget tak sakit cuma kuku dia kalo cengkam kulit tu terasa la sakitnye.. ehehhe

aNa SuZaNa said...

Kak Liana..
Ni burung eclectus.. spesis keturunan kakak tua jugak.. kalo nuri kecik sket.. si KIKI ni br 4 bln umurnya.. dan akan lg membesar nanti wooo..

aNa SuZaNa said...

Nigina..
skrg ni pun tak sabar nak tunggu dia dgn alisya pandai bercakap.. kekeke

Zana said...

alisya sama2 membesar dgn kiki....
nnt blh sama2 belajar cakap kan...

NONIE ABDUL AZIZ said...

alololo comelnya burung ana...

larra said...

wah arajinnya membela burung pulak su ni..hehhehhee kene hantar kelas bahasa ni kasi dia pandai bercakap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...